Ας επενδύσουμε στην ψυχική υγεία

Ας επενδύσουμε στην ψυχική υγεία Facebook Twitter
Ας ευχηθούμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η επένδυση για την ψυχική υγεία να είναι διαρκής και αυξανόμενη για την ευημερία των πολιτών και για την ισορροπία της κοινωνίας.
0Η 10Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και είναι μία ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει τη σημασία που έχει η ψυχική υγεία τόσο για κάθε άτομο, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία. Ο εορτασμός του 2020 έλαβε χώρα σε μία πολύ ιδιαίτερη συνθήκη. Η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει σημαντικά ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19. Οι επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης μεταφέρθηκαν ραγδαία στην κοινωνία και στην οικονομία και οι ταχείες εξελίξεις επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις ζωές και τις ψυχές πολλών συνανθρώπων μας. Για τους λόγους αυτούς η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ και το μήνυμα του φετινού εορτασμού ιδιαίτερα επίκαιρο: «Move for mental health: let's invest» που σημαίνει «Ας επενδύσουμε στην ψυχική υγεία».


Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) είναι αφενός μονάδες ψυχικής υγείας του υπουργείου Υγείας που δημιουργούν θέσεις εργασίας για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, αφετέρου κοινωνικές επιχειρήσεις που συμβάλουν στην κοινωνική ένταξη αυτών των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.


Η διττή αυτή υπόσταση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών δημιουργεί κοινωνική υπεραξία και μία αρκετά αποδοτική επένδυση για την ψυχική υγεία. Μέσω αυτής της επένδυσης, κάθε ευρώ που επενδύεται στους ΚοιΣΠΕ επιστρέφει ένα ευρώ και ίσως περισσότερο στο σύστημα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας από την οικονομία που κάνει από μη γενόμενες νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές κ.ά. Αντί για ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ψυχιατρικά τμήματα, έχουμε ικανούς εργαζόμενους που παράγουν εισόδημα, καταβάλλουν εισφορές στο κράτος, κυρίως όμως αποδεικνύουν ότι η ψυχική πάθηση δεν είναι εμπόδιο για να εργαστούν.

Οι ΚοιΣΠΕ τοποθετούν το θέμα της εργασίας στην ουσιαστική του διάσταση. Η εργασία είναι δικαίωμα και όχι μόνο θεραπεία.


Περαιτέρω, οι ΚοιΣΠΕ τοποθετούν το θέμα της εργασίας στην ουσιαστική του διάσταση. Η εργασία είναι δικαίωμα και όχι μόνο θεραπεία. Καταγράφουν και κατοχυρώνουν αυτοί οι Κοινωνικού Συνεταιρισμοί, τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών ως κοινωνικών υποκειμένων με θετικό τρόπο. Αποτελούν επίσης μια πρόταση πολιτισμού, αφού μια κοινωνία χαρακτηρίζεται από τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους πιο αδύναμους πολίτες της, οι οποίοι λόγω κοινωνικής θέσης ή ελλειμματικότητας αδυνατούν να ενσωματωθούν αυτόνομα στον κοινωνικό ιστό και να επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ΚοιΣΠΕ είναι υπηρεσίες καθαριότητας κτηρίων, διαχείρισης περιβάλλοντος και πρασίνου, υπηρεσίες μαζικής εστίασης, σχολικά γεύματα, υπηρεσίες στάθμευσης και καθαρισμού αυτοκινήτων κ.ά. Παράλληλα ορισμένοι συνεταιρισμοί παράγουν προϊόντα όπως μέλι, οπωροκηπευτικά, κουμ κουάτ και άλλα προϊόντα (βιολογικά και ελεγχόμενης φυτικής παραγωγής), ελαιόλαδο, κρασί σαπούνι. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τριάντα ΚοιΣΠΕ, που από το 2012 έχουν συστήσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚοιΣΠΕ, η οποία συστηματικά προωθεί τον θεσμό της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Επιχειρηματικότητας στη χώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας Covid-19, οι ΚοιΣΠΕ απειλούνται με απώλεια θέσεων που έχουν δημιουργηθεί και αντέξει τα τελευταία 20 έτη. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι των ΚοιΣΠΕ, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας και της εστίασης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο για την αναχαίτιση της επιδημίας όσο και την υποστήριξη του δικαιώματος για αξιοπρεπή εργασία. Ας ευχηθούμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η επένδυση για την Ψυχική Υγεία να είναι διαρκής και αυξανόμενη για την ευημερία των πολιτών και για την ισορροπία της κοινωνίας.


Κουπίδης Σωτήριος

Ιατρός Εργασίας, MD, MSc,PhD

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΚοιΣΠΕ

ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020)

Στο πέρασμα των είκοσι τελευταίων χρόνων, με τη συνεχή υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, μέσω του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΚοιΣΠΕ πήραν σάρκα και οστά. Το ιδιαίτερο αυτό κοινωνικό συνεταιριστικό κίνημα έχει τα εξής ποσοτικά χαρακτηριστικά:


• 30 ΚοιΣΠΕ σε όλη την επικράτεια και 3 πρωτοβουλίες σύστασης νέων.

• 3.300 οργανωμένοι συνεταιριστές, εκ των οποίων οι 1.300 είναι άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

• 1.000 εργαζόμενοι με μερική ή πλήρη απασχόληση εκ των οποίων οι 520 είναι άτομα με ψυχικές διαταραχές.

• Πάνω από 7.500.000 ευρώ ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών του έτους 2019.


Περισσότερα στο www.pokoispe.gr

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ