Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι;

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
7

Οι πιο trendy ράτσες


Υπάρχουν τάσεις και μόδες ακόμη και στην αγορά κατοικίδιων. Παλιότερα, ταινίες όπως το Χάτσικο, ο Ασπροδόντης, τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ή σειρές όπως η Λάσι και ο υπαστυνόμος Ρεξ επηρέαζαν τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ζώων που αναζητούσαν τις συγκεκριμένες ράτσες.


Τα τελευταία χρόνια, η μόδα θέλει να προτιμώνται κυρίως μικρόσωμα σκυλιά που χρειάζονται λιγότερο χώρο και έχουν αντίστοιχα μικρότερες απαιτήσεις σε τροφές και φροντίδα. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι τα Μαλτέζ, τα παιχνιδιάρικα Γουέστ Χάϊλαντ Γουάιτ Τεριέ, τα αεικίνητα Τζακ Ράσελ και τα πολύ φιλικά Γιορκσάιρ. Από σκυλιά μεγαλύτερου μεγέθους επιλέγονται κυρίως Λαμπραντόρ και Πίτμπουλ.


Όσο αφορά τις γάτες, το 80% των ιδιοκτητών δεν προτιμάει κάποια συγκεκριμένη ράτσα. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν συνήθως να φροντίσουν ένα γατάκι που θα βρουν στον δρόμο, την «κοινή ευρωπαϊκή» γάτα όπως ονομάζεται. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρεις ράτσες που κερδίζουν τις προτιμήσεις. Οι γάτες Περσίας, αρχοντικές γάτες ιδιαίτερης ομορφιάς και με πυκνό τρίχωμα, οι Σιάμ με τα καταγάλανα μάτια και οι γοητευτικές γάτες Αγκύρας με τη φουντωτή ουρά και το μακρύ, πλούσιο τρίχωμα.

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO


Το κόστος συντήρησης ενός ζώου


Η πιο βασική και πολυέξοδη ανάγκη ενός ζώου είναι η τροφή του. Καλό είναι να προτιμάται η ξηρά τροφή που περιλαμβάνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με μαγειρευτό φαγητό. Ένα κουτάβι πρέπει να τρώει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ μεγαλώνοντας, η σίτιση θα πρέπει να περιορίζεται σε 2 φορές την ημέρα. Ενδεικτικά 20 κιλά τροφής μπορεί να κοστίζουν από 12€ έως και 90€.


Επίσης κάθε μήνα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ξοδεύουν 5-13€ για την αμπούλα με τα εξωπαράσιτα που προστατεύει το κατοικίδιο από ψύλλους, τσιμπούρια και διάφορα έντομα, ενώ ανά δύο τρεις μήνες θα πρέπει να αγοράζουν αντιπαρασιτικά περιλαίμια που κοστίζουν από 6-18€.


Σε ετήσια βάση, θα πρέπει να γίνεται το αντιλυσσικό εμβόλιο τού σκύλου που κοστίζει περί τα 25€ ενώ ανά δύο, τρία χρόνια γίνονται και τα υπόλοιπα εμβόλια που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40€. Το κόστος ανεβαίνει στα κουτάβια αφού λόγω του νεαρού της ηλικίας και της εύθραυστης υγείας τους πρέπει να κάνουν περισσότερα εμβόλια. Κάθε χρόνο επίσης, καλό είναι να γίνονται εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της υγείας τού σκύλου, καθώς και για την έγκυρη διάγνωση ασθενειών. Το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται σε 90-120€.


Αν ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει τη λύση της στείρωσης θα πρέπει να καταβάλει 80€ με 200€, τιμή που διαφέρει από αρσενικό σε θηλυκό και εννοείται από κτηνίατρο σε κτηνίατρο. Τέλος, η τοποθέτηση microchip είναι υποχρεωτική βάση νόμου και στοιχίζει περίπου 50€. Συμπερασματικά, αν υποθέσουμε πως ένας ιδιοκτήτης αποκτήσει δωρεάν ένα κουταβάκι από κάποιο καταφύγιο ζώων και αυτό ζήσει περίπου 16 χρόνια (κατά μέσο όρο), θα χρειαστεί να καταβάλλει ένα πόσο που φτάνει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν συγκρίνεται με τη συντροφιά και όλα μπορεί να σου δώσει ένας πιστός σύντροφος, ένα πραγματικό μέλος της οικογένειας σου.

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO


Τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ


Τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ για κατοικίδια είναι τα λουριά, τα κολάρα και τα σαμάρια. Ακολουθούν διαφόρων ειδών παιχνίδια, ταΐστρες-ποτίστρες, αντικείμενα ιδιαίτερης χρησιμότητας για τις καθημερινές ανάγκες των κατοικίδιων. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα και φυσικά το ποσό που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει ο καθένας. Π.χ. Ένα κολάρο μπορεί να κοστίζει από 1,5€ έως και 100€.

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

Υιοθετήστε ένα ζωάκι χωρίς χρήματα


Η τελευταία επίσημη καταγραφή των αδέσποτων ζώων χρονολογείται από το 1992. Αυτό το χρονολογικό κενό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σήμερα γνωστός ο επίσημος αριθμός τους, παρά μόνο εικασίες και σενάρια που διαφέρουν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων που εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους στο δρόμο και αυτά καταλήγουν στα καταφύγια. Είναι λίγοι όμως αυτοί που επιλέγουν να υιοθετήσουν ζωάκια από εκεί παρά το γεγονός πως η διαδικασία είναι απλή. Το μόνο που έχει να κάνει ένας υποψήφιος ιδιοκτήτης είναι να επικοινωνήσει με τον φιλοζωικό σύλλογο της περιοχής του ή να επισκεφθεί κάποιο από τα καταφύγια ζώων που υπάρχουν. Εκεί μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μικρόσωμα και μεγαλόσωμα ζώα (γάτες ή σκύλους) διαφορετικών ηλικιών και από διάφορες ράτσες. Υπάρχουν ακόμη και καθαρόαιμα. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως τα καταφύγια έχουν εξετάσει, εμβολιάσει και στειρώσει τα ζώα κατά την άφιξή τους εκεί. Αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν μαζί τους ένα υγιές κατοικίδιο, γλυτώνοντας μάλιστα τα πρώτα έξοδα για εμβολιασμούς κλπ. Τέλος είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία της επιλογής οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις υποχρεώσεις τους.

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

 

Αρχικά, οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κατοικίδιων τους, δίνοντας τους κατάλληλη, επαρκή τροφή και νερό. Ακόμη, πρέπει να τους παρέχουν ένα κατάλυμα που θα είναι άνετο, υγιεινό αλλά και προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσής τους. Αυτό σημαίνει ότι θα τους επιτρέπει να βρίσκονται στη φυσική τους όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές τους κινήσεις και η δυνατότητά να ασκούνται. Ανάμεσα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις είναι να καθαρίζουν το περιβάλλον από τα περιττώματα του ζώου και να μην τα αφήνουν ασυνόδευτα σε δημόσιους χώρους. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας και η μέριμνα για την κτηνιατρική τους εξέταση, η οποία θα αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας, είναι εξίσου σημαντικές υποχρεώσεις. Οφείλουν να παρέχουν στο κατοικίδιο τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να το εμβολιάζουν και να το στειρώνουν. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουν φροντίσει το ζώο τους να έχει σήμανση, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, και είναι καταγεγραμμένο. Τέλος, υποχρεούνται να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους, ενώ σε περίπτωση που αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να το φροντίζουν πια, οφείλουν να το γνωστοποιήσουν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου της περιοχής τους, να το παραδώσουν εκεί, λαμβάνοντας αντίγραφο της εγγραφής του ζώου στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

Ένα ενδεικτικό νομικό πλαίσιο

 

Σε περίπτωση που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, επιβάλλονται βαριά πρόστιμα ακόμα και ποινές φυλάκισης που φτάνουν τα 2 χρόνια. Οι ποινές ξεκινούν από 100€ για την παράλειψη τοποθέτησης μεταλλικής κονκάρδας ή άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου. Ανέρχονται στα 300€ για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ή για την παράληψη τήρησης των κανόνων ευζωίας και φτάνουν τα 10.000€ για την εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση του ζώου σε οποιοδήποτε είδους μονομαχία. Το ανώτατο πρόστιμο είναι 30.000€ για κακοποίηση , βασανισμό, βάναυση μεταχείριση αλλά και πώληση, εμπορία και διακίνηση βίντεο με κακοποίηση ζώου ή σεξουαλική συνεύρεση με ζώο.

Ποιές ράτσες ζώων προτιμούν οι Αθηναίοι; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

Μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για σκύλους!

 

To Thedogdate.com είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για σκύλους, ένα είδους facebook για σκύλους. Λειτουργεί εδώ και 6 μήνες και έχει πάνω από 2100 μέλη. Οι χρήστες του site μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν, να γνωρίσουν άλλους ιδιοκτήτες, να οργανώσουν ομαδικές βόλτες και να ανταλλάξουν συμβουλές. To σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορούν μέσα από εκεί να υιοθετήσουν ένα ζώο.

Για τις πληροφορίες ευχαριστούμε πολύ το καταφύγιο Zωγράφου, τον κτηνίατρο Γιάννη Κουντούρη και το pet shop zouzouniapetshop.

Διάφορα
7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
ΑΝ σε κάνει κάτι να πιστεύεις ότι οι άνθρωποι μπορουν να κάνουν ότι θέλουν σε αυτόν τον πλανήτη και τα ζώα πρέπει να προσέχουν που κάνουν τις ανάγκες τους, γιατί μας ενοχλούν ...λυπάμαι πολύ και εύχομαι τα παιδιά σου να μην παραδειγματιστούνε από σένα, μήπως και μεγαλώσουν σε ένα καλύτερα κόσμο.Πως είναι δυνατόν το 2014 να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι η κοινωνία ανήκει μόνο στους οικογενειάρχες, με 2 παιδιά, κατά προτίμηση ένα αγόρι,ένα κορίτσι, ένα σκύλο δεμένο στην αυλή (γιατί πρέπει να το παίξεις και λίγο "φιλόζωος") και μπλα μπλα. Φτάνει! Έχουν καταστρέψει τα πάντα αυτές οι αντιλήψεις. Δε το βλεπετε????
το καλύτερο θα ήταν να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις ράτσες γενικώς.Το breeding των σκυλιών είναι προβληματικό από πάρα πολλές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το ενισχύουμε, έμμεσα ή άμεσα.Άλλωστε είναι τόσο πολλά (και τόσο τέλεια) τα αδεσποτάκια κάθε μεγέθους και φάτσας!
Ως "μπαμπάς" της Τίτης και της Χαράς, θέλω να τονίσω ότι τα σκυλιά (αλλά και όλα τα κατικοίδια) είναι δέσμευση. Δεν είναι μπλούζα που την αγοράζεις και αν δεν τη θέλεις τη πετάς. Γι'αυτό όποιος σκέφτεται να πάρει κατικοίδιο, ας το σκεφτεί πολλές φορές. Τα κατικοίδια δημιουργούν υποχρεώσεις.Και θα συμφωνήσω με τον/την ΖΑΝΤΕ (όχι με το ύφος και το ανεκδιηγητο παραληρημα του τέλους), οι ιδοκτήτες των σκύλων που βγάζουμε τα κατικοίδια μας για να κάνουν την ανάγκη τους σε δημόσιο χώρο, έχουμε την υποχρέωση να τα μαζέψουμε.
Ισχύει φυσικά η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μαζευει τα περιττώματα του σκύλου του από τα πεζοδρόμια δρόμους κλπ έτσι δεν είναι ? Ποια είναι η ποινή όταν δεν το κάνει ? Να τους φωτογραφίζουμε όταν δεν το κάνουν και να δίνουμε τις φωτογραφίες σον Δήμο , Αστυνομία ? ( βγάζουν τους σκύλους για τις αναγκες τους απίθανες ώρες και ρυπαίνουν πλουσιοπάροχα χωρίς να τους δει κανείς ) Αυτό είναι κοινωνική συμπεριφορά προς τους συμπολίτες που φυσικά μ αυτόν τον τρόπο τους λένε κατάμουτρα ότι τους θεωρούν κατώτερους από τα σκυλιά τους...Δεν παν να πέσουνε , να φάνε ακαρθασίες τα παιδάκια , τι μας νοιάζει εμάς ? Μου δίνει εμένα την χαρά το παιδάκι που μου δίνει ο σκύλος μου ? 'Οχι. Ε ας φάει σκ...α!
Η αγένεια και η αδιαφορία είναι στάση ζωής για πολλούς.Το ότι έχουν σκυλιά δεν σημαίνει πως μπαίνουν σε κάποια κατηγορία.Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονται και χωρίς σκύλο.Είναι οι ίδιοι που πετάνε σκουπίδια στο δρόμο,που παρκάρουν στα πεζοδρόμια,που θα προσπαθήσουν να σου πάρουν τη σειρά στην αναμονή,που καπνίζουν όπου τους αρέσει και πολλά άλλα που ζούμε καθημερινά.
Συμφωνώ με το θέμα ακαθαρσίες πρέπει να μαζεύονται χρόνια τις μαζεύω πολλές φορές τα έχω ακούσει απο καλοπροαίρετους που θέλουν καυγά, εγώ λοιπόν τα μαζεύω τόσες μανάδες όμως που αφήνουν τα τρισχαρητομένα παιδάκια τους να κατουράνε όποτε τους έρθει και να χέζουν δεν τις έχω δεί ποτέ να τα μαζεύουν, φυσικά τα αγγελούδια τους προφανώς χέζουν τούρτες. Όσο για το θέμα χαράς τα σκυλιά μου μου δίνουν μεγαλύτερη χαρά απο τα παιδάκια δίπλα που στριγκλίζουν όλη την ώρα λές και τα σφάζουν.! Άλλα και πάλι δεν μιλάω γιατί είναι παιδάκια.