Να γιατί το εγκεφαλικό απειλεί νέους σε ηλικία ανθρώπους - Η περίπτωση του Λουκ Πέρι

Να γιατί το εγκεφαλικό απειλεί νέους σε ηλικία ανθρώπους - Η περίπτωση του Λουκ Πέρι Facebook Twitter
Η οικογένεια του Πέρι δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το τι μπορεί να προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο στον ηθοποιό, ωστόσο, εκείνο που επιστημονικώς είναι γνωστό μέχρι σήμερα, είναι ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά σε άτομα της ηλικίας του. Φωτο: Mark Davis/Getty Images
0

Ο θάνατος του ηθοποιού Λουκ Πέρι, μετά από βαρύτατο εγκεφαλικό, πέρα από ένα τραγικό γεγονός, αποτελεί και ένα πραγματικό μυστήριο. Ο ηθοποιός ήταν μόλις 52 ετών και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε η πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων συνήθως συμβαίνει σε αρκετά μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. 

Η οικογένεια του Πέρι δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το τι μπορεί να προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο στον ηθοποιό, ωστόσο, εκείνο που επιστημονικώς είναι γνωστό μέχρι σήμερα, είναι ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά σε άτομα της ηλικίας του. Στατιστικά, περίπου 7 άτομα ανά 1 εκ., και κάτω των 50 πεθαίνουν από εγκεφαλικό στις ΗΠΑ, συνήθως από κάποια φραγμένη αρτηρία, ενώ 9 άτομα ανά 1 εκ. πεθαίνουν από εγκεφαλική αιμορραγία: πρακτικά, αυτοί είναι οι δύο βασικοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων.  Και πάλι, όμως, οι παράγοντες ρίσκου διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο αυτών τύπων. 

Στατιστικά, περίπου 7 άτομα ανά 1 εκ., και κάτω των 50 πεθαίνουν από εγκεφαλικό στις ΗΠΑ, συνήθως από κάποια φραγμένη αρτηρία, ενώ 9 άτομα ανά 1 εκ. πεθαίνουν από εγκεφαλική αιμορραγία: πρακτικά, αυτοί είναι οι δύο βασικοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια ενός μοιραίου εγκεφαλικού σε τόσο νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με τον δρ. Lee H. Schwamm, διευθυντή του Κέντρου Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αλλά και με τον δρ. Lawrence R. Wechsler, επικεφαλής του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχετικά νεαρή ηλικία είναι κάποιοι από τους παρακάτω. 

Αορτική ανατομή

Το εσωτερικό μιας αρτηρίας διατρέχεται και διαχωρίζεται από το τοίχωμα του αγγείου. Εκεί μπορεί να σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος, ο οποίος να μετακινηθεί μέχρι τον εγκέφαλο, παρεμποδίζοντας τελικά τη ροή του αίματος στον ιστό του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια ξαφνική κίνηση του λαιμού ή από μία λάθος κίνηση κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή του μασάζ από έναν χειροπράκτη. Επιστημονικά, δεν είναι γνωστό γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν τέτοιου είδους ευαισθησία, πάντως η γενετική προδιάθεση για κάτι τέτοιο είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τον δρ. Schwamm.

«Τρύπα στην καρδιά»

Όταν ένα μωρό παίρνει την πρώτη του ανάσα, υπό κανονικές συνθήκες κλείνει το πέρασμα που υπάρχει ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της καρδιάς. Σε ένα 25% των ανθρώπων παραμένει ανοιχτό. Σε κάποιους από αυτούς, η ύπαρξη τρύπας αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού. Μικροί θρόμβοι αίματος μετακινούνται προς τους πνεύμονες, ωστόσο άνθρωποι πάσχουν από φύσημα οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί, καθώς ένας τέτοιος θρόμβος μπορεί από την καρδιά να φτάσει στον εγκέφαλο. Όπως εξηγεί ο δρ. Schwamm, όταν μιλάμε για θρόμβους, μιλάμε για σχηματισμούς στο μέγεθος της μύτης ενός μολυβιού, που όμως, πρόκειται για μέγεθος που αρκεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Συνήθως οι γιατροί δεν ανησυχούν για την πάθηση: με τρύπα στην καρδιά ζουν πολλοί άνθρωποι και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν ή να αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.  

Θρόμβοι αίματος

Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται με προδιάθεση στη δημιουργία θρόμβων. Οι κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις μπορούν να εμποδίσουν τα χειρότερα. 

Καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία

Ένα δομικό πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ένα έμφραγμα που μπορεί να προηγήθηκε, βοηθά τον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά που με τη σειρά τους μπορούν να εκτοξευθούν στην κυκλοφορία του αίματος και μοιραία να φτάσουν στον εγκέφαλο. Οι θρόμβοι επίσης μπορούν να σχηματιστούν, επειδή ένας άνθρωπος πάσχει από αρρυθμίες. Η διαταραχή του του καρδιακού ρυθμού συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Σκλήρυνση αρτηριών

H λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση ή απόφραξη των αρτηριών, διακόπτοντας τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Σε ανθρώπους σχετικά μικρής ηλικίας αυτό μπορεί να προκληθεί από τη χρήση διεγερτικών φαρμάκων ή άλλων ουσιών που παρεμβαίνουν στον νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. 

Ανεύρυσμα ή άλλο καρδιαγγειακό ή φλεβικό πρόβλημα ή αρτηριακή δυσπλασία

Το ανεύρυσμα είναι ένα εξόγκωμα που θυμίζει μικρό μπαλόνι μέσα σ' ένα αγγείο. Όταν προκύπτει κάτι τέτοιο, μία εγκεφαλική αρτηρία μπορεί κυριολεκτικά να εκραγεί γεμίζοντας με αίμα το εσωτερικό τοίχωμα του αγγείου και προκαλώντας τελικά εγκεφαλικό. Μερικές φορές αυτά τα προβληματικά αιμοφόρα αγγεία προκαλούν συμπτώματα όπως μικρές επιληπτικές κρίσεις, εξηγεί ο δρ Wechsler.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι νευρολόγοι μπορούν να αναστρέψουν αυτή την κατάσταση και να αφαιρέσουν τα προβληματικά σημεία. Αυτό όμως ισχύει για τις περιπτώσεις εκείνες που το ανεύρυσμα έχει εντοπιστεί εγκαίρως... 

Με στοιχεία από τους New York Times 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες όπου οι θάνατοι από εγκεφαλικά αυξάνονται

Τech & Science / Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες όπου οι θάνατοι από εγκεφαλικά αυξάνονται

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επτά ευρωπαϊκές χώρες όπου η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά στους άνδρες εμφανίζει μικρότερη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το απώτερο παρελθόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ