Η παράλειψη του εμβολιασμού των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα Β εγκυμονεί κινδύνους κατά την πανδημία

Η παράλειψη του εμβολιασμού των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα Β κατά την πανδημία εγκυμονεί κινδύνους Facebook Twitter
0

Η πανδημία, παρότι ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την αξία του εμβολιασμού, δημιούργησε αναστάτωση στα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών και κυρίως των εφήβων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη υστέρηση και κίνδυνος αναζωπύρωσης ασθενειών που μπορούν να εξαλειφθούν χάρη στα διαθέσιμα εμβόλια.

Τα εμβόλια είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης, καθώς έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση, και σε μερικές περιπτώσεις στην εξαφάνιση, νοσημάτων, στην αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων αλλά και σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να αφήσουν μόνιμες βλάβες. Σκοπός τους είναι η πρόληψη ενός νοσήματος, αλλά είναι θύματα της ίδιας της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς πλέον έχουν ξεχαστεί οι σοβαρές επιπλοκές νοσημάτων που κάποτε μάστιζαν την ανθρωπότητα και πλέον δεν βλέπουμε ακριβώς λόγω των εμβολίων.

Η πανδημία του SARS-CοV-2 επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά την τεράστια σημασία των εμβολίων στην καταπολέμηση παθογόνων που αποτελούσαν και αποτελούν μάστιγα για την ανθρωπότητα, μεταξύ αυτών και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Υστέρηση στους εμβολιασμούς των εφήβων προκάλεσαν τα lockdowns

Μυλωνοπούλου
Μάιρα Μυλωνοπούλου, Παιδίατρος

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας φάνηκε πως ο εγκλεισμός (το γνωστό μας πλέον lockdown) επηρέασε τους εμβολιασμούς βρεφών, νηπίων, παιδιών και πολύ περισσότερο των εφήβων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων κάποιες φορές εμβολιασμών και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για διάφορα πολύ σοβαρά νοσήματα όπως είναι και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημειώθηκε μεγάλη μείωση της τάξης του 70% την άνοιξη του 2020 στον εμβολιασμό των εφήβων, που δεν αναπληρώθηκε δυστυχώς ποτέ, βάσει των έως τώρα στατιστικών δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας. Από τις αρχές του 2021 παρατηρούμε πόσο έχει επηρεάσει τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ο δεύτερος εγκλεισμός (lockdown), με εκ νέου μείωση της τάξης του 20% στα μικρότερα παιδιά και 30%-40% στους εφήβους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα τόσο σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων εφήβων για σοβαρά νοσήματα, όπως είναι η μηνιγγίτιδα, γίνεται έκδηλο ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει, δυστυχώς, στην επανεμφάνιση αυτών με αυξημένη συχνότητα αλλά και των επιπλοκών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι έφηβοι συνιστούν ομαδα υψηλού κινδύνου για νόσηση με μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, για παράδειγμα, παρότι είναι μια σχετικά σπάνια, αλλά παράλληλα πολύ σοβαρή νόσος, μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές, όπως επιληψία, κώφωση, τύφλωση, απώλεια μέλους του σώματος, και τελικά να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς. Στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πέντε συχνότερους τύπους του μηνιγγιτιδόκοκκου που προκαλούν μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (A, B, C, Y, W).

Οι έφηβοι, όπως και οι νεαροί ενήλικες, είναι μια ευαίσθητη ομάδα για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου στον ρινοφάρυγγα κι έτσι μπορούν να μεταδώσουν, όπως και να νοσήσουν, ενώ βρίσκονται επίσης σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο λόγω των καθημερινών κοινωνικών τους συμπεριφορών. Επίσης, τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, καθώς φαίνεται πως οι έφηβοι καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.

Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης και για τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία ηλικιακή ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της πανδημίας που, δυστυχώς, βιώνουμε.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ