Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου;

Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου; Facebook Twitter
Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές.
0

Βγάζετε καπνούς όταν κάποιο αυτοκίνητο σας κλείνει στο δρόμο; Η πίεση σας χτυπάει κόκκινο όταν ο σύντροφός σας δεν έχει πλύνει τα πιάτα για άλλη μια φορά; Σας πήραν τη σειρά στο ταμείο του σουπερμάρκετ και θέλετε να κάνετε φόνο από τα νεύρα σας; Πριν αρχίσετε να βγάζετε τσιρίδες από το θυμό, σκεφθείτε ότι κάνετε κακό στον ίδιο σας τον εαυτό.

Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές. Επιπλέον, όταν ο θυμός εκφράζεται προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια παρόμοιες αντίδρασεις σε αυτούς που δέχονται το θυμό μας. Η αρνητική ενέργεια δημιουργεί περισσότερη αρνητική ενέργεια και συμπεριφορές όπως οι φωνές ή η λεκτική επιθετικότητα δεν μειώνουν τα συναισθήματα θυμού.


Ο χρόνιος θυμός επηρεάζει σχεδόν όλα τα πεδία της ζωής μας: τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καριέρα, την υγεία, την ενέργεια και την ψυχολογική μας ισορροπία. Από την άλλη ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, μπορούμε να πούμε ακόμα και υγιές, συναίσθημα. Όμως είναι σημαντικό να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με ένα θετικό τρόπο. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει συχνά ή έντονα ξεσπάσματα θυμού, τις περισσότερες φορές, κουβαλάει μέσα του τον φόβο και διακατέχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χρησιμοποιεί, λοιπόν, τον θυμό σαν όπλο για να επιβληθεί, κάτι που μετατρέπεται σταδιακά σε αυτόματο τρόπο αντίδρασης.

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.

Αφήστε το θυμό να ξεθυμάνει και σκεφθείτε πριν μιλήσετε

Η ώρα της έντασης δεν είναι η σωστή στιγμή για να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα μας και είναι πολύ εύκολο να πούμε πράγματα για τα οποία είναι σίγουρο ότι θα μετανιώσουμε αργότερα. Μια καλή ιδέα, αν νιώσουμε ότι θυμώνουμε με κάτι ή με κάποιον, είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα μέχρι να καταφέρουμε να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε με ψυχραιμία την επόμενη μας κίνηση. Οργανώστε τις σκέψεις σας και δώστε χρόνο στον συνομιλητή σας για να ακούσετε τι έχει να πει και αυτός.

Μετρήστε αργά και σταθερά μέχρι το δέκα

Ακούγεται χαζό αλλά δεν θα πιστεύετε πόσο πιο ήρεμοι θα είστε και πόσο πιο καθαρά θα σκέφτεστε.


Πάρτε βαθιές αναπνοές

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.


Φύγετε από τον χώρο όπου βρίσκεστε και βγείτε για μια βόλτα

Το να απομακρύνεστε σωματικά από μία κατάσταση που σας φορτίζει βοηθά για να ηρεμείτε και να σκέφτεστε τα πράγματα καλύτερα. Ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός καβγά, μην διστάσετε να τον διακόψετε λέγοντας «πάω για μία βόλτα». Με τον τρόπο αυτόν θα δώσετε χρόνο και στον άνθρωπο με τον οποίον καβγαδίζετε να ηρεμήσει.

Ελάτε στη θέση του άλλου

Μήπως δεν είχε κακή πρόθεση; Μήπως ήταν η κακιά η ώρα; Μήπως πρέπει να σταματήστε να τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά;

Διαπραγματευτείτε

Παραδεχτείτε και τα δικά σας τυχόν λάθη. Μοιραστείτε τα συναισθήματά και τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ