8 γκάφες οικοδεσπότη / προσκεκλημένου και πώς να τις αποφύγετε στις φετινές γιορτές

8 γκάφες οικοδεσπότη / προσκεκλημένου και πώς να τις αποφύγετε στις φετινές γιορτές Facebook Twitter
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές ή τους λεκέδες, ο οικοδεσπότης δεν επιτρέπει ποτέ σε προσκεκλημένο να καθαρίσει/επιδιορθώσει το οτιδήποτε, εκτός κι αν έβαλε φωτιά στο σπίτι, οπότε αλλάζει η κλίμακα μέτρησης της ζημιάς.
0

Είτε ως οικοδεσπότες, είτε ως καλεσμένοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Να φιλοξενήσουμε τον κόσμο που προσκαλέσαμε και να τον κάνουμε να περάσει καλά στην πρώτη περίπτωση, να τιμήσουμε αυτόν που μας υποδέχεται και να είμαστε ευχάριστη συντροφιά στη χαρά του στη δεύτερη.

Ειδικά, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με ρεβεγιόν και ονομαστικές γιορτές εν όψει, τα δώρα, τα κεράσματα και οι ευχές πάνε και έρχονται. Το ίδιο, όμως, και κάποιες αμήχανες στιγμές από τις οποίες μόνο οι σύγχρονοι κανόνες καλής συμπεριφοράς –και κάποιοι παλιότεροι- μπορούν να μας σώσουν. Όπως επίσης και από τα κακόβουλα σχόλια που μπορούν να τις συνοδεύσουν. Παραδείγματος, χάριν, πότε ανοίγουμε τα δώρα; Πώς ευχόμαστε σε ζευγάρια; Τι κάνουμε με όσα καλά μας προσφέρουν οι καλεσμένοι; Ας δούμε 8 τέτοιες περιπτώσεις.

1. Πότε ανοίγουμε τα δώρα;

Κατ' αρχάς, αν και το κάνουμε αυθόρμητα, ποτέ δεν κοιτάμε το δώρο, πριν αγκαλιάσουμε εγκάρδια αυτόν που μας το προσφέρει. Η πολιτική ορθότητα λέει ότι δεν ανοίγουμε τα δώρα μπροστά στους υπόλοιπους προσκεκλημένους για να μη φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση, ειδικά αυτόν που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για κάτι ακριβό. Οπότε; Τα ιδανικό θα ήταν να το ανοίξουμε κατ' ευθείαν μπροστά σ' αυτόν που μας το πρόσφερε. Εννοείτε ότι ευχαριστούμε με ειλικρίνεια και εκτίμηση, φιλάμε και αγκαλιάζουμε αυτόν που το πρόσφερε και δεν δείχνουμε ποτέ αν μας άρεσε ή όχι.

2. Τι κάνουμε με τα γλυκά / ποτά που μας προσφέρουν;

Οι καλοί οικοδεσπότες σερβίρουν τα γλυκά που τους έφεραν μαζί με όσα έχουν σκοπό να προσφέρουν οι ίδιοι, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους. Δεν είναι επιβεβλημένο να συμβεί το ίδιο με τα ποτά, ειδικά αν δεν ταιριάζουν με την οινική λίστα που συνοδεύει τα εδέσματα που ετοίμασαν. Δεν κρατούν ποτέ τα προσφερόμενα γλυκά για «μετά», χωρίς να τα σερβίρουν ποτέ!

Η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία, ακόμη κι αν δεν το έχετε βγάλει από τη συσκευασία του, όταν κάποτε το χάρισαν σε εσάς. Τα δώρα δεν δωρίζονται, δεν επανασυσκευάζονται, δεν καμουφλάρονται ως καινούρια.

3. Πώς ευχόμαστε σε ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά;

Ασχέτως αν γιορτάζει ο ένας από τους δύο, ευχόμαστε και στους δύο: πρώτα στον εορτάζοντα και μετά στον/στην σύντροφό του, με την ευχή να τον/την χαίρεται και να τον/την καμαρώνει. Αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά δεν τα ξεχνάμε και τα συμπεριλαμβάνουμε στις ευχές μας.

4. Τι κάνουμε αν δεν προλάβαμε να πάρουμε δώρο;

Ένα καλό κρασί, ένα κουτί γλυκά ή ένα ωραίο μπουκέτο λουλούδια ή μια γλάστρα θα σώζουν πάντα την κατάσταση, αλλά όχι για πάντα. Δεν επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι επιφυλασσόμαστε και φροντίζουμε να ανταποδώσουμε είτε με ένα κέρασμα ή με μία έξοδο, στην οποία πληρώνουμε εμείς.

5. Τι τρώνε οι καλεσμένοι;

Πριν προσκαλέσουμε, πάντα ρωτάμε τους φίλους που θα μας τιμήσουν, αν υποφέρουν από κάποια αλλεργία ή αν είναι vegan. Ετοιμάζουμε ένα μικρότερο ξεχωριστό μενού για τη μειοψηφία της παρέας, ώστε να μη νιώσει κανείς εκτός κλίματος και τραπεζιού. Επίσης, αν προκύψουν οι υπεράριθμοι είναι προτιμότερο χωρίς... κάθισμα να μείνουμε εμείς, αλλά όχι οι καλεσμένοι.

8 γκάφες οικοδεσπότη / προσκεκλημένου και πώς να τις αποφύγετε στις φετινές γιορτές Facebook Twitter
Aν δεν προλάβουμε να πάρουμε δώρο ένα ωραίο μπουκέτο λουλούδια ή μια γλάστρα θα σώζουν πάντα την κατάσταση.

6. Με το λάθος ρούχο τι γίνεται;

Αν είμαστε καλεσμένοι και μας διέφυγε το dress code ζητάμε μια φορά συγνώμη από τους οικοδεσπότες και δεν επανερχόμαστε στο θέμα. Αν είμαστε οι οικοδεσπότες, απλώς κάνουμε το παν για να μη νιώσει δυσάρεστα ο προσκεκλημένος.

7. Ζημιές/κατοικίδια/λεκέδες;

Ως οικοδεσπότες, τη νύχτα του πάρτι οφείλουμε να περιορίσουμε το κατοικίδιο μας σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Ναι, είναι στενόχωρο, αλλά δεν τα πάμε όλοι καλά με τα ζώα. Ως καλεσμένοι, οφείλουμε να ρωτήσουμε αν μπορούμε να έχουμε μαζί το σκύλο μας, αν και το προτιμότερο θα ήταν όχι, για να αποφευχθούν οι στιγμές νευρικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές ή τους λεκέδες, ο οικοδεσπότης δεν επιτρέπει ποτέ σε προσκεκλημένο να καθαρίσει/επιδιορθώσει το οτιδήποτε, εκτός κι αν έβαλε φωτιά στο σπίτι, οπότε αλλάζει η κλίμακα μέτρησης της ζημιάς. Επειδή, ωστόσο, αυτό είναι το ακραίο και το σύνηθες είναι μερικά σπασμένα ποτήρια ή κάποιες καμένες από τσιγάρο επιφάνειες, προνοεί για τα πολυτιμότερα και επιβιώνει με τις λιγότερες δυνατές φθορές...

8. Τι κάνετε με όσους δεν ήρθαν; Τι λέτε αφού δεν πήγατε;

Ο παλιός κανόνας αστικής ευγένειας λέει ότι ευχαριστούμε με ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο όσους τίμησαν την πρόσκλησή μας. Στις μέρες μας υπάρχει το Facebook και το Instagram και μερικά taggαρίσματα αρκούν για να εκφράσουν το πώς περάσαμε και το πόσο ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες για τη βραδιά. Και πάλι, όμως, μια καλή κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο πάντα θα έχει άλλη αξία.

Κι αν δεν βρήκαμε χρόνο για ν' ανταποκριθούμε σ' αυτό το κάλεσμα; Μια ευγενική δικαιολογία ή ο ειλικρινής λόγος της απουσίας μας θα συντηρήσει την ανέφελη σχέση. Καθόλου δικαιολογία, καθόλου σχέση. Γι' αυτό δεν εμφανιστήκαμε άλλωστε...

9. Προσοχή: το δώρο δεν δωρίζεται 

Η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία, ακόμη κι αν δεν το έχετε βγάλει από τη συσκευασία του, όταν κάποτε το χάρισαν σε εσάς. Τα δώρα δεν δωρίζονται, δεν επανασυσκευάζονται, δεν καμουφλάρονται ως καινούρια. Δεν είναι η χειρονομία που δεν κάνατε. Είναι ότι οι άλλοι δεν είναι αφελείς και πίσω από αυτή σας την κίνηση, θα διαβάζουν την πραγματική σας πρόθεση που είναι η αδιαφορία και η εξαπάτηση. 

Με στοιχεία από Forbes, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ