Διασώσαμε τον Κηφισό

Διασώσαμε τον Κηφισό Facebook Twitter
MYSTIC RIVER Λίγοι Αθηναίοι ξέρουν το θαύμα του Κηφισού, που διασχίζει 10 περιοχές της Αττικής, σε έκταση 12.000 στρεμμάτων. Φωτογραφία από την κινητοποίηση του ΣΚΑΪ.
0

Επιτέλους. Γιατί καλές οι θεωρίες, οι στατιστικές έρευνες και οι προβλέψεις για το (δυσοίωνο ούτως ή άλλως) μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά σημασία έχει τελικά το διά ταύτα. Στη χώρα με τους κατεξοχήν καναπεδο-λάγνους πολίτες, η ανταπόκριση στην κινητοποίηση του ΣΚΑΪ μάς έκανε να τρίβουμε τα μάτια μας - τουλάχιστον. Για δυο διαδοχικές Κυριακές του Μαΐου (6 και 13/5) 4.500 συνολικά εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό: την ενίσχυση της προσπάθειας καθαρισμού και ανάπλασης του Κηφισού, του τελευταίου «ζωντανού» ποταμού της Αττικής. Πρώτος σταθμός η Νέα Κηφισιά και στη συνέχεια το Μοσχάτο. Αποτέλεσμα η αποκομιδή 1.150 τόνων μπάζων και σκουπιδιών, και ο καθαρισμός 7 παραποτάμιων περιοχών.

Η πρωτοβουλία του σταθμού ωστόσο δεν σταμάτησε με την ολοκλήρωση της εκστρατείας. Tο ειδησεογραφικό δυναμικό του συνεχίζει να έχει το ενδιαφέρον του στραμένο στις περιοχές που καθαρίστηκαν κατά μήκος του Κηφισού, προκειμένου να προστατευθούν από μελλοντική ρύπανση. Επίσης, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Βασίλη Ζώτου(με πρωτοστάτες τους νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο και Δημήτρη Σοφό) έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την ανάπλαση του ποταμού και σύντομα αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίησή της με τη συνεργασία του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας και των λοιπών παραποτάμιων δήμων.

Για την ιστορία, σημειώστε ότι ο Κηφισόςδιέρχεται μέσα από τουλάχιστον 10 περιοχές της Αττικής, σε έκταση 12.000 στρεμμάτων. Στην κοίτη του τα σκουπίδια, οι εκχερσώσεις, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η μόλυνση των υδάτων με βιομηχανικά απόβλητα οδηγούν τον Κηφισό σε αργό θάνατο και απειλούν την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών.

O σταθμός πάντως έχει εδώ και καιρό φτιάξει το τμήμα ΣΚΑΪ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, με σκοπό να αναδείξει τα καυτά περιβαλλοντικά θέματα της εποχής μας. Μεταξύ των πιο πρόσφατων ενεργειών του και το «Παρατηρητήριο Πάρνηθα», στο πλαίσιο του οποίου, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, παρακολουθεί και μελετά την κατάσταση του εθνικού δρυμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Κάτι αλλάζει στο τηλεοπτικό τοπίο; Είμαστε μήπως λιγότερο «παρτάκηδες» απ' όσο νομίζαμε; Το μέλλον θα δείξει...

Αλεξάνδρα Χαΐνη

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ