Όσοι φορούν φακούς επαφής και όσοι πάσχουν από εαρινή επιπεφυκίτιδα αποκτούν με την πάροδο των ετών μια μόνιμη ευαισθησία στα μάτια, που συχνά τους οδηγεί σε κατάχρηση κορτιζονούχων κολλυρίων, η οποία μόνο αθώα δεν είναι.

 

«Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση κολλυρίων με κορτιζόνη για να ανακουφιστούν από ερεθισμούς στα μάτια κινδυνεύουν να πάθουν γλαύκωμα» επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιώργος Μαγκουρίτσας και εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε.

 

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κολλύριο με κορτιζόνη για μια εβδομάδα, η ενδοφθάλμια πίεση του ματιού μπορεί να ανέβει στα 30 mmHg, με τα φυσιολογικά όρια να κυμαίνονται από 10 έως 21 mmHg.

 

Αν, τώρα, καταφεύγετε σε τέτοιου είδους χρήση συχνά και χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό, ούτε κάνετε προληπτικά μια μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά το κολλύριο, τότε ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.

 

Το γλαύκωμα έχει χαρακτηριστεί ως ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης, αφού εξελίσσεται προοδευτικά, χωρίς να δίνει συμπτώματα, κι αυτό ακριβώς το καθιστά πιο επικίνδυνο.

 

Ακόμα πιο διαδεδομένη από την εαρινή επιπεφυκίτιδα είναι η επίμονη ξηροφθαλμία που εκδηλώνεται σαν χρόνιο σύνδρομο. Αυτό αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά.

 

Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: «Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για να υγραίνονται και να λιπαίνονται τα μάτια, για να καθαρίζουν από ξένα σώματα και να εστιάζουν καλύτερα».

 

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», αλλά και στις νεότερες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσες φορούν φακούς επαφής.

 

Όλες αυτές οι λειτουργίες διαταράσσονται όταν η δακρυϊκή στοιβάδα δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα που παράγει δεν έχουν την επιθυμητή σύσταση, αφού, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν αποτελούνται μόνο από άλατα και νερό αλλά από εκατοντάδες πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, αντισώματα και λιπίδια.

 

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», αλλά και στις νεότερες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσες φορούν φακούς επαφής.


Το μυστικό για να ανακουφιστείτε από την ξηροφθαλμία δεν κρύβεται μόνο σε φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και σε μερικά μικρά, καθημερινά μυστικά.

 

Όπως συστήνει ο ειδικός, αν ζείτε σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε μεγάλο υψόμετρο με ξερό αέρα, πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέτετε υγρασία στην ατμόσφαιρα.

 

Όταν, πάλι, φυσά συχνά δυνατός αέρας, φροντίστε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που έχουν προστατευτικά στα πλάγια, διότι οι ριπές του αέρα προκαλούν ξηροφθαλμία.

 

Σε κάθε περίπτωση, σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε τον καπνό των τσιγάρων. Ο καπνός όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για τα μάτια με ξηροφθαλμία αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

 

Να θυμάστε ότι πρέπει να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Η εργασία μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, διότι, όταν το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο, δεν βλεφαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, κάντε διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

 

Φροντίστε, επίσης, να βλεφαρίζετε πιο συχνά, για να βοηθάτε τα μάτια σας να ανακτούν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει.

 

Δοκιμάστε, επίσης, τα τεχνητά δάκρυα, τα οποία διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεστε, αλλά, αν διαπιστώσετε ότι σας είναι απαραίτητα συχνότερα από μία φορά κάθε δύο ώρες, προτιμήστε όσα δεν περιέχουν συντηρητικά. Τα ενυδατικά τζελ για τα μάτια επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

Μια ακόμα έξυπνη συμβουλή είναι να αυξήσετε την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων για να ανακουφιστείτε από το κάψιμο και το τσούξιμο. Στο φαρμακείο θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ω3, όπως το μουρουνέλαιο.

 

Να φροντίζετε τα βλέφαρά σας. Τα θερμά επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των δακρύων σας.

 

Καλό είναι, επίσης, να πλένετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας με καθαρό πανί, σαπούνι και χλιαρό νερό, ξεβγάζοντάς τα στη συνέχεια απαλά.

 

Αν φοράτε φακούς επαφής, πρέπει να φροντίζετε ακόμα πιο σχολαστικά τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και να διατηρείτε καθαρούς τους φακούς γιατί η επιμόλυνσή τους μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα ή και προσβολή του οφθαλμού από τον διαβόητο σταφυλόκοκκο.


Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που παίρνουν για μακρά διαστήματα αντισυλληπτικά χάπια. Σε αυτή την περίπτωση τα τεχνητά δάκρυα και τα ενυδατικά τζελ βοηθούν σημαντικά να διατηρήσετε το αίσθημα της άνεσης στα μάτια σας.