Ψωρίαση: 10 λόγοι για να ασχοληθείς με τη νόσο

Ψωρίαση: 10 λόγοι για να ασχοληθείς με τη νόσο Facebook Twitter
0

1.

Ταμπουρατζή Ελευθερία
Ελευθερία Ταμπουρατζή
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος,
Επιμελήτρια Β’, Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο»

Η ψωρίαση είναι συχνή, χρόνια, μη μεταδοτική νόσος που, εκτός από το δέρμα, επεκτείνεται και σε άλλα συστήματα του σώματος.


2.

Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, εφόσον οι ασθενείς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.


3.

Η νόσος εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.


4.

Έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, γιατί, πέρα από το «φαίνεσθαι», επηρεάζεται και το «είναι». Οι ψωριασικές βλάβες, εκτός από τις συνηθισμένες εντοπίσεις (αγκώνες, γόνατα), μπορεί να εμφανιστούν και σε δύσκολες ανατομικά περιοχές όπως το τριχωτό κεφαλής, οι παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια, να επεκταθούν και «πέρα από το δέρμα», προσβάλλοντας αρθρώσεις και άλλα συστήματα ή να επιδράσουν αρνητικά ακόμα και στην ψυχική υγεία των ασθενών.

 
5.

Η θεραπεία είναι μονόδρομος για τη νόσο και έχει ως πρώτο και κύριο στόχο την καταπολέμηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων.


6.

Η οποιαδήποτε αγωγή θα πρέπει να είναι χρόνια, όπως συμβαίνει με όλα τα χρόνια νοσήματα, και να σέβεται το ξεχωριστό ιδιοσυγκρασιακό προφίλ κάθε ασθενoύς, λαμβάνοντας υπόψη τις συννοσηρότητές του.


7.

Η σύγχρονη ιατρική δίνει πολλές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τη βαρύτητα της ψωρίασης: τοπική θεραπεία, φωτοθεραπεία και συστηματική. Oι νέες θεραπείες με τους βιολογικούς παράγοντες και τα βιοομοειδή σε ενέσιμη μορφή έχουν φέρει «επανάσταση» στην αντιμετώπιση του νοσήματος, γιατί στοχεύουν πλέον σε συγκεκριμένες κυτοκίνες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-α, ή συγκεκριμένες ιντερλευκίνες, επιφέροντας αλματώδη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου. Ακόμα και μικρά μόρια που χορηγούνται από του στόματος και στοχεύουν σε ενδοκυττάρια μονοπάτια της νόσου, με πρώτο εκπρόσωπο την απρεμιλάστη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που μιλούν για πλήρη ύφεση.


8.

Έγκυρη διάγνωση, άμεση έναρξη θεραπείας και συστηματική παρακολούθηση, ώστε η ψωρίαση να μην υποτροπιάσει, να μη δημιουργήσει φλεγμονή και να μην προσβάλει άλλα όργανα είναι τα «κλειδιά» στην επιτυχή αντιμετώπισή της.


9.

Ο δερματολόγος είναι ο «σύμμαχος» του ασθενούς στη διαχείριση της νόσου γιατί συνεκτιμά τις ανάγκες και με βάση την εμπειρία και τις νέες διαθέσιμες θεραπείες βοηθά στην επανάκτηση της ποιότητας ζωής και της επαναφοράς στην καθημερινότητα, χωρίς συμβιβασμούς ή περιορισμούς.

10.

Ο στόχος «καθαρό» δέρμα στην ψωρίαση είναι πλέον επιτεύξιμος με τους βιολογικούς παράγοντες, τα βιοομοειδή, τα από του στόματος μικρά μόρια. Η συνεργασία δερματολόγου - ασθενούς είναι ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του νοσήματος και μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι δρα κι αυτό ευεργετικά στο να δοθεί λύση στο νόσημα και οι θεραπείες να αποδώσουν στο μέγιστο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ