Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter
Η Μυρτώ Λεγάκη προσφέρει δωρεάν ζωντανά online μαθήματα διαλογισμού.
0

Λάμβανα πολλά μηνύματα τον τελευταίο καιρό από μαθητές που με ρωτούσαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος, τον φόβο και την αβεβαιότητα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε τα ζωντανά online μαθήματα Μindfulness για διαχείριση άγχους ώστε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη δύναμη και ψυχραιμία τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Τα ονόμασα One Breath Together διότι συνδεόμαστε έστω και από μακριά και αναπνέουμε όλοι μαζί. Κάθε μέρα στις 12:30 μ.μ., μέχρι και τις 02/04, συνδεόμαστε ζωντανά online και η εγγραφή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Εξασκούμαστε στο να παραμένουμε συνδεδεμένοι με το παρόν, εστιάζοντας στις πέντε αισθήσεις μας, κάτι που βοηθά να ησυχάσει η ροή των καταστροφικών σκέψεων για το μέλλον, για την υγεία μας, για τη δυσκολία που όλοι βιώνουμε τώρα. Παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να σχετιζόμαστε με αυτά με έναν άλλον, πιο ψύχραιμο, πιο ώριμο τρόπο.

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα είχε τόση απήχηση αυτή η πρωτοβουλία, φαίνεται ότι το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Στο τελευταίο μάθημα συμμετείχαν 2.600 άνθρωποι!

Αν το έκανα εικόνα, μέσα σε αυτή την τρικυμία που ζούμε, με το mindfulness ανακαλύπτουμε την ηρεμία που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των κυμάτων. ⁠Τα κύματα συνεχίζουν να έρχονται, εμείς όμως μαθαίνουμε να βρίσκουμε την άγκυρα μέσα μας. ⁠Και αυτό είναι πρακτική, είναι εξάσκηση, μαθαίνεται, άρα είναι εφικτό για όλους!

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα είχε τόση απήχηση αυτή η πρωτοβουλία, φαίνεται ότι το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Στο τελευταίο μάθημα συμμετείχαν 2.600 άνθρωποι! Είναι πραγματικά συγκινητικό να εξασκούμαστε μαζί. Φέρνουμε την πρόθεσή μας να συνδεθούμε, την ευχή μας να είμαστε όλοι καλά, συγκινούμαστε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter
Συνδεόμαστε ζωντανά σε μια πλατφόρμα όπου φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και να στείλουν γραπτώς ερωτήσεις.

Διαβάζοντας τα σχόλια που εμφανίζονται στην οθόνη παίρνουμε κουράγιο, νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα και στήριξη ακόμη και μέσα σε αυτή τη δυσκολία. Τις προάλλες συνδέθηκε και μια κοπέλα που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της και δυσκολεύεται πολύ – τα μηνύματα υποστήριξης από τους υπόλοιπους ήταν τόσο συγκινητικά, έστω και αν δεν τη γνώριζαν και δεν έβλεπαν καν το πρόσωπό της. Νομίζω όλοι μας, και εγώ μαζί, μέσα από αυτό νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι ακόμη και από μακριά είμαστε συνδεδεμένοι. Δεν το περίμενα ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί αυτή η αίσθηση, αλλά φαίνεται από τα σχόλια των συμμετεχόντων ότι τελικά ξεχειλίζει.

Τι ακριβώς γίνεται στο μάθημα; Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, κάνουμε ασκήσεις διαλογισμού mindfulness. Διαρκούν περίπου 15 λεπτά και είναι για όλους, δεν χρειάζεται να έχει κανείς εμπειρία. Μπορεί να εστιάσουμε στην αναπνοή ή να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της σύνδεσης και της ευγνωμοσύνης.

Συνδεόμαστε ζωντανά σε μια πλατφόρμα όπου φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και να στείλουν γραπτώς ερωτήσεις. Έτσι είναι διαδραστική η εμπειρία, και στο τέλος επιλέγω μερικές ερωτήσεις να απαντήσω, αν έχουμε χρόνο. Για όσους δεν μπορούν να συνδεθούν ζωντανά, το video της συνάντησης μένει αναρτημένο μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.

Φυσικά αυτό είναι μόνο μια μικρή γνωριμία με την πρακτική, είναι δύσκολο να εμβαθύνουμε σε τόσο μικρό διάστημα και με τόσους συμμετέχοντες. Γι' αυτό προσφέρουμε πια όλα μας τα προγράμματα online αλλά και ατομικές online συνεδρίες. Ξεκινάμε στις 9 Απριλίου online Live το πρόγραμμα μείωσης άγχους μέσω mindfulness που διαρκεί 8 εβδομάδες, και σύντομα βγάζουμε ένα εισαγωγικό βιντεοσκοπημένο πρόγραμμα mindfulness για ενήλικες αλλά και για παιδιά 5-10 ετών.

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter

Έχουμε φτιάξει με την ομάδα μου έναν εκτενή οδηγό με επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές που συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική μας υγεία και βοηθούν στη διαχείριση του άγχους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουμε και εμείς στο One Breath Mindfulness Center καθημερινά για να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, σύνεση και ηρεμία αυτές τις πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες.

Περιέχει ηχογραφημένες ασκήσεις mindfulness για πρακτική στο σπίτι, έρευνες που υποστηρίζουν κάθε μια από τις συμβουλές, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και πηγές για να εφαρμόσουμε τις συμβουλές. Μπορεί κανείς να βρει τον οδηγό εδώ, είναι δωρεάν. Συνοπτικά:

• Αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας

• Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και αφήνουμε ό,τι είναι πέρα από τον έλεγχό μας

• Παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας

• Ηρεμούμε το νευρικό σύστημα με καθημερινές σύντομες ασκήσεις mindfulness

• Μετριάζουμε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και τα social media

• Αποφεύγουμε την κατανάλωση ουσιών που επιβαρύνουν το σώμα και την ψυχική μας κατάσταση (αλκοόλ, καφεΐνη, ζάχαρη)

• Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή έκθεση σε φυσικό φως και καθαρό αέρα κάθε μέρα, έστω και από το παράθυρο

• Φροντίζουμε τον ύπνο και τη διατροφή μας

• Κινούμε το σώμα καθημερινά

• Μένουμε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, έστω και από μακριά με τηλέφωνο και video κλήσεις

• Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μέσα στην ημέρα που μας δίνει χαρά

• Επικοινωνούμε με ειδικούς ψυχικής υγείας αν δυσκολευόμαστε, ζητάμε βοήθεια!

Επίσης έχουμε συνοψίσει σε μια σελίδα όλες τις πηγές και τις ενέργειες υποστήριξης που προσφέρουμε για την περίοδο του κορωνοϊού.

Η Μυρτώ Λεγάκη προσφέρει δωρεάν ζωντανά online μαθήματα διαλογισμού mindfulness, www.onebreath.eu

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

Στήλες / Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

O Nick Cave γράφει για τον νέο μας κόσμο που μοιάζει με «πλοίο φάντασμα» αλλά και για την φρίκη που ένιωσε με «την πιο τρομακτική εκτέλεση του ‘Imagine’ που ηχογραφήθηκε ποτέ».
9 Έλληνες από 9 διαφορετικά σημεία του πλανήτη μάς μιλούν για την πανδημία

Διεθνή / 9 Έλληνες από 9 διαφορετικά σημεία του πλανήτη μάς μιλούν για την πανδημία

9 Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό μάς λένε τι κατάσταση επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις χώρες που βρίσκονται, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, και πόσο έχει αλλάξει η δική τους καθημερινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Την άνοιξη περιμένουμε δεύτερη έξαρση της γρίπης και του ιού RSV

Υγεία & Σώμα / Την άνοιξη περιμένουμε δεύτερη έξαρση της γρίπης και του ιού RSV

Την πρόβλεψη πως θα δούμε και δεύτερη κορύφωση των κρουσμάτων της γρίπης και του συγκυτιακού ιού προς την άνοιξη κάνουν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Humblebragging: Ο όρος που καταδικάζει την «ψεύτικη σεμνότητα» είναι ελαφρώς τοξικός

Υγεία & Σώμα / Humblebragging: Ο όρος που καταδικάζει την «ψεύτικη σεμνότητα» είναι ελαφρώς τοξικός

Ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωριστούν οι «ψευτοταπεινούληδες» από τους πραγματικά σεμνούς ή και ντροπαλούς ανθρώπους, ο νέος trending όρος παραπαίει μεταξύ αλήθειας και τοξικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ