Αν δεν έχετε ακούσει για τη μέθοδο Tomatis, είναι ώρα να τη μάθετε γιατί αποτελεί μία από τις πλέον προωθημένες μεθόδους ανάπτυξης της αντιληπτικότητας και αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών, όπως η δυσλεξία και η διάσπαση προσοχής.

 

Πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο, αποτέλεσμα των ερευνών του Alfred Tomatis, ενός οξυδερκούς επιστήμονα.


Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης και κατανόησης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η μέθοδος Tomatis.

 

Η μέθοδος είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και ενισχύει τη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.

«Θα σε κάνει να συγκεντρώνεσαι περισσότερο, να θυμάσαι, και να κουράζεσαι λιγότερο. Θα σου κάνει και καλό στην ψυχή...» Μου είπε κάποτε ενθουσιασμένη μια φίλη, που η κόρη της είχε δυσλεξία και είχε κάνει Tomatis.


Έτσι συνάντησα την κ. Άννα Μαλισιόβα, φιλόλογο-ειδική παιδαγωγό και πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis, που στην Ελλάδα δουλεύει με διάσημους τραγουδιστές, ηθοποιούς, στελέχη επιχειρήσεων και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και στο εξωτερικό κουράρει την πιο διάσημη φωνή του πλανήτη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis.

 

Μέσα σε όλα τα καινοτόμα που κάνει, έχει φέρει από την Αμερική πρωτοποριακά προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, τα οποία εφαρμόζει δωρεάν σε παιδιά κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών τους.


«Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας και παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς που έχουν γραπτή γλώσσα. Δεν σχετίζεται με τη νοημοσύνη και είναι συνήθως κληρονομική.

 

Τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν δυσκολίες στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα ακουστικά ερεθίσματα και ενώ έχουν φυσιολογική ακοή, στην ουσία δεν αντιλαμβάνονται σωστά και με την απαιτούμενη ταχύτητα όσα ακούν.

 

Καθώς ο προφορικός λόγος προηγείται του γραπτού, δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να αποκωδικοποιήσουν τους ήχους που απαρτίζουν μια λέξη ή μια πρόταση και κατ' επέκταση να μετατρέψουν αυτούς τους ήχους στα αντίστοιχα γραφήματα ή έννοιες.

 

Η μέθοδος Tomatis εστιάζει σε αυτό και επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο».


Η μέθοδος είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και ενισχύει τη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.


Έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, βελτιώνοντας την ένταση, την άρθρωση και το ηχόχρωμα, και χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθάει όλους τους ανθρώπους να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Info

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

annamalisiova.com

facebook