Επιτέλους. Γιατί καλές οι θεωρίες, οι στατιστικές έρευνες και οι προβλέψεις για το (δυσοίωνο ούτως ή άλλως) μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά σημασία έχει τελικά το διά ταύτα. Στη χώρα με τους κατεξοχήν καναπεδο-λάγνους πολίτες, η ανταπόκριση στην κινητοποίηση του ΣΚΑΪ μάς έκανε να τρίβουμε τα μάτια μας - τουλάχιστον. Για δυο διαδοχικές Κυριακές του Μαΐου (6 και 13/5) 4.500 συνολικά εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό: την ενίσχυση της προσπάθειας καθαρισμού και ανάπλασης του Κηφισού, του τελευταίου «ζωντανού» ποταμού της Αττικής. Πρώτος σταθμός η Νέα Κηφισιά και στη συνέχεια το Μοσχάτο. Αποτέλεσμα η αποκομιδή 1.150 τόνων μπάζων και σκουπιδιών, και ο καθαρισμός 7 παραποτάμιων περιοχών.

Η πρωτοβουλία του σταθμού ωστόσο δεν σταμάτησε με την ολοκλήρωση της εκστρατείας. Tο ειδησεογραφικό δυναμικό του συνεχίζει να έχει το ενδιαφέρον του στραμένο στις περιοχές που καθαρίστηκαν κατά μήκος του Κηφισού, προκειμένου να προστατευθούν από μελλοντική ρύπανση. Επίσης, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Βασίλη Ζώτου(με πρωτοστάτες τους νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο και Δημήτρη Σοφό) έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την ανάπλαση του ποταμού και σύντομα αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίησή της με τη συνεργασία του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας και των λοιπών παραποτάμιων δήμων.

Για την ιστορία, σημειώστε ότι ο Κηφισόςδιέρχεται μέσα από τουλάχιστον 10 περιοχές της Αττικής, σε έκταση 12.000 στρεμμάτων. Στην κοίτη του τα σκουπίδια, οι εκχερσώσεις, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η μόλυνση των υδάτων με βιομηχανικά απόβλητα οδηγούν τον Κηφισό σε αργό θάνατο και απειλούν την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών.

O σταθμός πάντως έχει εδώ και καιρό φτιάξει το τμήμα ΣΚΑΪ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, με σκοπό να αναδείξει τα καυτά περιβαλλοντικά θέματα της εποχής μας. Μεταξύ των πιο πρόσφατων ενεργειών του και το «Παρατηρητήριο Πάρνηθα», στο πλαίσιο του οποίου, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, παρακολουθεί και μελετά την κατάσταση του εθνικού δρυμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Κάτι αλλάζει στο τηλεοπτικό τοπίο; Είμαστε μήπως λιγότερο «παρτάκηδες» απ' όσο νομίζαμε; Το μέλλον θα δείξει...

Αλεξάνδρα Χαΐνη