Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς Facebook Twitter
Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
0

Το σύνδρομο της φουσκωμένης κοιλιάς είναι κάτι από το οποίο υποφέρει η πλειονότητα των γυναικών, ανεξαρτήτως βάρους, διατροφικών προτιμήσεων και άλλων παραγόντων. Οι περισσότερες μάλιστα συνηθίζουν να αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στο είδος του φαγητού που κατανάλωσαν, στην αγχώδη καθημερινότητα που βιώνουν και άλλους παράγοντες, οι οποίοι λίγο έως πολύ παίζουν ρόλο. 

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τόσο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και η κοιλιοκάκη είναι κάποια από τα αίτια που κρύβονται πίσω από την -συχνά ή μονίμως- φουσκωμένη κοιλιά και φυσικά πρέπει να απευθύνεται κανείς στον γιατρό για να τα αντιμετωπίσει. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό και ειδικά για τις περιπτώσεις γυναικών που δηλώνουν ότι ταλαιπωρούνται από φουσκωμένη κοιλιά, οι γιατροί και ειδικά οι γυναικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το βρετανικό ίδρυμα αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών, περίπου 11 γυναίκες πεθαίνουν σε ημερήσια βάση σε όλον τον κόσμο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και με μοναδικό σύμπτωμα την παρατεταμένη πρησμένη κοιλιακή χώρα. 

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας.

Για τους γυναικολόγους, ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως πολλοί τύποι καρκίνου μπορεί να μην παρουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα σύμπτωμα, ενώ ακόμη κι όταν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα είναι αόριστα, δύσκολα αναγνωρίσιμα, ενώ πολύ συχνά μπορεί να θυμίζουν συμπτώματα άλλων παθήσεων, που συνήθως αντιμετωπίζονται.

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας. Επίσης, καθώς η έμμηνος ρήση συνεχίζεται κανονικά (και ακριβώς επειδή τα οιδήματα σε όλο το σώμα είναι ένα από τα άπειρα συμπτώματα της περιόδου), οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν εκεί το φαινόμενο ή ενδεχομένως και στη δυσκοιλιότητα, από την οποία υποφέρει (λόγω καθιστικής ζωής και διατροφικών συνηθειών) ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.  

Όπως επισημαίνουν μέσα από απανωτές ενημερώσεις το τελευταίο διάστημα οι γυναικολόγοι μέσω του Target Ovarian Cancer στη Βρετανία αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που πρέπει να θέτουν σε συναγερμό τις γυναίκες. 

- Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται. Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. 

- Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, πυελικό πόνο, συχνουρία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, αίσθημα κόπωσης. 

- Παρατηρείτε αυξομειώσεις στην όρεξη σας, αλλά και το ραντεβού σας με την τουαλέτα. 

- Οι κενώσεις σας διαφέρουν από φορά σε φορά, σε ό,τι αφορά το χρώμα και την ποσότητα. 

- Παρατηρείτε διαφορές στον τρόπο αίσθησης των κάτω άκρων και του κάτω μέρους του σώματος, ειδικά από την κοιλιακή περιοχή και κάτω.

Με στοιχεία από BBC.com, Prevention.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Υγεία & Σώμα / Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μίας γυναίκας που διαβάζει στην εξέτασή της ότι νοσεί από καρκίνο του μαστού; Τι ακολουθεί στη συνέχεια, όταν φτάσει στο ιατρείο του χειρουργού και της επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα; Και τι ρόλο παίζει το οικείο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον; Ποιοι μηχανισμοί την βοηθούν και ποιοι την επιβαρύνουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ