Οι δρόμοι του κρασιού της Αττικής κρύβουν οινοποιεία-διαμάντια, έξοχες οινογνωσίες και κρυφά αξιοθέατα. Μια βόλτα που αξίζει να αφοερώσετε στην υγειά τους!

 

Το κρασί είναι πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου λάιφ στάιλ, μια απόλαυση που ξέφυγε από τα χέρια των ειδικών για να περάσει στη δική μας καθημερινότητα. Καθένας πια, ακόμη κι αν δεν είναι μυημένος στα σκοτεινά μυστικά του αμπελώνα και των ποικιλιών, έχει ανακαλύψει μέσα από τον καταιγισμό της πληροφόρησης τα δικά του «αγαπημένα», τις ετικέτες που προτιμά με το ψάρι ή το φιλέτο του. Ο ελληνικός αμπελώνας έχει ξαναβρεί την πρωταγωνιστική θέση στο γαστρονομικό εθνικό τοπίο, αυτή που δικαιωματικά του ανήκε από την αρχαιότητα. Κι όλ’αυτά καλά θα μου πείτε, ωστόσο, δύσκολα αποφασίζει κανείς να φτιάξει τις βαλίτσες του για να ανακαλύψει την οινική παλέτα της Μακεδονίας, αν δεν διαθέτει τον εθισμό του ειδικού οινογνώστη. Ο οινικός τουρισμός μπορεί για τον χρήστη, ακόμα και τον υποψιασμένο, να μην είναι αυτοσκοπός, είναι όμως ένα ωραιότατο ταξιδιωτικό αξεσουάρ και κάτι παραπάνω. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν σημαντικό αμπελώνα, η περιήγηση στα οινοποιεία και οι οινογνωσίες στους παραγωγούς είναι μια κατάσταση παραπάνω από συνηθισμένη, είναι το κάτι επιπλέον, είναι η νοστιμότερη νότα ενός ταξιδιού. Κι αυτό γιατί το κρασί δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εμφιαλωμένη γεύση του τοπίου, το άρωμα της γης, του κλίματος και της χλωρίδας, όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε ξεχωριστού τόπου, μετουσιωμένα μέσα σε ένα υγρό. Ταυτόχρονα το κρασί είναι παράδοση, είναι τεχνογνωσία, είναι ανθρώπινες ιστορίες και κουλτούρα. Η συνάντηση με τους οινοπαραγωγούς σε «μπάζει» κατευθείαν στα μυστικά του τόπου και την προβληματική του όπως κανένας τουριστικός οδηγός και κανένα τοπίο από μόνο του δεν μπορεί να το κάνει. Ο τόπος να τον πιεις και να τον κοινωνήσεις στο ποτήρι, μια βαθύτερη γνώση της κάθε περιοχής που σου μεταδίδεται με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Μια ξενάγηση που συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τα τοπικά προϊόντα και την ιδιαίτερη γαστρονομία κάθε περιοχής.

 

Εκδρομή στους 13 καλύτερους αττικούς αμπελώνες
Tο κρασί δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εμφιαλωμένη γεύση του τοπίου, το άρωμα της γης, του κλίματος και της χλωρίδας, όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε ξεχωριστού τόπου, μετουσιωμένα μέσα σε ένα υγρό...

 

Δίπλα στους αμπελώνες, τα αξιοθέατα

Παιανία δεν είναι μόνο οι ταβέρνες με το καλό, ντόπιο κρέας. Πριν το κοψίδι, μπορείς να περάσεις από το σπήλαιο της Παιανίας με τους μοναδικούς σχεδιασμούς ή να κάνεις μια στάση στο Μουσείο Βορρέ με τις αξιόλογες λαογραφικές και βυζαντινές συλλογές αλλά και τα έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών. Αν την έχεις γνωρίσει μόνο από τη λεωφόρο Λαυρίου, τότε σίγουρα θα σε ξαφνιάσει με την απίστευτη φυσική της ομορφιά που κρύβεται πίσω από τις κεντρικές αρτηρίες. Ευκαιρία να δεις από κοντά τις καταπληκτικές αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, πραγματικό μοντέλο ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης. Η Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη θα συμπληρώσει την πολιτιστική σου περιήγηση, ενώ η βόλτα μπορεί να ξεκινήσει από το Ζωολογικό πάρκο στα Σπάτα, μια ιδανική ξενάγηση στον κόσμο των άγριων ζώων και των πουλιών, ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά.

Στην αρχαία Άφιδνα, τα σημερινά Κιούρκα, δίπλα στο Καπανδρίτι έκρυψε ο Δέκελος την Ελένη μετά την αρπαγή της από τη Σπάρτη, λέει ο μύθος και η γραφικότερη διαδρομή για να φτάσεις ως εδώ είναι να ακολουθήσεις το δρόμο από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης, στο Τατόι, το Κατσιμίδι, τον Άγιο Μερκούριο κι ύστερα να στρίψεις δεξιά προς Αγία Τριάδα.

Ο δρόμος από το Καπανδρίτι στο Βαρνάβα περνά μέσα από καταπράσινες ρεματιές με πλατάνια και νερά. Μια στάση στη μονή Άξιον Εστί (Εμμαούς) αξίζει για το γαλήνιο, κατάφυτο τοπίο, ενώ στην Αγία Παρασκευή θα περιηγηθείς και θα χαλαρώσεις στο πανέμορφο τοπίο των δυό πύργων, ο ένας είναι βυζαντινός, ο άλλος της γεωμετρικής περιόδου. Δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου περνά η πηγή Ντομπέρε κι ο περίπατος μπορεί να τελειώσει δροσερά, με μια βουτιά στα νερά της παραλίας του Βαρνάβα, με θέα στον Ευβοϊκό.

Εδώ, λοιπόν, στη γη του σαββατιανού, θα δοκιμάσετε την ποικιλία που έχτισε τη φήμη της καλής ρετσίνας, σε έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αμπελώνες της χώρας. Οι νέοι οινοποιοί προσπαθούν πια με συντονισμένες ενέργειες να επαναπροσδιορίσουν τη θέση του σαββατιανού στις γευστικές απαιτήσεις του κοινού. Τα χρυσαφένια μοντέρνα σαββατιανά, μεσογειακά και «γεμάτα», στην οινοποίησή τους μυρίζουν λευκόσαρκα φρούτα, ροδάκινο, μήλο και πεπόνι με κάποιες νότες εξωτικών φρούτων, όπως ο ανανάς και φυσικά, παντρεύονται τέλεια με όλα τα αγαπημένα της παραδοσιακής κουζίνας.

 

Εκδρομή στους 13 καλύτερους αττικούς αμπελώνες

 

 • Αμπελώνες Μάρκου, 1ο χλμ, λεωφ. Παιανίας-Μαρκόπουλου, 2106644711

Εδώ και 1,5 αιώνα η οικογένεια Μάρκου μένει πιστή στο ελληνικό κρασί και τις ελληνικές ποικιλίες. Η τελευταία γενιά του Σπύρου και του Κώστα Μάρκου ανοίγει την παραγωγή της στο εξωτερικό, προσπαθεί να αναβιώσει τον ελληνικό αμπελώνα που έχει καθυστερήσει τη διεθνή του καριέρα, λίγο επειδή δύσκολο να βγάλεις από πάνω σου τη ρετσινιά της ρετσίνας, λίγο που το ελληνικό κρασί τελικά κοστίζει ακριβά. Τα 100 στρέματα του αμπελώνα της Παιανίας στεγάζουν ένα Μουσείο Οίνου και αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν με τον πιο μεθυστικό τρόπο δεξιώσεις γάμων, βαφτίσια και επιχειρηματικά καλέσματα. Καταπληκτική αρχιτεκτονική σε πέτρα και ξύλο, τεράστιοι χώροι και θέα από τα 300 μέτρα υψόμετρο..

Ώρες επίσκεψης: Δ-Παρ: 12.00-17.00, Σαβ: 12.00-19.00

 

 • Οινότρια Γη, Λαζαρίδη, 2ο χλμ Καπανδριτίου-Καλάμου, Καπανδρίτι 2295052213-52214

Ο Οινοτρέας ήταν ένα βασιλόπουλο που ίδρυσε αποικία στη Σικελία. Μαζί του έφερε την καλλιέργεια του αμπελιού και διέπρεψε στην οινοποίηση. Η οικογένεια Λαζαρίδη τιμά το όνομά του στα 10.500 τετραγωνικά του χώρου με τις πολλαπλές εγκαταστάσεις που δημιούργησε κατεβαίνοντας από την οικεία της Δράμα το 2006. Στο καταπληκτικό μουσείο κρασιού, αποσταγμάτων και ξυδιού θα ξεναγηθείτε στα μυστικά της απόσταξης με αντικείμενα έως και από τον 16ο αιώνα, ενώ στο μπαρ του καταστήματος θα δοκιμάσετε τα κρασιά, το απόσταγμα σταφυλιού και το μοναδικό βοτανικό ξύδι της οικογένειας. Και φυσικά, αν σχεδιάζετε κάποια μεγάλη εκδήλωση στη ζωή σας, μπορείτε να τη γιορτάσετε εδώ.

Ώρες επισκέψεων: Δ-Παρ:09.30-17.30, Σ: 12.00-19.00

 

 • Κατώγι-Στροφιλιά, Ανάβυσσος, 2291041650

Το κατακόκκινο κτίριο που κυρίως φιλοξενεί από το 2001 την παραγωγή των λευκών κρασιών της εταιρίας ξεχωρίζει σχεδόν εκκεντρικό κάτω από το γαλάζιο του αττικού ουρανού. Το κτήμα καλλιεργεί κυρίως σαββατιανό, cabernet, ugni blanc και ασύρτικο. Αν κλείσετε ραντεβού από πριν θα ξεναγηθείτε στις μεθόδους της οινοποίησης, στον αμπελώνα, θα μάθετε όσα θα θέλατε να ξέρετε για την ιστορία του κρασιού και θα κάνετε τη δική σας γευστική δοκιμή.

 

Εκδρομή στους 13 καλύτερους αττικούς αμπελώνες
O χώρος της γευστικής δοκιμής στο κτήμα Κατώγι-Στροφιλιά.

 

 • Κτήμα Εύχαρις, Μέγαρα, 2109246930

Η Γερμανίδα Eva-Maria Bohme και ο Χάρης Αντωνίου λατρεύουν εξίσου το κρασί και την τέχνη. Σημαντικοί συλλέκτες έργων τέχνης, έχουν συντελέσει σημαντικά στην αναγέννηση του μεγαρείτικου αμπελώνα προσαρμόζοντας στο οικοσύστημα της περιοχής γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Τα κελάρια, τα παραδοσιακά πατητήρια, η βιβλιοθήκη, ο εκκλησάκι, οι αίθουσες για τις εκδηλώσεις και το μουσείο συνδιάζονται με πίνακες και γλυπτά γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών και αν δεν τύχετε σε κάποια γιορτή θα μπορέσετε να ξεναγηθείτε και να συνδιάσετε τα κρασιά του κτήματος με γεύσεις από τη σύγχρονη, δημιουργική κουζίνα. Επίσης, με αφετηρία το Κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στο μαγικό τοπίο των Γερανίων ή να δοκιμάσετε την αντοχή σας στο mount bike και άλλα extreme sports.

Ώρες επίσκεψης: Δ-Π: 09.00-18.00, Σ-Κ: κατόπιν συνενόησης

 

 • Κτήμα Παπαγιαννάκου, Πούσι Καλογέρι, 2299025206

Γέννημα-θρέμα της περιοχής, η οικογένεια Παπαγιαννάκου μετράει τρεις γενιές στο κρασί αλλά και ένα οινοποιείο σωστό βιοκλιματικό αρχιτεκτονικό θαύμα, που ολοκληρώθηκε εδώ και 3 μόλις χρόνια. Η παραγωγή εδώ, σε κάθε βήμα της σκέφτεται τον επισκέπτη και πέρα από την ενημέρωση του χαρίζει άπλετα ομορφιά, μια αισθητική που κοιτάει μπροστά στο μέλλον, τόσο στις αίθουσες των δεξιώσεων όσο και στους χώρους της γευσιγνωσίας, στο μπαρ και το κατάστημα. Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος που έχει αναλάβει σαν προσωπικό του σύστημα την απενοχοποίηση του σαββατιανού, πέρα από τις διεθνείς διακρίσεις των κρασιών του χαίρεται κυρίως τους επισκέπτες που τιμούν το χώρο και τα κρασιά του.

 

 • Κτήμα Βασιλείου, Κορωπί, 2106626146

Ένα υπερύγχρονο, πανέμορφο οινοποιείο, που συγκεντρώνει όλα τα βλέματα στον όροφο της κορυφής και τρεις γενιές παράδοση στο κρασί. Εδώ στεγάζεται μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες οινικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Μέσα στην απόλυτη γαλήνη και με θέα στο μαγικό τοπίο των αμπελώνων, θα παρακολουθήσετε ένα πολυθέαμα με θέμα την οινική παράδοση της περιοχής, θα δοκιμάσετε σε ζεν περιβάλλον τα κρασιά του κτήματος ή θα οργανώσετε τη δική σας δεξίωση.

 

 • Ελληνικά Κελάρια Κουρτάκης, Μαρκόπουλο, 22990 22231-6

Ο Βασίλης Κουρτάκης ή βασιλιάς της ρεστίνας ήταν ένας από τους πρώτους έλληνες με δίπλωμα οινολόγου που δημιούργησε το 1895 ένα μικρό οινοποιείο στο Μαρκόπουλο. Με παράδοση πάνω από έναν αιώνα στο κρασί, η εταιρία που εξάγει το 50% σχεδόν της παραγωγής της στο εξωτερικό, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Ένας must σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κρασιού.

 

 • Οινοποιεία Μεγαπάνος, Πικέρμι, 2106038038

Ο κήπος του μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 250 άτομα στις χαρές τους, στο χώρο που φιλοξενεί την επιχειρηματική προσπάθεια του Αλέξανδρου Μεγαπάνου στο συγχρονο οινοποιείο που χτίστηκε το 1997. Αν τηλεφωνήσετε από πριν, θα ξεναγηθείτε στην αλυσίδα της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών και στο κατάστημα θα ψωνίστε το κρασί σας αλλά κα τα αντικείμενα που το αφορούν.

 

 • Κτήμα Μάτσα, Λεονταρίου 61, Παλλήνη, 2106659058

Ένας ιστορικός αμπελώνας που καλλιεργείται από τον 19ο αιώνα, με σήμα κατατεθέν το ενετικό λιοντάρι που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Τσαρούχης. Το καταπληκτικό κτίριο μετρά ενάμιση αιώνα ζωής και το τοπίο ολόγυρα έχει κάτι το παραμυθένιο. Η Ρωξάννη Μάτσα, αμπελοκαλλιεργήτρια και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κρασιού στην Ελλάδα σε συνεργασία με την εταιρία Μπουτάρη έχει αναλάβει τη συνέχια της ιστορίας του αμπελώνα που πια εκτός από το σαββατιανό έχει εμπλουτιστεί και με την ποικιλία της μαλαγουζιάς.

Επισκέψεις από Μάιο ως Οκτώβρη κατόπιν συνενόησης.

 

 • Οινοποιεία Ζαχαίος-Π.Παπακωνσταντίνου, Λ. Λαυρίου 71, Παιανία, 2106642360

Εδώ θα βιώσετε τη μεσόγεια παράδοση στην πιο αυθεντική της μορφή. Από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι και να βγει ο Οκτώβρης μπορείτε να ζήσετε στο πατητήρι την εμπειρία του τρύγου, να πατήσετε όπως παλιά τα σταφύλια με τα πόδια σε μια διονυσιακή γιορτή που χάνεται στα βάθη του οινικού χρόνου αλλά και να διαλέξετε την ποικιλία του μούστου που ταιριάζει στη γεύση σας για να φτιάξετε το δικό σας κρασί. Φεύγοντας, θα ψωνίσετε για το σπίτι μούστο, πετιμέζι, λαχταριστή μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και θρεπτικό, υγιεινό χυμό σταφυλιού.

 

 • Οινοποιεία Αναγνώστου, Αδριανού 69, Κορωπί, 2106623266

Ένα βήμα από την Αθήνα, σε μια πανέμορφη, καταπράσινη έκταση 15 στρεμμάτων, το κτήμα Αναγνώστου συνδιάζει την πιο σύγχρονη αισθητική και την παράδοση, τόσο στους χώρους των δεξιώσεων όσο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του. Δίπλα στα κελάρια, μπορείτε να οργανώσετε μια γευσιγνωσία μόνο για την παρέα σας και να παραγγείλετε το γεύμα που θα ταιριάξει με τα κρασιά σας, αν το φροντίσετε από πριν. Στην κυρίως αίθουσα του οινοποιείου, πάλι, μέσα από την τελευταία λέξη των οπτικοακουστικών μέσων, θα παρακολουθήσετε μέσα από ειδικές προβολές όλο το ταξίδι του κρασιού, από το αμπέλι στο μπουκάλι.

 

 • Κτήμα Εύοινος, Σπάτα, 2106632542

Παθιασμένος με τον βιολογικό αμπελώνα, ο Σταύρος Κουλοχέρης έχει δημιουργήσει έναν πρότυπο αμπελώνα με πέντε λευκές και ερυθρές ποικιλίες. Αξίζει να δει κάποιος τον πανέμορφο αμπελώνα, να ξεναγηθεί στο μικρό σαν κόσμημα οινοποιείο και να μυηθεί στην ανερχόμενη κατηγορία του βιολογικού κρασιού που αρθρώνει τώρα τα πρώτα, σημαντικά ελληνικά βήματά του.

Επισκέψεις κατόπιν συνενόησης

 

 • Κελλάρι Παπαχρήστου, 16ο χλμ Αθηνών-Σπάτων, Παλλήνη, 2106032510

Ένα πραγματικά παραμυθένιο σκηνικό, αυτό που ονειρεύεται κανείς για να γιορτάσει τα πιο ρομαντικά γεγονότα της ζωής του, τόσο στις μεγαλόπρεπες αίθουσες όσο και στον υπέροχο κήπο. Πέτρινοι τοίχοι, κομψά κλασικά έπιπλα, χειροποίητα χαλιά, ανάμεσα στους χώρους του παραδοσιακού οινοποιείου με το εντυπωσιακό υπόγειο κελλάρι. Τηλεφωνείστε για μια μοναδική ξενάγηση στην οινική διαδικασία σε ένα χώρο που θα σας ταξιδέψει πολύ μακριά από τα κλασικά αττικά τοπία.

 

Εκδρομή στους 13 καλύτερους αττικούς αμπελώνες
Το εντυπωσιακό υπόγειο κελλάρι Παπαχρήστου

 

 Επειδή το κρασί ανοίγει την όρεξη

 

 • Κόλλιας, πλ. Ευαγγελιστρίας, Καλύβια, 2299048242

Χασάπικο και οικογενειακή ταβέρνα φημισμένη για το μπιφτέκι της. Ωστόσο, δεν πάει πίσω και η σούβλα και η σχάρα αλλά και η λαχταριστή τηγανητή πατάτα σε μερίδες για μεγάλες πείνες. Από τους λαοφιλέστερους προορισμούς των Μεσογείων.

 

 • Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα, 2106659061

Αν ονειρευτήκατε γαμοπίλαφο χάσατε, θα σας ανταμείψει, όμως, ένα από τα νοστιμότερα rib-eye της Αττικής, το παϊδάκι, το εξαιρετικό μοσχαρίσιο φιλέτο, τα αλάδωτα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, η σπιτική ρώσικη και η τυροκαυτερή και η χορτόπιτα με το μαγικό, χειροποίητο φύλλο.

 

 • Άγιος Μερκούριος, Αγ. Μερκούριος, 2295098383

Στο παλιό, ιστορικό χάνι του 1920 «παίζει» δυνατά το τρίπτυχο μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, παϊδάκι και φρέσκια κομμένη στο χέρι τηγανητή πατάτα. Την Κυριακή, όποιος προλάβει, θα δοκιμάσει και συκωταριά στο τηγάνι αλλά και αρνίσιο μπουτάκι στον ξυλόφουρνο.

 

 • Γιάνης Τσαλδάρης, Αφίδνες, 2295022745

Ζυμωτό ψωμί, πίτες και ωραία κρεατικά στη σχάρα.

 

 • Μανιάκης, Καλιμάχου 1, Αφίδνες, 2295022220

Νόστιμες σταβλίσιες μπριζόλες και λαχανικά από το οικογενειακό μποστάνι.

 

 • Η Φιλιώ στο Μικροχώρι, Μικροχώρι, Καπανδρίτι, 2295056316

Σπιτικές πίτες με χειροποίητο φύλλο μέχρι να ψηθούν τα κρέατα στη σχάρα.