Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της!

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter
44

Η φίλη μου η Βασιλεία ήταν ανέκαθεν ένα κορίτσι «προχώ». Συγκεκριμένη και συγκροτημένη στάση ζωής, «ψαγμένες» επιλογές και απόλυτη αφοσίωση στα εκάστοτε εγχειρήματά της. Θυμάμαι το Πάσχα που μας πέρασε, με το σύντροφό της Νίκο μου έλεγε αν παρατήρησα κάτι στην εμφάνισή της, με την κοιλίτσα της να είναι ήδη ελάχιστα φουσκωμένη. Και μετά τα συγχαρητήρια και τα ευχολόγια η Βασιλεία το πέταξε: Ξέρεις ε, δεν το λέμε ακόμα σε πολύ κόσμο, αλλά θα γεννήσω στο σπίτι μου. Μην σου φαίνεται περίεργο, το κάνουν πολλές γυναίκες, δεν είναι επικίνδυνο, είναι μάλιστα και επιδοτούμενο απ' το κράτος. Και φυσικά, αν θέλεις, όταν γίνει με το καλό μπορώ και να σου μιλήσω για την όλη εμπειρία. Μακάρι να γεννιούνται όλα τα παιδιά με τέτοια αγάπη και αφοσίωση. Καλώς ήρθε λοιπόν ένας πραγματικός Νεοσμυρνιώτης.

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter
Στον γυναικολόγο μου δεν πήγα καθόλου κατά την διάρκεια της κύησης. Τον ενημέρωσα ότι θα γεννήσω στο σπίτι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αλλά έθεσε εαυτόν στην διάθεσή μου αν κάτι πήγαινε στραβά. Φυσικά έκανα 3 απαραίτητους κατά τη γνώμη μου υπέρηχους.

«Η ιδέα του φυσικού τοκετού ήρθε από μια φίλη μου. Εκείνη με ενέπνευσε γιατί πριν από 3 χρόνια είχε γεννήσει έτσι την κόρη της. Τότε εγώ δεν σκεφτόμουνα παιδιά αλλά μου είχε φανεί πολύ ωραίο. Το έψαξα από τότε πολύ και δεν μου άρεσε η τόση «ιατρικοποίηση» του τοκετού και της εγκυμοσύνης. Το ταξίδι αυτό πρέπει να είναι φυσικό.

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter

Επειδή είμαι άνθρωπος που γενικά με τους γιατρούς και τα φάρμακα δεν έχω και την καλύτερη σχέση (εμπιστεύομαι την ομοιοπαθητική) είναι τέτοιος ο τρόπος ζωής μου και τα βιώματά μου που τελικά μόνο έτσι φυσικά θα γεννούσα. Η φύση ξέρει, το σώμα και η ψυχή της γυναίκας ξέρουν. Όλα έχουν κατά τη γνώμη μου ένα πέπλο φυσικότητας, τόσο ο τοκετός όσο και η εγκυμοσύνη. Το να γεννάς φυσικά δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν είσαι συνεπής και ότι τα αφήνεις όλα στην τύχη. Δυστυχώς πολύς κόσμος το βλέπει έτσι, αλλά είναι εντελώς λάθος.

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έκανα από τον 3ο μέχρι και τον μήνα μου ειδική γιόγκα εμπνευσμένη από τις γυναίκες που γεννάνε στον Αμαζόνιο, με διαφορετικές τεχνικές τοκετού από την συμβατική μαιευτική. Καθ' όλη την διάρκεια της κύησης δεν πήρα κανένα φάρμακο, παρά μόνο κάποια ομοιοπαθητικά. Πρόσεχα πολύ την διατροφή μου. Έπινα ειδικά βότανα και τσάγια ανάλογα με το τρίμηνό μου. Έκανα κάθε μέρα μασάζ στην κοιλιά για το μωρό και τα όργανά του. Έκανα ειδικούς διαλογισμούς για να έρθω σε επαφή με το μωρό αλλά και για μένα. Κοιμόμουνα μόνο από την αριστερή πλευρά, γιατί από την δεξιά περνάει μια αρτηρία η οποία οξυγονώνει την μήτρα. Το μωρό μου από τον 5ο μήνα είχε «πάρει θέση» και λένε ότι τους αρέσει να είναι χαμηλά για να ακούνε την φωνή της μαμάς να δονείται.

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter

Στον γυναικολόγο μου δεν πήγα καθόλου κατά την διάρκεια της κύησης. Τον ενημέρωσα ότι θα γεννήσω στο σπίτι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αλλά έθεσε εαυτόν στην διάθεσή μου αν κάτι πήγαινε στραβά. Φυσικά έκανα 3 απαραίτητους κατά τη γνώμη μου υπέρηχους. Ο ένας είναι αυτός της «αυχενικής διαφάνειας» και ο άλλος είναι η «Β επιπέδου». Τέλος, έκανα και έναν τελευταίο, την 36η εβδομάδα, για να επιβεβαιώσουμε αν το μωρό είναι σε «σωστή θέση», δηλαδή με το κεφάλι κάτω. Οι μαίες είναι επιστήμονες και χωρίς αυτές δεν πας πουθενά, είτε γεννάς στο μαιευτήριο είτε στο σπίτι. Νομίζω όχι μόνο η δική μου αλλά γενικά πολλές οι μαίες είναι άγγελοι. Σου μιλάνε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και σου μαθαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα.

Είναι μια πολύ κοντινή μητρική φιγούρα, κατά τη γνώμη μου σημαντικότερη και από τον ίδιο τον γιατρό. Είναι σε θέση να παρακολουθούν την εγκυμονούσα και να σου πουν ανά πάσα στιγμή τι χρειάζεσαι πραγματικά.

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter

Ξέρεις τελικά τι νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό στην όλη διαδικασία; Είχα από την πρώτη στιγμή θετική διάθεση και αυτοπεποίθηση γι' αυτό που θα έκανα. Φυσικά, υπήρξαν πολλοί που κατέκριναν την επιλογή μου, αλλά η οικογένειά μου και οι δικοί μου άνθρωποι ήταν θετικοί και φυσικά ο Νίκος ήταν και αυτός φοβερά υποστηρικτικός σε όλη τη διαδικασία αλλά και ειδικά την μέρα που γέννησα, μια μέρα που σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ: στις 7:30 το πρωί έσπασαν τα νερά. Ξύπνησα ήρεμα τον Νίκο και πήρα τηλέφωνο την μαία. Ξεκινήσαμε να οργανώνουμε το χώρο στο σαλόνι, φουσκώσαμε την πισίνα, βάλαμε χαμηλή μουσική, ανάψαμε τα αιθέρια έλαια. Σύντομα άρχισαν οι πόνοι. Θυμάμαι έλεγα στο Νίκο «αγάπη μου έρχεται το μωρό μας». Ήρθε στο σπίτι η βοηθός μητρότητας και με έκανε να νιώσω πολύ άνετα. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και να τελειώσει ο τοκετός με χάιδευε και μου έκανε μασάζ. Αν ταιριάζει κάποιος χαρακτηρισμός για αυτές τις γυναίκες είναι «η φυσική επισκληρίδιος» του τοκετού. Οι ώρες περνούσαν και όταν είχα την σωστή διαστολή μπήκαμε στην πισίνα σε ζεστό νερό εγώ και ο Νίκος. Συνολικά ο τοκετός κράτησε 13 ώρες. Η μαία ήρθε την κατάλληλη στιγμή λόγο πριν το στάδιο της εξώθησης. Είχα κουραστεί στην πισίνα και βγήκα έξω, μου έστρωσαν στον καναπέ και βολεύτηκα στα μαξιλάρια μας. Παρά τους έντονους πόνους προσπάθησα να θυμάμαι όλα όσα είχα μάθει αυτόν τον καιρό (σωστές αναπνοές και να πιάνω τα «κύματα», τις οδύνες). Διαλογιζόμουν στο μωρό μου, γειωνόμουν, και ανάμεσα στα «κύματα» χαλάρωνα και 'χανόμουν'. Πέρασα τα στάδια της ανυπομονησίας, της λαχτάρας, έως και της απογοήτευσης καθώς πέρναγαν οι ώρες και στο τέλος με 6 δυνατές συσπάσεις και μέσα σε χαμηλό φωτισμό και ησυχία ήρθε ο γιος μας. Εγώ ήμουνα στην αγκαλιά του Νίκου. Μου λέει η μαία «πάρτο αγκαλιά το μωρό σου, είναι αγόρι», και με το πρώτο του δάκρυ κλάψαμε και εγώ και ο Νίκος, μαζί πια σαν οικογένεια. Εδώ στο σπίτι μας. Μοναδικό συναίσθημα, όσο περνάνε οι μέρες (και ξεχνάω και τον πόνο) τόσο πιο μαγικές στιγμές μου φαίνονται.

Η Βασιλεία γέννησε στο σπίτι της! Facebook Twitter

Όμως η διαδικασία ενός φυσικού τοκετού δεν σταματάει μόλις γεννηθεί το βρέφος. Για 14 ώρες κρατήσαμε τον ομφάλιο λώρο και το μωρό ήταν συνδεδεμένο με τον πλακούντα του, τον οποίο κάψαμε την επόμενη μέρα με κερί. Θηλάσαμε τα πρώτα λεπτά. Με το μωρό είχαμε για 2-3 μέρες συνεχή επαφή δέρμα με δέρμα. Δεν έκανε καμία περιττή εξέταση, ούτε πήρε φάρμακα που δεν χρειαζόταν. Ήταν ένας μοναδικός τοκετός, δεν το μετανιώνω σε καμία στιγμή. Μετά από 3 μέρες ήρθε και από το σπίτι η παιδίατρος για τις τυπικές εξετάσεις. Είχε λίγο ίκτερο τον οποίο και ξεπεράσαμε με ηλιοθεραπεία και ατελείωτο θηλασμό.

Γενικά, πιστεύω ότι ο τοκετός πρέπει να είναι μια ιεροτελεστία. Η επίτοκος πρέπει να μοιάζει με Θεά την ώρα που γεννάει. Είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Θέλει περιποίηση, σεβασμό και διακριτικότητα. Δεν θέλει χέρια να την πειράζουν. Όταν έρθει η ώρα το μωρό θα βγει. Εγώ ας πούμε την διαστολή μου την έλεγχα μόνη μου. Αυτό είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου χάνεται στο μαιευτήριο. Ένας τέτοιος τοκετός, με φυσικότητα, ηρεμία, γαλήνη και πολύ αγάπη νομίζω ότι αξίζει σε όλες τις γυναίκες. Πρέπει απλά να εμπιστεύονται οι γυναίκες το σώμα τους και τη φύση και να ενημερώνονται σχετικά με τις επιλογές που έχουν για να γεννήσουν. Αυτό είναι όλο».

Μητέρες που έχουν βιώσει ανάλογη γέννα διαχειρίζονται αυτή την ομάδα: The Freesoul Mother» natural conscious birth, pregnancy & mothercare

Κείμενο: Κωστής Πιερίδης.
Φωτογραφίες: Η μαμά Βασιλεία και ο μπαμπάς Νίκος.

44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

16 σχόλια
Η τύπισσα έψαξε στο...google(!) και αποφάσισε πως το να σνομπάρει την ιατρική δεν είναι επικίνδυνο! Το να σνομπάρουν κάποιοι την Δυτική ιατρική είναι μια πολυτέλεια, που τους έχει προσφέρει η ίδια η Δυτική ιατρική!
Αν και ήδη υπάρχουν πολλά σχόλια περι του θέματος... Ε όχι και 'προχώ' το να γεννήσεις σπίτι σου... Όχι εν έτει 2014... Αυτό το κάνανε στα χωριά και σε περιοχές μακριά από τον πολιτισμό. Και ναι υπήρχαν επιτυχημένες γέννες αλλά υπήρχαν και πολλές αποτυχίες (πάρα πολλές). Γιατί λοιπόν να ρισκάρεις και να μην κάνεις τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξέρεις ότι όλα προχωράνε καλά και σωστά με την εγκυμοσύνη? Και σε περίπτωση προβλήματος να το αντιμετωπίσεις?Είναι βέβαια δικαίωμα του καθενός και κανείς δεν μπορεί να επέμβει, δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία... Το θεωρώ προσωπικά λίγο ανώριμο.
Καλά είναι όλα αυτά με τις φυσικές μεθόδους και τις εναλλακτικές θεραπείες αλλά καλό είναι να συνειδητοποιούμε και τα ρίσκα που παίρνουμε..Ό,τι και να κάνουμε, υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε ούτε το γιατρό, ούτε το νοσοκομείο, ούτε και τα φάρμακα, εκτός και αν προτιμούμε να κινδυνεύσουμε-πεθάνουμε παρά να πλουτίσουν "οι φαρμακευτικές".Αν και πολλές γυναίκες στο εξωτερικό προτιμούν να γεννούν στο σπίτι,κάνουν άπειρες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης και δεν αρκούνται απλά σε μερικούς υπέρηχους. Αυτό που βρίσκω λάθος στη συγκεκριμένη κοπέλα είναι ότι πιστεύει ότι η φύση και το σώμα ξέρουν..Ναι,αλλά πολλές ασθένειες στη φύση και στο σώμα δεν οφείλονται;Εξάλλου και τα μικρόβια και τα βακτήρια μέρη τς φύσης δεν είναι;Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και να πεθάνουμε επειδή η φύση ξέρει;;Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του αλλά καλό είναι να ξέρει με τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται και για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως και για να μη "διαφημίζει" κάτι το οποίο μπορεί να καταστεί μοιραίο για κάποιους άλλους... Επίσης,αυτό με την ηλιοθεραπεία νεογέννητου για τον ίκτερο μου κάθεται κάπως..Μωρό είναι όχι χόρτα που θέλουμε να αποξηράνουμε..Πάντως,πραγματικά θαυμάζω τις γυναίκες που επιλέγουν φυσιολογικό τοκετό(και στο μαιευτήριο) και δεν χρησιμοποιούν επισκληρίδιο ενώ ξέρουν ότι ο πόνος της γέννας είναι απερίγραπτος...Εγώ ούτε που θα το σκεφτόμουν...
Είχα μια εγκυμοσύνη απόλυτα φυσιολογική μέχρι την τελευταία στιγμή. Δούλευα μέχρι και δύο μέρες πριν γεννήσω. Ο γιατρός μου με παρακολουθούσε κάθε βδομάδα τον τελευταίο μήνα. Πήγα στο μαιευτήριο με 7 εκατοστά διαστολή για έναν φυσιολογικό τοκετό χωρίς χρήση αναισθησίας. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι παλμοί του μωρού μου πέσανε κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι εξωθήσεις δεν μπορούσε να βγει γιατί ήταν τυλιγμένη στο λαιμό με το λώρο και πνιγόταν. Άκουσα το γιατρό να λέει "πάμε για καισαρική". Τελικά κατάφερε και την έβγαλε με τον εμβρυουλκό, όχι στο παρά πέντε, αλλά στο παρά ένα. Το μωρό δεν έκλαψε και είχαν πέσει όλοι επάνω του να το συνεφέρουν. Είχε πάθει ανοξαιμία και είχε καταπιεί μηκώνιο. Μόλις πήρε ανάσα την πήγανε τρέχοντας στη μονάδα νεογνών, ούτε καν μου τη δείξανε, άκουσα μόνο ένα "συγχαρητήρια, είναι κοριτσάκι". Εγώ χρειάστηκα εσωτερικά ράμματα με ολική αναισθησία και μετάγγιση αίματος. Ευτυχώς το μωρό μου τελικά τα κατάφερε. Είχα διαβάσει κι εγώ τότε για τον τοκετό στο σπίτι, τη φυσική γέννα, κλπ., σε διάφορα βιβλία (ίντερνετ δεν υπήρχε τότε), αλλά ΕΥΤΥΧΩΣ μου έκοψε και δεν έκανα καμιά βλακεία. Το παιδί μου σίγουρα δε θα είχε επιζήσει ή θα είχε πάθει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη κι εγώ ποιός ξέρει αν θα τη γλίτωνα.Κι εγώ είχα γιαγιά που γένναγε στα χωράφια, κλπ., με τη διαφορά ότι είχε 12 εγκυμοσύνες και μόλις 4 παιδιά.
Ακριβώς αγαπητή parapera. Η εισρόφηση μηκωνίου ήταν ακριβώς η αιτία που και η δική μου μητέρα κινδύνεψε να πεθάνει με το που γεννήθηκε, και ενώ η εγκυμοσύνη της γιαγιάς μου ήταν ομαλότατη και δούλευε κι εκείνη μέχρι τελευταία στιγμή.
Αντιμετώπιση πλειοψηφίας,Αυτο πού έκανες ηταν λάθος (αιτιολόγηση , κάτι μπορει να πηγαινε στραβα).Αντιμετώπιση λογική,Ο παππους σου και η γιαγια σου πως γεννήθηκαν?Μοιάζει θεωρία συνωμοσίας αλλα ο λόγος και τα αίτια που ο κόσμος αντιδρά ετσι σε κατι τοσο φυσιολογικό ειναι ο φοβος που σπέρνουν οι γιατροι και τα συμφέροντα απο τις άπειρες βιομηχανίες . Ειναι πραγματικά στενάχωρο αυτο που συμβαίνει και ολο και περισσότερο καταλαβαίνω το λογο δε παμε μπροστά σαν λαος. Η παραπληροφορηση δίνει ρεσιτάλ και παει για νόμπελ βλακείας. Ελληνιδα μανα ενα τιπ: Κάτσε να σε σκίζουν με καισαρικές , να γεννάς απρόσωπα, με άπειρα καθημερινά τσιμπήματα να αναστατώνουν τον παιδι σου πριν καλα καλα γεννηθεί. Δώσε χρήμα, άλλωστε στις μέρες μας ρεει άφθονο. Παρε ορμόνη σαν τις αγελάδες και ασε το γαλα σου να κοπεί . Μη το ταΐσεις λακτόζη απ το στηθος σου γιατι το παιδι θα εχει κολικούς και θα κλαίει. Μη ταΐσεις το παιδι σου γιατι θα κουραστείς, υπάρχουν άλλωστε στη μέρα μας άπειρα καλά συμπληρώματα ικανα να κανουν το παιδι σου οπως θέλεις να το δεις. Μην το ζεις γιατι σε κουραζει. Πλυνε το παιδι σου με ουδετερο σαπουνι και φορα του τις καλυτερες μαρκες, αλλωστε το νεογέννητο σου ξερει καλα απο μάρκες και θα δυσκολευτεί να στις χέσει. Βολέψου γιατι σε βολεύει. Για μενα είστε άξιοι και το ορθο παράδειγμα αυτου του τόπου.Λιγοι θα διαβάσουν ακομα πιο λίγοι θα νιώσουν αλλα εστω και σε εναν θα μείνει !Άιντε και στην υγεια μας
Όλοι εμείς που γκρινιάζουμε, δε το κάνουμε γατί πιστεύουμε ότι δε γίνεται μία ασφαλής γέννα στο σπίτι. Γκρινιάζουμε για όλο το υπόλοιπο άρθρο που προτείνει μία απαράδεκτη και επικίνδυνη σαν πρότυπο, απαξίωση της επιστήμης. Γκρινιάζουμε γατί εν έτι 2014, παραμένει επίκαιρο αυτό: http://www.dailymotion.com/video/xogc85_tempo-gr-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AE-%CE%BE%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1_shortfilms
κατσε να σκεφτω: μπορω να γεννησω στο νοσοκομειο με ιατρικη ομαδα διπλα μου για παν ενδεχομενο Η' μπορω να γεννησω σπιτι μου, με την βοηθεια διαλογισμου, αρωματικων κεριων και βοτανων και μιας μαιας για το μασαζ....ενταξει...υπερβολικα δυσκολη η επιλογη αλλα νομιζω οτι προτιμω να εχω διπλα μου τον γιατρο μου οταν θα μου σκιζεται το αιδειο ξερνωντας υγρα, αιματα και ενα μωρο παρα τα αρωματικα κερια μου.
Ο παππούς μου και η γιαγιά μου που γένναγε στο σπίτι (δεκαετία 50) έχασαν τα δυο πρώτα τους παιδιά πάνω στη γέννα.Όπως και πάρα πολύς άλλος κόσμος!Ρώτα το παππού σου και τη γιαγια σου και θα σου πουν πόσα περιστατικά τέτοια ξέρουν και πόσες μάνες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της γέννας και η μαμή το περισσότερο που μπορούσε να κάνει είναι να σταυροκοπιέται...
Αυτό που όλοι οι φαν της γέννας στο σπίτι και της αποχής από την ιατρική παρακολούθηση θεωρούν αυτονόητο ότι, όσες γυναίκες επιλέγουν την ασφάεια ενός μαιευτηρίου, το κάνουν για να καταφύγουν σε καισαρική με ξεπερνάει!Προσωπικά ο παππούς μου και η γιαγιά μου γεννήθηκαν σε νοσοκομείο. Στο σπίτι γεννήθηκαν οι προπαππούδες μου, και δεν θέλεις να ξέρεις πόσα αδέλφια και ξαδέλφια είχαν χάσει.
Η απλούστευσή σου είναι εξοργιστική.Ο παππούς και η γιαγιά σου ναι, μπορεί να γεννήθηκαν με μαία στο σπίτι. Ήταν, βλέπεις, οι τυχεροί που επέζησαν, γιατί πάρα πολλοί της γεννιάς τους δεν επέζησαν. Αυτό προτείνεις και για τον 21ο αιώνα;
Έχεις ένα δίκιο εδώ που τα λέμε, αλλά με ενόχλησε ο τρόπος Ελένης Λουκά που μιλάς. και περισσότερο η τελευταία φράση που είναι σα να μας λες κάτι και κλείνεις την πόρτα πίσω σου επιδεικτικά.
Ναι καλοί μου φίλοι, ελάτε να κράξουμε όλοι μαζί όποιον έχει μια διαφορετική (χμ, καλύτερη) εμπειρία από μας, ελάτε να εξισώσουμε τη γιόγκα με την ορθοδοξία που θεωρεί π.χ. τις γυναίκες ακάθαρτες όταν έχουν περίοδο. Ο κοινωνιολόγος Michael Hughes γράφει για την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των βρεφών και για τα λάθη λόγω απειρίας που έκαναν οι γιατροί (έναντι των μαιών) όταν πρωτοξεκίνησαν να καθιερώνονται οι γέννες στα νοσοκομεία. Άλλη μία κοινωνική σύμβαση είναι. Χαλαρώστε.
Αν θέλει να βάλει τη ζωή της σε κίνδυνο, δικαίωμά της. Υπάρχει όμως κι ένα παιδί στη μέση που δεν φταίει σε τίποταΣαν αυτούς που αρνούνται τη μετάγγιση αίματος από θρησκευτική πεποίθηση: για τον εαυτό σου κάνε ό,τι θέλεις. Το ανήλικο και ανήμπορο παιδί σου όμως δεν σου φταίει επειδή εσένα σού'κατσε να αρνηθείς την πρόοδο και τα εργαλεία που σου προσφέρει η επιστήμη γιατί έτσι λέει π.χ. ο "Θεός".
Δεν κράζει κάνεις το διαφορετικό διοτι η γέννα χωρις ιατρικά μεσα ηταν το καθιερωμένο απο την αρχή του ανθρώπου μεχρι πριν λιγες δεκαετίες. Αρα το διαφορετικό ειναι οτι τα τελευταία χρονια μπορούν οι γυναίκες να μην παιζουν κορώνα-γραμματα τι θα τους κάτσει καθε φορά που πανε για γεννα, εαν θα επιβιώσουν δηλαδη αυτες και τα παιδια τους. Διοτι ας μην κοροϊδευόμαστε, μπορουν να πανε ολα καλα και μπορουν να υπαρξουν επιπλοκές. Η βοήθεια σε τυχόν επιπλοκές δεν ειναι "κοινωνική σύμβαση".
Δηλαδή δεν πρέπει να εκφράζεται η διαφωνία? Ή ακόμη και η αποδοκιμασία από αυτόν που βρίσκει μια επιλογή ανεύθυνη και εν δυνάμει επικίνδυνη? Η ηρωίδα της ιστορίας και το μωρό της πήραν ένα -σχετικά μικρό είναι η αλήθεια- ρίσκο, χωρίς κανένα λόγο. Επίσης, με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να μην πηγαίνει και σε οδοντίατρο, αλλά να βγάζει μόνη της τα δόντια της. Να προσπαθεί να γιατρέψει την μόλυνση με βότανα, να διαβάσει χωρίς γυαλιά και γενικά να θέσει τον εαυτό στην ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, η οποία πρακτικά εξολοθρεύει τους έχοντες αδυναμία.Οι πρωτόγονες μαμές στις σπηλιές έχαναν και αυτές μάλλον πολλά βρέφη. Με το πέρασμα χιλιετιών το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε, η γνώση και η εμπειρία συσσωρεύθηκε και μεταδόθηκε μέσα από τις γενιές, με αποτέλεσμα να λιγοστέψουν οι απώλειες. Και τέλος, όπως είμαι πεπεισμένος ότι οι στατιστικές είναι στρεβλές, καθώς όλοι οι θάνατοι βρεφών στα νοσοκομεία καταγράφονταν, σε αντίθεση με τις απώλειες των τοκετών στο σπίτι, άλλο τόσο είμαι σίγουρος ότι οι γιατροί πολύ γρήγορα κάλυψαν την τεχνική ανεπάρκεια, ή την έλλειψη εμπειρία τους με αποτέλεσμα να μην τίθεται καν θέμα σύγκρισης.
Μάλλον δεν έχεις καθόλου υπόψη σου τί λέει η φιλοσοφία της γιόγκα για την γέννα, τα παιδία και το ποιός είναι ακάθαρτος γι'αυτό τη θεωρείς 'ανώτερη'.
Η ορθοδοξία θεωρεί "ακάθαρτες" της γυναίκες την συγκεκριμένη περίοδο όπως και πολλές άλλες θρησκείες, θεωρίες ανατολικές δυτικές βόρειες και νότιες. Όλες αυτές οι δοξασίες ήταν φτιαγμένες στα πλαίσια της διαχειρίσεις του καθαρού νερού και της υγιεινής. Ότι φέραμε μέρος -λόγο αμαθείς και life stile- κάποιου τρόπου ζωής σημαίνει κάτι διαφορετικό όχι απαραίτητα κάτι καλύτερο. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε από το διαφορετικό το καλύτερο.
Στο εξωτερικό λοιπον το να γεννήσεις στο σπίτι ή να γεννήσεις σε αντίστοιχο ειδικό χώρο χωρίς γιατρούς αλλα με μαίες ειναι κατι αρκετα φυσιολογικό και αρκετές οικογένειες το προτειμουν.Οποια απόφαση και να πάρεις όπου και να γεννήσεις τα προβλεπόμενα υπερηχογραφηματα ειναι 3 εαν και εφόσον δεν υπαρχει κάποιος λόγος να κανει παραπάνω τα υπόλοιπα πρεπει να τα πληρώσεις εαν το θέλεις . Εγω προσωπικά βλέπω μια διαφορετική έμπειρια για τα ελληνικα δεδομένα και θα μείνω σε αυτο. Θα ηθελα όμως να διαβάσω και ενα άρθρο για την σφαγή όλων αυτών των γυναικών που γεννούν με καισαρικη και τις περισσότερες φορές οχι απο επιλογη τους αλλα κατ'οπιν οδηγιών και εκείνη την στιγμή ουτε πολλα μπορείς να πεις ουτε να κανεις απλα εμπιστεύεσαι ενα γιατρο που πιο δίπλα ειναι μια άλλη γυναίκα στην δικη σου θέση και παραδίπλα μια άλλη... Για να μην πούμε πως για να γεννήσεις γέννας με ραντεβου..προσωπικά το βρίσκω πιο φυσιολογικό να γεννήσεις στο σπίτι ή σε δημόσιο με τις τσιγγανες παρα σε ολο αυτο...
καραμελίτσα το εξωτερικό .... εγώ μένω σε χώρα της δυτικής ευρώπης και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Για ποιο εξωτερικό μιλάς? εξωτερικό είναι και η Ζιμπάμπουε αλλά και η Φιλανδία
Αχ τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά όμως... CIA Factbook, Maternal Mortality rate (θάνατοι μητέρων/τοκετό) Ελλάδα στην ... 2η καλύτερη θέση στο κόσμο... και συμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα σίγουρα στην πρωτη δεκάδα http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MMRT (σαν την Σουηδία, καλύτερα απο την Ελβετία)Η είναι greek statistics ή κάτι κάνουμε καλα τουλαχιστον σε αυτό....
Καραμελιτσα και πάλι καραμελιτσα. Γιατι οχι άλλωστε ; Σίγουρα δεν καταλαβαίνω γτ μια τέτοια διαδικασία να ειναι "προχω" και οχι απλα ΕΠΙΛΟΓΗ και σίγουρα στα δικα μου τα ματιά δεν ακουγεται ξένο.Ξενο μου ακουγεται να παω να γεννήσω οταν βολεύει τον γιατρο μου με ραντεβου που ουτε ξερω και εγω ποσα θα του εχω σκάσει για την δήθεν καλη και προσεγμένη γέννα .Δεν ξερω πόση σημασία εχει να πω οτι το "εξωτερικό" ειναι Γερμανια και ζητώ συγνώμη για την ασάφεια του σχολίου και φυσικά ειναι σχεδόν αηδιαστικο να βλέπεις σχόλια τύπου "η νεο χιπισσα που το έκανε θέμα " ενώ εσυ ας πούμε δεν της το κανεις; Ο καχεντρεχης θα ειναι πάντα καχεντρεχης και αυτός που εχει κατι να πει πάντα θα εχει κατι να πει!
Να ζήσει το μωράκι και ευτυχώς που κι εκείνο και η μητέρα του είναι καλά στην υγεία τους, αλλά ας θυμόμαστε ότι στις προ μαιευτηρίων εποχές που όλα γινόντουσαν "όπως τα θέλει η φύση" είχαμε και τα αντίστοιχα τραγικά ποσοστά θνησιμότητας, τόσο των νεογνών, όσο και των μητέρων. Καταλαβαίνω πως έχει τη χάρη του το να γεννήσεις σπίτι με την ησυχία σου, αλλά έχει επίσης πολύ σημαντικά ρίσκα.
Τότε είναι καιρός τα αλλάξει η κατάσταση στα μαιευτηρια και να μην γεννάνε οι κοπέλες με ραντεβού ....ανά 1 ώρα . Προφανώς και το έχουν ξεφτιλίσει γιάυτό και νέες κοπελες ανατρέχουν σε τετοιες πρακτικές . Αν αλλάκει το σύστημα θα βοηθήσει πολλές μανούλες να γεννήσουν έτσι όπως το επιθυμούμ . Αλλά βεβαια...η βιομηχανια είναι βιομηχανία . Άλλο να ξεγεννάς καθημερινά 200 παιδιά με ραντεβού και άλλο να ξεγεννάς 10
Μονο που δεν ανετρεξε γι' αυτο σε αυτη την πρακτικη. Ανετρεξε γιατι πιστευει στην ομοιοπαθητικη και οτι η "ψυχη και το σωμα" της γυναικας ξερουν καλυτερα απο τους γιατρους. Σα να λεμε "ετσι μου ειπε η καφετζου να κανω".
Τι σημασία έχουν τα ρίσκα άμα είσαι «προχώ» ! Προχώ σαν τη γιαγιά της γιαγιάς της ... σου. Τόση ερευνά, τόσος ανθρώπινος κόπος για μια καλύτερες συνθήκες στο βρόντο για πέντε γράμματα «προχώ». Να είναι καλά το παιδάκι και η μαμά και όλα τα παιδιά του κόσμου.
α! είναι και "προχώ" εε? αν είχε πάθει κάτι αυτή η' το παιδάκι στη γέννα το πιθανότερο είναι ότι ούτε θα προλάβαιναν να πάρουν το γιατρό τηλ.Φυσιολογικός τοκετός θα πει να γέννας χωρίς καισαρική και (κατa κάποιους, εγώ δε συγκαταλέγομαι ) χωρίς επισκληρίδιο στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ. Γιατί? γιαton ίδιο λόγο που έχεις ρεύμα στο σπίτι σου, δε κουβαλάς το νερό από το πηγάδι κτλ.
Διάβασα όλο το θέμα και ανατρίχιασα. Ακούγεται σαν υπέροχη εμπειρία! Το κορίτσι ήταν καλά προετοιμασμένο, σε απόλυτη επαφή με το σώμα και το μυαλό της. Συμφωνώ σε όλα. Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι αν πήγαινε κάτι στραβά και χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση ή αίμα ή οτιδήποτε άλλο, τι θα γινόταν?
Δεν είναι απλά ανεύθυνο άρθρο, είναι και προσβλητικό προς την επιστήμη, γατί δεν το υπονοεί- το λέει ξεμπρόστιαστα ότι τα μαιευτήρια είναι για να μας τα παίρνουν- η φύση ξέρει. Άντε με το καλό και άρνηση εμβολιασμού. Και αυτό εφεύρεση των φαρμακευτικών είναι! Ωραία... Επιστροφή 100 χρόνια πριν που η προγιαγιά μου η Βαγγελιώ έκανε 13 γέννες για να της ζήσουν τα 7-κάτι σαν κουνέλα ένα πράγμα.
τα ιδιωτικά μαιευτήρια με πιανίστα στο φουαγιέ, καφετέριες, ανθοπωλεία και είδη δώρων και μπαράκια, προφανώς είναι για να τα παίρνει. Αλλά το ότι διαγράφουμε μεμιάς την εξέλιξη της ιατρικής και τη θεωρούμε κάτι στο οποίο έχουμε δικαίωμα να μην πιστεύουμε, λες και είναι ιδεολόγημα ή θρησκεία η ιατρική, είναι ότι πιο ηλίθιο μπορεί να κουβαλάει κάποιος στο μυαλό του. Η υγεία έχει γίνει εμπόρευμα, ναι και επίσης πολλά συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών εμποδίζουν την απρόσκοπτη εξέλιξη της αντιμετώπισης ασθενειών. Αλλά απ αυτό μέχρι του σημείου να καταργείς την ιατρική και να θεωρείς ''προχώ'' την γέννα στα χωράφια για παράδειγμα, όπως γινόταν 50 χρόνια πριν με θύματα και μητέρες και νεογέννητα, είναι το άκρως άωτον της μαλακίας
Άλλο το να θέλεις να γεννήσεις στο σπίτι σου και άλλο το να μην πας στο γυναικολόγο σου καθ'όλη τη διάρκεια της κύησης. Το τελευταίο μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τη δική σου ή/και του εμβρύου, χωρίς να το ξέρεις. Και για κάποιο λόγο που είναι εύκολα αναστρέψιμος. Δεν είναι "προχώ" το να μην πας στο γυναικολόγο σου καθ'ολη τη διάρκεια της κύησης. Είναι βλακεία.
Η επίτοκος πρέπει να μοιάζει με Θεά την ώρα που γεννάει...Δε μου πέφτει λόγος... Από την άλλη δεν είμαι εγώ αυτή που εισέβαλε στην προσωπική ζωή της κοπέλας, μόνη της εξέθεσε την εμπειρία της δημοσίως, μάλλον επειδή ήθελε να προωθήσει τον ούλτρα φυσικό τοκετό και σε άλλες ενδιαφερόμενες μητέρες. Και δικαίωμά της.Σίγουρα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο μελλοντικό παιδί της, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές της αρχές. Και εννοείται χαίρομαι πολύ που όλα πήγαν κατ'ευχήν - ας μου επιτραπεί ωστόσο να εκφράσω την άποψη ότι όλα πήγαν καλά γιατί έτσι θα πήγαιναν ούτως ή άλλως, γιατί η κοπέλα είχε, όπως και πολλές άλλες, την τύχη μιας σχετικά εύκολης γέννας.Απλώς διερωτόμαι πόσο αθώο είναι εν τέλει το να προωθούνται η γιόγκα, τα βότανα και ο διαλογισμός ως υποκατάστατα της ιατρικής παρακολούθησης - όπως και η ομοιοπαθητική ως υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής εν γένει, αλλά ας μην πιάσω αυτό το ακόμη πιο ευρύ θέμα εδώ.Για να ολοκληρώσω: η κοπέλα γέννησε καλά, όπως έχουν γεννήσει καλά πολλές γυναίκες στον Αμαζόνιο, στο Μάτσου Πίτσου και σε διάφορα χωράφια της ελληνικής επαρχίας, σε συνθήκες απείρως πιο πρωτόγονες. Δεν είναι ωστόσο λίγες αυτές που σε ανάλογες συνθήκες αντιμετώπισαν τρομερούς κινδύνους για τις ίδιες και το μωρό τους, και κάποιες δεν τους απέφυγαν επιτυχώς. Ας πούμε τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια γέννα σε περίπτωση π.χ. ακατάσχετης αιμορραγίας ή ακόμη και εκλαμψίας ή συνδρόμου εισρόφησης μηκωνίου;Και μια τελευταία παρατήρηση: Όταν κάποιες προωθούν παραδόσεις της ορθοδοξίας για τη γέννα (όπως με το σαράντισμα και το σχετικό κλειδαμπάρωμα και συνεχές λιβάνισμα), όλοι καγχάζουν, πάρα πολύ δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μου. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι συχνά ψαρώνουν μπροστά σε όρους όπως "εναλλακτικό", "γιόγκα του Αμαζονίου", "η γυναίκα ως Θεά" κλπ κλπ; Το ένα είναι η "συντήρηση" και το άλλο είναι το "προχωρημένο"; Και άραγε σε ποια κατηγορία ανήκουμε όσοι θεωρούμε και τα μεν και τα δε απλές - και ενίοτε επικίνδυνες - δοξασίες;
Συμφωνώ απολύτως! Ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνω -είμαι μητέρα δύο παιδιών που είχα την τύχη να τα γεννήσω φυσιολογικά- γιατί ξαφνικά ανακαλύψαμε τον τροχό... Το θέμα φυσιολογικός τοκετός και θηλασμός είναι δύο φυσιολογικές διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναγάγει σε κοινωνικο πολιτικά ζητηματα!! Ποτέ άλλωτε δεν υπήρξε τοση φιλολόγία για το θέμα και επίσης ποτέ άλλωτε δεν υπήρξε τέτοιος βομβαρδισμός προσωπικών στιγμών στη δημοσιότητα...
Δεν λαμβάνουμαι υπ'όψην την εξάλειψη -κατά δύναμη-των μητρικών θανάτων και των νεογνών μέσα από την συμβατική διαδικασία των μαιευτήριων γιατί ξαφνικά ήρθε το ρεϊκι και ρεφλεξολογία να μας πουν ότι μπορείς να ξεγεννήσειςπάνω στα δέντρα,γιατί το παιδί θα λάβει την δύναμη του ξωτικού του δάσους,και ξαφνικά γυρνάει ο γυναικολόγος στο ιατρείο, σκίζει τα διπλώματά του και τρέχει στον γκουρού να του δώσει απάντηση για το νόημα και την ματαιότητα της ζωής εφόσον πέταξε από πάνω του τις έρευνες και τις προσπάθειες τόσων ετών της ποταπής δυτικής ιατρικής που μας επιτρέπει να γράφουμε μετά τα 40 βλακείες στο f.Αυτή η ανάγκη για γραφικούρα του Έλληνα δεν έχει απάντηση.
Συμφωνω για τις δοξασιες και για τον μαχαλα του ματσου πιτσου.Απλα θελω να σου πω οτι ξεχνας και την νοοτροπια των γνωστων ξενοδοχειων οπου περιπου το 70% κλεινουν ραντεβου για καισαρικη.Οι ανθρωποι στην Ελλαδα γουσταρουν τρελα να παιρνουν αντιβιοτικα επειδη φταρνιζονται να κανουν καισαρικες χωρις να δοκιμαζουν τιποτα φυσικο και να στελνουν τα παιδια τους φροντιστηριο λες και εχουν προβληματα μαθησεως.Λογικο ειναι να εχεις μια αντιδραση και εδω που τα λεμε δεν ειναι αρρωστια,,,γεννηση.Πολυ φοβος παντου...Κανετε φυσικο τοκετο και αν στραβωσει πας στο νοσοκομειο,,,,τοσο απλα..πολυ φοβο μυριζω.