Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου;

Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου; Facebook Twitter
Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές.
0

Βγάζετε καπνούς όταν κάποιο αυτοκίνητο σας κλείνει στο δρόμο; Η πίεση σας χτυπάει κόκκινο όταν ο σύντροφός σας δεν έχει πλύνει τα πιάτα για άλλη μια φορά; Σας πήραν τη σειρά στο ταμείο του σουπερμάρκετ και θέλετε να κάνετε φόνο από τα νεύρα σας; Πριν αρχίσετε να βγάζετε τσιρίδες από το θυμό, σκεφθείτε ότι κάνετε κακό στον ίδιο σας τον εαυτό.

Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές. Επιπλέον, όταν ο θυμός εκφράζεται προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια παρόμοιες αντίδρασεις σε αυτούς που δέχονται το θυμό μας. Η αρνητική ενέργεια δημιουργεί περισσότερη αρνητική ενέργεια και συμπεριφορές όπως οι φωνές ή η λεκτική επιθετικότητα δεν μειώνουν τα συναισθήματα θυμού.


Ο χρόνιος θυμός επηρεάζει σχεδόν όλα τα πεδία της ζωής μας: τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καριέρα, την υγεία, την ενέργεια και την ψυχολογική μας ισορροπία. Από την άλλη ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, μπορούμε να πούμε ακόμα και υγιές, συναίσθημα. Όμως είναι σημαντικό να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με ένα θετικό τρόπο. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει συχνά ή έντονα ξεσπάσματα θυμού, τις περισσότερες φορές, κουβαλάει μέσα του τον φόβο και διακατέχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χρησιμοποιεί, λοιπόν, τον θυμό σαν όπλο για να επιβληθεί, κάτι που μετατρέπεται σταδιακά σε αυτόματο τρόπο αντίδρασης.

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.

Αφήστε το θυμό να ξεθυμάνει και σκεφθείτε πριν μιλήσετε

Η ώρα της έντασης δεν είναι η σωστή στιγμή για να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα μας και είναι πολύ εύκολο να πούμε πράγματα για τα οποία είναι σίγουρο ότι θα μετανιώσουμε αργότερα. Μια καλή ιδέα, αν νιώσουμε ότι θυμώνουμε με κάτι ή με κάποιον, είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα μέχρι να καταφέρουμε να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε με ψυχραιμία την επόμενη μας κίνηση. Οργανώστε τις σκέψεις σας και δώστε χρόνο στον συνομιλητή σας για να ακούσετε τι έχει να πει και αυτός.

Μετρήστε αργά και σταθερά μέχρι το δέκα

Ακούγεται χαζό αλλά δεν θα πιστεύετε πόσο πιο ήρεμοι θα είστε και πόσο πιο καθαρά θα σκέφτεστε.


Πάρτε βαθιές αναπνοές

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.


Φύγετε από τον χώρο όπου βρίσκεστε και βγείτε για μια βόλτα

Το να απομακρύνεστε σωματικά από μία κατάσταση που σας φορτίζει βοηθά για να ηρεμείτε και να σκέφτεστε τα πράγματα καλύτερα. Ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός καβγά, μην διστάσετε να τον διακόψετε λέγοντας «πάω για μία βόλτα». Με τον τρόπο αυτόν θα δώσετε χρόνο και στον άνθρωπο με τον οποίον καβγαδίζετε να ηρεμήσει.

Ελάτε στη θέση του άλλου

Μήπως δεν είχε κακή πρόθεση; Μήπως ήταν η κακιά η ώρα; Μήπως πρέπει να σταματήστε να τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά;

Διαπραγματευτείτε

Παραδεχτείτε και τα δικά σας τυχόν λάθη. Μοιραστείτε τα συναισθήματά και τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία μιλούν για το άγριο ταξίδι τους

Υγεία & Σώμα / Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία

Θύματα της πλέον βάρβαρης θρησκευτικής πρακτικής παλεύουν να γιατρέψουν το σώμα και την ψυχή τους με τις διαθέσιμες πλέον εναλλακτικές αποκατάστασης - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει σκληρές περιγραφές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Podcast / Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη, που περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι πάσχει από Long Covid, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί γιατί το σύνδρομο Long Covid είναι μια παράλληλη πανδημία εντός της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ