Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή Facebook Twitter
«Η κορύφωση δεν είναι συνώνυμο του οργασμού», έγραφε η Ντεντόν στο βιβλίο της «Slow Sex: The Art and Craft of the Female Orgasm» του 2011. «Ο οργασμός είναι η ικανότητα του σώματος να δέχεται και να ανταποκρίνεται στην ηδονή».
0


ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ μια δεκαετία, η Νικόλ Ντεντόν ήταν επικεφαλής μιας ασυνήθιστης αυτοκρατορίας ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού που αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση των γυναικών. Ως ιδρύτρια της εταιρείας OneTaste, διέδωσε τη φιλοσοφία της στη σκηνή του TEDx αλλά και ως τακτική καλεσμένη στο podcast της Goop.

«Ό,τι έκανε το διαδίκτυο για τους υπολογιστές, ο γυναικείος οργασμός μπορεί να κάνει για την ανθρώπινη σύνδεση», υποσχόταν το 2013. Η συγκεκριμένη πρακτική, κατά την οποία ένας σύντροφος –συχνά όχι ρομαντικός– χαϊδεύει τα απόκρυφα σημεία μιας γυναίκας, υποτίθεται ότι απελευθερώνει τις γυναίκες από τα τραύματα και πυροδοτεί τη δημιουργικότητα. Η εταιρεία λέει ότι στο απόγειό της 35.000 άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει τις συνεδρίες και τις εκδηλώσεις της, 1.500 είχαν εκπαιδευτεί ως δάσκαλοι ενώ τα ετήσια έσοδα ξεπερνούσαν τα 11 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι η Ντεντόν και άλλα στελέχη της OneTaste εξανάγκαζαν τους εργαζόμενους στην εταιρεία να δουλεύουν ακραία ωράρια σε απαράδεκτες συνθήκες προκειμένου να βοηθήσουν στην επέκταση της επιχείρησης, απειλώντας τους με ψυχολογική και οικονομική βλάβη εάν δεν έκαναν αυτό που τους ανατέθηκε. Ο τελευταίος χρόνος πέρασε για την Ντεντόν με μια αλληλουχία ακροαματικών διαδικασιών, αλλά η δίκη που ήταν να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, αναβλήθηκε απροσδόκητα για τον Μάιο.

Το 2017, η Ντεντόν πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία OneTaste έναντι 12 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Λίγο αργότερα όμως έφτασαν τα κακά μαντάτα. Τον Ιούνιο του 2018, μια ιστορία του Bloomberg Businessweek σχετικά με την OneTaste κατηγορούσε την εταιρεία για επιθετικές τακτικές πωλήσεων, για μια ελευθεριακή  σεξουαλική ατμόσφαιρα και για πρακτικές που θύμιζαν αίρεση.

Παρά το γεγονός όμως ότι αντιμετωπίζει την προοπτική της δίκης και της φυλάκισης, η 57χρονη Ντεντόν έχει ενισχύσει τη σταυροφορία της. «Η πρακτική μου έχει αυξηθεί σε δύο φορές την ημέρα», λέει για τις συνεδρίες οργασμικού διαλογισμού της, τις οποίες κάνει με έναν μη ρομαντικό σύντροφο. Η Ντεντόν αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την καταναγκαστική εργασία, ένα αδίκημα που κατά κανόνα συνοδεύεται από άλλα αδικήματα όπως η σεξουαλική εμπορία ανθρώπων (sex trafficking) ή η εκμετάλλευση παράνομων μεταναστών.

Η κατηγορία της «αίρεσης» (οι περισσότεροι εργαζόμενοι διέμεναν μόνιμα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας) δεν έχει διατυπωθεί επίσημα, οι εισαγγελείς όμως ζήτησαν από τον δικαστή να επιτρέψει στους μάρτυρες να το κάνουν. Από την άλλη μεριά, οι δικηγόροι της εταιρείας δηλώνουν ότι οι ασκούμενοι της OneTaste ήταν ενήλικες που επέλεξαν να περάσουν την πόρτα της εταιρείας και ήταν ελεύθεροι να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Οι ένορκοι θα πρέπει να κρίνουν το κατά πόσον ο υποτιθέμενος ψυχολογικός εξαναγκασμός που ασκούσε η Ντεντόν και οι συνεργάτες της υπερέβη αυτή τη συναίνεση και ισοδυναμεί με έγκλημα.

Για την ίδια και τους ακόλουθούς της, ο οργασμικός διαλογισμός είναι μια πρακτική που ενισχύει τη συνειδησιακή λειτουργία, δημιουργεί δεσμούς και είναι ένας τρόπος για να διοχετεύσει δημιουργικά η γυναίκα τη σεξουαλική της ενέργεια. Η διαδικασία έχει ως εξής: Μια γυναίκα, γυμνή από τη μέση και κάτω, ξαπλώνει σε προσεκτικά τοποθετημένα μαξιλάρια με τα πόδια της σε θέση πεταλούδας. Ένα πλήρως ντυμένο άτομο –συχνά ένας άνδρας– βάζει ένα χρονόμετρο για 15 λεπτά. Χρησιμοποιώντας (με γάντι και λιπαντικό) τον δείκτη του αριστερού του χεριού, χαϊδεύει το άνω αριστερό τεταρτημόριο της κλειτορίδας της γυναίκας με την πίεση που θα χρησιμοποιούσε κανείς για να αγγίξει μια βλεφαρίδα.

«Η κορύφωση δεν είναι συνώνυμο του οργασμού», έγραφε η Ντεντόν στο βιβλίο της «Slow Sex: The Art and Craft of the Female Orgasm» του 2011. «Ο οργασμός είναι η ικανότητα του σώματος να δέχεται και να ανταποκρίνεται στην ηδονή». Η ιδέα είναι ότι ο οργασμικός διαλογισμός χρησιμοποιεί τη διέγερση για να αποκτήσει πρόσβαση στη λανθάνουσα δημιουργικότητα και σε μια μυστικιστική κατάσταση και όσοι επιδίδονται σ’ αυτήν την πρακτική μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την «ερωτική δύναμη» για να συνδεθούν με τους άλλους και να μειώσουν τον πόνο, ψυχικό και σωματικό.

Η Ντεντόν έκανε σπουδές φύλου και σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε μια γκαλερί τέχνης, ενώ για να τα φέρει βόλτα δούλευε περιστασιακά σε μια πιτσαρία ενώ έκανε και στριπτίζ. Αρκετά χρόνια αργότερα, σχεδίαζε να γίνει βουδίστρια καλόγρια όταν γνώρισε έναν άνδρα σε ένα πάρτι. «Υπάρχει μια πρακτική που ίσως θέλεις να δοκιμάσεις», θυμάται η ίδια να της λέει πριν πάνε στο σπίτι του, ένα γιόγκα άσραμ. «Βγάλε το παντελόνι σου και ξάπλωσε», της είπε. «Θα σε χαϊδέψω για 15 λεπτά». Στην αρχή της φάνηκε τρελό, λέει, αλλά έκανε ό,τι της είπε. Η εμπειρία της άνοιξε τα μάτια, όπως λέει. «Επέστρεφα στο σπίτι τη νύχτα και ένιωθα τόσο καθαρά».

Αφού εκπαιδεύτηκε για περίπου επτά χρόνια, μεταξύ άλλων και με τον Καλιφορνέζο γκουρού του σεξ Ρέι Βέτερλαϊν, γνωστό για τη διδασκαλία μιας μεθόδου για την παράταση του οργασμού, ίδρυσε το 2004 την OneTaste μαζί με έναν επιχειρηματικό της εταίρο. Το όνομα προήλθε από μια βουδιστική ρήση για την ελευθερία: «Όπως ο μεγάλος ωκεανός έχει μια γεύση, τη γεύση του αλατιού, έτσι και αυτή η διδασκαλία και η πειθαρχία έχει μια γεύση, τη γεύση της απελευθέρωσης».

Το 2017, η Ντεντόν πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία OneTaste έναντι 12 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Λίγο αργότερα όμως έφτασαν τα κακά μαντάτα. Τον Ιούνιο του 2018, μια ιστορία του Bloomberg Businessweek σχετικά με την OneTaste κατηγορούσε την εταιρεία για επιθετικές τακτικές πωλήσεων, για μια ελευθεριακή  σεξουαλική ατμόσφαιρα και για πρακτικές που θύμιζαν αίρεση.

Μετά την παρέμβαση του FBI, τα κέντρα OneTaste ανά την υφήλιο άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Πέντε χρόνια αργότερα, η Ντεντόν  και η επικεφαλής των πωλήσεών της, Ρέιτσελ Σέρβιτς, παραπέμφθηκαν σε δίκη. Η Νικόλ Ντεντόν πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να περάσει χρόνια στη φυλακή και δηλώνει ότι θα συνεχίσει εκεί το έργο της, σ’ ένα περιβάλλον με εκατοντάδες γυναίκες που έχουν βιώσει τραύματα και θα μπορούσαν να βοηθηθούν σημαντικά από την εξάσκηση του οργασμικού διαλογισμού.

Με στοιχεία από The Wall Street Journal

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ