Φαρμακονήσι: Να διωχθεί το Λιμενικό και για πλαστότητα καταθέσεων διασωθέντων

Φαρμακονήσι: Να διωχθεί το Λιμενικό και για πλαστότητα καταθέσεων διασωθέντων Facebook Twitter
20

«Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιανουαρίου στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες των Λιμενικών Αρχών, το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.»[1]

 

Τρεις ημέρες αργότερα «Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε πως έχει στα χέρια του μαρτυρίες διασωθέντων  ναυαγών που εξαίρουν την προσπάθεια των ανδρών του λιμενικού. Δήλωσε ενοχλημένος από τις δηλώσεις του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατά την άποψη του προβαίνουν σε πρόωρα συμπεράσματα, με στόχο να  πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης.» [2] Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, «επισήμανε ότι ήταν και δύο λιμενικοί πάνω στο σκάφος και πρόσθεσε λέγοντας ότι θα ήθελα να μην ρίχνουμε τόσο εύκολα λάσπη σε ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι για να προστατεύσουν τα σύνορά μας».[3]  

 

Λίγο αργότερα το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα 15 σελίδες καταθέσεων.[4] Για κάθε άτομο γνωρίζει να τις διαβάζει είναι εμφανές πως πρόκειται για αναξιόπιστες και πλαστές καταθέσεις (πέρα από κάτι ανορθογραφίες που βγάζουν μάτι). Αναξιόπιστες γιατί δόθηκαν στα στελέχη του Λιμενικού που σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη τραγωδία ήταν άμεσα ή έμμεσα εγκαλούμενα. Αναξιόπιστες γιατί ακόμα και αν υπάρχουν υπογραφές (δεν φαίνονται στο δημοσιευμένο αρχείο) οι φερόμενοι ως Αφγανοί μεταφραστές προφανώς αδυνατούσαν να τις διαβάσουν στα ελληνικά ώστε να ξέρουν τι υπογράφουν, για παράδειγμα πως ο ένας Αφγανός μεταφραστής είπε μεταξύ άλλων και τη λέξη «ρέλι» που ούτε εγώ γνώριζα στην ελληνικά γλώσσα. Πλαστές γιατί είναι αδύνατο για παράδειγμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, μεταξύ 16:45-17:00 της 22/1/2014, οι Πλωτάρχης ΣΚ και Σημαιοφόρος ΚΠ με τη διερμηνεία από και προς τη Φαρσί (αλήθεια αυτή είναι η γλώσσα αυτών των Αφγανών;) του Αφγανού RR να πήραν και να κατέγραψαν ταυτόχρονα τις καταθέσεις των δύο διασωθέντων KB και ΑΟ ακόμα και αν δίνονταν σε ταχύτατο ρυθμό υπαγόρευσης και ταυτόχρονης μετάφρασης. Ούτε είναι δυνατό την ίδια ημέρα να εμφανίστηκε στους δύο ανακριτές του Λιμενικού ο GS στις 18:55 και να έδωσε στη συνέχεια κατάθεση μεταξύ 18:00-18:10. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταθέσεις της 20 και 21/1/2014 δεν έχουν αναφορά στο πώς βούλιαξε η βάρκα. Μόνο μετά το σάλο που προέκυψε από την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στις 21/1/2014 προστέθηκαν επί τροχάδην «καταθέσεις» στις 22/1/2014 με τους επαίνους για το Λιμενικό Σώμα που επικαλέστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας χωρίς όμως αναφορά στο απίστευτο ψέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για δήθεν παρουσία δύο λιμενικών στη βάρκα.        

 

Πάντως, μετά τη δημοσιοποίηση από το Λιμενικό Σώμα των καταθέσεων που φέρεται να διαψεύδουν τις καταθέσεις των διασωθέντων στην Ύπατη Αρμοστεία, η τελευταία οφείλει να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των μαρτυριών που συνέλεξε στις 21/1/2014 και στις οποίες βάσισε την ανακοίνωσή της. Γιατί στα δικά της στοιχεία βασίστηκαν ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους κατηγόρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι ήθελαν να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας: αξιοσημείωτο είναι πως η επίθεσή του δεν στράφηκε και κατά της Ύπατης Αρμοστείας.

 

Έχοντας την εμπειρία δώδεκα από τις δεκατέσσερις εγχώριες δικογραφίες στις υποθέσεις βίας αστυνομικών και λιμενικών για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Μακαρατζής, Καραγιαννόπουλος, Celniku, Λεωνίδης, Μπέκος-Κοτρόπουλος, Alsayed Allaham, Ζελίδης, Πετροπούλου-Τσακίρη, Γκαλότσκιν, Στεφάνου, Zontul) και της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (Κουϊδης, Καλαμιώτης, Κατσαρής) και μερικών άλλων που δεν χρειάστηκε να πάνε στα διεθνή δικαστήρια, μπορώ να διαβεβαιώσω υπεύθυνα πως σε αυτές υπήρχαν πάντα «βολικές» καταθέσεις για την αστυνομία και το λιμενικό που είχαν φυσικά δοθεί σε αστυνομικούς και λιμενικούς.    

 

Η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, που όπως και άλλες Εισαγγελίες Ναυτοδικείων, έχει δείξει μεγαλύτερο επαγγελματισμό από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, καλείται τώρα να διαπιστώσει τον πλαστό χαρακτήρα των «καταθέσεων» που πήρε το Λιμενικό Σώμα και να ασκήσει αμέσως δίωξη κατά όλων των υπευθύνων όχι μόνο για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης με πλαστές καταθέσεις. Οι δε Υπουργός Ναυτιλίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη όχι μόνο για τους θανάτους αλλά και για τις αδικαιολόγητες έως συκοφαντικές επιθέσεις κατά όσων βασίστηκαν στις πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και στην κοινή λογική για να καταγγείλουν την ανθρώπινη τραγωδία.         

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

σχόλια

8 σχόλια
Φαρμακονήσι: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ και διασωθέντες επιβεβαιώνουν πλαστότητα «καταθέσεων» Ο Παναγιώτης Δημητράς αποκαλύπτει στο LIFO.gr (και για την ΕΔΔΑ για «κατάθεση» Ζοντούλ σε Λιμενικούς το 2001) http://www.lifo.gr/team/gnomes/45592
Ενώ έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, πώς είναι δυνατόν να διαρρέουν από το λιμενικό - που ενεργεί ως ανακριτική αρχή - τα κείμενα των μαρτυρικών καταθέσεων; Με ποια λογική, σκοπιμότητα, και υπό ποια διατύπωση; Ως δελτίο τύπου; Και γιατί απουσιάζουν οι υπογραφές από τα σταλθέντα με φαξ από τη Λέρο έγγραφα; Γενικά αν και θεωρώ ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, νομίζω ότι ο Παναγιώτης Δημητράς θέτει μερικά πολύ εύλογα ερωτήματα.
Στο ίδιο έργο διεθνούς υποκρισίας θεατές !Η Υπατη Αρμοστεία ,ο ΟΗΕ , ο επίτροπος και η ΕΕ αντί να στρέφονται κατά της χρεοκοπημένης Ελλάδος που έχει γ@μώ την ατυχία της να είναι η πύλη της ΕΕ ,πρέπει να στραφούν κατά των χωρών που προκαλούν με τη βρωμερή πολιτική τους τη μαζική μετανάστευση πολιτών του Αφγανιστάν και της Συρίας.Να στραφούν επίσης κατά της Τουρκίας και της ΜΙΤ που οργανωμένα στέλνουν μπουλούκια τους δύστυχους λαθρομετανάστες με σαπιόβαρκες στην Ελλάδα κερδίζοντας δισεκατομμύρια .Αφού λοιπόν οι διεθνείς ξεδιάντροποι καραυποκριτές νουθετήσουν τις υπαίτιες χώρες ,αν τους μείνει χρόνος ,τότε πιάνουν στο στόμα τους την Ελλάδα.
Δε θέλω να υποστηρίξω την Τουρκία, αλλά καλό είναι να λέμε τα πράγματα με τ´ όνομά τους. Δεν στέλνει το Τούρκικο κράτος οργανωμένα μετανάστες, αν το έκανε θα είχε διεθνής κυρώσεις, οι δουλέμποροι λειτουργούν μεμονομένα και παράνομα. Όταν είσαι λάθος τοτε πρέπει να ψάξεις τι φταίει κι όχι να ρίξεις ευθύνες σαν πεντάχρονο σ´ όλους τους αλλους εκτός από τον εαυτό σου.
Με θλίβει αλλά η Τουρκία έχει πολυ καλύτερα οργανωμένο κράτος και μυστικές υπηρεσίες με ξεκάθαρους στόχους. Με λίγη έρευνα θα βρεις σοβαρές πηγές (εκτός απ´ τους συνομωσιολόγους) που περιγράφουν τον τρόπο και τον λόγο που η Τουρκία επωφελείται αυτής της κατάστασης. Με αφορμή το ξεκατίνιασμα Ερντογάν με κοσμικούς, αποκαλύφθηκαν πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη λειτουργία της ΜΙΤ που μας αφορούν. Και να θυμήσου πως λίγες μονο μέρες πριν η Τουρκία υπέγραψε πρωτόκολλο για τη μη θεώρηση βίζας για τους πολίτες της που εισέρχονται στην ΕΕ με αντάλλαγμα ακριβώς την αποδοχή επαναπροώθησης μεταναστών που εισήλθαν στην ΕΕ από το έδαφός της.
Δεν αντιλέγω όλοι εχουν την ευθύνη και φυσικά η Ευρωπαική Ένωση που έχει δημιουργίσει μία Ευρώπη φρούριο. Όλες οι ευρωπαικές χώρες, με εξαίρεση την Σουηδία, έχουν δείξει ολιγωρία στο θέμα μεταναστών απο την Συρία. Αλλά εδώ μιλάμε για επίσημα πρόσωπα στην Ελληνική πολιτική που επιδιώκουν νεκρους σαν επίσημη μεταναστευτική πολιτική (Πλεύρης). Μέσα σ´όλους που εχουν την ευθύνη είναι και η Ελλάδα. Οι κατηγορίες οτι επίτηδες το λιμενικό προκαλεί πνιγμούς ανθρώπων στην θάλασσα είναι παρα πολλές και φαίνεται να επιβεβαιόνται απο πολιτικές τοποθετήσεις Ελλήνων πολιτικών. Αν δε γίνει άμεση ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα, η Ελλάδα θα διασύρεται διαρκώς.
1. Υπογράψαμε Ναι ή Όχι τη δεκαετία του '50 τη Σύμβαση Δικαιωματων των Προσφύγων (Γενεύης) για προστασία και περίθαλψη προσφύγων και αιτούντων ασύλου; Είναι Νόμος του Κράτους μας Ναι ή Όχι;2. Υπογράψαμε τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού; Ναι ή Όχι;3. Είμαστε Μέλη και Αποδεχόμαστε το Καταστατικό του ΟΗΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του και του Συμβουλίου της Ευρώπης; Ναι ή Όχι; 4. Συμμετέχουμε στο Ευρ. Δικ. Δικ. του Ανθρώπου με Έλληνες δικαστές, Ναι ή Όχι;5. Συναινέσαμε στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ που εγκλωβίζει τους μετανάστες στις χώρες εισόδου, ναι ή όχι;Τι μας λες δλδ, να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας; Να βγούμε από αυτούς τους οργανισμούς;* Τι; Μέχρι να αλλάξουν τα κακώς κέιμενα, έχουμε συμβατική (αν όχι ανθρωπιστική) υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, Ναι ή Όχι;Απλά πραματάκια.Αντί να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους και κακές ξένες δυνάμεις που μας φθονούν, για κακούς μετανάστες και γω δε ξέρω τι κάθε φορά, λίγο αυτοκριτική δε βλάπτει.* Υπήρχε μια εποχή που δε μας δέσμευαν τέτοιοι "κακοί" οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΕΔΔΑ. Διήρκησε 7 χρόνια και μας είχαν αποβάλλει.
Η Ελλάδα είναι χώρα transit γι' αυτούς τους ανθρώπους και ακριβώς επειδή η Ελλάδα εφαρμόζει τη συνθήκη Δουβλίνο II, εγκλωβίζονται σε μία χώρα που δεν θέλουν να βρίσκονται και η οποία δεν εχει τα μέσα να δεχτεί ροή που αντιστοιχεί στις χώρες προορισμού. Φαντάζομαι σε ενδιαφέρει η ακρίβεια οπότε αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες εκ προοιμίου. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ανάμεσά τους, αλλά και μόνο ο αριθμός τους δυσχαιρένει τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου.
Δεν είπαν "ρέλι" όπως δεν είπαν και "πλώρη" ή "πρύμνη" άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με τη θάλασσα. Σε τι γλώσσα μίλησαν; Οι άνθρωποι αυτοί κάλεσαν τον αριθμό βοήθειας 112 όπου συνενοήθηκαν με κάποιον για το στίγμα τους που σίγουρα δεν ήξερε Φαρσί. Οι μαρτυρίες είναι ολίγων φράσεων και είναι προφανές από την ορολογία που περιέχουν πως ΑΝ είναι αυθεντικές, είναι απόδοση και όχι αποτέλεσμα ακριβούς μεταφοράς των λεγομένων. Προφανώς και έχουν αστείες ερωτήσεις τύπου "Πόσο πολύ ευγνώμονες είστε στο ΛΣ" αλλά ΔΕΝ είναι ίδιες. Έχουν αντικρουόμενες απόψεις για το αν τους είπαν οι διακινητές να μείνουν μέσα στην καμπίνα, για το αν και ποιον κάλεσαν σε βοήθεια, για την κατάσταση του σκάφους.Η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά καλείται να αξιολογήσει και να κρίνει την αξία τους. Εσείς βέβαια αποφανθήκατε ήδη για την "πλαστότητά" τους μια και η ΜΚΟ σας είναι εκ προοιμίου αντίδικος του Ελληνικού Δημοσίου κατ επάγγελμα. Αλήθεια με το Τουρκικό κράτος ασχοληθήκατε ποτέ;
RootΚλασικη απαντηση οσων δε θελουν να διορθωθει τιποτα στην Ελλαδα: "ναι αλλα στην Τουρκια, Αιγυπτο, Αφγανισταν, Ζιμπαμπουε ειναι πολυ χειρότερα".Δε μας ενδιαφερει αυτο. Μας ενδιαφερουν οι παρανομιες των σωματων ασφαλειας που για ευρωπαικο κρατος ειναι πολλες, και το χειροτερο ειναι οτι κουκουλωνονται. Πολλα στοιχεια αποκρυπτονται, διαστρεβλωνονται κλπ και τα δικαστηρια αρνουνται ή δεν εχουν στοιχεια να καταδικασουν τα "πατριωτικα παλικαρια". Κανενα προβλημα με τον πατριωτισμο αρκει να μην σημαινει χουντικος ακροδεξιος. Αυτο το θεμα εξελιχθηκε παλι σε προδοτες και πατριωτες. Το λιμενικο προφανως κανει πολλη δουλεια. Και λαθη μπορουν να γινουν. Πολλοι ομως ενστολοι εχουν ακροδεξια ατζεντα εν ωρα υπηρεσιας και παρανομουν. Αυτο για μενα ειναι το προβλημα. Και ο, τιδηποτε συμβαλλει προς βελτιωση αυτης της καταστασης ειναι καλοδεχουμενο.
Αν είσαι έφηβος καταννοώ το στυλ. Αν όχι μάθε επιτέλους πως η κοινωνία δεν αποτελείται απο τις περσόνες, τα στερεότυπα που έχεις στο μυαλό σου. Δεν μπορεί μεγάλος άνθρωπος να απαντάς με "κλασσική απάντηση όσων...". Που κατάλαβες το ποιόν μου και πως δεν θέλω να αλλάξει τίποτε; Θέλω η χώρα μου να ειναι μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα όπου αυτά τα ζητήματα διελευκάνονται απο τη δικαιοσύνη. Όχι απο τις ΜΚΟ, όχι απο αλληλέγγυους και σίγουρα όχι απο τον όχλο. Τι προτείνεις εσύ σαν δημοκρατικό μέσο αν όχι το Δίκαιο; Εγώ προσπαθώ να ελέγχω το κράτος ΜΟΥ εν αντιθέσει με τον κύριο αυτό που οι πράξεις του δείχνουν προσπάθεια να το διαβάλλει οχι να το ελέγξει.
Ειπε "κλασσικη απαντηση οσων" και εχει δικιο. Η απαντηση αυτη ειναι συνηθισμενη απο τους συγκεκριμενους οσους. Η κριση εδινε εμφαση στο επιχειρημα και οχι στο ποιος το ειπε.
> με τη διερμηνεία από και προς τη Φαρσί (αλήθεια αυτή είναι η γλώσσα αυτών των Αφγανών;)Στο Αφγανιστάν μιλιέται και η γλώσσα Νταρί, που είναι περσική διάλεκτος, δηλαδή ένα είδος Φαρσί. Σύμφωνα με την αγγλική Wikipedia, η περσική διάλεκτος του Αφγανιστάν λέγεται Νταρί για πολιτικούς λόγους.
@rigormortis 25.1.2014 | 01:22Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. [Languages of Afghanistan](http://bit.ly/1aS1l25):> Afghanistan is a multilingual country in which two languages - Pashto and Dari - are both official and most widely spoken.> Dari (Persian) functions as the nation's lingua franca. Due to Afghanistan's multi-ethnic character, bilingualism and multilingualism are common phenomena.> Pashto35-55%> Dari25-50%> Uzbek8.5-9%> Turkmen2.5%> Other languages 4%> According to a 2006 opinion poll survey, Dari was the first language of 49% of the polled people, while an additional 37% spoke it as a second language; 42% were able to read Dari.
Οντως διαβαζοντας τις καταθεσεις μου φανηκαν τουλαχιστον κατευθυνομενες. Οι ερωτησεις ηταν φυσικα οι ιδιες, αλλα ηταν ιδιες και οι απαντησεις. Πολλοι δικαστες οταν βλεπουν καταθεσεις ή μαρτυριες "καρμπόν", δεν τις δεχονται ευκολα. Ουτε απο ενστολους. Εξαρταται παντα βεβαια απ τους δικαστες...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ