Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου;

Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου; Facebook Twitter
Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές.
0

Βγάζετε καπνούς όταν κάποιο αυτοκίνητο σας κλείνει στο δρόμο; Η πίεση σας χτυπάει κόκκινο όταν ο σύντροφός σας δεν έχει πλύνει τα πιάτα για άλλη μια φορά; Σας πήραν τη σειρά στο ταμείο του σουπερμάρκετ και θέλετε να κάνετε φόνο από τα νεύρα σας; Πριν αρχίσετε να βγάζετε τσιρίδες από το θυμό, σκεφθείτε ότι κάνετε κακό στον ίδιο σας τον εαυτό.

Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές. Επιπλέον, όταν ο θυμός εκφράζεται προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια παρόμοιες αντίδρασεις σε αυτούς που δέχονται το θυμό μας. Η αρνητική ενέργεια δημιουργεί περισσότερη αρνητική ενέργεια και συμπεριφορές όπως οι φωνές ή η λεκτική επιθετικότητα δεν μειώνουν τα συναισθήματα θυμού.


Ο χρόνιος θυμός επηρεάζει σχεδόν όλα τα πεδία της ζωής μας: τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καριέρα, την υγεία, την ενέργεια και την ψυχολογική μας ισορροπία. Από την άλλη ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, μπορούμε να πούμε ακόμα και υγιές, συναίσθημα. Όμως είναι σημαντικό να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με ένα θετικό τρόπο. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει συχνά ή έντονα ξεσπάσματα θυμού, τις περισσότερες φορές, κουβαλάει μέσα του τον φόβο και διακατέχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χρησιμοποιεί, λοιπόν, τον θυμό σαν όπλο για να επιβληθεί, κάτι που μετατρέπεται σταδιακά σε αυτόματο τρόπο αντίδρασης.

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.

Αφήστε το θυμό να ξεθυμάνει και σκεφθείτε πριν μιλήσετε

Η ώρα της έντασης δεν είναι η σωστή στιγμή για να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα μας και είναι πολύ εύκολο να πούμε πράγματα για τα οποία είναι σίγουρο ότι θα μετανιώσουμε αργότερα. Μια καλή ιδέα, αν νιώσουμε ότι θυμώνουμε με κάτι ή με κάποιον, είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα μέχρι να καταφέρουμε να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε με ψυχραιμία την επόμενη μας κίνηση. Οργανώστε τις σκέψεις σας και δώστε χρόνο στον συνομιλητή σας για να ακούσετε τι έχει να πει και αυτός.

Μετρήστε αργά και σταθερά μέχρι το δέκα

Ακούγεται χαζό αλλά δεν θα πιστεύετε πόσο πιο ήρεμοι θα είστε και πόσο πιο καθαρά θα σκέφτεστε.


Πάρτε βαθιές αναπνοές

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.


Φύγετε από τον χώρο όπου βρίσκεστε και βγείτε για μια βόλτα

Το να απομακρύνεστε σωματικά από μία κατάσταση που σας φορτίζει βοηθά για να ηρεμείτε και να σκέφτεστε τα πράγματα καλύτερα. Ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός καβγά, μην διστάσετε να τον διακόψετε λέγοντας «πάω για μία βόλτα». Με τον τρόπο αυτόν θα δώσετε χρόνο και στον άνθρωπο με τον οποίον καβγαδίζετε να ηρεμήσει.

Ελάτε στη θέση του άλλου

Μήπως δεν είχε κακή πρόθεση; Μήπως ήταν η κακιά η ώρα; Μήπως πρέπει να σταματήστε να τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά;

Διαπραγματευτείτε

Παραδεχτείτε και τα δικά σας τυχόν λάθη. Μοιραστείτε τα συναισθήματά και τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ