Απεργία την Πρωτομαγιά

Μίνα Γκάγκα: «Κανένας ασθενής χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται»

Μίνα Γκάγκα: «Κανένας ασθενής, παιδί ή ενήλικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται» Facebook Twitter
Ο ψηφιακός φάκελος, που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιέχει το ιστορικό του παιδιού και των εμβολιασμών του. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συνεχή φροντίδα των παιδιών καθώς μπαίνουν στην ενήλικη ζωή, καθώς και όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
0

— Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν σταδιακά, μετά τις συστάσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων; Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα χρονικά ορόσημα σε αυτήν τη διαδικασία; Οι εξελίξεις στην Κίνα μπορεί να την αλλάξουν; 
Παρακολουθούμε όλες τις επιστημονικές και επιδημιολογικές εξελίξεις σχετικά με τη νόσο Covid-19, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, και ακούμε πάντα τους ειδικούς. Η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνεται με αργά, πολύ προσεκτικά βήματα και με στενή παρακολούθηση όλων των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών. Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας, συνυπολογίζοντας βέβαια και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα χρονικά ορόσημα καθορίζονται από την επιδημιολογική εξέλιξη. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος της πανδημίας. Συνεχίζουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

 — Με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων που μπαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας να παρουσιάζει μια μικρή, σταδιακή αύξηση, το ερώτημα είναι ποιοι θα χρειαστούν τελικά την τέταρτη δόση και πότε.
Προς το παρόν, τέταρτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ενώ διεθνώς έχει αρχίσει να συζητείται η πιθανότητα χορήγησης τέταρτης δόσης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια νοσήματα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή κανένας οργανισμός ή φορέας πουθενά στον κόσμο δεν συζητά για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασμένων που μπαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι μικρό, πρόκειται συνήθως για ενθρώπους με σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Καλούμε και τώρα τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν για να θωρακίσουν τον εαυτό τους έναντι του ιού, όπως έκαναν χιλιάδες συνάδελφοί τους.

— Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθυστέρησαν και οι εμβολιασμοί ρουτίνας και τώρα οι παιδίατροι εκφράζουν φόβους ότι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της συνταγογράφησης στον ανασφάλιστο πληθυσμό μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας. Επίσης, την Ομοσπονδία των Παιδιάτρων ανησυχούν λοιμώξεις και οξέα περιστατικά που δεν χρήσουν νοσοκομειακής φροντίδας και φτάνουν στο ιατρείο ενός παιδιάτρου, που τώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανασφάλιστων παιδιών. Τι απαντάτε σε αυτές τις ανησυχίες;
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα αφήσουν κανέναν ασθενή, παιδί ή ενήλικο, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται. Ήδη υπάρχει πρόνοια και το σύστημα υγείας είναι εδώ για όλους τους πολίτες.
 

— Με την εμπειρία δύο χρονών πανδημίας και τη δημιουργία των long Covid ιατρείων στα νοσοκομεία, σε τι στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασθενών που νόσησαν βαρύτερα και έχουν περισσότερα υπολείμματα;
Ήδη οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από αποκατάσταση μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο Covid-19 έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται τόσο στις κλινικές Covid όσο και σε κέντρα αποκατάστασης. Ιατρεία long Covid λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Εκεί παρακολουθούνται όλοι οι ασθενείς μετά την αποθεραπεία τους. Όσοι χρειάζονται ακόμη πιο εξειδικευμένη φροντίδα παραπέμπονται αναλόγως.  
 
— Τον τελευταίο καιρό αντιφατικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά long Covid στα παιδιά. Υπάρχουν αντίστοιχες δομές στα νοσοκομεία παίδων που να καλύπτουν αυτά τα περιστατικά;
Συνήθως τα παιδιά νοσούν ήπια και ξεπερνούν γρήγορα τη λοίμωξη. Τα πιο ευάλωτα και αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Δεν έχουμε αναφορές για αυξημένες περιπτώσεις long Covid σε παιδιά. Όπως και να ’χει, τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές Covid κλινικές διαθέτουν και την εμπειρία και την εξειδίκευση να φροντίσουν τα περιστατικά αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στηρίζοντας παράλληλα και τις οικογένειες. 
 
— Υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο για το τι θα γίνει με τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς; Θα παραμείνουν ή όχι στο ΕΣΥ;
Με απόφαση της κυβέρνησης η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξαρχής η απόφαση αυτή βασίστηκε στη βούληση να προστατευτούν πρωτίστως οι ίδιοι οι υγειονομικοί και οι οικογένειές τους και βέβαια οι ασθενείς και η δημόσια υγεία. Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ίσως τα μόνα στη σύγχρονη ιατρική ιστορία που χορηγήθηκαν ταυτόχρονα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της βαριάς νόσου και της θνητότητας. Εκτός όμως από τα εμβόλια νέας τεχνολογίας, έχουμε στη διάθεσή μας και εμβόλια τεχνολογίας ίδιας με τα κλασικά εμβόλια, που όλοι κάνουμε στα παιδιά μας από μωρά. Καλούμε και τώρα τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν για να θωρακίσουν τον εαυτό τους έναντι του ιού, όπως έκαναν χιλιάδες συνάδελφοί τους από την αρχή της πανδημίας. Οι υγειονομικοί, άλλωστε, ακολουθούν την ιατρική που βασίζεται σε τεκμήρια και τα τεκμήρια αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός είναι και ασφαλής και αποτελεσματικός. 

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ίσως τα μόνα στη σύγχρονη ιατρική ιστορία που χορηγήθηκαν ταυτόχρονα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της βαριάς νόσου και της θνητότητας. 

— Η δημιουργία του νέου εθνικού συστήματος υγείας διευκολύνει την παρακολούθηση των ασθενών, ειδικά εκείνων με χρόνια νοσήματα, που βρίσκονται στο στάδιο μετάβασης από παιδιατρικό σε ενήλικα ασθενή;
Ναι, φυσικά. Ο ψηφιακός φάκελος, που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιέχει το ιστορικό του παιδιού και των εμβολιασμών του. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συνεχή φροντίδα των παιδιών καθώς μπαίνουν στην ενήλικη ζωή, καθώς και όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Το νέο ΕΣΥ περιλαμβάνει βασικές υπηρεσίες και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών με ενιαία ποιότητα και διαδικασία παντού στην Ελλάδα, θεραπείες και διαχείριση χρόνιων παθήσεων όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας των ασθενών, εντατικά προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου, ισχυρή διασύνδεση κεντρικών - περιφερειακών δομών, ευρεία αξιοποίηση τηλεϊατρικής και νέων τεχνολογιών, άρτια στελέχωση με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ανά περιοχή, αρμονική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αναβάθμιση των νοσηλευτικών υπηρεσιών και υποδομών. Όλα αυτά αφορούν τόσο τους ενήλικες όσο και τους παιδιατρικούς ασθενείς. Η εισαγωγή του ψηφιακού φάκελου υγείας και οι εφαρμογές του στη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων εξασφαλίζουν τη σωστή παρακολούθηση των ασθενών και τη διεπιστημονική συνεργασία, ώστε οποιαδήποτε μετάβαση να γίνεται απλά και ομαλά.  
 
— Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μεγάλη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στη χώρα μας;
Αξιοποιούμε μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για προγράμματα πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου, ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν αγωγή υγείας για μείωση παραγόντων κινδύνου και πρόληψη, προσυμπτωματικό έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.   
 
— Θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου για τον μεγάλο μαζικό «δολοφόνο», τον καρκίνο των πνευμόνων, σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού;
Είναι κάτι που συζητάμε με τις ιατρικές εταιρείες, την Ελληνική Πνευμονολογική και την Ακτινολογική Εταιρεία, τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Ευρώπη, γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πράγματι μια σύγχρονη μάστιγα – και στην Ελλάδα έχουμε πράγματι αρκετά περιστατικά. Στηρίζουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα πρόληψης που έχει σχέση με την ενημέρωση και την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών με υψηλό ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Τα προγράμματα για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα προϋποθέτουν λειτουργία κέντρων όπου θα ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την αξονική τομογραφία, με συγκεκριμένες διαδικασίες και ομάδες ειδικών. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα και ορθά οι άνθρωποι που εμφανίζουν ευρήματα στις εξετάσεις τους.

Υγεία & Σώμα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT