Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία Facebook Twitter
Εκτός από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία με τη λήψη κάποιου σκευάσματος από τον ίδιο τον ασθενή, υπάρχουν επίσης η ενεργητική ευθανασία και η παθητική ευθανασία, που έγκειται στη μη έναρξη της διαδικασίας αποτροπής του θανάτου. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ,
πιθανότατα, τόσο παλιά όσο και το είδος μας και η οποία είναι αφενός βαθιά ηθική και φιλοσοφική, αφετέρου και κατά πρώτο λόγο εντελώς πραγματιστική, αφού αφορά μια απόφαση που ένας άνθρωπος, ένας βαριά ασθενής στην περίπτωση αυτή, μπορεί, εφόσον αυτό του επιτρέπεται, να πάρει μία μόνο φορά και από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Εξίσου μεγάλος είναι, ταυτόχρονα, ο προβληματισμός που αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν ή/και να ενεργήσουν οι ίδιοι (διακοπή της μηχανικής υποστήριξης της ζωής) αλλά και το κατά πόσο ο γιατρός τους ή άλλο κοντινό τους πρόσωπο δικαιούται –και επιθυμεί– να τους συνδράμει.   

Ειδικοί επιστήμονες και διανοητές –ο διδάκτορας Νομικής Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, η επίκουρη καθηγήτρια Γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Ευρυδίκη Κραββαρίτη, η διευθύντρια της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» Αλίκη Τσερκέζογλου και η content creator Μαρία Χατζηιωάννου, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μανίνα Ντάνου, αλλά και ασθενείς, καθώς επίσης συγγενείς αυτών, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά και με ειλικρίνεια, σε μια αίθουσα γεμάτη ακροατές όλων των ηλικιών –στην πλειοψηφία τους γυναίκες– για την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Η εκδήλωση στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στο πλαίσιο του Society Uncensored με τίτλο «Τελική έξοδος» έλαβε χώρα σε μια περίοδο που το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην επικαιρότητα, εξ αφορμής και της εξόδου στις κινηματογραφικές αίθουσες της «Τελευταίας Πνοής» του 91χρονου, πλέον, Κώστα Γαβρά, ο οποίος διαπραγματεύεται αυτό ακριβώς το δίλημμα, κάτι που έπραξε κι ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στο «Διπλανό Δωμάτιο», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του ’24, έναν μήνα περίπου αφότου η βρετανική Βουλή τάχθηκε με 330 ψήφους έναντι 275 υπέρ της αλλαγής του νόμου για την ευθανασία. Ιδού τι κατέγραψα από τα όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν:

Οκτώ χώρες στον κόσμο συν κάποιες Πολιτείες της Αυστραλίας επιτρέπουν σήμερα υπό αυστηρές προϋποθέσεις την ενεργητική εθελοντική ευθανασία, από τις οποίες οι πέντε ευρωπαϊκές (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία), με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι η αμέσως επόμενη «υποψήφια». Η Ελβετία την αποδέχεται επίσης αλλά μόνο για ξένους υπηκόους. Αρκετά περισσότερες είναι οι χώρες όπου επιτρέπεται η παθητική ευθανασία (άρνηση θεραπείας/απόσυρση υποστήριξης ζωής), ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου πάντως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία κάθε μορφής αποτελεί ποινικό αδίκημα και επισύρει πέντε χρόνια φυλάκιση ή και παραπάνω για το πρόσωπο που συνέργησε. Στον Καναδά, πάλι, που από το 2016 επιτρέπει την εθελοντική ευθανασία, ένα 7% του πληθυσμού συναινεί να εφαρμοστεί και στους ίδιους.

Ένα γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η επικρατούσα κουλτούρα της μη ενημέρωσης του ασθενούς για την πραγματική κατάσταση της υγείας του, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να μπορέσει να πάρει ο ίδιος μια τέτοια απόφαση, ακόμα και στην περίπτωση που θα άλλαζε ο νόμος.

Εκτός από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία με τη λήψη κάποιου σκευάσματος από τον ίδιο τον ασθενή, υπάρχουν επίσης η ενεργητική ευθανασία (διακοπή της μηχανικής υποστήριξης από τον γιατρό) και η παθητική ευθανασία, που έγκειται στη μη έναρξη της διαδικασίας αποτροπής του θανάτου. Όλα αυτά, πάντα, σε περιπτώσεις ανίατων ασθενειών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Απαραίτητη είναι η γραπτή συναίνεση του ασθενούς, ο οποίος πρέπει να είναι απόλυτα διαυγής πνευματικά –διαφορετικά απαιτείται η συναίνεση συγγενών α’ βαθμού–, και βέβαια η σχετική ιατρική γνωμάτευση ότι έχει εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο θεραπείας και ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ανηλίκους απαγορεύονται, κατά κανόνα, στις περισσότερες χώρες όπου αυτές επιτρέπονται νομικά.    

Ένα γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η επικρατούσα κουλτούρα της μη ενημέρωσης του ασθενούς για την πραγματική κατάσταση της υγείας του, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να μπορέσει να πάρει ο ίδιος μια τέτοια απόφαση, ακόμα και στην περίπτωση που θα άλλαζε ο νόμος. Υπάρχει επίσης έντονη εμπλοκή της οικογένειας και των συγγενών, που επηρεάζει και τις αποφάσεις για την πορεία του ασθενούς. Παρότι όμως εκτιμάται ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να αντιμετωπίσει ψύχραιμα το ζήτημα της ευθανασίας, οι περισσότεροι ομιλητές συμφώνησαν ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την επιθυμία ενός ασθενούς σε τελικό στάδιο για τη συνέχιση ή μη κάποιας θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ταλαιπωρία που υφίσταται με τη διαρκή παράταση όχι της ζωής αλλά του θανάτου, όπως τονίστηκε, κάτι το οποίο είναι σήμερα πιο εφικτό από ποτέ χάρη στην πρόοδο της ιατρικής. 

Τονίστηκε, επιπλέον, η ιδιαίτερη σημασία της ανακουφιστικής φροντίδας, που στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η ανακουφιστική φροντίδα, που προηγείται της όποιας συζήτησης περί ευθανασίας, προσφέρεται και κατ’ οίκον και μπορεί να κάνει πολύ πιο βατό το «πέρασμα», σε ένα περιβάλλον σίγουρα πιο ευχάριστο από το νοσοκομειακό, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή ή τον υπερήλικα που έχει πλέον καταπέσει χωρίς προοπτική επανάκαμψης να έχει εκείνος τον έλεγχο στις τελευταίες του στιγμές. Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα μόνο μία εξειδικευμένη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας, η «Γαλιλαία», ενώ ελλείψεις αναφέρθηκαν και στα παρηγορητικά φάρμακα όπως η μορφίνη. «Κανείς άνθρωπος και για κανέναν λόγο δεν αξίζει να υποφέρει σε τέτοιο βαθμό», όπως είπε χαρακτηριστικά σε ζωντανή μετάδοση σύζυγος βαριά ασθενούς που απεβίωσε. «Πώς απαντάς στον άνθρωπο που απελπισμένα σε ρωτά “πόσο ακόμα θα κρατήσει όλο αυτό”»; 

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία Facebook Twitter
Ειδικοί επιστήμονες και διανοητές με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μανίνα Ντάνου, αλλά και ασθενείς, καθώς επίσης συγγενείς αυτών, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά και με ειλικρίνεια, σε μια αίθουσα γεμάτη ακροατές όλων των ηλικιών.

Διατυπώθηκε η άποψη ότι κοντά στο δικαίωμα στη ζωή οφείλουμε να εξετάσουμε και την αναγνώριση του δικαιώματος στον θάνατο, με στόχο αυτός να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπής. Η προστασία και η διατήρηση/παράταση της ζωής με κάθε τρόπο είναι μεν αξίωμα, υπάρχουν εντούτοις περιπτώσεις που αυτή η «εξαναγκαστική» παράταση είναι τόσο ανυπόφορη και οδυνηρή, τόσο για τον ασθενή όσο και για τους δικούς του ανθρώπους –σωστό βασανιστήριο–, ώστε το αξίωμα αυτό θα πρέπει, όπως ειπώθηκε, να επανεξεταστεί. «Όσοι αντιτίθενται απόλυτα στην ευθανασία είναι όλοι τους υγιείς», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν, βεβαίως, μια σειρά άλλα ζητήματα που οφείλουν να εξεταστούν σε αυτό το πλαίσιο, όπως το πόσοι γιατροί θα δέχονταν να κάνουν τη θανατηφόρο ένεση αν επρόκειτο για ενεργητική ευθανασία, ή το ποιος θα λάβει την τελική απόφαση αναφορικά με ψυχικά πάσχοντες ή ανθρώπους που δεν επικοινωνούν με το περιβάλλον, όπως, π.χ., όσοι έχουν άνοια. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να «πιεστεί» κάποιος ασθενής ώστε, εκούσια ή μη, να συναινέσει στον τερματισμό της ζωής του από κοντινά του πρόσωπα για οικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς μάλιστα οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην ευθανασία υποχωρούν παγκοσμίως.

Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα τριών οργανισμών που ειδικεύονται στο πεδίο, της ελβετικής Dignitas, της αυστραλιανής Exit και της αμερικανικής Final Exit, ενώ υπήρξαν και ζωντανές συνδέσεις με εκπροσώπους. Οι δύο πρώτοι παρέχουν σκευάσματα που προωθούν την ευθανασία, ενώ ο τρίτος ειδικεύεται στη συμβουλευτική, χωρίς να παρέχει ο ίδιος τα μέσα. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε, καθώς ειπώθηκε, να λειτουργήσει και στην Ελλάδα, καθώς η συμβουλευτική δεν αντιβαίνει στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ο χριστιανισμός, όπως και οι άλλες μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, απορρίπτει κατηγορηματικά την ευθανασία και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η Εκκλησία διατηρεί στενούς δεσμούς με την πολιτεία, η άποψή της είναι βαρύνουσα. Η τελευταία προκρίνει την ανακουφιστική φροντίδα, η «Γαλιλαία» εξάλλου λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Η Καθολική Εκκλησία, πάλι, δείχνει τα τελευταία χρόνια να βλέπει πιο θετικά τη δυνατότητα της ευθανασίας, όπως αναφέρθηκε.  

Σημαντικό είναι, όπως ειπώθηκε, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να έχει στη διάθεσή του κάποιο σκεύασμα για υποβοηθούμενη αυτοκτονία ώστε να νιώθει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να το χρησιμοποιήσει, ακόμα κι αν δεν το κάνει. «Το να έχεις μαζί σου, για παράδειγμα, ένα Xanax για την περίπτωση που θα πάθεις κρίση πανικού δεν σημαίνει ότι θα το πάρεις οπωσδήποτε, μπορεί, αντίθετα, η ιδέα και μόνο να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εκδήλωση της κρίσης»· κάτι αντίστοιχο λοιπόν θα μπορούσε να γίνει και με τα σκευάσματα αυτά, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι τρεις στους δέκα που είχαν τη δυνατότητα δεν την αξιοποίησαν τελικά. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Το τελευταίο μήνυμα καρκινοπαθούς για τον υποβοηθούμενο θάνατο: Είναι θέμα αξιοπρέπειας

Διεθνή / Το τελευταίο μήνυμα καρκινοπαθούς για τον υποβοηθούμενο θάνατο: Είναι θέμα αξιοπρέπειας

Αρνούμαι να αφήσω μια ανίατη ασθένεια να υπαγορεύσει τους όρους της ύπαρξής μου, λέει η καρκινοπαθής Paola Marra στο τελευταίο μήνυμά της πριν πεθάνει στην κλινική Dignitas
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM