«Ας μη γυρίσουμε στα συνηθισμένα»: Μία νέα καμπάνια έχει σκοπό να καταρρίψει όλα αυτά που θεωρούνταν «νορμάλ»

«Ας μη γυρίσουμε στα συνηθισμένα»: Μία νέα καμπάνια έχει σκοπό να καταρρίψει όλα αυτά που θεωρούνταν «νορμάλ» Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πριν από μερικούς μήνες, πολλά πράγματα θεωρούνταν «νορμάλ» - ακόμα κι εκείνα που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καθόλου. Ωστόσο, μαζί με τις τεράστιες αλλαγές που ήρθαν στη ζωή μας, κάποιες από αυτές απεδείχθησαν θετικές και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.

Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας έγιναν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Συγκεκριμένα, η επιστημονική έρευνα - η οποία διεξήχθη από την Durex - αφορά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κοινωνία και τη στάση των νέων απέναντι σε θέματα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στη συγκεκριμένη έρευνα αναδύθηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και η συμβολή της ως μέσο επιρροής στη συνειδητοποίηση της σημασίας της χρήσης προφυλακτικού, ως στάση ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς, για την πρόληψη της μετάδοσης σοβαρών Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Στόχος της έρευνας αποτέλεσε η ανάδειξη και η κατανόηση των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων καθώς, επίσης και της επίδρασής της, στη στάση που θα κρατήσουν στη μετά κορωνοϊού εποχή αναφορικά με τη χρήση προφυλακτικού.

Η έρευνα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε χώρα μεταξύ 22 με 25 Μαΐου 2020. Χρησιμοποιήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 985 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, χωρίς σταθερή σχέση, ενώ πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου λαμβάνοντας ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα δια μέσω της πειραματικής προσέγγισης μεταξύ δύο μεταβλητών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη σεξουαλική ζωή στην μετά Covid-19 εποχή, τα οποία δείχνουν εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Γενικότερα, φαίνεται πως η πανδημία συνέβαλε θετικά στην πρόθεση χρήσης προφυλακτικού, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η επιθυμία για την προστασία της υγείας του σεξουαλικού συντρόφου - συμπεράσματα τα οποία μέχρι προσφάτως δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό συνεχίζει να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη την σεξουαλική του υγεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 

Καθημερινά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσημάτα) καταγράφονται παγκοσμίως*, τα οποία κοστίζουν σε χρήμα, χρόνο και προκαλούν ψυχική και σωματική καταπόνηση, θέτοντας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο την ζωή των ανθρώπων, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλά με την χρήση ενός προφυλακτικού. Είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι να πάρουν στα σοβαρά τη σεξουαλική τους υγεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό και άλλαξαν τις συνήθειες και την καθημερινότητα τους εν μία νυκτί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαίωσαν την ανησυχία των επιστημόνων, ότι η περίοδος της παρατεταμένης αποχής από το σεξ λειτούργησε ως καταλύτης στην άρση των αναστολών των ανθρώπων με 1 στους 4 (26%) να δηλώνει ότι με την κατάργηση των μέτρων, είναι έτοιμος να ρισκάρει περισσότερο στη σεξουαλική του ζωή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει σεξ χωρίς προφυλακτικό. Από την άλλη πλευρά, το 64% ανησυχεί περισσότερο για τον κορωνοϊό παρά για τα ΣΜΝ – με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) να θεωρούν απίθανο να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 57% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι δεν χρησιμοποιούσε σε κάθε επαφή προφυλακτικό ούτε στο παρελθόν προ κορωνοϊού.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 48% των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι ο κορωνoϊός τους έκανε πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι στους ιούς και ότι ύστερα από την άρση των μέτρων προστασίας το 21% είναι πιο προσεκτικοί και πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στη διαφύλαξη της υγείας των συνανθρώπων τους. Επιπλέον, ένας στους πέντε (18%) πλέον επιμένουν στην χρήση προφυλακτικού, αυξάνοντας το σύνολο των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούν προφυλακτικό στο 88%.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, η νέα καμπάνια της Durex έχει σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει το έναυσμα στο να γίνει μία νέα αρχή, απορρίπτοντας οτιδήποτε θεωρούταν λανθασμένα «νορμάλ». Πολλά από αυτά που έχουν να κάνουν με τη χρήση του προφυλακτικού και τη σεξουαλική αγωγή, βρίσκονται στερεοτυπικά εντυπωμένα στις επιλογές που κάνει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. 

Έτσι, η Durex στέκεται στο πλευρό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των δράσεων του για την ενημέρωση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, δωρίζοντας 30.000 προφυλακτικά. Με την πρωτοβουλία της αυτή, η Durex, στηρίζει έμπρακτα των ΕΟΔΥ και τις δράσεις του για το επόμενο διάστημα, ευελπιστώντας στη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων και την μείωση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη χώρα μας.

«Ας μη γυρίσουμε στα συνηθισμένα»: Μία νέα καμπάνια έχει σκοπό να καταρρίψει όλα αυτά που θεωρούνταν «νορμάλ» Facebook Twitter

Τέλος, δύο ιδιαίτερες κατασκευές της Durex έχουν στηθεί σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, με σκοπό να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την πρωτοβουλία αυτή για ευαισθητοποίηση.

Μετά από όσα περάσαμε, ας αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε θεωρούταν «νορμάλ» και ας σταματήσουμε να δεχόμαστε οτιδήποτε έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, ως «φυσιολογικό». Ας μη γυρίσουμε στα συνηθισμένα. 

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (20-26/10/2022)

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (20-26/10/2022)

Ο Κρόνος επιστρέφει σε ορθή φορά και έπειτα από πολλούς μήνες που μείνατε άπραγοι λόγω αισθηματικής κατάπτωσης, μπορείτε πλέον να αφήσετε πίσω το παρελθόν και να σκεφτείτε πώς θα βελτιώσετε τη ζωή σας.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/10 -Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

Ζούμε, ρε! / Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος εξηγούν πώς το λευκό μπαστούνι βοηθά τα άτομα με αναπηρία στην όραση να είναι ανεξάρτητα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
THE LIFO TEAM
ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10- Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι είναι δέντρα που συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Παγκρατάρα μου, σ’ αγαπώ

Living / Παγκρατάρα μου, σ’ αγαπώ!

Εφτά κάτοικοι της περιοχής-προέκταση του κέντρου της πόλης μιλούν για τη ρουτίνα τους, για τα αγαπημένα τους μέρη και σημεία στη γειτονιά της Αθήνας που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια πρόκληση για όσους ψάχνουν να παρκάρουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ