Η Μένια Κουκουγιάννη, συνιδρύτρια και διευθύντρια της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ», ενημερώνει για τη σημασία του HPV εμβολιασμού

Μένια Κουκουγιάννη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ», Ενημέρωση για τον καρκίνο παιδικής κι εφηβικής ηλικίας Facebook Twitter
0

Κάτω από τον ιατρικό όρο «καρκίνος» βρίσκονται 200 περίπου διαφορετικά ογκολογικά νοσήματα, εκ των οποίων 10 μπορούν να αποφευχθούν με την βοήθεια του πρώτου και μοναδικού διαθέσιμου αντικαρκινικού εμβολίου. Αν η πανδημία μας δίδαξε κάτι αυτό είναι αναμφισβήτητα η αξία του εμβολιασμού και στην περίπτωση του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV, το παράδειγμα της Αυστραλίας δείχνει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κι αρκετοί άλλοι καρκίνοι μπορούν να εξαλειφθούν. Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ», Μένια Κουκουγιάννη, μιλά για την σημασία του HPV εμβολιασμού στη συνέντευξη που ακολουθεί. 

—Τι είναι ο ιός HPV και τι προκαλεί;

Ο ιός HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) είναι ένας ιός (DNA ιός), που έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες του ανθρωπίνου σώματος και ενίοτε να προκαλεί ποικίλες βλάβες.

Μέχρι σήμερα, έχουν περιγραφεί πάνω από 150 διαφορετικά στελέχη του ιού ΗΡV. Από τους 40 αυτούς τύπους του ιού HPV, κάποιοι προκαλούν καρκίνους, με ποιο γνωστό τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και κάποιοι άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα.

—Πως μεταδίδεται; 

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή, με κυριότερο, τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί από άντρα σε γυναίκα, από άντρα σε άντρα και από γυναίκα σε γυναίκα H επαφή και μόνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων είναι αρκετή για τη μετάδοσή του ιού HPV. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού (το οποίο μειώνει αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης), καθώς η μόλυνση μπορεί να προκληθεί και μέσω της απλής επαφής με το δέρμα. Η μετάδοση του ιού HPV μέσω στοματικής σεξουαλικής επαφής είναι επίσης δυνατή. Αντικείμενα που έρχονται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα πιθανώς να αποτελούν μέσο μετάδοσης.

Ο ιός HPV μπορεί να μεταφερθεί από έναν άνθρωπο σε άλλο, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν μέχρι και έτη μετά την μόλυνση, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς μολύνθηκε. Ο ιός HPV είναι τόσο κοινός, που θεωρείται ότι σχεδόν όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με τουλάχιστον ένα τύπο του σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

—O HPV απασχολεί μόνο τα κορίτσια ή όχι και τι προκαλεί στα αγόρια;

Όχι. Ο ιός HPV απειλεί και τα κορίτσια και τα αγόρια. Οι περισσότεροι τύποι του ιού μπορούν να προσβάλλουν εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες του οργανισμού μας, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ μπορούν να προκαλέσουν και τα κοινά δερματικά κονδυλώματα (μυρμηγκιές). Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση από τον HPV μπορεί να μην προκαλέσει καμία αλλοίωση ή βλάβη. Η επίμονη όμως λοίμωξη από στελέχη του HPV μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους καρκίνου, με πιο συχνό τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα  γεννητικά κονδυλώματα.

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει και άλλους γυναικολογικούς καρκίνους στο αιδοίο και στον κόλπο, εκ των οποίων  ο HPV συσχετίζεται με το 40% και το 70% των περιστατικών αντίστοιχα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη καρκίνο του πρωκτού, του πέους, και καρκίνους τραχήλου και κεφαλής. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο HPV εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 25%-40% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου, προσβάλλοντας κυρίως (60%) την περιοχή του στοματοφάρυγγα. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV προκαλούν τα γνωστά κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις αλλοιώσεις και αποτελούν ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία υποτροπιάζουν πολύ συχνά, παρά τη θεραπεία τους.

—Με ποιο τρόπο μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον ιό HPV;

Μέσω του εμβολιασμού σε αγόρια και κορίτσια, μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, τους αυριανούς ενήλικες, από τα στελέχη του ιού HPV. Η χρήση του προφυλακτικού, απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV. Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η πλήρης σεξουαλική αποχή ή η μονογαμική σχέση με μονογαμικό σύντροφο. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής βοηθάει στην αποτροπή της μικρής πιθανότητας μετάδοσης του ιού HPV μέσω αντικειμένων (ιατρικά όργανα, πετσέτες, εσώρουχα κ.λπ).

Σε δευτερογενές επίπεδο, προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, οι οποίες αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, δύναται να διαγνωσθούν εγκαίρως με εξετάσεις, όπως το τεστ Παπανικολάου σε νεαρές ηλικίες (μέχρι 25 ετών) και τα ειδικά HPV-DNA τεστς.

—Τι συμβαίνει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του ιού HPV στην Ελλάδα κι αν θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα αγόρια στο πρόγραμμα;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) του 2020, o εμβολιασμός έναντι του HPV συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπου αποζημιώνεται πλήρως. Τα εμβόλια έναντι του HPV έχουν επίσης ένδειξη και για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών όπως και για τα αγόρια / άνδρες άνω των 9 ετών, χωρίς όμως να υπάρχουν οι αντίστοιχες συστάσεις στο ΕΠΕ και κατ’ επέκταση αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού δεν περιλαμβάνει δυστυχώς τα αγόρια. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ αλλά και της νεοσύστατης Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV: η ένταξη των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ώστε να προστατεύσουμε και τα κορίτσια και τα αγόρια μας από τον ιό του HPV.

—Πρόσφατα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία λόγω των lockdown και της πανδημίας έχουνε μειωθεί πολύ οι παιδιατρικοί εμβολιασμοί στα παιδιά και τους εφήβους και ένα από τα εμβόλια παρουσιάζει τη  μεγαλύτερη πτώση στην εμβολιαστική κάλυψη είναι το εμβόλιο HPV. Ποιοί κίνδυνοι εγκυμονούν από αυτήν την μείωση στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που ούτως ή άλλως δεν είναι ψηλή στην Ελλάδα;

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι το μόνο εμβόλιο κάποιες μορφές καρκίνου άρα εκ των πραγμάτων, με δεδομένο ότι η πρόληψη πρέπει να είναι προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία, η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί πλήγμα τις πολιτικές πρόληψης. Το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία που η καθολική εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού HPV έχει οδηγήσει σχεδόν στην εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας, επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των ποσοστών εμβολιασμού αποτελεί ήττα στην προσπάθεια να νικήσουμε τον καρκίνο. Μόνο για αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να μιλάμε και ελπίζω ότι η όποια τυχόν μείωση στο πλαίσιο της έκτακτης συγκυρίας που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι πρόσκαιρη.

—Το Νοέμβριο ανακοινώσατε την Ελληνική συμμαχία για τον HPV (HPV Alliance). Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για αύτη την πρωτοβουλία, την οποία συνυπογράφουν πολλοί επιστημονικοί φορείς;

Με όραμα την εξάλειψη του HPV και των σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα, και με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις! Μειώνουμε τον κίνδυνο!» ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, με την υποστήριξη επιστημονικών εταιρειών και φορέων ασθενών, δημιουργήσαμε την Ελληνική Συμμαχία για τον ΗPV.

Σκοπός της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, είναι η ευαισθητοποίηση όλων, γυναικών και αντρών, γονέων και μη, και των φορέων υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, τη σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και  δευτερογενούς πρόληψης (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου), τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα συστρατευόμαστε και με τους τρεις βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως το 2030 για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι οποίοι είναι:

Α) να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 15 ετών

Β) να έχει εξεταστεί το 70% των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών 

Γ) να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας.

—Η πανδημία δημιούργησε μία μονοθεματικότητα στη λειτουργία του ΕΣΥ, με συνέπεια  πολύς κόσμος να μένει εκτός επαφής με τον  γιατρό ή το νοσοκομείο ή το διαγνωστικό κέντρο με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των μη διαγνωσμένων καρκίνων και να αυξηθούν πολύ τα περιστατικά των καθυστερημένων διαγνώσεων. Πώς θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτή την παράπλευρη απώλεια της πανδημίας;

Έχει παρατηρηθεί μείωση νέων διαγνώσεων καρκίνων στην χώρα μας, λόγω της πανδημίας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους μας και οι ογκολογικοί ασθενείς είναι από τις κατηγορίες εκείνων των ασθενών που η πανδημία επηρέασε περισσότερο. Θεραπείες και χειρουργεία αναβληθήκαν, η πρόσβαση σε νοσοκομεία αστικών κέντρων έγινε δυσκολότερη, και άλλα που όλοι γνωρίζουμε, οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών καρκίνων που άργησαν να διαγνωστούν, δεύτερων καρκίνων που δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα, ακόμη και καθυστερήσεις σε βασικές εξετάσεις των ογκολογικών ασθενών.

Έχουμε όμως το θετικό παράδειγμα των παιδιατρικών καρκίνων, όπου η χώρα μας δεν σημείωσε καμία μείωση σε νέες διαγνώσεις και καθυστερήσεις σε θεραπείες, ενώ δεν σημειώθηκαν κρούσματα κορωνοιού σε παιδιά κατά την διάρκεια της θεραπείας τους. Αν και οι μικροί μας ασθενείς είναι πολύ τυχεροί καθώς από φέτος έχουμε το Εθνικό Μητρώο Παιδιών με Καρκίνο, η άμεση θωράκιση των υπηρεσιών υγείας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας και στις 7 παιδο-ογκολογικές κλινικές της χώρας αλλά και η ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση της οικογένειας, οδήγησαν στην «καλή πρακτική» που έχει να παρουσιάσει η χώρα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας για αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών.

Για αυτό και πάγιο αίτημά μας στο «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» είναι η λειτουργία και  Εθνικού Μητρώου Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο, ώστε καμία μελλοντική πανδημία να μην απειλήσει τους ογκολογικούς ασθενείς. Τα καλά μαθήματα που πήραμε όλοι από την πανδημία είναι ακριβώς η αξία της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας αλλά κυρίως της νίκης που μπορεί να επιφέρει η συνεργασία επιστήμης-πολιτείας-βιομηχανίας στις απειλές κατά της ανθρωπότητας.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP