Ο φίλος μου ο Σάββας

Ο φίλος μου ο Σάββας Facebook Twitter
0

Από την Μαρία Σβολιαντοπούλου*

Ο φίλος μου ο Σάββας Facebook Twitter

Μια μικρή αρχή για τις απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις

Τι είναι το σύνδρομο Down;

To σύνδρομο  Down (Τρισωμία 21) δημιουργείται από ένα παραπάνω χρωμόσωμα στο 21ο ζευγάρι. Υποστηρίζεται ως μια από τις πιο σύνηθες μορφές νοητικής στέρησης.

 

Ποια είναι τα ποσοστά επιπολασμού;

Το σύνδρομο Down επηρεάζει 1 ανά 770 γεννήσεις.

 

Ποιοι είναι οι τύποι του συνδρόμου;

Το σύνδρομο αποτελείται από τρία είδη τύπων.

  • H τυπική Τρισωμία 21: Ο πιο συχνός τύπος. Οφείλεται στο παραπανίσιο χρωμόσωμα το οποίο προέρχεται κατά 90% από το ωάριο και κατά 10% από το σπερματοζωάριο. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ζουν ημιανεξάρτητα και να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων.
  • Τύπος Μωσαϊκού: Η σπάνια μορφή του συνδρόμου (3-5%). Στην παρούσα φάση το χρωμόσωμα 21 σπάει και εισχωρεί σε κανονικά κύτταρα ( ανάμιξη) δημιουργώντας έτσι ένα μωσαϊκό. Αυτή η κατηγορία είναι λιγότερο σοβαρή, έχοντας αναλογικά τις μαθησιακές δυσκολίες και τα φυσικά χαρακτηριστικά αλλά σε μικρότερο βαθμο.
  • Τύπος Μετατόπισης : Ακόμη πιο σπάνια κατηγορία, η οποία σύμφωνα με έρευνες είναι κληρονομική, έχοντας ένα ποσοστό 5% ως τυχαίο.

Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσεις ένα παιδί με αυτό σύνδρομο;

Ο καθένας μπορεί να γεννήσει ή και να γεννηθεί με σύνδρομο Down. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν στις εξής κατηγορίες:

H ηλικία της μητέρας  (20 ετών 1/2000 ενώ 40 ετών 1/100)

Η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα πριν τη σύλληψη.

Ιστορικό στην οικογένεια

Θεραπεύεται ένα τέτοιο σύνδρομο;

Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία του συνδρόμου Down. Παρεμβάσεις γίνονται σε όποιες από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου αυτό είναι εφικτό. Καρδιακές βλάβες αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Ο υποθυρεοειδισμός όπου υπάρχει αντισταθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή ορμονικής υποκατάστασης.
Διενεργείται γενετική καθοδήγηση των γονέων και συνεισφέρει η κοινωνική μέριμνα στις αναπτυξιακές και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των πασχόντων.

Ο φίλος μου ο  Σάββας και το σύνδρομο Down

 

Κάπου εδώ τελειώνει το κομμάτι της εγκυκλοπαίδειας, των άρθρων ή και των βιβλίων. Τώρα σειρά έχει να μπει το κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.

  

Ο φίλος μου ο Σάββας έχει σύνδρομο Down. Tον γνωρίζω 5 χρόνια και είμαστε σχεδόν κάθε μέρα σε επικοινωνία. Παλιά ήμασταν και μαζί κάθε μέρα αλλά βλέπεται τώρα κατάφερε να φύγει εξωτερικό και να σπουδάσει μηχανολογία. Απίστευτο ε; Κιόμως! Ο Σάββας είναι ένα από τα πιο δυνατά παιδιά που έχω γνωρίσει. Και τι που είναι διαφορετικός για την κοινωνία; Και τι που δεν κολλάει με τα στερεότυπα; Και τι που δεν είναι όμορφος στα μάτια του κόσμου; Για εμένα ήταν και είναι ένας από τους πιο καλούς δασκάλους που υπήρξαν στην μέχρι σήμερα σταδιοδρομία της ζωής μου.

Yπήρχαν παλιότερα φορές που ένιωθα ότι ο Σάββας μπορεί να κολλούσε να βγει έξω γιατί φοβόταν τι θα ακούσει, πλέον για το μόνο που είμαι σίγουρη είναι για το ότι ξέρει να τοποθετεί κάθε άνθρωπο εκεί που αξίζει.

Θυμάμαι στιγμές που βγαίναμε για καφέ και καθόμασταν πάντα στην αγαπημένη του πλευρά της καφετέριας. Μια μέρα λοιπόν έρχονται κάποια παιδιά και άρχισαν να παιδιαρίζουν ως προς το άτομο του Σάββα. Ο Σάββας φάνηκε αρκετά κολλημένος. Και έρχεται η μητέρα ενός από τα παιδιά και παίρνει τον γιό της λέγοντας του «Αγόρι μου, δεν κοροϊδεύουμε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να τα λυπόμαστε που είναι έτσι». Εκείνη την στιγμή ενώ μάζευε τα πράγματα της η γυναίκα, της έπεσε ένα ζευγάρι γυαλιών κάτω από την καρέκλα του Σάββα. Εγώ ενώ μιλούσα του Σάββα για να αλλάξουμε το θέμα, εκείνος έσκυψε πήρε τα γυαλιά της γυναίκας και πήγε προς το μέρος της. Όταν εκείνη τον είδε πήρε τα γυαλιά της και του είπε ένα γρήγορα αμήχανο ευχαριστώ. Εκείνος της  έσφιξε το χέρι και της είπε: «Δεν θέλω λύπη, μόνο αγάπη».

Είχα μείνει να τον κοιτάω με μια περηφάνια που ούτε στο κείμενο εδώ μπορώ να σας περιγράψω. Μετά από αυτό ενώ υπήρχαν παλιότερα φορές που ένιωθα ότι ο Σάββας μπορεί να κολλούσε να βγει έξω γιατί φοβόταν τι θα ακούσει, πλέον για το μόνο που είμαι σίγουρη είναι για το ότι ξέρει να τοποθετεί κάθε άνθρωπο εκεί που αξίζει. Θα κλείσω λοιπόν με μια από τις αγαπημένες μου φράσεις που πάντα του έλεγα: «Δεν τους φοβίζει τόσο το ότι είσαι διαφορετικός, αλλά το ότι χαμογελάς με την διαφορετικότητα σου».

 

Μην φοβάσαι, ούτε να ντρέπεσαι αν το παιδί σου, εσύ ή κάποιος που αγαπάς είναι διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους. Να αγαπάς το διαφορετικό, αυτό σε κάνει να επιβιώνεις και να αγαπάς ακόμα και το πιο μικρό λουλούδι. Θέλει δύναμη για να είσαι διαφορετικός και να το υποστηρίζεις. Δύναμη την οποία όλοι έχουμε μέσα μας. Η κοινωνία έχει βάλει τους τοίχους της! Ψάξε τον τρόπο να ανέβεις στην κορυφή και τότε θα δεις την πραγματική ομορφιά του ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ.

 

 

 *H Μαρία Σβολιαντοπούλου είναι φοιτήτρια ψυχολογίας

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ