Web Trends

Web Trends Facebook Twitter
Ο χάρτης του ίντερνετ από το University of California, San Diego
0

Εάν το 2007 επήλθε η απόλυτη απογείωση των social media με τις εξαγορές δισεκατομμυρίων και τις αμέτρητες εγγραφές νέων χρηστών στα διάφορα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης -λες και βιώθηκε μια ταυτόχρονη ομαδική παραίσθηση- το 2008 έως τώρα δείχνει ότι αυτό το κρεσέντο θα συνεχιστεί, μετατρέποντας την online ζωή μας σε ένα διαρκές... beta testing. Και θα συνεχιστεί προς όφελος όλων αυτών των οργανισμών που επένδυσαν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων σε site όπως το Facebook και το MySpace, αφού ήρθε η ώρα να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, κυρίως μέσω της διαφήμισης, που θα κάνει ακόμα πιο εμφανή την παρουσία της. Άμεσα ή έμμεσα.

Νέες εφαρμογές που τονίζουν ακόμα περισσότερο τα «social» χαρακτηριστικά του web ξεπηδούν σαν μανιτάρια, προσφέροντας νέες δυνατότητες και βρίσκοντας νέες εφαρμογές όπως, π.χ., συστήματα δανεισμού online (http://www.kiva.org) μεταξύ χρηστών. Με συστήματα δημοπρασίας τύπου ebay, όπου ο νικητής κρίνεται από το πόσο χαμηλά επιτόκια προσφέρει!

Ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται -και θα χαρακτηρίσει!- με την επέκταση των δυνατοτήτων του social web, είναι το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερες (βλέπε αγοραστικά εύρωστες) ηλικίες αρχίζουν να αγκαλιάζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ίντερνετ. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στον «Guardian» έδειξε ότι το 18% των Ευρωπαίων άνω των 55 επισκέπτεται κάποια «social» υπηρεσία τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Το οικοσύστημα των λεγόμενων «silver surfers» (λόγω χρώματος μαλλιών) δημιουργεί νέες ανάγκες για κοινωνικά δίκτυα που θα ανταποκρίνονται στις... ωριμότερες online τάσεις και ανάγκες τους. Ενδεικτικό site είναι τοhttp://mychumsclub.com/.

Εφεξής, σημασία έχουν οι ιδέες και όχι τα μεγέθη. Όλα δείχνουν πως το μοντέλο «μικρές εταιρείες - μεγάλες ιδέες» αρχίζει να επικρατεί. Το σύγχρονο διαδικτυακό marketing απαιτεί ευελιξία. Trend που αργά αλλά σταθερά αρχίζει να γίνεται ορατό και στη χώρα μας.

Ευελιξία βέβαια δείχνει να προσφέρει και το λεγόμενο «άνοιγμα» του κινητού τηλεφώνου σε νέες εφαρμογές, καθώς και των mobile συσκευών εν γένει, που προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για δικτύωση εν κινήσει. Γεγονός που μέσα στο τρέχον έτος, θα επιφέρει -ελπίζουμε και στα μέρη μας- τη διεύρυνση της λεγόμενης ασύρματης δικτύωσης και σε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, επιπέδου Wi-Max.

Τέλος, με τη διεύρυνση της χρήσης των συστημάτων δορυφορικού εντοπισμού, των γνωστών GPS, ολοένα και περισσότερες εφαρμογές θα μας παροτρύνουν να κάνουμε κάτι με αυτά, αφού πλέον όλο και περισσότερες συσκευές τα ενσωματώνουν με ελάχιστο κόστος. Έτσι, τo συνθετικό «GEO-» φαίνεται πως θα αρχίσει από φέτος να κοσμεί ακόμα περισσότερες συνήθειές μας (geotagging στις φωτογραφίες μέσω flickr, geoblogging στο www.loopt.comκ.ο.κ.).

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ