Ο θάνατος μίας σχέσης είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που όλοι κάποτε βιώνουμε. Άλλωστε, πλέον έχει αποδειχτεί και επιστημονικά πως ο χωρισμός προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τι σημαίνει όμως αν εσύ ακόμα ζεις με... φαντάσματα;

 

Στην ψηφιακή εποχή ο χωρισμός έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκος! Μπορεί να έχεις αδειάσει το σπίτι σου από τα προσωπικά του αντικείμενα ακόμα και τα δώρα του. Τι συμβαίνει όμως με το κινητό και τον υπολογιστή σου; Πρέπει, άραγε, να διαγράψεις τον πρώην σου από τα social media; Και τι πρέπει να κάνεις με τις φωτογραφίες του; Καταρχήν πάρε μια ανάσα γιατί σίγουρα δεν είσαι η μόνη που νιώθεις έτσι.

 

«Ο χωρισμός είναι από μόνος του πολύ δύσκολη διαδικασία. Το να διαγράφεις το ίδιο σου το παρελθόν τον κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Περιέργως, λοιπόν, το να δυσκολεύεσαι να σβήσεις κάθε ίχνος του πρώην σου από τα social media και το κινητό σου, είναι φυσιολογικό» λέει η Dr. Gary Brown, ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση σε θέματα σχέσεων.

 

Όσο δύσκολο κι αν είναι να κόψεις τα σχοινιά που σε συνδέουν με τον πρώην σου, αν το αποφεύγεις με την κρυφή ελπίδα πως θα είστε κάποτε πάλι μαζί, σαμποτάρει τις προσπάθειές σου να αναρρώσεις.

 

Η ανάκαμψη μετά από έναν χωρισμό δοκιμάζει τα όρια της αγάπης προς τον εαυτό μας όμως θυμήσου πως πάντα βγάζει κάπου καλύτερα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο πόνος θα περάσει.

 

Για να καταλάβεις καλύτερα τον λόγο που κρατάς φωτογραφίες του πρώην σου αναρωτήσου το εξής: «Νιώθω καλύτερα ή χειρότερα τώρα που βλέπω αυτήν τη φωτογραφία;». Η απάντηση θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν πρέπει να τις διαγράψεις ή να τις κρατήσεις.

 

Για πολλούς ανθρώπους οι αναμνήσεις αυτές είναι ευχάριστες με μια δόση νοσταλγίας οπότε αν νιώθεις το ίδιο, μπορείς να τις κρατήσεις. Αν ωστόσο δεν νιώθεις καλά, μείωσε τις πιθανότητες να δεις μπροστά σου μία. Σύμφωνα με την Brown, αν 10 εβδομάδες μετά τον χωρισμό είσαι ακόμα σε άσχημη κατάσταση κάθε φορά που βλέπεις ενθύμια του πρώην σου, ήρθε η ώρα να τα πετάξεις.

 

Εναλλακτικά, μπορείς να αντιγράψεις τις αγαπημένες σου φωτογραφίες σε ένα USB και να το βάλεις σε ένα κουτί, μαζί με τα υπόλοιπα ενθύμια που θες να κρατήσεις. Τοποθέτησέ το σε ένα σημείο που δεν θα τραβάει την προσοχή σου, μαζί με διάφορα άλλα ενθύμια από προηγούμενες εποχές στη ζωή σου. 

 

Η ανάκαμψη μετά από έναν χωρισμό δοκιμάζει τα όρια της αγάπης προς τον εαυτό μας όμως θυμήσου πως πάντα βγάζει κάπου καλύτερα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο πόνος θα περάσει. Στο ενδιάμεσο φρόντισε τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς και μην αφήσεις την πονεμένη σου καρδιά να σε πείσει πως ο έρωτας δεν αξίζει τον κόπο!

 

Με στοιχεία από το elitedaily.com