Ο κτηνίατρος: όλες οι χρήσιμες συμβουλές

Ο κτηνίατρος: όλες οι χρήσιμες συμβουλές Facebook Twitter
Όσον αφορά τα μεγαλόσωμα σκυλιά, πρέπει να ξέρεις ότι εκτός από το φαΐ και τα εμβόλια χρειάζονται να τους αφιερώσεις και χρόνο. Δεν τους αρκούν καθόλου τα 10 λεπτά βόλτα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

 

Όταν η γάτα μου αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με μια δύσκολη γέννα, άρχισα να κάνω πανικόβλητη τηλεφωνήματα σε κτηνιάτρους γιατί έβλεπα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όλοι με καθησύχαζαν ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι έπρεπε απλώς να περιμένω να γεννήσει με την ησυχία της. Ο μόνος που διέγνωσε την κατάσταση ήταν ο Γιάννης Κουντούρης. Το γατί σώθηκε. Αν δεν το είχε δεχτεί αμέσως, θα είχε πεθάνει υποφέροντας. Από τότε διαπιστώσαμε ότι σπάνια το ένστικτό του πέφτει έξω όσον αφορά τις ασθένειες των μικρών μας φίλων ή συντρόφων, όπως τους ονομάζει ο ίδιος.


Σώζει σκυλιά και γάτες εδώ και 12 χρόνια στην κλινική μικρών ζώων που έχει στη Γλυφάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί να βοηθήσει ζώο. Και λέει κοφτά τη γνώμη του χωρίς να σου κάνει χάρες ή να σε παραμυθιάζει, όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά που έχει να σου πει. Αυτό, όμως, που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η τεράστια αγάπη και η συμπόνια του προς τα ζώα. Κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με μια ανίατη περίπτωση, είναι αδύνατο να μην τον δεις να στενοχωριέται, όπως επίσης και να παλεύει να σώσει αυτές τις μικρές ψυχές μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμη και αν όλα δείχνουν προς το χειρότερο.

Ο κτηνίατρος: όλες οι χρήσιμες συμβουλές Facebook Twitter
H συμβίωσή σου με ένα ζώο σημαίνει και δέσμευση... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζετε ποια είναι;

Το 70% των περιστατικών ενός ιατρείου και μιας κλινικής είναι τα παθολογικά και ένα 30% τα χειρουργικά. Στα παθολογικά έχουμε πολλές δερματοπάθειες, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες. Αυτά είναι τα πιο συνήθη περιστατικά. Μικροί τραυματισμοί, αλλεργίες και, φυσικά, μέσα σε αυτά είναι και το προληπτικό τσεκάπ που κάνει ο κόσμος συνήθως για το καλαζάρ, πολλές φορές θεραπευτικά, αν χρειάζεται. Τα πιο συχνά λοιμώδη νοσήματα που έχουν να κάνουν με τον σκύλο είναι το καλαζάρ και η ερλίχια, που κολλάει από τα τσιμπούρια. Στη γάτα είναι άλλες οι ασθένειες. Το 30% των χειρουργικών διαδικασιών είναι οι στειρώσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι και η επέμβαση στον μαστό –μαστεκτομές εξαιτίας καρκίνων–, φυσικά ατυχήματα, δαγκώματα, και μετά υπάρχουν τα ορθοπεδικά και κάποια επείγοντα περιστατικά, τα οποία χρήζουν άμεσης επέμβασης – διάταση συστροφής στομάχου στα σκυλιά που πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα, κάποιες οξείες αιμορραγικές γαστρεντερίτιδες που παθαίνουν συχνά τα κουτάβια λόγω κακού εμβολιασμού ή μη καλής πρόληψης...


Άλλα ζώα σας φέρνουν;

Ναι. Τελευταία δεν τα βλέπω συχνά, αλλά μου έφερναν ιγκουάνα. Για μένα είναι κακό που μπαίνουν και στην Ελλάδα, απαγορεύεται. Πουλιά, καναρίνια, τραυματισμένα περιστέρια. Μια φορά και ένα γεράκι. Μου έχει έρθει και φίδι, ο βασιλικός πύθωνας ενός παιδιού που απλώς τον είδα. Δεν έχω εμβαθύνει τις γνώσεις μου στα εξωτικά ζώα και, φυσικά, τα παραπέμπω αλλού. Δεν μιλάω για έναν τραυματισμό της φτερούγας σε ένα πουλάκι όπου μπορώ να παράσχω τις πρώτες βοήθειες.

Ο κτηνίατρος: όλες οι χρήσιμες συμβουλές Facebook Twitter
Ένα ακραίο περιστατικό που είναι συχνό είναι ότι υπάρχουν φυλές που δεν πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Αγοράζει ο Έλληνας περίεργες ράτσες;

Τώρα με την κρίση ο κόσμος έχει ηρεμήσει λιγάκι. Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, χωρίς να έχει μια ενημέρωση από τον κτηνίατρο. Ένα ακραίο περιστατικό που είναι συχνό είναι ότι υπάρχουν φυλές που δεν πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ένα σκυλί Αγίου Βερνάρδου δεν μπορείς να το έχεις στις συνθήκες που επικρατούν εδώ, ή ένα Τσόου Τσόου. Πριν αγοράσεις αυτής της ράτσας τα σκυλιά πρέπει να ξέρεις τις υποχρεώσεις σου. Δεν μπορείς να εγκλωβίσεις έναν σκύλο Αγίου Βερνάρδου στο σπίτι σου, επειδή σου αρέσει και τον είδες σε μια ταινία. Αυτά τα σκυλιά θέλουν εκτόνωση κι έχουν συνηθίσει στο ψυχρό κλίμα. Παθαίνουν δερματοπάθειες πολύ εύκολα. Κανονικά, ο κτηνίατρος πρέπει να αποθαρρύνει τον ιδιοκτήτη και να του υπενθυμίζει τις ευθύνες που αποκτά παίρνοντας μια τέτοια ράτσα. Από αγάπη το παίρνει, δεν το αμφισβητώ, αλλά πολλά προβλήματα υγείας που υπάρχουν στον Νομό Αττικής είναι επειδή αυτές οι ράτσες δεν θα έπρεπε να μεγαλώνουν και να ζουν στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες. Όταν παίρνεις ένα ζώο μεγαλόσωμο και το έχεις σε ένα διαμέρισμα, ενώ δουλεύεις όλη την ημέρα κι έχεις μόνο ένα τέταρτο να του διαθέσεις –κι αυτό βλαστημώντας από την κούραση– για να το βγάλεις για πιπί και κακά, τότε το βιάζεις κατά κάποιον τρόπο, αυτό πιστεύω. Όσον αφορά τα μεγαλόσωμα σκυλιά, πρέπει να ξέρεις ότι εκτός από το φαΐ και τα εμβόλια χρειάζονται να τους αφιερώσεις και χρόνο. Δεν τους αρκούν καθόλου τα 10 λεπτά βόλτα. Δεν βγάζουν κακό χαρακτήρα έτσι τυχαία. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι όταν έρχονται οι διακοπές. Τι γίνονται αυτά τα σκυλιά τότε; Πολλές φορές τα αφήνουν στον δρόμο ή τα πηγαίνουν σε πανσιόν όπου επικρατούν κακές συνθήκες και ενώ μπορούν να εξυπηρετήσουν 50 σκυλιά, δέχονται 150. Γενικά, όμως, η συμβίωσή σου με ένα ζώο σημαίνει και δέσμευση. Πρέπει να ξέρεις ότι θα έχεις έναν σύντροφο στη ζωή σου που θα ζήσει για 12-15 χρόνια και θα έχεις υποχρεώσεις.

Υπάρχουν νόμοι για την κακοποίηση και πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμη και αν έχω δει ζώα χτυπημένα, με τα πλευρά έξω, σε άσχημη κατάσταση, σοκάρομαι το ίδιο στην εικόνα ενός κακοποιημένου ζώου.


Κολλάς ασθένειες από ζώα;

Κάποιες ναι. Ένα σκυλί που δεν έχει εμβολιαστεί για το αναπνευστικό ή τη λοιμώδη ηπατίτιδα και νοσήσει δεν θα μας κολλήσει τίποτα, άρα ό,τι κάνουμε το κάνουμε για την ασφάλεια και την προστασία του σκύλου και της γάτας – πλην της λύσσας, που είναι επικίνδυνη και για τον άνθρωπο. Βέβαια, στην Αττική δεν έχουμε κανένα κρούσμα τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να γίνεται. Υπάρχει και το τοξόπλασμα, που αν το κολλήσει η έγκυος από τη γάτα μπορεί να αποβάλει. Ωστόσο, οι ίδιοι οι γυναικολόγοι και οι παιδίατροι λένε ότι 9 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται σε άλλους λόγους (κακά τρόφιμα, συνθήκες υγιεινής) παρά στη γάτα. Επίσης υπάρχει η δερματομυκητίαση που μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος από τη γάτα, αλλά δεν είναι τόσο επώδυνη γι' αυτόν όσο για το ζώο και αντιμετωπίζεται εύκολα.

Ο κτηνίατρος: όλες οι χρήσιμες συμβουλές Facebook Twitter
Τελευταία δεν τα βλέπω συχνά, αλλά μου έφερναν ιγκουάνα. Για μένα είναι κακό που μπαίνουν και στην Ελλάδα, απαγορεύεται... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Ποιο ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει;

Εκείνο που θυμάμαι περισσότερο, επειδή δέθηκα, είναι ο Λίο, ένα σκυλάκι καμένο, από τον Πόρο. Έμεινε δυόμισι μήνες εδώ. Υιοθετήθηκε τώρα και είναι καλά. Ήταν καμένο στο 70% του σώματός του και χρειάστηκε πολύ εντατική θεραπεία. Ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό και κρατάω επαφή ακόμη και σήμερα.


Και όσον αφορά την κακοποίηση;

Υπάρχουν νόμοι για την κακοποίηση και πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμη και αν έχω δει ζώα χτυπημένα, με τα πλευρά έξω, σε άσχημη κατάσταση, σοκάρομαι το ίδιο στην εικόνα ενός κακοποιημένου ζώου. Αλλάζω το κανάλι. Δεν μπορώ. Με βγάζει από τον εαυτό μου. Εκνευρίζομαι και θυμώνω πάντα. Δεν είσαι υποχρεωμένος να βοηθήσεις ένα ζώο ή να του δώσεις νερό και να το ταΐσεις. Μην το κάνεις αν δεν θέλεις, αλλά μην του κάνεις και κακό, απαγορεύεται!

Υπάρχουν κάποια ζώα που είναι επικίνδυνο να τα έχεις μέσα στο σπίτι;

Υπάρχουν κάποιες φυλές σκύλων που αν τις μεγαλώσεις με αγάπη και δεν τους βγάλεις ένστικτα, γίνονται ήρεμοι χαρακτήρες. Σημασία έχει τι ζητάει από αυτά ο ιδιοκτήτης τους. Σου ζητάνε π.χ. να κόψεις τα αυτιά του Πιτμπούλ για να γίνει πιο κακό. Εντάξει, αυτό αφενός απαγορεύεται από τον νόμο, αφετέρου, εάν θέλεις να βγάλεις το κακό ένστικτο του σκύλου, θα το βγάλεις. Συνήθως, παίρνουμε έναν σκύλο για παρέα, για σύντροφο και, σε κάποιες περιπτώσεις που τις δέχομαι κι εγώ, μεγαλόσωμα σκυλιά για φύλακες – καλώς γίνεται αυτό, αλλά χρειάζονται εκπαίδευση αυτά τα σκυλιά και υπακοή. Χρειάζεται να τους βγάλεις το ένστικτο, να γίνει άγριος ο σκύλος, να δαγκώσει, αν χρειαστεί, τον ξένο και να γίνει φύλακας, αλλά αυτά δεν τα κάνεις ο ίδιος, μόνο μέσω ενός εκπαιδευτή.

Ο κτηνίατρος: όλες οι χρήσιμες συμβουλές Facebook Twitter
Δεν είσαι υποχρεωμένος να βοηθήσεις ένα ζώο ή να του δώσεις νερό και να το ταΐσεις. Μην το κάνεις αν δεν θέλεις, αλλά μην του κάνεις και κακό, απαγορεύεται! Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Άλλα ζώα, εκτός της γάτας και του σκύλου;

Άλλα ζώα δεν θα έπρεπε να ζουν εδώ για μένα. Τα βασανίζουν. Θα έπρεπε να μένουν στο περιβάλλον και στην πανίδα για τα οποία τα προόρισε η φύση – γι' αυτό βγάζουν πολλές ασθένειες.

Διάφορα
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια