Ψωρίαση: 10 λόγοι για να ασχοληθείς με τη νόσο

Ψωρίαση: 10 λόγοι για να ασχοληθείς με τη νόσο Facebook Twitter
0

1.

Ταμπουρατζή Ελευθερία
Ελευθερία Ταμπουρατζή
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος,
Επιμελήτρια Β’, Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο»

Η ψωρίαση είναι συχνή, χρόνια, μη μεταδοτική νόσος που, εκτός από το δέρμα, επεκτείνεται και σε άλλα συστήματα του σώματος.


2.

Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, εφόσον οι ασθενείς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.


3.

Η νόσος εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.


4.

Έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, γιατί, πέρα από το «φαίνεσθαι», επηρεάζεται και το «είναι». Οι ψωριασικές βλάβες, εκτός από τις συνηθισμένες εντοπίσεις (αγκώνες, γόνατα), μπορεί να εμφανιστούν και σε δύσκολες ανατομικά περιοχές όπως το τριχωτό κεφαλής, οι παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια, να επεκταθούν και «πέρα από το δέρμα», προσβάλλοντας αρθρώσεις και άλλα συστήματα ή να επιδράσουν αρνητικά ακόμα και στην ψυχική υγεία των ασθενών.

 
5.

Η θεραπεία είναι μονόδρομος για τη νόσο και έχει ως πρώτο και κύριο στόχο την καταπολέμηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων.


6.

Η οποιαδήποτε αγωγή θα πρέπει να είναι χρόνια, όπως συμβαίνει με όλα τα χρόνια νοσήματα, και να σέβεται το ξεχωριστό ιδιοσυγκρασιακό προφίλ κάθε ασθενoύς, λαμβάνοντας υπόψη τις συννοσηρότητές του.


7.

Η σύγχρονη ιατρική δίνει πολλές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τη βαρύτητα της ψωρίασης: τοπική θεραπεία, φωτοθεραπεία και συστηματική. Oι νέες θεραπείες με τους βιολογικούς παράγοντες και τα βιοομοειδή σε ενέσιμη μορφή έχουν φέρει «επανάσταση» στην αντιμετώπιση του νοσήματος, γιατί στοχεύουν πλέον σε συγκεκριμένες κυτοκίνες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-α, ή συγκεκριμένες ιντερλευκίνες, επιφέροντας αλματώδη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου. Ακόμα και μικρά μόρια που χορηγούνται από του στόματος και στοχεύουν σε ενδοκυττάρια μονοπάτια της νόσου, με πρώτο εκπρόσωπο την απρεμιλάστη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που μιλούν για πλήρη ύφεση.


8.

Έγκυρη διάγνωση, άμεση έναρξη θεραπείας και συστηματική παρακολούθηση, ώστε η ψωρίαση να μην υποτροπιάσει, να μη δημιουργήσει φλεγμονή και να μην προσβάλει άλλα όργανα είναι τα «κλειδιά» στην επιτυχή αντιμετώπισή της.


9.

Ο δερματολόγος είναι ο «σύμμαχος» του ασθενούς στη διαχείριση της νόσου γιατί συνεκτιμά τις ανάγκες και με βάση την εμπειρία και τις νέες διαθέσιμες θεραπείες βοηθά στην επανάκτηση της ποιότητας ζωής και της επαναφοράς στην καθημερινότητα, χωρίς συμβιβασμούς ή περιορισμούς.

10.

Ο στόχος «καθαρό» δέρμα στην ψωρίαση είναι πλέον επιτεύξιμος με τους βιολογικούς παράγοντες, τα βιοομοειδή, τα από του στόματος μικρά μόρια. Η συνεργασία δερματολόγου - ασθενούς είναι ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του νοσήματος και μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι δρα κι αυτό ευεργετικά στο να δοθεί λύση στο νόσημα και οι θεραπείες να αποδώσουν στο μέγιστο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία μιλούν για το άγριο ταξίδι τους

Υγεία & Σώμα / Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία

Θύματα της πλέον βάρβαρης θρησκευτικής πρακτικής παλεύουν να γιατρέψουν το σώμα και την ψυχή τους με τις διαθέσιμες πλέον εναλλακτικές αποκατάστασης - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει σκληρές περιγραφές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Podcast / Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη, που περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι πάσχει από Long Covid, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί γιατί το σύνδρομο Long Covid είναι μια παράλληλη πανδημία εντός της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ