O σκύλος σας που κλαίει…

Facebook Twitter
2

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Αν και χωρίς δάκρυα, με βαθύ εκφραστικό βλέμμα όμως, τα μάτια του σκύλου καθρεφτίζουν συναισθήματα που είναι ίσως ίδια με τα ανθρώπινα, και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους να καταδείξουν πόσο πολύ γειτνιάζει με τις ευαισθησίες μας η σκυλίσια ψυχή.

 

Η θλίψη είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα που βιώνουν τα σκυλιά, ακριβώς όπως οι άνθρωποι, σύμφωνα με την καθηγήτρια Εφαρμοσμένης συμπεριφοράς ζώων στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο Σοφία Γιν. Τα σκυλιά αισθάνονται επίσης φόβο, χαρά, λύπη, θυμό, αλλά και κτητικότητα.

 

 

 

 

Στην απώλεια αγαπημένου τους ανθρώπου, όπως και αγαπημένου τους ζώου, τα σκυλιά πενθούν. Το ίδιο συμβαίνει- χωρίς να το αντιλαμβάνονται ίσως ως πένθος- και όταν αποχωρίζονται τον ιδιοκτήτη τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι τα ίδια με της ανθρώπινης κατάθλιψης, με τους σκύλους να κοιμούνται πολλές ώρες, να κινούνται με αργές κινήσεις, να τρώνε λιγότερο και να μην έχουν διάθεση για παιχνίδι.

15.000 χρόνια της φιλίας συνδέουν τον άνθρωπο με το σκύλο, από τότε που οι πρόγονοι μας, και οι δικοί τους επιβίωναν μαζί στα σπήλαια και περιπλανιόταν μαζί στην γη, θυμίζει η Barbara King, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο College of William & Mary στο Williamsburg, Από τότε, στην εξέλιξη των δύο ειδών υπάρχει μια διαδραστική διαμόρφωση, που αφορά στον συντονισμό, την επικοινωνία και τις κοινές βιωματικές εμπειρίες μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, όχι μόνο ως προς την κατανόηση των χειρονομιών, των εκφράσεων και της γλώσσας του σώματος, αλλά και συναισθηματικά.

 

 

 

Μελετώντας την βιβλιογραφία της επιστήμης οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα σκυλιά, καθώς και οι γάτες, αισθάνονται βαθιά θλίψη. Η Barbara King στο βιβλίο της «Ο θρήνος των ζώων» καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες σκύλων σε συνδυασμό με την επιστημονική παρατήρηση.

Στα σπίτια με δύο σκυλιά που έχουν ζήσει μαζί για χρόνια, όταν ένα σκυλί πεθαίνει το άλλο παθαίνει κατάθλιψη. «Το σκυλί που έχει επιζήσει ψάχνει γύρω από το σπίτι για τον χαμένο σύντροφο - ψάχνει σε αγαπημένα μέρη που πέρασε μαζί του, και εκφράζει και προς εμάς με κάθε τρόπο πως του λείπει ο φίλος του."

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα από την πλευρά του ανθρώπου για να κατανοήσει τι νιώθουν, -και σκέφτονται (? )-, τα σκυλιά, είναι η ερευνητική απόπειρα από το πανεπ. Emory της Ατλάντα να υποβάλουν σκύλους σε εγκεφαλογραφήματα με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας fMRI.

Ο επικεφαλής Gregory Berns και διευθυντής στο Emory του Κέντρο «Neuro-policy», ελπίζει ότι το έργο θα αναδείξει τα μυστικά του σκύλου ως προς τα συναισθήματά του για τους ανθρώπους, και ναι, την ανθρώπινη πλευρά του σκύλου…

 

Παρά την χρήση της ερευνητικής υψηλής τεχνολογίας όμως, είναι δύσκολο ακόμη να απεικονισθεί η εμπειρία της θλίψης στον σκύλο, μια και στην Νευροεπιστήμη του ανθρώπου, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το πώς η θλίψη εγγράφεται σε αντίστοιχες μαγνητικές τομογραφίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτή την φάση τα πειράματα απαιτούν, να υποβληθούν και οι σκύλοι ( όπως γίνεται στις ανθρώπινες νευροψυχιατρικές μελέτες),σε προβολές ταινιών(!) με αγαπημένους τους εκλιπόντες ανθρώπους, ή ζώα, ώστε να ξυπνήσει το συναίσθημα…

 

«Αν μου ζητούσαν να στοιχηματίσω», δηλώνει ο καθηγητής Berns, «θα υπέθετα ότι, όπως και οι άνθρωποι άλλα σκυλιά θρηνούν και άλλα όχι», και η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας B.K. επίσης συμφωνεί. 

Tα σκυλιά, όπως διευκρινίζουν, διαθέτουν μοναδικές προσωπικότητες και αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο ακόμη και στην ίδια κατάσταση. Το αν ένας σκύλος θλίβεται εξαρτάται από ένα δυναμικό μείγμα από τις δικές του εμπειρίες ζωής, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού συναισθήματος που αναπτύχθηκε και από την στοργή που ο ιδιοκτήτης τους έχει δείξει, τα συναισθήματα που μοιράστηκαν μαζί του, καθώς και την συντροφικότητα που ένιωσαν με το ( ζώο) ταίρι τους, ή τον φίλο τους συγκάτοικο.

Εάν ένα κατοικίδιο θρηνεί μια απώλεια σκύλου ή ανθρώπου, η συμβουλή των ειδικών είναι να του αποσπάσετε την προσοχή, να τον παρασύρετε στα παιχνίδια που του αρέσουν και πάντα του άρεσαν, να πάτε μαζί του για τρέξιμο, ή να τον κοινωνικοποιήσετε σε παιχνίδια με άλλα κατοικίδια ζώα. 

Μην περιμένετε γρήγορη παρηγοριά. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες έως ότου ο χρόνος αρχίσει να γιατρεύει και τις σκυλίσιες αόρατες πληγές...

 

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Θέλει μεγάλη προσοχή το Θέμα. Έχω χάσει σκύλο από κατάθλιψη γιατί του έκλεψαν τον καλύτερο του φίλο το άλλο σκυλάκι μου. Με όσους ορούς , ενέσεις και αν του κάναμε και όση σημασία και αν του δώσαμε δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον χαμό του φίλου του. Αρνήθηκε πεισματικά να φάει και να σηκωθεί. Πάνω του τα έκανε.
"Στα σπίτια με δύο σκυλιά που έχουν ζήσει μαζί για χρόνια, όταν ένα σκυλί πεθαίνει το άλλο παθαίνει κατάθλιψη. «Το σκυλί που έχει επιζήσει ψάχνει γύρω από το σπίτι για τον χαμένο σύντροφο - ψάχνει σε αγαπημένα μέρη που πέρασε μαζί του, και εκφράζει και προς εμάς με κάθε τρόπο πως του λείπει ο φίλος του."Το έχω ζήσει αυτό..και ναι είναι ακριβώς έτσι,μέχρι που είχε σταματήσει και να τρώει..της κράτησε καμμιά βδομάδα 10 μέρες..μετά σιγά σιγά της πέρασε..