Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)!

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter

Μπορεί ακόμη και οι πρόεδροι της Αμερικής να καλούνται να απαντήσουν με ειλικρίνεια, στο λαό τους, για το αν δοκίμασαν έστω και μια φορά στην ζωή τους ναρκωτικά, τα παιδιά όμως είναι καλύτερα να μην το ακούν απ' τους γονείς τους σε καμία, αυθόρμητη ή τυχαία κρίση ειλικρίνειας.

Οι πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Έρευνας για την Ανθρώπινη Επικοινωνία δείχνουν ότι το πρότυπο της μαμάς και του μπαμπά που, ναι, έτυχε και να... «μαστουρώνει», στρώνει το χαλί και για την δική τους παραβατικότητα, όσο κι αν σπεύδουν οι γονείς να προβάλλουν τον εαυτό τους ως παράδειγμα προς αποφυγή. Οι επιστήμονες μελέτησαν με την συνδρομή και του Εθνικού Κέντρου κατά των Ναρκωτικών των ΗΠΑ πολλές εκατοντάδες παιδιά της 5ης και 6Ης τάξης του δημοτικού και της 1ης και 2ας λυκείου στο Ιλλινόις. Τα περισσότερα, και στις μικρές ηλικίες είχαν ήδη συζητήσει το θέμα της χρήσης ουσιών και των κινδύνων με τους γονείς, κάποια άλλα καθόλου, και ορισμένα, είχαν ήδη ακούσει περιγραφές από τα νεανικά παραστρατήματα των γονιών τους με κάποιους από αυτούς να μετανιώνουν για το πόσο λάθος έκαναν. Τα παιδιά, όπως αποδείχθηκε, έχουν το δικό τους φίλτρο για να μεταφράζουν σε πράξη ή κοσμοθεωρία όλα μαζί τα μηνύματα αυτά.

Οι προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, τονίζει ο Δρ Sharon Levy, διευθυντής του Προγράμματος Κατάχρησης Ουσιών Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, θέλουν ξεκάθαρα μηνύματα, επιδιώκουν τον διάλογο, αλλά απαιτούν σαφώς και ειλικρίνεια.

Στην περίπτωση της χρήσης ουσιών λοιπόν φαίνεται ότι η συνταγή με όλα τα συστατικά μαζί, δεν βοηθά τους εφήβους να απορρίψουν την κουλτούρα των drugs, όταν μόνοι τους οι γονείς ομολογούν ότι έχουν ενδώσει. Στην αντίληψη των παιδιών στις περιπτώσεις αυτές όπως προκύπτει, φαντάζει πειστικό ή και ελκυστικό το προφίλ των γονιών που είπαν ναι στο high. Συντάσσονται τουλάχιστον με την δοκιμή και αδιαφορούν για τις συνέπειες.

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter

Στην κλινική μου εμπειρία, έχω συναντήσει πολλές φορές παιδιά που βρίσκονται σε πραγματική σύγχυση με συμβουλές των γονιών τους για την χρήση και κατάχρηση ουσιών», τονίζει ο Sharon Levy.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, τα παιδιά που είχαν συζητήσει με τους γονείς τους για τα ναρκωτικά και τις βλαπτικές συνέπειές τους είχαν πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον της χρήσης και δοκιμής, και από τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν συζητήσει το θέμα καθόλουΕκείνα τα παιδιά όμως που στις συνομιλίες με τους γονείς για το θέμα,οι γονείς είχαν συμπεριλάβει και την δική τους αλήθεια για χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν, χαρακτήριζαν, στην πλειοψηφία τους, λέει η έρευνα, τα ναρκωτικά "not a big deal"

«Το αποτέλεσμα είναι», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης, «ότι τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς, ό,τι κι αν λένε για τις βλαβερές συνέπειες, δεν αποδοκιμάζουν τα ναρκωτικά και πάρα πολύ. Στην συνείδησή τους έχει γίνει ήδη επιτρεπτό να δοκιμάσουν...»

Οι γονείς ιδανικά θα πρέπει να είναι κάθετα αντίθετοι με την κουλτούρα των drugs, συνιστούν οι ερευνητές. Είναι καλό να συζητούν εκτενώς το θέμα με επιχειρήματα για τις βλαπτικές συνέπειες και με παραδείγματα επίσης ατόμων που έμπλεξαν στην ζωή τους λόγω χρήσης. Παροτρύνουν επίσης τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά για το πώς να αποφύγουν να τους δώσει κανείς παράνομες ουσίες ή να τα ποτίσει άθελά τους.

Η συζητήσεις αυτές είναι καλό να ξεκινήσουν πριν την 5η δημοτικού- που θεωρείται επίφοβη στην Αμερική για να παρασυρθεί στα ναρκωτικά κάποιος μαθητής- και το θέμα συστήνεται να επανέρχεται περιοδικά στην συζήτηση, με ιδανικό μέρος συνομιλίας το αυτοκίνητο!

(...Σημειώνουμε πως κάποιες μελέτες βρίσκουν την διαδρομή στο αυτοκίνητο χαλαρωτική για τον εγκέφαλο, των επιβατών κυρίως, αλλά και του οδηγού)

Αν το παιδί ρωτήσει για σας, παρόλα αυτά, συστήνεται επισήμως να του πείτε, τι άλλο «Its not about me!»

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
χρειαζόταν έρευνα για να το διαπιστώσουν αυτό το προφανές; αν είναι ποτέ δυνατόν! η πραγματική έρευνα θα έπρεπε να αφορά παιδιά που βλέπουν στην πράξη τους γονείς τους να παίρνουν ναρκωτικά και τις δυσχερείς συνέπειες αυτών. τι κάνουν, δοκιμάζουν και τα ίδια; απέχουν; και γιατί.
Εχουν γινει ερευνες για αυτο το θεμα και απο τα αποτελεσματα φαινεται οτι δοκιμαζουν και τα ιδια, πολλες φορες πιο σκληρα ναρκωτικα απο τους γονεις.Δυστυχως φαινεται οτι γιαυτο το θεμα, οι γονεις πρεπει να πουν ψεματα στα παιδια τους, αν εχουν δοκιμασει οι ιδιοι στο παρελθον.
"Στην αντίληψή των παιδιών στις περιπτώσεις αυτές όπως προκύπτει, φαντάζει πειστικό ή και ελκυστικό το προφίλ των γονιών που είπαν ναι στο hi." Αν μπορείτε να διορθώσετε τη λέξη HI (HIGH) γιατί προφανώς δεν είναι το ίδιο πράγμα....