Είναι απαράδεκτο: Εμβολιάζουν τα παιδιά τους με πληροφορίες από το ίντερνετ!

Είναι απαράδεκτο: Εμβολιάζουν τα παιδιά τους με πληροφορίες από το ίντερνετ! Facebook Twitter
Η σύγχυση που έχει επικρατήσει εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει δημιουργήσει ανησυχίες και σκεπτικισμό σε αρκετούς γονείς και κρατά σε εγρήγορση τους επαγγελματίες Υγείας. Εικονογράφηση: Shutterstock
0

Το ακανθώδες θέμα των εμβολιασμών βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Η σύγχυση που έχει επικρατήσει εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει δημιουργήσει ανησυχίες και σκεπτικισμό σε αρκετούς γονείς και κρατά σε εγρήγορση τους επαγγελματίες Υγείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής μελέτης «Hellas Health VII», σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από νοσήματα που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό, ενώ πάνω από είκοσι εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό τους.

Όπως υποστηρίζει στη LiFO η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Σπούλου, από το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, η «πιο σημαντική προτεραιότητα για έναν γονέα είναι η φροντίδα για τον έγκαιρο εμβολιασμό». Πρόκειται για μια ιατρική πράξη που σώζει ζωές και αντιμετωπίζει λοιμώξεις.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνουμε ότι με αυτό τον τρόπο πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά σώζονται και προφυλάσσονται από σοβαρές ασθένειες. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από νοσήματα που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό, ενώ πάνω από είκοσι εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό τους.

— Πόσο αναγκαίοι είναι οι εμβολιασμοί και γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιλαράς;

Η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας οφείλεται στην ομάδα των Ρομά, η οποία παραμένει ανεμβολίαστη. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή των εμβολιασμών σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες παρουσιάζει προβλήματα εκ μέρους των κρατικών υποδομών.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που μετακινούνται πολύ εύκολα και οι περισσότεροι δεν είναι καταγεγραμμένοι. Βέβαια αυτό δεν μας εκπλήσσει, αφού περίπου κάθε δέκα χρόνια έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα παρόμοιων κρουσμάτων σε αυτές τις κοινότητες.

Επίσης, από τα στοιχεία που αναλύουμε διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και μια πληθυσμιακή ομάδα ενηλίκων, οι οποίοι είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν λάβει μόνο τη μία δόση εμβολίου λόγω του ότι όταν ήταν στην ηλικία χορήγησης του είχε αλλάξει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αναλύοντας, λοιπόν, τα κρούσματα ιλαράς, παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα ακόμη ποσοστό παιδιών που δεν εμβολιάζονται, αφού οι γονείς τους διακατέχονται από μια προσωπική αντίληψη για τους εμβολιασμούς, πιο συγκεκριμένα για το εμβόλιο MMR, το οποίο θεωρούν ότι έχει παρενέργειες.


— Τι απαντάτε σε όσους αντιτίθενται στους εμβολιασμούς;

Οι αντιρρήσεις και οι αμφιβολίες υπήρχαν πάντα, από την εμφάνιση των εμβολίων, όπως είχε συμβεί με την ευλογιά. Αν ανατρέξουμε αρκετούς αιώνες πριν, θα δούμε ότι οι γελοιογραφίες της εποχής αποτύπωναν τους ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο με ουρά η αυτιά αγελάδας.

Η πιο σημαντική ενέργεια που χρειάζεται να γίνει εκ μέρους των γονέων είναι να επικοινωνούν διαρκώς με τους παιδιάτρους. Δεν είναι δυνατόν ο γονιός να διατηρεί προσωπική άποψη για τον εμβολιασμό των παιδιών και να τη στηρίζει σε πληροφορίες που προέρχονται από το Διαδίκτυο, οι οποίες γνωρίζουμε πόσο αναξιόπιστες είναι.

Από την πλευρά τους, οι παιδίατροι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να έχουν πλήρη γνώση των εμβολίων, ώστε να δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις στους γονείς, να υπάρχει μια σωστή εμβολιαστική κάλυψη και να μην ξεσπούν επιδημίες.


— Τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει στο παιδί ο μη εμβολιασμός του;

Φανταστείτε έναν στρατιώτη που πηγαίνει στη μάχη χωρίς να φορά την πανοπλία του. Το παιδί είναι ένας οργανισμός που κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του έρχεται αντιμέτωπο με μικρόβια, από τα οποία πρέπει να προστατευτεί. Ουσιαστικά, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατεύεται από ασθένειες και παραμένει ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.

Οι γονείς είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την υγεία των παιδιών τους και επομένως για την πρόληψη των ασθενειών που τα απειλούν, η οποία πραγματοποιείται μέσω των εμβολίων. Έρχονται πολλές φορές γονείς στο νοσοκομείο οι οποίοι διακατέχονται από πολλά αισθήματα ενοχής για ασθένειες των παιδιών τους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν ενημερωθεί σωστά.


— Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες που παρουσιάζονται σήμερα και προλαμβάνονται από εμβόλια;

Παρατηρούνται κυρίως μηνιγγίτιδες, ιλαρά, γρίπη, κοκίτης ‒περισσότερο σε παιδιά Ρομά‒ καθώς και πνευμονίες. Πλέον, η μόνη βεβαιωμένη νόσος που έχει εξαλειφθεί είναι η ευλογιά. Σκεφτείτε ότι οι νέοι επιμελητές μας στο νοσοκομείο δεν είχαν δει ούτε ιλαρά.

Πάντως, δεν θεωρώ πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πλήρη εξάλειψη της ιλαράς μέχρι το 2020.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ