Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς Facebook Twitter
Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
0

Το σύνδρομο της φουσκωμένης κοιλιάς είναι κάτι από το οποίο υποφέρει η πλειονότητα των γυναικών, ανεξαρτήτως βάρους, διατροφικών προτιμήσεων και άλλων παραγόντων. Οι περισσότερες μάλιστα συνηθίζουν να αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στο είδος του φαγητού που κατανάλωσαν, στην αγχώδη καθημερινότητα που βιώνουν και άλλους παράγοντες, οι οποίοι λίγο έως πολύ παίζουν ρόλο. 

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τόσο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και η κοιλιοκάκη είναι κάποια από τα αίτια που κρύβονται πίσω από την -συχνά ή μονίμως- φουσκωμένη κοιλιά και φυσικά πρέπει να απευθύνεται κανείς στον γιατρό για να τα αντιμετωπίσει. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό και ειδικά για τις περιπτώσεις γυναικών που δηλώνουν ότι ταλαιπωρούνται από φουσκωμένη κοιλιά, οι γιατροί και ειδικά οι γυναικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το βρετανικό ίδρυμα αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών, περίπου 11 γυναίκες πεθαίνουν σε ημερήσια βάση σε όλον τον κόσμο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και με μοναδικό σύμπτωμα την παρατεταμένη πρησμένη κοιλιακή χώρα. 

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας.

Για τους γυναικολόγους, ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως πολλοί τύποι καρκίνου μπορεί να μην παρουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα σύμπτωμα, ενώ ακόμη κι όταν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα είναι αόριστα, δύσκολα αναγνωρίσιμα, ενώ πολύ συχνά μπορεί να θυμίζουν συμπτώματα άλλων παθήσεων, που συνήθως αντιμετωπίζονται.

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας. Επίσης, καθώς η έμμηνος ρήση συνεχίζεται κανονικά (και ακριβώς επειδή τα οιδήματα σε όλο το σώμα είναι ένα από τα άπειρα συμπτώματα της περιόδου), οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν εκεί το φαινόμενο ή ενδεχομένως και στη δυσκοιλιότητα, από την οποία υποφέρει (λόγω καθιστικής ζωής και διατροφικών συνηθειών) ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.  

Όπως επισημαίνουν μέσα από απανωτές ενημερώσεις το τελευταίο διάστημα οι γυναικολόγοι μέσω του Target Ovarian Cancer στη Βρετανία αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που πρέπει να θέτουν σε συναγερμό τις γυναίκες. 

- Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται. Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. 

- Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, πυελικό πόνο, συχνουρία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, αίσθημα κόπωσης. 

- Παρατηρείτε αυξομειώσεις στην όρεξη σας, αλλά και το ραντεβού σας με την τουαλέτα. 

- Οι κενώσεις σας διαφέρουν από φορά σε φορά, σε ό,τι αφορά το χρώμα και την ποσότητα. 

- Παρατηρείτε διαφορές στον τρόπο αίσθησης των κάτω άκρων και του κάτω μέρους του σώματος, ειδικά από την κοιλιακή περιοχή και κάτω.

Με στοιχεία από BBC.com, Prevention.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Υγεία & Σώμα / Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μίας γυναίκας που διαβάζει στην εξέτασή της ότι νοσεί από καρκίνο του μαστού; Τι ακολουθεί στη συνέχεια, όταν φτάσει στο ιατρείο του χειρουργού και της επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα; Και τι ρόλο παίζει το οικείο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον; Ποιοι μηχανισμοί την βοηθούν και ποιοι την επιβαρύνουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ