Μίνα Γκάγκα: «Κανένας ασθενής χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται»

Μίνα Γκάγκα: «Κανένας ασθενής, παιδί ή ενήλικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται» Facebook Twitter
Ο ψηφιακός φάκελος, που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιέχει το ιστορικό του παιδιού και των εμβολιασμών του. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συνεχή φροντίδα των παιδιών καθώς μπαίνουν στην ενήλικη ζωή, καθώς και όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
0

— Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν σταδιακά, μετά τις συστάσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων; Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα χρονικά ορόσημα σε αυτήν τη διαδικασία; Οι εξελίξεις στην Κίνα μπορεί να την αλλάξουν; 
Παρακολουθούμε όλες τις επιστημονικές και επιδημιολογικές εξελίξεις σχετικά με τη νόσο Covid-19, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, και ακούμε πάντα τους ειδικούς. Η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνεται με αργά, πολύ προσεκτικά βήματα και με στενή παρακολούθηση όλων των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών. Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας, συνυπολογίζοντας βέβαια και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα χρονικά ορόσημα καθορίζονται από την επιδημιολογική εξέλιξη. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος της πανδημίας. Συνεχίζουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

 — Με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων που μπαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας να παρουσιάζει μια μικρή, σταδιακή αύξηση, το ερώτημα είναι ποιοι θα χρειαστούν τελικά την τέταρτη δόση και πότε.
Προς το παρόν, τέταρτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ενώ διεθνώς έχει αρχίσει να συζητείται η πιθανότητα χορήγησης τέταρτης δόσης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια νοσήματα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή κανένας οργανισμός ή φορέας πουθενά στον κόσμο δεν συζητά για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασμένων που μπαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι μικρό, πρόκειται συνήθως για ενθρώπους με σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Καλούμε και τώρα τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν για να θωρακίσουν τον εαυτό τους έναντι του ιού, όπως έκαναν χιλιάδες συνάδελφοί τους.

— Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθυστέρησαν και οι εμβολιασμοί ρουτίνας και τώρα οι παιδίατροι εκφράζουν φόβους ότι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της συνταγογράφησης στον ανασφάλιστο πληθυσμό μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας. Επίσης, την Ομοσπονδία των Παιδιάτρων ανησυχούν λοιμώξεις και οξέα περιστατικά που δεν χρήσουν νοσοκομειακής φροντίδας και φτάνουν στο ιατρείο ενός παιδιάτρου, που τώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανασφάλιστων παιδιών. Τι απαντάτε σε αυτές τις ανησυχίες;
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα αφήσουν κανέναν ασθενή, παιδί ή ενήλικο, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται. Ήδη υπάρχει πρόνοια και το σύστημα υγείας είναι εδώ για όλους τους πολίτες.
 

— Με την εμπειρία δύο χρονών πανδημίας και τη δημιουργία των long Covid ιατρείων στα νοσοκομεία, σε τι στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασθενών που νόσησαν βαρύτερα και έχουν περισσότερα υπολείμματα;
Ήδη οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από αποκατάσταση μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο Covid-19 έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται τόσο στις κλινικές Covid όσο και σε κέντρα αποκατάστασης. Ιατρεία long Covid λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Εκεί παρακολουθούνται όλοι οι ασθενείς μετά την αποθεραπεία τους. Όσοι χρειάζονται ακόμη πιο εξειδικευμένη φροντίδα παραπέμπονται αναλόγως.  
 
— Τον τελευταίο καιρό αντιφατικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά long Covid στα παιδιά. Υπάρχουν αντίστοιχες δομές στα νοσοκομεία παίδων που να καλύπτουν αυτά τα περιστατικά;
Συνήθως τα παιδιά νοσούν ήπια και ξεπερνούν γρήγορα τη λοίμωξη. Τα πιο ευάλωτα και αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Δεν έχουμε αναφορές για αυξημένες περιπτώσεις long Covid σε παιδιά. Όπως και να ’χει, τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές Covid κλινικές διαθέτουν και την εμπειρία και την εξειδίκευση να φροντίσουν τα περιστατικά αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στηρίζοντας παράλληλα και τις οικογένειες. 
 
— Υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο για το τι θα γίνει με τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς; Θα παραμείνουν ή όχι στο ΕΣΥ;
Με απόφαση της κυβέρνησης η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξαρχής η απόφαση αυτή βασίστηκε στη βούληση να προστατευτούν πρωτίστως οι ίδιοι οι υγειονομικοί και οι οικογένειές τους και βέβαια οι ασθενείς και η δημόσια υγεία. Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ίσως τα μόνα στη σύγχρονη ιατρική ιστορία που χορηγήθηκαν ταυτόχρονα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της βαριάς νόσου και της θνητότητας. Εκτός όμως από τα εμβόλια νέας τεχνολογίας, έχουμε στη διάθεσή μας και εμβόλια τεχνολογίας ίδιας με τα κλασικά εμβόλια, που όλοι κάνουμε στα παιδιά μας από μωρά. Καλούμε και τώρα τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν για να θωρακίσουν τον εαυτό τους έναντι του ιού, όπως έκαναν χιλιάδες συνάδελφοί τους από την αρχή της πανδημίας. Οι υγειονομικοί, άλλωστε, ακολουθούν την ιατρική που βασίζεται σε τεκμήρια και τα τεκμήρια αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός είναι και ασφαλής και αποτελεσματικός. 

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ίσως τα μόνα στη σύγχρονη ιατρική ιστορία που χορηγήθηκαν ταυτόχρονα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της βαριάς νόσου και της θνητότητας. 

— Η δημιουργία του νέου εθνικού συστήματος υγείας διευκολύνει την παρακολούθηση των ασθενών, ειδικά εκείνων με χρόνια νοσήματα, που βρίσκονται στο στάδιο μετάβασης από παιδιατρικό σε ενήλικα ασθενή;
Ναι, φυσικά. Ο ψηφιακός φάκελος, που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιέχει το ιστορικό του παιδιού και των εμβολιασμών του. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συνεχή φροντίδα των παιδιών καθώς μπαίνουν στην ενήλικη ζωή, καθώς και όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Το νέο ΕΣΥ περιλαμβάνει βασικές υπηρεσίες και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών με ενιαία ποιότητα και διαδικασία παντού στην Ελλάδα, θεραπείες και διαχείριση χρόνιων παθήσεων όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας των ασθενών, εντατικά προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου, ισχυρή διασύνδεση κεντρικών - περιφερειακών δομών, ευρεία αξιοποίηση τηλεϊατρικής και νέων τεχνολογιών, άρτια στελέχωση με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ανά περιοχή, αρμονική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αναβάθμιση των νοσηλευτικών υπηρεσιών και υποδομών. Όλα αυτά αφορούν τόσο τους ενήλικες όσο και τους παιδιατρικούς ασθενείς. Η εισαγωγή του ψηφιακού φάκελου υγείας και οι εφαρμογές του στη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων εξασφαλίζουν τη σωστή παρακολούθηση των ασθενών και τη διεπιστημονική συνεργασία, ώστε οποιαδήποτε μετάβαση να γίνεται απλά και ομαλά.  
 
— Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μεγάλη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στη χώρα μας;
Αξιοποιούμε μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για προγράμματα πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου, ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν αγωγή υγείας για μείωση παραγόντων κινδύνου και πρόληψη, προσυμπτωματικό έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.   
 
— Θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου για τον μεγάλο μαζικό «δολοφόνο», τον καρκίνο των πνευμόνων, σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού;
Είναι κάτι που συζητάμε με τις ιατρικές εταιρείες, την Ελληνική Πνευμονολογική και την Ακτινολογική Εταιρεία, τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Ευρώπη, γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πράγματι μια σύγχρονη μάστιγα – και στην Ελλάδα έχουμε πράγματι αρκετά περιστατικά. Στηρίζουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα πρόληψης που έχει σχέση με την ενημέρωση και την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών με υψηλό ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Τα προγράμματα για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα προϋποθέτουν λειτουργία κέντρων όπου θα ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την αξονική τομογραφία, με συγκεκριμένες διαδικασίες και ομάδες ειδικών. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα και ορθά οι άνθρωποι που εμφανίζουν ευρήματα στις εξετάσεις τους.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ