Η μάχη με τον καρκίνο, αλλιώς

Η μάχη με τον καρκίνο, αλλιώς Facebook Twitter
Παρότι οι έρευνες καταγράφουν την αύξηση της επίπτωσης των ογκολογικών νοσημάτων, η επιστημονική πρόοδος που συντελείται στην ογκολογία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.
0

Το ίδιο ισχύει και για τα ογκολογικά νοσήματα, καθώς η συχνότητα εμφάνισης των πιο διαδεδομένων μορφών καρκίνου αυξάνεται απειλητικά, με τον καρκίνο των πνευμόνων και του μαστού να κρατάνε τα πρωτεία, υποχρεώνοντας μάλιστα το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει το Σχέδιο Νόμου για την υγεία με το πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού ελέγχου όλου του γυναικείου πληθυσμού με δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, χωρίς παραπεμπτικό, για πρώτη φορά στα χρονικά για ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που βρίσκονται πριν από τα 40 και πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς, αν έχουν αδιάγνωστο όγκο, με τη «βροχή» των ορμονών που θα ακολουθήσει ο καρκίνος θα εξελιχθεί γρήγορα και θα απειλήσει τη ζωή τους.

Πάντως, παρότι οι έρευνες καταγράφουν την αύξηση της επίπτωσης των ογκολογικών νοσημάτων, η επιστημονική πρόοδος που συντελείται στην ογκολογία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και βοηθά να αυξηθούν εκθετικά οι ασθενείς που επιτυγχάνουν την πολυπόθητη ίαση ή βλέπουν τον καρκίνο τους να μετατρέπεται σε χρόνιο νόσημα.

Οι νέες ανοσοθεραπείες, οι στοχευμένες θεραπείες και οι συνδυασμοί τους, η καινούργια πρόκληση στην ογκολογία, οδηγούν σε θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανταπόκριση στη θεραπεία και την επιβίωση, γράφοντας ένα success story που ξεκίνησε το 2011 από το μεταστατικό μελάνωμα και σήμερα συνεχίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλα κακοήθη νοσήματα.

Οι νέες ανοσοθεραπείες, οι στοχευμένες θεραπείες και οι συνδυασμοί τους, η καινούργια πρόκληση στην ογκολογία, οδηγούν σε θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανταπόκριση στη θεραπεία και την επιβίωση, γράφοντας ένα success story που ξεκίνησε το 2011 από το μεταστατικό μελάνωμα και σήμερα συνεχίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλα κακοήθη νοσήματα.

Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ακόμα και η κλασική χημειοθεραπεία. Χάρη σε μια πολύ ανθρώπινη δράση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και με την αγορά 45 MP3, στα οποία φορτώθηκαν με τη συνδρομή του αρχείου της ΕΡΤ οι παραστάσεις από το Θέατρο της Δευτέρας, οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία στις θεραπευτικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων θα έχουν για παρέα εκείνες τις δύσκολες ώρες μια θεατρική παράσταση να τους ταξιδεύει μακριά.

Μέσα από την τέχνη, με μια άλλη δράση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, υποστηρίζονται 100 έφηβοι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειές τους. Οι έφηβοι ασθενείς, που αποτελούν μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς παρουσιάζουν μεγάλες ψυχολογικές μεταπτώσεις, υποστηρίζονται με εργαστήρια τέχνης (μουσικής, θεάτρου κ.λπ.) προκειμένου να ενδυναμωθούν. Φυσικά, παρά την πρόοδο που συντελείται στην ογκολογία, η εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι πάντοτε ρόδινη.

Στα «αγκάθια» που ζητούν άμεση επίλυση κυρίαρχη θέση κατέχει το θέμα των δομών φιλοξενίας των καρκινοπαθών τελικού σταδίου αλλά και η σωστή οργάνωση της κατ' οίκον νοσηλείας. Επίσης, πρέπει να σταματήσει το πρόβλημα των ελλείψεων που καταγράφονται συχνά στα φθηνά ογκολογικά φάρμακα, με συνέπεια αρκετοί ασθενείς να αναβάλλουν τις χημειοθεραπείες τους, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ