Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
0

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Η ελεύθερη κατάδυση ή άπνοια είναι ένα υπέροχο χόμπι για το καλοκαίρι και όχι μόνο. Άπνοια μπορείς να κάνεις στις διακοπές αλλά και στην πόλη για να ξεφύγεις από τους ρυθμούς και την ρουτίνα. Φωτο: Elizabeth Rovit

Σταθεροποιώ την αναπνοή μου, συγκεντρώνω το βλέμμα μου στο νερό, κάνω μικρές εισπνοές και μεγάλες εκπνοές μέχρι να αδειάσει κάπως το μυαλό μου. Παίρνω βαθιά ανάσα βουτάω απαλά το πρόσωπό μου στο νερό και μένω εκεί με το σώμα μου χαλαρό να επιπλέει στην επιφάνεια. Τα μάτια μου είναι ανοιχτά και παρατηρώ τα φύκια που κουνιούνται υπνωτικά, τους αχινούς χωμένους ανάμεσα στα βράχια και έναν κάβουρα που μόλις μπήκε βιαστικός στο νερό. Νιώθω ένα δάχτυλο να με ακουμπά απαλά στην πλάτη. «Check», ακούγεται μια φωνή πνιχτή. Βγάζω τον δείκτη μου έξω από το νερό – ως απάντηση στο «Check και συνεχίζω να παρατηρώ τον βυθό.

Βρισκόμαστε στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και κάνουμε το τελευταίο μάθημα άπνοιας με τον Μιχάλη Φιλίνη, εκπαιδευτή και αθλητή άπνοιας. Πάντα ήμουν καλή στο μακροβούτι και αποφάσισα να κάνω μαθήματα για να ενισχύσω τις δυνατότητές μου. Στα μαθήματα συνειδητοποίησα κάτι εντελώς απρόσμενο, όταν νιώθεις ότι σου τελειώνει ο αέρας και θέλεις να βγεις στην επιφάνεια το σώμα σου μπορεί να αντέξει κάτω από το νερό σχεδόν άλλο τόσο.

Από πολλές απόψεις η άπνοια λειτουργεί όπως ο καθιστός διαλογισμός, αφού απαιτεί να καλλιεργούνται παράλληλα η συγκέντρωση και η εγρήγορση αλλά ταυτόχρονα η χαλάρωση και η αποδέσμευση εντάσεων.

Η άπνοια είναι μία δραστηριότητα πολύ ιδιαίτερη, είναι η κατάσταση του οργανισμού στην οποία δεν γίνεται εισπνοή ή εκπνοή, επομένως υπάρχει κράτημα του αέρα και αναστολή του φυσιολογικού κύκλου της αναπνοής. Η λέξη άπνοια χρησιμοποιείται και για να περιγράψει την δραστηριότητα της ελεύθερης κατάδυσης (freediving) χωρίς κανένα βοηθητικό μέσο παρά μόνο την αναπνοή. Η άπνοια σε βοηθάει να έρθεις κοντά με την φύση και να αντιληφθείς το στοιχείο του νερού πολύ έντονα αλλά μόνο όσο μπορεί να αντέξει το σώμα σου. Θα μπορούσα να πω ότι η άπνοια είναι κάτι σαν υποβρύχια γιόγκα. Για να πετύχεις καλές αποδόσεις θα πρέπει πάνω από όλα να προπονηθείς να μπορείς να αδειάζεις το μυαλό σου από σκέψεις και στη συνέχεια φυσικά να μάθεις τις διάφορες τεχνικές στην κίνηση και στην αναπνοή για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητές σου στο μέγιστο. «Η άπνοια είναι ένα εσωτερικό βίωμα που ενισχύει την αυτογνωσία καθώς ο απνεϊστής διαχειρίζεται τις εντάσεις του καθώς παρατηρεί τις σκέψεις του. Από πολλές απόψεις η άπνοια λειτουργεί όπως ο καθιστός διαλογισμός, αφού απαιτεί να καλλιεργούνται παράλληλα η συγκέντρωση και η εγρήγορση αλλά ταυτόχρονα η χαλάρωση και η αποδέσμευση εντάσεων», λέει ο Μιχάλης ενώ τακτοποιούμε τον εξοπλισμό μας μετά το μάθημα. «Επιπλέον ως δραστηριότητα βελτιώνει την ποιότητα της αναπνοής, την στάση του σώματος, αλλά και αναπτύσσει την υδροβιότητα, δηλαδή την υδρόβια νοημοσύνη και αντιληπτικότητα του ανθρώπου. Η ενασχόληση με την ελεύθερη κατάδυση λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και αγχολυτικά στους ασκούμενους». Και είναι αλήθεια νιώθω πολύ πιο ήρεμη από ότι πριν βουτήξω στο νερό και η διάθεσή μου είναι πιο ανεβασμένη.

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit

Υπάρχουν ιστορικές καταγραφές για ομάδες ανθρώπων που καταδύονταν κρατώντας την αναπνοή τους, συχνά για συλλογή τροφής, για συλλογή μαργαριταριών, κοραλλιών, οστράκων, σφουγγαριών για εμπορικούς σκοπούς και για στρατιωτικούς σκοπούς σε περίοδο πολέμου.

Ως πρόδρομοι των σημερινών ελεύθερων δυτών- απνεϊστών θεωρούνται από την αρχαιότητα ο μυθικός Γλαύκος και από τις αρχές του 20ου αιώνα ο Γεώργιος Χατζηστάθης από τη Σύμη. Πιο γνωστά ονόματα στην πρόσφατη ιστορία της τους αποτέλεσαν το θέμα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».

Διάσημοι σύχρονοι απνεϊστές είναι οι: Χερμπερτ Νίτς, Γκιγιώμ Νερρύ, Γουίλλιαμ Τρούμπριτζ, Νατάλια Μολτσάνοβα.

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά όμορφα και βαθιά μέρη για να κάνει κάποιος ελεύθερη κατάδυση. Φωτο: Elizabeth Rovit

Για να ασχοληθεί κάποιος με την ελεύθερη κατάδυση θα πρέπει να ξοδέψει χρήματα αρχικά για τον εξοπλισμό του, στα μαθήματα που θα χρειαστεί να κάνει και στις μετακινήσεις του. Εξαρτάται πάντα από τον σκοπό του καθενός. Συνήθως όσοι ασχολούνται με την ελεύθερη κατάδυση το κάνουν για λόγους ψυχαγωγίας και αναψυχής, όπως υποβρύχια φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση, σνόρκελλινγκ (παρατήρηση υποβρύχιου περιβάλλοντος), υποβρύχια αλιεία – ψαροτούφεκο. Για αυτές τις δραστηριότητες και ειδικά αν είναι καλοκαίρι αρκεί να έχεις μια καλή μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα. Υπάρχει και η αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση κατά την οποία οι αθλητές διαγωνίζονται στην στατική και την δυναμική άπνοια. Στην στατική άπνοια σκοπός είναι η παραμονή στο νερό όσο το δυνατόν περισσότερο και στην δυναμική η απόσταση που θα διανύσει ο αθλητής κάτω από το νερό. Ο εξοπλισμός για τους αθλητές είναι πολύ πιο απαιτητικός και εννοείται πιο δαπανηρός. Με τις κατάλληλες γνώσεις ελεύθερης κατάδυσης μπορεί κάποιος να γίνει εκπαιδευτής άπνοιας επίσης είναι μία απαραίτητη ικανότητα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την διάσωση-ναυαγοσωστική και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ειδικές δυνάμεις.

Πού μπορεί να κάποιος ελεύθερη κατάδυση; «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά όμορφα και βαθιά μέρη για να κάνει κάποιος ελεύθερη κατάδυση. Γνωστά στέκια είναι το «Πηγάδι» (2ο Λιμανάκι Βουλιαγμένης), το Δασκαλειό, η Σαλαμίνα, το Ηραίο στην Περαχώρα Λουτρακίου. Όσον αφορά την πισίνα η κατάσταση είναι κάπως πιο δύσκολη καθώς αρκετά κολυμβητήρια δεν επιτρέπουν την άπνοια. Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υπόψιν τους ότι στην άπνοια ποτέ δεν προπονούμαστε μόνοι μας. Πάντοτε έχουμε μαζί μας έναν αξιόπιστο συνοδό ασφαλείας», τονίζει ο Μιχάλης. «Και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη για ελεύθερη κατάδυση. Πολλοί μιλούν για το Μεξικό, για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία και για τις Φιλιππίνες. Προσωπικά έχω μαγευτεί από το Blue Hole στο Ντάχαμπ της Αιγύπτου και από κάποια νησάκια στην Ταϋλάνδη, όπου η ομορφιά των χρωμάτων και των σχημάτων είναι πέρα από κάθε φαντασία».

Η ελεύθερη κατάδυση ή άπνοια είναι ένα υπέροχο χόμπι για το καλοκαίρι και όχι μόνο. Άπνοια μπορείς να κάνεις στις διακοπές αλλά και στην πόλη για να ξεφύγεις από τους ρυθμούς και την ρουτίνα. Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει όμορφες εικόνες, σωματική άσκηση και χαλάρωση. Τι πιο ωραίο;

Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Παίρνω βαθιά ανάσα βουτάω απαλά το πρόσωπό μου στο νερό και μένω εκεί με το σώμα μου χαλαρό να επιπλέει στην επιφάνεια... Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Για να ασχοληθεί κάποιος με την ελεύθερη κατάδυση θα πρέπει να ξοδέψει χρήματα αρχικά για τον εξοπλισμό του, στα μαθήματα που θα χρειαστεί να κάνει και στις μετακινήσεις του. Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit
Η Μαρίνα κάνει μαθήματα άπνοιας στο βυθό της Βουλιαγμένης Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit

 

Στην Ελλάδα η Ελεύθερη Κατάδυση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και υπάρχουν πολλές αξιόλογες σχολές και άξιοι εκπαιδευτές και σπουδαίοι αθλητές πισίνας και θάλασσας. Πληροφορίες για την αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση μπορεί κάποιος να πάρει από την aidahellas.gr. Για να εντοπίσει κάποιος τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές άπνοιας στην Ελλάδα αρκεί να τους αναζητήσει στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας aidainternational.org.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ