Είναι απαράδεκτο: Εμβολιάζουν τα παιδιά τους με πληροφορίες από το ίντερνετ!

Είναι απαράδεκτο: Εμβολιάζουν τα παιδιά τους με πληροφορίες από το ίντερνετ! Facebook Twitter
Η σύγχυση που έχει επικρατήσει εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει δημιουργήσει ανησυχίες και σκεπτικισμό σε αρκετούς γονείς και κρατά σε εγρήγορση τους επαγγελματίες Υγείας. Εικονογράφηση: Shutterstock
0

Το ακανθώδες θέμα των εμβολιασμών βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Η σύγχυση που έχει επικρατήσει εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει δημιουργήσει ανησυχίες και σκεπτικισμό σε αρκετούς γονείς και κρατά σε εγρήγορση τους επαγγελματίες Υγείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής μελέτης «Hellas Health VII», σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από νοσήματα που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό, ενώ πάνω από είκοσι εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό τους.

Όπως υποστηρίζει στη LiFO η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Σπούλου, από το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, η «πιο σημαντική προτεραιότητα για έναν γονέα είναι η φροντίδα για τον έγκαιρο εμβολιασμό». Πρόκειται για μια ιατρική πράξη που σώζει ζωές και αντιμετωπίζει λοιμώξεις.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνουμε ότι με αυτό τον τρόπο πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά σώζονται και προφυλάσσονται από σοβαρές ασθένειες. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από νοσήματα που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό, ενώ πάνω από είκοσι εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό τους.

— Πόσο αναγκαίοι είναι οι εμβολιασμοί και γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιλαράς;

Η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας οφείλεται στην ομάδα των Ρομά, η οποία παραμένει ανεμβολίαστη. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή των εμβολιασμών σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες παρουσιάζει προβλήματα εκ μέρους των κρατικών υποδομών.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που μετακινούνται πολύ εύκολα και οι περισσότεροι δεν είναι καταγεγραμμένοι. Βέβαια αυτό δεν μας εκπλήσσει, αφού περίπου κάθε δέκα χρόνια έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα παρόμοιων κρουσμάτων σε αυτές τις κοινότητες.

Επίσης, από τα στοιχεία που αναλύουμε διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και μια πληθυσμιακή ομάδα ενηλίκων, οι οποίοι είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν λάβει μόνο τη μία δόση εμβολίου λόγω του ότι όταν ήταν στην ηλικία χορήγησης του είχε αλλάξει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αναλύοντας, λοιπόν, τα κρούσματα ιλαράς, παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα ακόμη ποσοστό παιδιών που δεν εμβολιάζονται, αφού οι γονείς τους διακατέχονται από μια προσωπική αντίληψη για τους εμβολιασμούς, πιο συγκεκριμένα για το εμβόλιο MMR, το οποίο θεωρούν ότι έχει παρενέργειες.


— Τι απαντάτε σε όσους αντιτίθενται στους εμβολιασμούς;

Οι αντιρρήσεις και οι αμφιβολίες υπήρχαν πάντα, από την εμφάνιση των εμβολίων, όπως είχε συμβεί με την ευλογιά. Αν ανατρέξουμε αρκετούς αιώνες πριν, θα δούμε ότι οι γελοιογραφίες της εποχής αποτύπωναν τους ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο με ουρά η αυτιά αγελάδας.

Η πιο σημαντική ενέργεια που χρειάζεται να γίνει εκ μέρους των γονέων είναι να επικοινωνούν διαρκώς με τους παιδιάτρους. Δεν είναι δυνατόν ο γονιός να διατηρεί προσωπική άποψη για τον εμβολιασμό των παιδιών και να τη στηρίζει σε πληροφορίες που προέρχονται από το Διαδίκτυο, οι οποίες γνωρίζουμε πόσο αναξιόπιστες είναι.

Από την πλευρά τους, οι παιδίατροι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να έχουν πλήρη γνώση των εμβολίων, ώστε να δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις στους γονείς, να υπάρχει μια σωστή εμβολιαστική κάλυψη και να μην ξεσπούν επιδημίες.


— Τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει στο παιδί ο μη εμβολιασμός του;

Φανταστείτε έναν στρατιώτη που πηγαίνει στη μάχη χωρίς να φορά την πανοπλία του. Το παιδί είναι ένας οργανισμός που κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του έρχεται αντιμέτωπο με μικρόβια, από τα οποία πρέπει να προστατευτεί. Ουσιαστικά, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατεύεται από ασθένειες και παραμένει ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.

Οι γονείς είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την υγεία των παιδιών τους και επομένως για την πρόληψη των ασθενειών που τα απειλούν, η οποία πραγματοποιείται μέσω των εμβολίων. Έρχονται πολλές φορές γονείς στο νοσοκομείο οι οποίοι διακατέχονται από πολλά αισθήματα ενοχής για ασθένειες των παιδιών τους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν ενημερωθεί σωστά.


— Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες που παρουσιάζονται σήμερα και προλαμβάνονται από εμβόλια;

Παρατηρούνται κυρίως μηνιγγίτιδες, ιλαρά, γρίπη, κοκίτης ‒περισσότερο σε παιδιά Ρομά‒ καθώς και πνευμονίες. Πλέον, η μόνη βεβαιωμένη νόσος που έχει εξαλειφθεί είναι η ευλογιά. Σκεφτείτε ότι οι νέοι επιμελητές μας στο νοσοκομείο δεν είχαν δει ούτε ιλαρά.

Πάντως, δεν θεωρώ πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πλήρη εξάλειψη της ιλαράς μέχρι το 2020.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ