Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)!

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter

Μπορεί ακόμη και οι πρόεδροι της Αμερικής να καλούνται να απαντήσουν με ειλικρίνεια, στο λαό τους, για το αν δοκίμασαν έστω και μια φορά στην ζωή τους ναρκωτικά, τα παιδιά όμως είναι καλύτερα να μην το ακούν απ' τους γονείς τους σε καμία, αυθόρμητη ή τυχαία κρίση ειλικρίνειας.

Οι πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Έρευνας για την Ανθρώπινη Επικοινωνία δείχνουν ότι το πρότυπο της μαμάς και του μπαμπά που, ναι, έτυχε και να... «μαστουρώνει», στρώνει το χαλί και για την δική τους παραβατικότητα, όσο κι αν σπεύδουν οι γονείς να προβάλλουν τον εαυτό τους ως παράδειγμα προς αποφυγή. Οι επιστήμονες μελέτησαν με την συνδρομή και του Εθνικού Κέντρου κατά των Ναρκωτικών των ΗΠΑ πολλές εκατοντάδες παιδιά της 5ης και 6Ης τάξης του δημοτικού και της 1ης και 2ας λυκείου στο Ιλλινόις. Τα περισσότερα, και στις μικρές ηλικίες είχαν ήδη συζητήσει το θέμα της χρήσης ουσιών και των κινδύνων με τους γονείς, κάποια άλλα καθόλου, και ορισμένα, είχαν ήδη ακούσει περιγραφές από τα νεανικά παραστρατήματα των γονιών τους με κάποιους από αυτούς να μετανιώνουν για το πόσο λάθος έκαναν. Τα παιδιά, όπως αποδείχθηκε, έχουν το δικό τους φίλτρο για να μεταφράζουν σε πράξη ή κοσμοθεωρία όλα μαζί τα μηνύματα αυτά.

Οι προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, τονίζει ο Δρ Sharon Levy, διευθυντής του Προγράμματος Κατάχρησης Ουσιών Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, θέλουν ξεκάθαρα μηνύματα, επιδιώκουν τον διάλογο, αλλά απαιτούν σαφώς και ειλικρίνεια.

Στην περίπτωση της χρήσης ουσιών λοιπόν φαίνεται ότι η συνταγή με όλα τα συστατικά μαζί, δεν βοηθά τους εφήβους να απορρίψουν την κουλτούρα των drugs, όταν μόνοι τους οι γονείς ομολογούν ότι έχουν ενδώσει. Στην αντίληψη των παιδιών στις περιπτώσεις αυτές όπως προκύπτει, φαντάζει πειστικό ή και ελκυστικό το προφίλ των γονιών που είπαν ναι στο high. Συντάσσονται τουλάχιστον με την δοκιμή και αδιαφορούν για τις συνέπειες.

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter

Στην κλινική μου εμπειρία, έχω συναντήσει πολλές φορές παιδιά που βρίσκονται σε πραγματική σύγχυση με συμβουλές των γονιών τους για την χρήση και κατάχρηση ουσιών», τονίζει ο Sharon Levy.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, τα παιδιά που είχαν συζητήσει με τους γονείς τους για τα ναρκωτικά και τις βλαπτικές συνέπειές τους είχαν πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον της χρήσης και δοκιμής, και από τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν συζητήσει το θέμα καθόλουΕκείνα τα παιδιά όμως που στις συνομιλίες με τους γονείς για το θέμα,οι γονείς είχαν συμπεριλάβει και την δική τους αλήθεια για χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν, χαρακτήριζαν, στην πλειοψηφία τους, λέει η έρευνα, τα ναρκωτικά "not a big deal"

«Το αποτέλεσμα είναι», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης, «ότι τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς, ό,τι κι αν λένε για τις βλαβερές συνέπειες, δεν αποδοκιμάζουν τα ναρκωτικά και πάρα πολύ. Στην συνείδησή τους έχει γίνει ήδη επιτρεπτό να δοκιμάσουν...»

Οι γονείς ιδανικά θα πρέπει να είναι κάθετα αντίθετοι με την κουλτούρα των drugs, συνιστούν οι ερευνητές. Είναι καλό να συζητούν εκτενώς το θέμα με επιχειρήματα για τις βλαπτικές συνέπειες και με παραδείγματα επίσης ατόμων που έμπλεξαν στην ζωή τους λόγω χρήσης. Παροτρύνουν επίσης τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά για το πώς να αποφύγουν να τους δώσει κανείς παράνομες ουσίες ή να τα ποτίσει άθελά τους.

Η συζητήσεις αυτές είναι καλό να ξεκινήσουν πριν την 5η δημοτικού- που θεωρείται επίφοβη στην Αμερική για να παρασυρθεί στα ναρκωτικά κάποιος μαθητής- και το θέμα συστήνεται να επανέρχεται περιοδικά στην συζήτηση, με ιδανικό μέρος συνομιλίας το αυτοκίνητο!

(...Σημειώνουμε πως κάποιες μελέτες βρίσκουν την διαδρομή στο αυτοκίνητο χαλαρωτική για τον εγκέφαλο, των επιβατών κυρίως, αλλά και του οδηγού)

Αν το παιδί ρωτήσει για σας, παρόλα αυτά, συστήνεται επισήμως να του πείτε, τι άλλο «Its not about me!»

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία μιλούν για το άγριο ταξίδι τους

Υγεία & Σώμα / Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία

Θύματα της πλέον βάρβαρης θρησκευτικής πρακτικής παλεύουν να γιατρέψουν το σώμα και την ψυχή τους με τις διαθέσιμες πλέον εναλλακτικές αποκατάστασης - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει σκληρές περιγραφές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
χρειαζόταν έρευνα για να το διαπιστώσουν αυτό το προφανές; αν είναι ποτέ δυνατόν! η πραγματική έρευνα θα έπρεπε να αφορά παιδιά που βλέπουν στην πράξη τους γονείς τους να παίρνουν ναρκωτικά και τις δυσχερείς συνέπειες αυτών. τι κάνουν, δοκιμάζουν και τα ίδια; απέχουν; και γιατί.
Εχουν γινει ερευνες για αυτο το θεμα και απο τα αποτελεσματα φαινεται οτι δοκιμαζουν και τα ιδια, πολλες φορες πιο σκληρα ναρκωτικα απο τους γονεις.Δυστυχως φαινεται οτι γιαυτο το θεμα, οι γονεις πρεπει να πουν ψεματα στα παιδια τους, αν εχουν δοκιμασει οι ιδιοι στο παρελθον.
"Στην αντίληψή των παιδιών στις περιπτώσεις αυτές όπως προκύπτει, φαντάζει πειστικό ή και ελκυστικό το προφίλ των γονιών που είπαν ναι στο hi." Αν μπορείτε να διορθώσετε τη λέξη HI (HIGH) γιατί προφανώς δεν είναι το ίδιο πράγμα....

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ