0
LIFO PICKS

Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ του RT που αποκαλύπτει τη σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων στην Αθήνα

Sex, Drugs & Refugees

«Όταν πέφτει η νύχτα στην Αθήνα, οι πλατείες της πόλης γίνονται πιο διεφθαρμένες καθώς μεσήλικες συζητούν με έφηβα αγόρια από τη Συρία - ένα φαινομενικά περίεργο ταίριασμα φίλων. Πολλοί από αυτούς τους νέους είναι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο να πουλάνε το σώμα τους για μόνο 10 ευρώ, απλά και μόνο για να φάνε. Μερικοί επίσης επιλέγουν να διακινούν ναρκωτικά η να κάνουν μικροκλοπές. Χωρίς επίσημα έγγραφα ή βοήθεια από τις μεταναστευτικές αρχές της Ελλάδας, είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή τη φρικτή ζωή. Για να ξεφύγουν, ορισμένοι θεωρούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για ζωή στην Ευρώπη, ενώ άλλοι σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία»

Αυτή είναι η εισαγωγή που κάνει το Russia Today για το ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στην Αθήνα «Sex, Drugs & Refugees». Το ρωσικό δίκτυο αποκαλύπτει μια πτυχή της πόλης η οποία έχει απασχολήσει τον διεθνή τύπο ξανά στο παρελθόν και προκαλεί αίσθηση με τις εικόνες της ζοφερής πραγματικότητας που ζουν οι νεαροί πρόσφυγες στη χώρας μας.

«Είμαι 17 χρονών, ήρθα από την Τουρκία πριν έξι μήνες μέσω θαλάσσης. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που προσφέρουν χρήματα για σεξ», λέει ένα αγόρι στην Αθήνα που ζει καθημερινά αυτές τις καταστάσεις και μιλά στην κάμερα του RT.

Περίπου 47.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων ασυνόδευτα ανήλικα, έχουν «αποκλειστεί» στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής των κλειστών συνόρων στη χώρα, αναφέρει το Russia Today.

Η Ελλάδα αποτελεί, εδώ και χρόνια, πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά και νέοι. Σύμφωνα τον ΟΗΕ υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για λήψη περισσότερων μέτρων σχετικά με την προστασία των ευάλωτων παιδιών που προέρχονται από διάφορες εμπόλεμες ζώνες. Σε σχετική έκθεση, που επικαλείται το RT, τονίζεται πως η έλλειψη πληροφόρησης «στερεί από τα παιδιά την προστασία και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη».

Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ του RT που αποκαλύπτει τη σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων στην Αθήνα Facebook Twitter

Ο Lucio Melandri, μέλος της Ομάδας Προστασίας Προσφύγων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, μίλησε για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ελλάδα παραμένει μία από τις πύλες της Ευρώπης και βλέπει να έρχονται συνέχεια άνθρωποι χωρίς ωστόσο να μπορεί να μοιραστεί την ευθύνη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την απροθυμία άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. για συνεργασία. «Αντιθέτως προσπαθούν να αποτρέψουν πρόσφυγες από την κατάθεση αιτημάτων ασύλου στα εδάφη τους», προσθέτει ο ίδιος.

Το πρόβλημα εντείνεται καθώς την ίδια στιγμή μικρά παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν θύμα τράφικινγκ ή ακόμη και εμπόρων οργάνων.

Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται πως πολλοί νεαροί μετανάστες στην Αθήνα ήδη έχουν έρθει αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα του ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουν και γίνεται αναφορά στην πλατεία Ομόνοιας. 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ