Θέλω πολλά; Του Στέφανου Ξενάκη

Θέλω πολλά; Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην πιστεύεις στον εαυτό σου.
1

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην πιστεύεις στον εαυτό σου. Θα μου, πεις κι εσύ πού το ξέρεις; Ήμουν ο μετρ του είδους. Μισή ζωή και βάλε. Είναι άδικο, είναι βαρύ, είναι σκληρό, είναι τυραννικό. Είναι ο ορισμός της κόλασης.

Πετάχτηκα στο μαγαζί με τα βιολογικά να αγοράσω τα αγαπημένα γιαουρτάκια των κοριτσιών. Όταν δεν έχεις τα παιδιά σου κάθε μέρα, τότε μόνο μπορείς να εκτιμήσεις το δώρο τού να τα έχεις. Πώς ήταν που μας υποδέχονταν οι γονείς μας Χριστούγεννα και Πάσχα, όταν επιστρέφαμε από τις σπουδές; Που ήταν το σπίτι γεμάτο καλούδια; Έτσι, λοιπόν, είναι και το δικό μου σπίτι τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα που έχω τα κορίτσια. Προτού έρθουν, φροντίζω να υπάρχουν στο σπίτι όλες οι αγαπημένες τους λιχουδιές.

Με το που μπήκα στο μαγαζί, δεν την πρόσεξα. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους προσέχεις εύκολα. Είχε και μεγάλη ουρά. Την παρατήρησα μόνο όταν είχα φτάσει πια δίπλα της, στο ταμείο.


Καθόλου σίγουρη για τον εαυτό της. Ακόμα και από τον τρόπο που κάποιος πιάνει τα πράγματα και σκανάρει τις τιμές μπορείς να καταλάβεις αν είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Πρόσωπο ανασφαλές. Κούρεμα ιδιαίτερο. Όχι άσχημο, αλλά ιδιαίτερο. Βλέμμα ασταθές, το χέρι να μη σφίγγει καλά, φωνή να ταλαντεύεται. Γενικά, δεν ήταν στο κέντρο της. Δεν το 'χε, που λένε.

Όταν δεν ζητάς στο μαγαζί, μάλλον δεν θα ζητάς ούτε στη δουλειά, ούτε στον δρόμο, ούτε στην οικογένεια, ούτε από φίλους ούτε και από γνωστούς. Κι άμα δεν ζητάς, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάρεις. Κι όσο δεν θα παίρνεις, τόσο θα σε πιάνει το μαράζι και τόσο δεν θα ζητάς. Και φτου κι απ' την αρχή. 

Έρχεται η σειρά μου. Χτυπάει τα γιαουρτάκια, δεν με πολυκοιτάει. Στο τέλος μου ανακοινώνει την τιμή. «Επτά ευρώ κι εξήντα λεπτά, παρακαλώ». Βγάζω δεκάρικο. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον αναζητούσε κάτι σε πιο ψιλά, αλλά δεν το ζήτησε. Άλλο αναζητάω, άλλο ζητάω. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητάνε, αλλά συνήθως δεν ζητάνε. Το ξέρω κι αυτό καλά.

Η τύπισσα, λοιπόν, έχει μάλλον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν έχω ψιλά.

Στην πορεία διαπιστώνω ότι έχω κάτι κέρματα στην τσέπη μου.

«Θέλετε και τρία ευρώ, για να διευκολύνω;»

«Ναι, σας ευχαριστώ».

Εκεί εγώ δεν απαντώ κι εκείνη μάλλον το εκλαμβάνει ως απόρριψη. Κενό δισταγμού από την πλευρά της.

«Ζητάω πολλά;»

Με κοιτάει στα μάτια, όπως θα σε κοίταζε ένας επαίτης.

Όταν δεν ζητάς στο μαγαζί, μάλλον δεν θα ζητάς ούτε στη δουλειά, ούτε στον δρόμο, ούτε στην οικογένεια, ούτε από φίλους ούτε και από γνωστούς. Κι άμα δεν ζητάς, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάρεις. Κι όσο δεν θα παίρνεις, τόσο θα σε πιάνει το μαράζι και τόσο δεν θα ζητάς. Και φτου κι απ' την αρχή.

Ήμουν προ εβδομάδων με τη θεραπεύτριά μου και μιλούσαμε για τους ανθρώπους που ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τα ευεργετήματα της προσωπική εξέλιξης. «Ενθουσιάζονται γρήγορα», μου λέει η Μαρία, «αλλά μετά τα παρατάνε εύκολα».


«Και γιατί το κάνουν αυτό;»

Την κοιτάω στα μάτια και αναζητώ την απάντηση από κάποιον που πραγματικά ξέρει.

Κενό σοφίας.

«Γιατί χορταίνουν με τα ψίχουλα. Έχουν μάθει να χορταίνουν με τα ψίχουλα, Στέφανε».

Καμιά φορά συνεχίζω νοερά τις συζητήσεις στο μυαλό μου.

Σκέφτομαι την τύπισσα στο ταμείο.

Με ξανακοιτάζει με ανασφάλεια και με ρωτάει:

«Και είναι κακό να ζητάω πολλά;»

«Καθόλου. Είναι όμως ολέθριο να αρκείσαι στα λίγα».

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Εξίσου σημαντικό (και εξαιρετικά δύσκολο στην κοινωνία μας) είναι να μπορείς να αρκείσαι και στα λίγα, τα λίγα εκείνα που σου εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπέστατη αλλά λιτή ζωή, εάν ως αντάλλαγμα έχεις τουλάχιστον άφθονο ελεύθερο χρόνο που τον αξιοποιείς όπως σου αρέσει.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ