Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
3
Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
Γιατί αυτό το κορίτσι να αισθάνεται ότι προκαλεί αηδία σε όσους το αντικρίζουν; Το BDD είναι μια σοβαρή διαταραχή που πείθει το άτομο να εστιάσει σε μικροατέλειες του σώματος ή του προσώπου και να τις μετατρέψει τελικά σε εμμονές που εξουσιάζουν την καθημερινότητα του.

Η Αλάνα πιστεύει ότι είναι άσχημη, κάτι που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται, όμως, και για ακόμη μία ανασφαλή νεαρή γυναίκα. Η Αλάνα πάσχει από BDD, επιστημονικά γνωστή ως Διαταραχή Δυσμορφικού Σώματος: πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή που εκδηλώνεται με υπερβολική ενόχληση από την πλευρά του πάσχοντος για μικρολεπτομέρειες της εξωτερικής εμφάνισης που μετατρέπονται σε εμμονές.

Ο ασθενής θεωρεί τον εαυτό του άσχημο, αποφεύγει συστηματικά τις κοινωνικές επαφές και τελικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που εμποδίζουν τις απλές λειτουργίες της καθημερινότητας του. Το ανησυχητικό στις περιπτώσεις που πάσχουν από BDD είναι η συχνότητα με την οποία καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική για την αποκατάσταση αισθητικών  προβλημάτων, που -ουσιαστικά- δεν υπάρχουν. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί περιστατικά ανθρώπων που ζητούσαν ακόμη και την αφαίρεση άκρων και ζωτικών σημείων του σώματος τους, επειδή τα έβρισκαν άσχημα σε ό,τι αφορά τη συνολική τους εικόνα... 

Η περίπτωση της 20χρονης δεν είναι τόσο ακραία, είναι, ωστόσο αρκετά σοβαρή για να δημιουργεί προβλήματα στην επαφή της ακόμη και με την ίδια της την οικογένεια. 

Στο σχολείο ανησυχούσα πάρα πολύ για τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν, θα κοιτούσα προσεκτικά να δω ποιος με κοιτάει, θα έβλεπα ποιος μιλούσε και κυρίως ποιος γελούσε, νομίζοντας ότι όλο αυτό με αφορά. Στο σχολείο μου υπήρχαν τεράστια παράθυρα, που μου επέτρεπαν να ελέγξω πώς φαινόμουν στους άλλους.

"Νόμιζα ότι ήταν αποτρόπαιο το να με αντικρίζουν οι άλλοι, το να βλέπουν το πρόσωπο μου και να μην αηδιάζουν", εξηγεί σε σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC και συνεχίζει: "Βλέπω σημάδια σε όλο μου το πρόσωπο, σημάδια που η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι δεν βλέπει. Βλέπω το δέρμα μου σοβαρά αλλοιωμένο, τη μύτη μου μεγάλη και τα μάτια μου πάρα πολύ μικρά". Όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη, μία στρεβλή ερμηνεία του ειδώλου της, όπως αναφέρεται και στο άρθρο του BBC. 

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
Ως παιδάκι η Αλάνα ήταν χαρούμενη, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Αυτό άλλαξε με το που μπήκε στην εφηβεία

Πριν από μερικά χρόνια, η κατάσταση της Αλάνα ήταν ακόμη πιο σοβαρή. Αν και υπήρξε ένα χαρούμενο κοριτσάκι, που του άρεσε να φωτογραφίζεται και να αντικρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, όλα άρχισαν να αλλάζουν όταν έγινε 14 ετών. Τότε ήταν που άρχισε να παρατηρεί κοκκινίλες και σοβαρά σκασίματα στο δέρμα του προσώπου της και να σπαταλά 3-4 ώρες σε ημερήσια βάση για να καλύψει ό,τι νόμιζε ότι βλέπει. Σύντομα, άρχισε να γδέρνει τα σημεία που θεωρούσε ότι έχουν πρόβλημα, κυριολεκτικά να αποσπά το "σάπιο" δέρμα που θεωρούσε ότι βρισκόταν σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου της... 

"Τότε, δεν είχα προσέξει τις ενδείξεις, ότι δηλαδή κάτι συμβαίνει με 'μένα, αλλά κοιτώντας πίσω ξέρω ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι κάτι πήγαινε ολότελα στραβά. Για παράδειγμα, στο σχολείο ανησυχούσα πάρα πολύ για τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν, θα κοιτούσα προσεκτικά να δω ποιος με κοιτάει, θα έβλεπα ποιος μιλούσε και κυρίως ποιος γελούσε, νομίζοντας ότι όλο αυτό με αφορά. Στο σχολείο μου υπήρχαν τεράστια παράθυρα, που μου επέτρεπαν να ελέγξω πώς φαινόμουν στους άλλους. Άρχισα να πηγαίνω στο μπάνιο πολύ συχνά μόνο και μόνο για να κοιταχτώ στον καθρέφτη", λέει η 20χρονη πλέον Αλάνα. Στα 15 της σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο. Η μητέρα της, Σκάρλετ την πήγαινε καθημερινά μέχρι εκεί, όμως το κορίτσι αρνιόταν να βγει από το αυτοκίνητο. 

Το πιο επώδυνο για τη μητέρα της ήταν να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις αλλαγές στη συμπεριφορά της κόρης της και την απομόνωση της από κάθε είδος κοινωνικής ζωής. Όπως η ίδια εξηγεί, τα πρώτα χρόνια ήταν απλώς αδύνατο να καταλάβουν στο σπίτι τι ακριβώς συνέβαινε με την έφηβη και απέδιδαν αυτού του είδους τη συμπεριφορά σε ξεσπάσματα της εφηβείας. "Ήταν απλώς σπαρακτικό το να βλέπεις ένα μέχρι τότε φιλόδοξο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και στόχους κορίτσι, απλώς να μη μπορεί να βγει από το σπίτι. Έπρεπε να τη βοηθήσω ακόμη και για να κάνει μπάνιο. Να την ταϊσω. Δεν μπορούσε καν να σηκωθεί από το κρεβάτι για μέρες. Όλες οι μητέρες πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι όμορφα και εγώ δεν ήμουν η εξαίρεση. Όμως, αυτό ήταν κάτι που όχι μόνο δεν μπορούσε να δει η Αλάνα, αλλά από ένα σημείο και μετά έπρεπε να προσπαθήσω να καταλάβω τι βλέπει και τι φέρνει σε τέτοια απόγνωση το παιδί μου. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο, γιατί οι γονείς υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά εγώ δεν ήξερα από τι να την προστατεύσω".

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
"Νόμιζα ότι ήταν αποτρόπαιο το να με αντικρίζουν οι άλλοι, το να βλέπουν το πρόσωπο μου και να μην αηδιάζουν", εξομολογείται σε σχετικό ρεπορτάζ η 20χρονη σήμερα Αλάνα

Για χρόνια, η Αλάνα μπορούσε να αναστατωθεί σοβαρά μόνο και μόνο επειδή κάποιος θα τολμούσε να τη φωτογραφίσει στο σαλόνι. Όπως λέει η μητέρα της δεν υπάρχουν φωτογραφίες από την εφηβεία της, καθώς ήταν κάτι που μπορούσε να προκαλέσει κρίσεις απομόνωσης, κλάματα και αίσθημα τρόμου για μέρες. Οι απανωτές επισκέψεις σε ψυχολόγους και διαγνωστικά κέντρα δεν είχαν πολλά να προσφέρουν, καθώς τις περισσότερες φορές το άγχος της εφηβείας δεν άφηνε να φανεί η διαταραχή. Μέχρι που μητέρα και κόρη απευθύνθηκαν στην κλινική Maudsley, στο νότιο Λονδίνο. Η ανάρρωση της κοπέλας, μετά τη σωστή διάγνωση, διήρκεσε περίπου 3 χρόνια, μέχρι να καταφέρει να αποδεχθεί όχι τον εαυτό της, αλλά ακριβώς ότι το πρόσωπο της δεν είχε τίποτα απολύτως.

Το να φωτογραφίζεται ή να νιώθει όμορφη δεν θα είναι ποτέ εύκολη υπόθεση για την Αλάνα. Η Διαταραχή Δυσμορφικού Σώματος δεν είναι ευρέως γνωστή, και όπως εξηγεί ο Rob Willson, ψυχοθεραπευτής με ειδικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, πρόκειται για κάτι που συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, ανεξαρτήτως φύλου και σταδιακά αποκτά τον έλεγχο της προσωπικότητας του ατόμου, ενώ αναπτύσσονται και αυτοκαταστροφικές τάσεις σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις. Το άτομο αισθάνεται άβολα με το να ομολογήσει ότι αυτό που ενδεχομένως το ενοχλεί και κλιμακώνει το πρόβλημα μπορεί να είναι μία μεγαλύτερη μύτη, πολύ μακριά χέρια ή κάτι άλλο και από εκεί ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που καταρρακώνουν το άτομο. 

"Υπάρχουν πολλοί παράγοντες: γενετικοί, κοινωνικοί, βιωματικοί, προσωπικοί που μπορούν να κάνουν επικίνδυνη την εξέλιξη αυτής της διαταραχής. Η εποχή των social media σίγουρα επιτείνει το πρόβλημα και χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία, οι συνέπειες μπορούν να γίνουν καταστροφικές: λειτουργικές διαταραχές, αυτοτραυματισμοί, αυτοκτονίες είναι κάποιες από αυτές", εξηγεί ο Willson.

 

Και φυσικά πρόκειται για μία διαταραχή που "τρέφει" τη βιομηχανία των αισθητικών επεμβάσεων, γι' αυτό και στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ επισημαίνεται η ανάγκη ύπαρξης ακόμη πιο αυστηρού πλαισίου συνεντεύξεων για όσους απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς ζητώντας βελτιώσεις στο πρόσωπο και το σώμα τους...  Μάλιστα, και σύμφωνα με στατιστικές, 1 στα 50 άτομα πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, κάτι που εφιστά απολύτως αναγκαία τη διεξοδική συζήτηση ασθενούς - γιατρού, πριν αποφασιστεί να βρεθεί ο πρώτος στο χειρουργικό τραπέζι.

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter

Με στοιχεία από το BBC 

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια γυναίκα μιλά για την πάλη της με την ψυχική διαταραχή και το στίγμα

Ελλάδα / Μια γυναίκα μιλά για την πάλη της με την ψυχική διαταραχή και το στίγμα

Η 41χρονη Ελένη Γατίδου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία εξηγεί πώς το θέατρο και η θέλησή της, βοήθησαν στην κοινωνικοποίηση και την επανένταξη της στην αγορά εργασίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου και ένα σπουδαίο παγκόσμιο κίνημα που μόλις γεννήθηκε

Υγεία & Σώμα / Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου και ένα σπουδαίο παγκόσμιο κίνημα που μόλις γεννήθηκε

Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας δέχεται ομαδική επίθεση από ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη και ψυχικές νόσους και τα social media είναι ο τρόπος τους για να δώσουν κουράγιο και σε άλλους ανθρώπους
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM