Όσοι χρησιμοποιούν ξύλα, πετρέλαιο ή κηροζίνη μέσα στο σπίτι κινδυνεύουν με έμφραγμα και πρόωρο θάνατο

Όσοι χρησιμοποιούν ξύλα, πετρέλαιο ή κηροζίνη μέσα στο σπίτι κινδυνεύουν με έμφραγμα και πρόωρο θάνατο Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι που συστηματικά χρησιμοποιούν ξύλα, πετρέλαιο ή κηροζίνη για να μαγειρέψουν, να ζεστάνουν ή να φωτίσουν το σπίτι τους, ρυπαίνουν τον αέρα στον κλειστό χώρο και αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ιρανική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, το φυσικό αέριο μειώνει τον κίνδυνο σε σχέση με τα άλλα καύσιμα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουμίτ Μίτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 50.000 άτομα στο Ιράν, με μέση ηλικία 52 ετών.


Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν ντίζελ ή κηροζίνη, είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε μια δεκαετία, 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 14% να πάθουν έμφραγμα.


Όσοι όμως χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο στο σπίτι τους, είχαν 6% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν άλλα καύσιμα.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης καίει καύσιμα ή βιομάζα για τις ανάγκες του νοικοκυριού του. Συνήθως η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης μπορεί να είναι εξίσου σοβαρό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαδημία «Λέοντες»: Ένα βράδυ στον Πειραιά με σπαθιά και βυζαντινές πανοπλίες

Living / Ένα βράδυ στον Πειραιά με σπαθιά και βυζαντινές πανοπλίες

Παρακολουθήσαμε μια προπόνηση των «Λεόντων», μιας ακαδημίας ιστορικών ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών, και ανακαλύψαμε τα μυστικά ενός αθλήματος που ισορροπεί μεταξύ Ιστορίας και σωματικής άσκησης.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Εσείς θα κλωνοποιούσατε το κατοικίδιό σας;

Living / Εσείς θα κλωνοποιούσατε το κατοικίδιό σας;

Από την Μπάρμπρα Στρέιζαντ μέχρι τον Πρόεδρο της Αργεντινής και τον αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι, Όλο και περισσότεροι πληρώνουν πολλές χιλιάδες για να κλωνοποιήσουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια.
THE LIFO TEAM
Η Αναστασία λατρεύει τον Μιμίκο. Αντέχει ακόμα και τα «κικιρίκου» του

Living / Η Αναστασία λατρεύει τον Μιμίκο. Αντέχει ακόμα και τα «κικιρίκου» του

Ο Μιμίκος είναι ένας sassy κόκορας έξι μηνών που έχει κλέψει την καρδιά της Αναστασίας, ένα ζώο συντροφιάς που μπορεί να την τρελαίνει στα «κικιρίκου» όλη μέρα, αλλά τη βοήθησε να δει τη ζωή της αλλιώς, και να την αλλάξει.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ