Προστατέψτε τα μάτια σας από επιπεφυκίτιδα και ξηροφθαλμία

Προστατέψτε τα μάτια σας από επιπεφυκίτιδα και ξηροφθαλμία Facebook Twitter
Όσοι πάσχουν από εαρινή επιπεφυκίτιδα αποκτούν με την πάροδο των ετών μια μόνιμη ευαισθησία στα μάτια
0

Όσοι φορούν φακούς επαφής και όσοι πάσχουν από εαρινή επιπεφυκίτιδα αποκτούν με την πάροδο των ετών μια μόνιμη ευαισθησία στα μάτια, που συχνά τους οδηγεί σε κατάχρηση κορτιζονούχων κολλυρίων, η οποία μόνο αθώα δεν είναι.

«Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση κολλυρίων με κορτιζόνη για να ανακουφιστούν από ερεθισμούς στα μάτια κινδυνεύουν να πάθουν γλαύκωμα» επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιώργος Μαγκουρίτσας και εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κολλύριο με κορτιζόνη για μια εβδομάδα, η ενδοφθάλμια πίεση του ματιού μπορεί να ανέβει στα 30 mmHg, με τα φυσιολογικά όρια να κυμαίνονται από 10 έως 21 mmHg.

Αν, τώρα, καταφεύγετε σε τέτοιου είδους χρήση συχνά και χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό, ούτε κάνετε προληπτικά μια μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά το κολλύριο, τότε ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα έχει χαρακτηριστεί ως ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης, αφού εξελίσσεται προοδευτικά, χωρίς να δίνει συμπτώματα, κι αυτό ακριβώς το καθιστά πιο επικίνδυνο.

Ακόμα πιο διαδεδομένη από την εαρινή επιπεφυκίτιδα είναι η επίμονη ξηροφθαλμία που εκδηλώνεται σαν χρόνιο σύνδρομο. Αυτό αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: «Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για να υγραίνονται και να λιπαίνονται τα μάτια, για να καθαρίζουν από ξένα σώματα και να εστιάζουν καλύτερα».

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», αλλά και στις νεότερες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσες φορούν φακούς επαφής.

Όλες αυτές οι λειτουργίες διαταράσσονται όταν η δακρυϊκή στοιβάδα δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα που παράγει δεν έχουν την επιθυμητή σύσταση, αφού, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν αποτελούνται μόνο από άλατα και νερό αλλά από εκατοντάδες πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, αντισώματα και λιπίδια.

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», αλλά και στις νεότερες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσες φορούν φακούς επαφής.


Το μυστικό για να ανακουφιστείτε από την ξηροφθαλμία δεν κρύβεται μόνο σε φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και σε μερικά μικρά, καθημερινά μυστικά.

Όπως συστήνει ο ειδικός, αν ζείτε σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε μεγάλο υψόμετρο με ξερό αέρα, πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέτετε υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Όταν, πάλι, φυσά συχνά δυνατός αέρας, φροντίστε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που έχουν προστατευτικά στα πλάγια, διότι οι ριπές του αέρα προκαλούν ξηροφθαλμία.

Σε κάθε περίπτωση, σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε τον καπνό των τσιγάρων. Ο καπνός όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για τα μάτια με ξηροφθαλμία αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Να θυμάστε ότι πρέπει να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Η εργασία μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, διότι, όταν το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο, δεν βλεφαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, κάντε διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Φροντίστε, επίσης, να βλεφαρίζετε πιο συχνά, για να βοηθάτε τα μάτια σας να ανακτούν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει.

Δοκιμάστε, επίσης, τα τεχνητά δάκρυα, τα οποία διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεστε, αλλά, αν διαπιστώσετε ότι σας είναι απαραίτητα συχνότερα από μία φορά κάθε δύο ώρες, προτιμήστε όσα δεν περιέχουν συντηρητικά. Τα ενυδατικά τζελ για τα μάτια επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν.

Μια ακόμα έξυπνη συμβουλή είναι να αυξήσετε την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων για να ανακουφιστείτε από το κάψιμο και το τσούξιμο. Στο φαρμακείο θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ω3, όπως το μουρουνέλαιο.

Να φροντίζετε τα βλέφαρά σας. Τα θερμά επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των δακρύων σας.

Καλό είναι, επίσης, να πλένετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας με καθαρό πανί, σαπούνι και χλιαρό νερό, ξεβγάζοντάς τα στη συνέχεια απαλά.

Αν φοράτε φακούς επαφής, πρέπει να φροντίζετε ακόμα πιο σχολαστικά τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και να διατηρείτε καθαρούς τους φακούς γιατί η επιμόλυνσή τους μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα ή και προσβολή του οφθαλμού από τον διαβόητο σταφυλόκοκκο.


Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που παίρνουν για μακρά διαστήματα αντισυλληπτικά χάπια. Σε αυτή την περίπτωση τα τεχνητά δάκρυα και τα ενυδατικά τζελ βοηθούν σημαντικά να διατηρήσετε το αίσθημα της άνεσης στα μάτια σας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ