Οι πεταλούδες της Ρόδου θα προσφέρουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα

ΚΥΡΙΑΚΗ Οι πεταλούδες της Ρόδου θα προσφέρουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα Facebook Twitter
Στο έκτασης 600 στρεμμάτων πάρκο, που απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, συναντάς τη νυχτοπεταλούδα Panaxia quadripunctaria, είδος που μεταναστεύει εκεί κάθε χρόνο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο για να αναπαραχθεί.
0

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΔΙΤΕΣ Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι κάτι σαν την Ακρόπολη για τους Αθηναίους, τον Λευκό Πύργο για τους Θεσσαλονικείς ή το Μπούρτζι για τους Ναυπλιώτες: ήταν και θα είναι πάντα εκεί. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα σημείο που θα επισκεφθούν συχνά, επειδή το θεωρούν κάπως δεδομένο – κι επειδή σίγουρα κάποτε είχαν πάει εκδρομή με τους γονείς τους ή ακόμα και με το σχολείο.

Το πάρκο όμως, εδώ και δεκαετίες, από τα ‘60s κι έπειτα, αποτελεί ίσως το πιο διάσημο και ξακουστό αξιοθέατο του νησιού και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σημείων ενδιαφέροντος για κάθε τουρίστα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Στο έκτασης 600 στρεμμάτων πάρκο, που απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, και είναι γεμάτο με ρυάκια, ποταμάκια (παρακλάδια του ποταμού Πελεκάνου που ρέει μέσα από την κοιλάδα), λίμνες, ακόμα και μικρούς καταρράκτες, γέφυρες, πλακόστρωτα μονοπάτια και εντυπωσιακά δροσερή, πυκνή βλάστηση, συναντάς τη νυχτοπεταλούδα Panaxia quadripunctaria (Πεταλούδα η τετραγωνόστικτος), είδος που διαθέτει τριγωνικό σχήμα και φτερά σε κόκκινο, κίτρινο και μαύρο χρώμα και μεταναστεύει εκεί κάθε χρόνο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο για να αναπαραχθεί. Η πολύ μεγάλη συγκέντρωσή της σε έναν συγκεκριμένο βιότοπο είναι σπάνιο φαινόμενο, γι’ αυτό και η ομώνυμη κοιλάδα είναι τόσο ξακουστή.

Συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας το είδος, επειδή είναι νυκτόβιο, κοιμάται ή αναπαύεται πάνω σε κορμούς, σε φύλλα ή γύρω από τις ρίζες των δέντρων και σε βράχια δίπλα στο νερό, σε μικρές αποστάσεις, ανάπαυση πολύ σημαντική για την επιβίωσή του. Οι θηλυκές πεταλούδες συνήθως ξεκουράζονται στο πάνω μέρος των δέντρων, ενώ τα αρσενικά παραμένουν σε χαμηλότερα σημεία, πιο κοντά στο έδαφος. 

Η Panaxia quadripunctaria περνάει από τέσσερα στάδια (αυγό, προνύμφη/κάμπια, νύμφη/χρυσαλίδα και ενήλικο άτομο) στον κύκλο ζωής της προτού φτάσει στην πλήρη μεταμόρφωσή της. Τον Ιούνιο, οι περισσότερες ενήλικες πεταλούδες που ζουν στο κάτω μέρος της κοιλάδας κινούνται προς τα υψηλότερα τμήματα, μέχρι να αναχωρήσουν τον Σεπτέμβριο προς άλλους βιότοπους. 

ΚΥΡΙΑΚΗ Οι πεταλούδες της Ρόδου θα προσφέρουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα Facebook Twitter
Η νυχτοπεταλούδα Panaxia quadripunctaria (Πεταλούδα η τετραγωνόστικτος).

Συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας το είδος, επειδή είναι νυκτόβιο, κοιμάται ή αναπαύεται πάνω σε κορμούς, σε φύλλα ή γύρω από τις ρίζες των δέντρων και σε βράχια δίπλα στο νερό, σε μικρές αποστάσεις, ανάπαυση πολύ σημαντική για την επιβίωσή του. Οι θηλυκές πεταλούδες συνήθως ξεκουράζονται στο πάνω μέρος των δέντρων, ενώ τα αρσενικά παραμένουν σε χαμηλότερα σημεία, πιο κοντά στο έδαφος. 

Οι πεταλούδες κοιμούνται ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την ενέργειά τους για το επερχόμενο ζευγάρωμα και τη μετανάστευσή τους. Γι’ αυτό το πάρκο έχει αυστηρούς κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όλοι οι επισκέπτες: η ησυχία και ο σεβασμός στο οικοσύστημα είναι επιβεβλημένα στοιχεία, που κάνουν την επίσκεψη μια ακόμα πιο ξεχωριστή εμπειρία.

Η ησυχία είναι σημαντική, καθώς περίεργοι ήχοι όπως σφυρίγματα, χειροκροτήματα ή φωνές, που τους αντιλαμβάνονται ως υπερήχους από νυχτερίδες, ή οποιαδήποτε άλλη βίαιη ανθρωπογενής προσπάθεια να μετακινηθούν έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν απειλή και να προσπαθούν να ξεφύγουν. Έτσι πολλές πεθαίνουν από εξάντληση, σοκ ή συντριβή πάνω σε βράχους και δέντρα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Πέρα όμως από τη μοναδικότητα της πανίδας, στην οποία δεσπόζει η συγκεκριμένη πεταλούδα, και η χλωρίδα του πάρκου είναι ξεχωριστή, καθώς εδώ απαντάται το δέντρο Liquidambar orientalis, γνωστό ως ζητιά, είδος που ευδοκιμεί σε λιγοστά σημεία της Ευρώπης. Θεωρητικά η ρητίνη που εκκρίνουν τα συγκεκριμένα δέντρα καθώς και η ιδανική υγρασία του πάρκου λειτουργούν ελκυστικά για τις πεταλούδες, γι’ αυτό επιστρέφουν κάθε χρόνο στον βιότοπο.

Το πάρκο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και η είσοδος κοστίζει 3 έως 5 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ