Greece is for lovers

Greece is for lovers Facebook Twitter
0

H Βάσω Δάμκου, ο Θάνος Καραμπάτσος και η Χριστίνα Κοτσιλέλου φτιάχνουν αντικείμενα: μια κούπα που λέει «Athens Sucks» - με μια ανάποδη καρδούλα (ειρωνική βερσιόν του περίφημου I love NY logo με την καρδούλα), θήκες για i-pod φτιαγμένες από σεμεδάκια και μπρούτζινους χαρτοκόπτες σε σχήμα κεραυνού, όλα κάτω από τον τίτλο της δημιουργικής τους ομάδας με τίτλο «Greece is for lovers».

«Γνωριζόμασταν ως μέλη μιας ευρύτερης παρέας - όταν σπουδάζαμε στο Λονδίνο. Όταν γυρίσαμε στην Αθήνα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί χάρη σε ένα διαγωνισμό στις Βρυξέλλες» λέει η Χριστίνα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Greece is for lovers. Ο διαγωνισμός τούς έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί την πρώτη τους ιδέα με τίτλο «Ιngrid and Stavros», ένα «υποβρύχιο» wine cooler φτιαγμένο από ύφασμα - μια ωδή στο ελληνικό beach culture.

Από τότε σχεδιάζουν τα μοναδικά και ενίοτε θεότρελα αντικείμενά τους σε έναν ολόασπρο χώρο στην οδό Καρυατίδων, σε μια γειτονιά γεμάτη με τουριστικά μαγαζιά και μίνι μάρκετ κοντά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Πάνω είναι το στούντιο και κάτω, από τις 20 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν και ως μαγαζί. «Θέλαμε να αποφύγουμε περιοχές όπως το Γκάζι και του Ψυρρή. Μας άρεσε η περιοχή εδώ, ταιριάζει και στο πνεύμα μας» λέει ο Θάνος, με φόντο κούπες προσεκτικά βαλμένες σε άσπρα κουτιά. Δεν είναι εύκολο να σχεδιάζεις και να παράγεις τα δικά σου αντικείμενα έχοντας ως βάση την Ελλάδα. Ο όρος product design (σχεδιασμός αντικειμένων) είναι σχετικά άγνωστος («ο περισσότερος κόσμος ακούει για design και φαντάζεται κάτι πολυτελές ή νομίζει πως μιλάμε για έπιπλα»), αλλά η παραγωγή είναι δύσκολη. «Δεν υπάρχει βιομηχανία - ουσιαστικά δεν αναλαμβάνουν μικρές παραγωγές ή, όταν τις αναλαμβάνουν, δεν θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει» λέει η Χριστίνα, ενώ μου δείχνει ένα μαρμάρινο skate που έφτιαξαν για μια έκθεση με σανίδες skate που έγινε πέρσι στην Τεχνόπολη.

Τα αντικείμενα που φτιάχνουν «παίζουν» με την έννοια της ελληνικής ποπ κουλτούρας και τα στερεότυπα που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα και τους Έλληνες: ένα από τα καινούργια τους αντικείμενα είναι το Greece vs China, μια σειρά πιάτων εμπνευσμένων από τα σπασμένα πιάτα ενός ελληνικού γλεντιού, ενώ το πιο δημοφιλές μέχρι τώρα αντικείμενό τους -που πουλιέται μεταξύ άλλων και στο Wonder room του ΛονδρέζικουSelfidges- είναι δυο μπρούτζινα βαράκια φτιαγμένα σε σχήμα αρχαίων κιόνων, με το υπέροχο όνομα «Build your Myth». Δεν είναι τυχαίο ότι πουλάνε τα αντικείμενά τους κυρίως στο εξωτερικό -στον Paul Smith (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Παρίσι) και στο Μοss στη Νέα Υόρκη- και ότι πηγαίνουν σε πολλές διεθνείς εκθέσεις (Λονδίνο, Μιλάνο, Βερολίνο). Στην Ελλάδα πουλάνε σχεδόν όλη τους τη συλλογή στο Fenafreshστη Θεσσαλονίκη.

Το ωραίο με τους Greece is for lovers είναι πως τα αντικείμενά τους έχουν χιούμορ, χωρίς να στερούνται τη λειτουργικότητα, την καλαισθησία ή την πρωτοτυπία. Ένα από τα ωραιότερα αντικείμενά τους, εξάλλου, είναι ένα τασάκι-γλάστρα, με τίτλο «Ash is ok». «Εμπνευστήκαμε από αυτήν τη συνήθεια, που δεν είναι μόνο ελληνική. Κυρίως το βλέπεις στις δημόσιες υπηρεσίες: οι άνθρωποι σβήνουν τα τσιγάρα τους στις γλάστρες».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ