Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός HMPV και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός HMPV και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί; Facebook Twitter
Ο ιός δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα παρά μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπου η πιθανότητα σοβαρής νόσου είναι μεγαλύτερη.
0


ΔΥΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
της Θεσσαλονίκης έχουν εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό. Ένας 71χρονος άνδρας και η σύζυγός του νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου· πιθανολογείται ότι αρρώστησαν εξαιτίας επαφής που είχαν με συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Κίνα. Η εξέλιξη αυτή ξύπνησε μνήμες από την πανδημία του κορωνοϊού αφού, αν και η κατάσταση είναι διαφορετική, τα κρούσματα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις στην Κίνα αυξάνονται διαρκώς. Οι ειδικοί μπορεί να παρατηρούν αρκετές ομοιότητες, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι ο ιός αυτός εντοπίστηκε το 2001 και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους για τουλάχιστον εξήντα χρόνια. Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι πρέπει να προσέχουμε; Και ποια μέτρα προφύλαξης αποδεικνύονται σωστά; Ζητήσαμε από τον καθηγητή Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, να μας πει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεταπνευμονοϊό που εξαπλώνεται ραγδαία στην Κίνα.

Ο κίνδυνος για νέα πανδημία είναι υπαρκτός αν μας προσβάλλει ένα νέο παθογόνο ή ένα παθογόνο με σημαντικά τροποποιημένα χαρακτηριστικά. Τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν στην ύπαρξη αυτού του σεναρίου. 

— Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός HMPV και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;
Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (ΗMPV) αποτελεί ένα γνωστό παθογόνο που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού με σχετικά ήπια συμπτωματολογία όπως ο βήχας, ο πυρετός και η ρινική συμφόρηση. Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, σοβαρά συμπτώματα, π.χ. πνευμονία, σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παιδιά νεαρής ηλικίας ή άτομα με χρόνια νοσήματα. Ο ιός ΗMPV μεταδίδεται όπως οι ιοί της γρίπης και του SARS-CoV-2, μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή μολυσμένων επιφανειών. Η κυκλοφορία του ΗMPV παρουσιάζει έξαρση, συνήθως, προς τα τέλη του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Κάθε έτος παρατηρείται έξαρση του ΗMPV και δεν αποτελεί έκπληξη η ανίχνευσή αυτή την περίοδο. 

 Δημήτρης Παρασκευής
Ο Δημήτρης Παρασκευής

— Κινδυνεύουμε από μια νέα πανδημία; 
Τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ο συγκεκριμένος ιός να προκαλέσει νέα πανδημία λόγω του ότι δεν φαίνεται να διαθέτει αυξημένη λοιμοτοξικότητα, δηλαδή αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής νόσου. Τα στοιχεία από την Κίνα αναφέρουν ότι στα άτομα με συμπτώματα αναπνευστικού το πιο συχνό παθογόνο είναι ο ιός της γρίπης τύπου Α και ότι η κατάσταση στην Κίνα δεν έχει χαρακτηριστεί ως έκτακτης ανάγκης. Ο κίνδυνος για νέα πανδημία είναι υπαρκτός αν μας προσβάλλει ένα νέο παθογόνο ή ένα παθογόνο με σημαντικά τροποποιημένα χαρακτηριστικά. Τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν στην ύπαρξη αυτού του σεναρίου.

— Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Ο ιός δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα παρά μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπου η πιθανότητα σοβαρής νόσου είναι μεγαλύτερη. Τα μέσα πρόληψης περιλαμβάνουν τα γνωστά μέτρα που τηρούμε και έναντι των υπόλοιπων παθογόνων του αναπνευστικού (χρήση μάσκας και αποφυγή επαφών με ευπαθή άτομα, τήρηση της υγιεινής των χεριών, αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από άτομα ευπαθή σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού κ.λπ.).  

— Πώς αντιμετωπίζεται ο ΗMPV;
Προς το παρόν, δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία ή διαθέσιμο εμβόλιο, οπότε η τήρηση των προληπτικών μέσων αποτελεί το μέτρο για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον συγκεκριμένο ιό. 

— Το κοκτέιλ αναπνευστικών λοιμώξεων σάς ανησυχεί;
Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο SARS-CoV-2, ο ανθρώπινος συγκυτιακός ιός, οι κορωνοϊοί απλού κρυολογήματος, ο ΗMPV κ.λπ. Προς το παρόν, κυριαρχεί ο ιός της γρίπης τύπου Α, αλλά σίγουρα η κυκλοφορία πολλών παθογόνων αυξάνει τον κίνδυνο για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται η σύσταση για εμβολιασμό σε ετήσια βάση έναντι της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV, αλλά και άλλων παθογόνων σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Με την τήρηση των προληπτικών μέτρων και τον εμβολιασμό ο κίνδυνος για την κοινότητα είναι χαμηλός.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ