Η ομάδα του ΙΑΣΩ Παίδων έχει όλες τις απαντήσεις για τη νόσο Kawasaki

Η ομάδα του ΙΑΣΩ Παίδων έχει όλες τις απαντήσεις για τη νόσο Kawasaki Facebook Twitter
Τα παιδιά που πέρασαν νόσο Kawasaki δεν είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις ή άλλα νοσήματα.
0Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ που θυμίζουν τη νόσο Kawasaki σε ελληνόπουλο που νόσησε από τη λοίμωξη Covid-19 έκανε τους γονείς σε όλη την επικράτεια να αγωνιούν για το πώς σχετίζεται αυτή η σπάνια παιδιατρική νόσος με την πανδημία του κορωνοϊού και το πόσο απειλητική μπορεί να αποβεί για τα παιδιά μας.

Η παιδίατρος Κατερίνα Αγραφιώτου, διευθύντρια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Παίδων, μέλος της dream team του, έχει όλες τις απαντήσεις στα αγωνιώδη αυτά ερωτήματα, ώστε να μη φοβόμαστε άδικα για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας.

— Τι ακριβώς είναι η νόσος Kawasaki, πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται;

Η νόσος Kawasaki είναι η δεύτερη συχνότερη αγγειίτιδα της παιδικής ηλικίας. Είναι πιο συχνή στους Ασιάτες, ενώ, σύμφωνα με το CDC στις ΗΠΑ, η επίπτωσή της είναι 20 περιπτώσεις στα 100.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια γενικευμένη αγγειίτιδα (φλεγμονή των αγγείων) των μεσαίου μεγέθους αρτηριών, που προσβάλλει κυρίως τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Λόγω της φλεγμονής του τοιχώματός τους προκαλεί διατάσεις και ανευρύσματα. Προσβάλλει συνήθως τις ηλικίες από 6 μηνών έως 5 ετών και αποτελεί απειλητικό για τη ζωή νόσημα. Δυστυχώς, τα αίτιά του παραμένουν άγνωστα. Γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με λοιμώξεις και αποτελεί «καθυστερημένη» ανοσολογική ενεργοποίηση μετά από λοίμωξη ή επαφή με λοιμογόνο παράγοντα (ιό ή βακτήριο), χωρίς άμεση συσχέτιση. Θεωρούμε ότι κάποιος ιός ή βακτήριο αποτελεί το ερέθισμα για να κινητοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτού του είδους η αγγειίτιδα. Γενετικοί πολυμορφισμοί, γενετική προδιάθεση, λοιμώξεις, φυλή και φύλο συμμετέχουν στην αιτιολογία. Η κλινική εικόνα του τυπικού περιστατικού Kawasaki περιλαμβάνει οπωσδήποτε πυρετό διάρκειας τουλάχιστον 5 ημερών και 4 από τα ακόλουθα συμπτώματα: κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα μη πυώδης), κόκκινο λαιμό και γλώσσα, ξηρά και σκασμένα χείλη, διάχυτο πολύμορφο εξάνθημα, αλλοιώσεις στα άκρα (ήπιο οίδημα ή ερυθρότητα στα χέρια και στα πόδια, δέρμα που ξεφλουδίζει στα δάχτυλα μετά από 2-3 εβδομάδες) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα μαζί. Ο πυρετός εμφανίζεται πρώτα, υψηλός και επίμονος, η διάθεση του παιδιού δεν είναι καλή, είναι ευερέθιστο και γκρινιάζει. Στη συνέχεια, εμφανίζονται διαδοχικά τα υπόλοιπα συμπτώματα, οπότε η διάγνωση μπορεί να γίνει αρκετές ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού. Υπάρχει και η ατελής νόσος Kawasaki, με λιγότερα κλινικά κριτήρια.

Στα τέλη του περασμένου Απρίλη εμφανίστηκε μια νέα εμπύρετη κλινική οντότητα στα παιδιά, που περιλάμβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή. Η νόσος Covid-19 σχετίστηκε με το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά, το οποίο φάνηκε να έχει ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki. Αρχικά ορίστηκε ως «Kawasaki like», αλλά είναι πλέον σαφές ότι το MIS-C σύνδρομο έχει διαφορές από τη νόσο Kawasaki.

— Πόσα περιστατικά καταγράφονται στην πατρίδα μας;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε σαφή εικόνα της συχνότητας της νόσου. Στην κλινική μας, ωστόσο, έχουμε μεγάλη εμπειρία από την συγκεκριμένη νόσο, καθώς νοσηλεύουμε 4-5 περιστατικά τον χρόνο, ενώ τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε έξαρση με 5 περιστατικά, εκ των οποίων ένα ήταν τυπικό και τα υπόλοιπα ατελή. Στις μοριακές εξετάσεις και στις ορολογικές δεν απομονώσαμε την παρουσία SARS-Cov-2, όμως είναι εντυπωσιακή η αύξηση, ειδικά σε καιρό πανδημίας.


— Η νόσος Kawasaki έχει σχέση με τη λοίμωξη του κορωνοϊού;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι παιδίατροι είναι εξοικειωμένοι με τη νόσο Kawasaki, ειδικά οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς η διάγνωση και η αντιμετώπισή της γίνονται μέσα στο νοσοκομείο. Στα τέλη του περασμένου Απρίλη εμφανίστηκε μια νέα εμπύρετη κλινική οντότητα στα παιδιά, που περιλάμβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή. Η νόσος Covid-19 σχετίστηκε με το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά («βαφτίστηκε» με το ακρωνύμιο MIS-C), το οποίο φάνηκε να έχει ομοιότητες με τη νόσο Kawasaki. Αρχικά ορίστηκε ως «Kawasaki like», αλλά είναι πλέον σαφές ότι το MIS-C σύνδρομο έχει διαφορές από τη νόσο Kawasaki. Η διάκρισή τους βασίζεται κυρίως στο θετικό SARS-Cov-2 test ή και στο ιστορικό έκθεσης στον κορωνοϊό 2-4 εβδομάδες πριν από την εκδήλωση του συνδρόμου. Το MIS-C είναι ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που υποδηλώνει καθυστερημένη ανοσιακή απάντηση των συγκεκριμένων ασθενών που ήρθαν σε επαφή ή νόσησαν από τον ιό και ακολουθείται από μια κατάσταση υπερφλεγμονής. Στο πλαίσιο της εμπειρίας που αποκτούμε με το νέο σύνδρομο, ως κέντρο συμμετέχουμε σε διεθνή μελέτη καταγραφής αυτών των περιστατικών με συντονιστή το Imperial College του Λονδίνου. Ο στόχος της μελέτης, που ονομάζεται BATS, είναι ο καθορισμός της βέλτιστης αγωγής, καθότι αναφερόμαστε σε μια καινούργια ασθένεια, για την οποία δεν έχουμε ακόμα επαρκή θεραπευτικά δεδομένα.


— Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Kawasaki;

Η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση γ-σφαιρίνης, ασπιρίνης (σε αντιφλεγμονώδη αρχικά δόση και αντιαιμοπεταλιακή στη συνέχεια για 6-8 εβδομάδες),κορτικοειδών και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων, αν χρειαστεί. Αν η θεραπεία χορηγηθεί πριν από το δέκατο 24ωρο πυρετού, η πιθανότητα ανάπτυξης διατάσεων-ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς είναι μικρότερη του 5%, ενώ, χωρίς αγωγή, ο κίνδυνος κυμαίνεται από 20 έως 40%.


— Τα παιδιά που θα νοσήσουν από το νέο σύνδρομο μπορεί να εμφανίσουν άλλες διαταραχές;

Τα παιδιά που πέρασαν νόσο Kawasaki δεν είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις ή άλλα νοσήματα. Το νέο σύνδρομο MIS-C, όχι η νόσος Kawasaki, έχει κάποια κοινά παθοφυσιολογικά στοιχεία με το σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων ή αιμοφαγοκυτταρικό σύνδρομο (HLH/MAS). Το τελευταίο είναι επίσης απειλητικό για τη ζωή, εκδηλώνεται ως συνέχεια μιας λοίμωξης σε προηγουμένως υγιή παιδιά με πιθανή κάποια προδιάθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, που ωστόσο παραμένει άγνωστη στο ιστορικό του μικρού ασθενούς μέχρι την εκδήλωση της νόσου. Στα παιδιά δεν προκαλούνται θρομβώσεις από τα παραπάνω σύνδρομα και στο ΙΑΣΩ Παίδων έχουμε μεγάλη εμπειρία και στα HLH/MAS σύνδρομα. Κλείνοντας, το μήνυμά μου προς τους γονείς είναι να εμπιστεύονται το ένστικτό τους, να ειδοποιούν τον γιατρό τους όταν νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά και πως τα φετινά Χριστούγεννα φέρνουν ένα νέο μήνυμα ελπίδας – ότι σύντομα η απειλή του Covid-19 θα φτάσει στο τέλος της.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ