Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λέτε «όχι»

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λέτε «όχι» Facebook Twitter
Mια άρνηση που περιλαμβάνει κατηγορηματική διατύπωση -«Δεν απαντάω σε emails το βράδυ του Σαββάτου», είναι απείρως πιο αποτελεσματική από ένα αδύναμο «δεν μπορώ».
0

Το να είναι κανείς δοτικός και ευγενής είναι πραγματικά σπουδαίο. Είναι, όμως, και εξοντωτικό. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι να βοηθά κανείς τους συναδέλφούς του για παράδειγμα συχνά και χωρίς ποτέ να λέει "όχι", τελικά κάνει τον ίδιο χειρότερο στη δουλειά του και στην επίτευξη των δικών του στόχων. Ειδικά αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία εργαζομένων που καταφέρνουν πάντα να χειρίζονται τις "τοξικές" καταστάσεις του γραφείου ή του όποιου εργασιακού χώρου, αν είστε ο παρήγορος ώμος και το αυτί στο οποίο καταλήγουν όλοι να εκμυστηρευτούν τα παράπονα και τα προβλήματα τους, τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. 

Αν είστε όλα αυτά και ζείτε μία τέτοια κατάσταση, το να ξεφύγετε από αυτήν και να αρχίσετε να λέτε "όχι" σε ανθρώπους που απαιτούν τον χρόνο και την προσοχή σας, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως, γιατί οι γύρω σας έχουν συνηθίσει να ακούν από εσάς μόνο το "ναι" και συχνά να εισπράττουν μια έτοιμη λύση στα προβλήματά τους. Όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει, αν αρχίσετε να είστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα πείτε (τελικά) "όχι", αν επιλέξετε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα: μια άρνηση που περιλαμβάνει κατηγορηματική διατύπωση -"Δεν απαντάω σε emails το βράδυ του Σαββάτου", είναι απείρως πιο αποτελεσματική από ένα αδύναμο "δεν μπορώ". 

Το συμπέρασμα προέρχεται από τα αποτελέσματα έρευνας του 2012 που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιθεώρησης Καταναλωτή και εκεί βρέθηκε ότι η διατύπωση -ακριβώς όπως στις διαφημίσεις- είναι που κάνει τη διαφορά. Με το να πει κάποιος "δεν τρώω το τάδε προϊόν", όταν του προσέφεραν, ας πούμε, junk food, έκανε τους συμμετέχοντες στην έρευνα να νιώθουν πιο δυνατοί στο να αρνηθούν τον πειρασμό από το να ψελλίσουν απλώς "δεν κάνει", "δεν μπορώ" ή "δεν μου επιτρέπεται να το φάω". Το ίδιο ακριβώς σενάριο ίσχυε και για πράγματα που κάποιος ήθελε να αποφύγει, το γυμναστήριο, λόγου χάριν. Άλλη δυναμική έχει το να πει κανείς "δεν κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο" από το "δεν μπορώ να κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο". 

Η εξήγηση σε ό,τι αφορά την επιμονή στη διατύπωση έχει να κάνει με το πόσο χώρο αφηνει κανείς στο να παραβιαστεί αυτό που θέλει να κάνει από κάποιον άλλον λίγο αργότερα. Ανεξάρτητα από το αν απευθύνεται κανείς στον ίδιο του τον εαυτό ή σε έναν άλλον άνθρωπο το "δεν μπορώ" αφήνει την εντύπωση ότι δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως μπορέσετε λίγο αργότερα. Το "δεν κάνω", "δεν θέλω", "δεν θα γίνει" δεν αφήνει περιθώριο για καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Είναι ένας γρήγορος, ξεκάθαρος και απολύτως κατηγορηματικός τρόπος να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε μία κατάσταση. Είναι κάτι που πρώτα το λέμε στον εαυτό μας και μετά με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά στους άλλους: "δεν θέλω να το κάνω". Είναι καλύτερο από το "όχι" και μας κάνει -επίσης- να νιώθουμε καλύτερα. 

Με στοιχεία από το ΝΥmag.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ