Γιατί οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ότι κρυώνουν;

Γιατί οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ότι κρυώνουν; Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα, λόγω φυσιολογίας τους σώματός τους, να διοχετεύουν αποτελεσματικότερα τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματός τους, ώστε να προστατεύουν τα όργανά τους και το συνεπακόλουθο μειονέκτημα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι να αισθάνονται το κρύο σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες, σε όλες τις ηλικίες. 

Επίσης, μια βασική διαφορά ανάμεσα στο πώς αισθάνονται το κρύο τα στα δύο φύλα αφορά το ποσοστό υποδόριου. Σύμφωνα με έρευνες, συνήθως οι γυναίκες παρουσιάζουν οµοιόµορφη κατανοµή λίπους στο σώμα τους, ενώ αντίθετα οι άντρες όχι. Αυτό συµβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί οι γυναίκες έχουν κατά µέσο όρο 20%-25% λίπος, ενώ ένας άντρας µόλις 15%. Όταν το σώμα νιώθει ότι κρυώνει, ο οργανισµός τείνει να συντηρεί τη θερµότητα, µειώνοντας τη ροή του αίµατος στο δέρµα. Αυτό εξηγεί και το γιατί στις γυναίκες η εξωτερική θερµοκρασία, καθώς το αίµα µετακινείται κάτω από το στρώµα λίπους. Αντίθετα στους άντρες, ακριβώς και πάλι λόγω της κατανομής λίπους, η αλλαγή στη θερμοκρασία δεν βιώνεται με τέτοιο αίσθημα δυσανεξίας. Εδώ, λοιπόν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος γίνεται για την εξωτερική θερμοκρασία -αυτή, δηλαδή, που αισθάνεται στο δέρμα της- μια γυναίκα που (δικαίως) παραπονιέται ότι κρυώνει. 

Γενικά, όμως, το να νιώθει κάποιος πως κρυώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε έναν χώρο είναι μια ακόμη «παράπλευρη απώλεια» του γήρατος. Μεγαλώνοντας ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Ο μεταβολισμός είναι σε ελεύθερη μετάφραση η ικανότητα του σώματός μας να «γκαζώνει» την ίδια του τη μηχανή και να παράγει θερμότητα. Άρα μεγαλώνουμε, η ταχύτητα του μειώνεται και νιώθουμε το κρύο περισσότερο απ' ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι.

Μεγαλώνοντας επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους που έχει ως αποτέλεσμα να περιστέλλονται σε μικρότερο βαθμό, αυτό που κάνουν δηλαδή συνήθως για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία του σώματος. Επίσης έχουμε λιγότερο «καφέ λίπος», όπως αποκαλείται αυτό το είδος στους οργανισμούς, το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει ζέστη. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος αδύνατος ή παχύς, καθώς η γήρανση αλλάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα και το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα που μας προστατεύει από το κρύο γίνεται πιο αραιό. 

Βέβαια, όπως παρατηρεί ο ιατρός- ρευματολόγος Nathan Wei, η ευαισθησία στο κρύο μερικές φορές μπορεί να κρύβει πίσω της και κάποια προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Οι αλλαγές στο κυκλοφορικό σε ηλικιωμένους ασθενείς με διαβήτη έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο κρύο, καθώς επίσης και φάρμακα για την έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός αυξάνουν αυτήν την αίσθηση. Το ίδιο κάνει και το σύνδρομο Raynaud, μια διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία», σημειώνει. 

Με πληροφορίες από nydailynews, qualityhealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ