ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι προπονητές λένε ότι το ξάφνιασμα σώματος και πνεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της γυμναστικής.
1

Αν έχεις βαρεθεί το cross training και το pilates, ήρθε η ώρα να ανανεώσεις τον τρόπο που γυμνάζεσαι: να προπονηθείς για μαζορέτα ή σαμουράι, να κάνεις ακροβατική γυμναστική ή ιστορική οπλομαχία. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές σχολές που προσφέρουν αθλήματα εναλλακτικής εκγύμνασης, άλλα εκρηκτικά και δυναμικά, όπως το cheerleading και το acrodance, και άλλα πιο ζεν και χαλαρωτικά, όπως το iaido (πολεμική τέχνη των σαμουράι) και το zazen (μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένη στον διαλογισμό). Τα μαθήματα γίνονται από αθλητές και πρωταθλητές που ασχολούνται φανατικά με τα ασυνήθιστα αυτά αθλήματα κι έχουν βάλει στόχο να μεταδώσουν την αγάπη τους γι' αυτά στους μαθητές τους. Το καλό που έχουν τα εναλλακτικά μαθήματα είναι το στοιχείο της έκπληξης: δεν ξέρεις τι να περιμένεις πριν από την προπόνηση και αυτό την κάνει πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα. Οι προπονητές λένε ότι το ξάφνιασμα σώματος και πνεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της γυμναστικής.


Αυτά είναι τα έξι πιο εναλλακτικά αθλήματα που μπορείς να βρεις στην Αθήνα αυτό τον καιρό.

Cheerleading

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, από τεσσάρων και πάνω μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε.

Το cheerleading ή, αλλιώς, προπόνηση για μαζορέτες είναι ένα νέο άθλημα στην Ελλάδα και μόλις τα τελευταία επτά χρόνια έχει ξεκινήσει να μπαίνει στην κούρσα του πρωταθλητισμού. Το cheerleading γεννήθηκε στην Αμερική αρχές του 19ου αιώνα από φοιτητές που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της διοίκησης και των καθηγητών για τις κακές συνθήκες που επικρατούσαν στα πανεπιστήμια. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, οι φοιτητές διοχέτευσαν την ενέργειά τους στα γήπεδα και το 1877 ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα μαζορετών που αποτελούνταν μόνο από άνδρες. Οι γυναικείες ομάδες δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα και τελικά επικράτησαν. Σήμερα το cheerleading απευθύνεται και στα δύο φύλα και μια δυνατή ομάδα πρέπει να έχει και άνδρες και γυναίκες. Το cheerleading έχει πολύ δυναμική και απαιτητική προπόνηση, περιλαμβάνει ασκήσεις μπαλέτου, ρυθμικής, ακροβατικής και ενόργανης, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον χορό. «Τα μαθήματα προσφέρουν πολύ καλή προθέρμανση, αναπτύσσουν την ευλυγισία σου και ταυτόχρονα διασκεδάζεις» λέει η Θεώνη Μάρτζακλη, προπονήτρια cheerleader. «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, από τεσσάρων και πάνω μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Υπάρχουν τμήματα για παιδιά, μητέρες, πατέρες, τμήματα ενηλίκων γενικότερα. Το επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει καθένας εξαρτάται από το πόση προπόνηση θα κάνει και με πόση όρεξη. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να φτάσουν σε αγωνιστικό επίπεδο και κάποιοι άλλοι να το κάνουν μόνο για διασκέδαση» προσθέτει. Από το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπορεί κάποιος να πάει σε πανευρωπαϊκό, στη συνέχεια σε παγκόσμιο και σε λίγα χρόνια που θα γίνει ολυμπιακό το άθλημα σε Ολυμπιάδα. Τελευταία, έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα πολλών σχολείων. Το χαρακτηριστικό φόρεμα της μαζορέτας είναι απαραίτητο για κάθε αθλήτρια και, φυσικά, τα πομ-πομ, που δεν είναι διακοσμητικά του χεριού αλλά αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του αθλήματος σε σχέση με τα αλλά είδη χορού. Υπάρχει η κατηγορία cheerleading που περιλαμβάνει τα πετάγματα, τις φωνές και τα ακροβατικά και το freestyle pom cheerdance. Το show που παρουσιάζεται στα διαλείμματα των αγώνων μπάσκετ δεν έχει καμία σχέση με την προπόνηση που γίνεται στους συλλόγους. Αν κάποιος προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα, η πρόοδος είναι ραγδαία, γιατί το μάθημα είναι αερόβιο και η προπόνηση αρκετά σκληρή.

Πού μπορείς να προπονηθείς:

Αθλητικός Σύλλογος Θεαγένης, Χαροκόπου 117, Καλλιθέα

Iaido

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην Ελλάδα ασχολούνται λίγοι με το άθλημα γιατί απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αρκετά χρόνια εξάσκησης.

Το iaido είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη από την εποχή των πολεμιστών σαμουράι. Το άθλημα γίνεται με σπαθί και ο μαθητής μαθαίνει να ξιφουλκεί και να αντεπιτίθεται όταν απειλείται με ξίφος από έναν ή και περισσότερους αντιπάλους. Αρχικά, ο ασκούμενος μαθαίνει το τελετουργικό της τέχνης και του χώρου άσκησης (dojo). Σε προχωρημένο στάδιο, εκτελούνται κινήσεις με αντίπαλο (kumitachi) και κόψιμο κατάλληλων στόχων με χρήση αληθινής λεπίδας (shinken). Στην Ελλάδα ασχολούνται λίγοι με το άθλημα γιατί απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αρκετά χρόνια εξάσκησης. Η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη γιατί μέσα από την επίμονη εξάσκηση διαμορφώνεται το πνεύμα και, όπως λένε οι προπονητές, «ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι». Η δομή της εξάσκησης περιλαμβάνει ξιφούλκηση και κόψιμο κρατώντας το ξίφος με το ένα χέρι (nukitsuke), αποφασιστικό κόψιμο κρατώντας το ξίφος με τα δυο χέρια (kiritsuke), αποτίναξη και καθαρισμό του αίματος από τη λάμα (chiburui) και επαναφορά του ξίφους στη θήκη (noto). Kατά την εξάσκηση, οι μαθητές φοράνε το hakama (πολύ φαρδύ παντελόνι) και το keikogi (φαρδύ σακάκι). Δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με το χρώμα της ενδυμασίας – συνήθως η hakama είναι μπλε, μαύρη ή λευκή και το keikogi σε χρώμα που να συνδυάζεται με αυτή. Μια κατάλληλη ζώνη (iai obi) φοριέται για να διατηρεί το ξίφος στη θέση του. Συμπληρωματικό της εμφάνισης είναι το zeken, υφασμάτινο «ταμπελάκι» που τοποθετείται αριστερά στο στήθος και γράφει το όνομα του ασκούμενου. Αρχικά, για την εξάσκηση χρησιμοποιείται μια ξύλινη απομίμηση ξίφους, το bokken/bokuto, και στη συνέχεια το iaito, μεταλλική απομίμηση κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου, ενώ για τους πλέον έμπειρους ασκούμενους υπάρχει το shinken, η αληθινή λεπίδα.

Πού μπορείς να κάνεις:

Zen Center Athens, Λιμπονά 2 & Βασιλικής, πλατεία Αγίας Ειρήνης

Αcrodance

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Τονώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, αυξάνει τον αυτοέλεγχο και συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας.

Το acrodance ξεκίνησε στην Αθήνα πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για πρωτοποριακό ακροβατικό χορό, πολύ διασκεδαστικό, γιατί κάθε προπόνηση είναι σαν παιχνίδι. Οι ασκήσεις σε κάθε μάθημα είναι διαφορετικές και δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει. Γίνονται θεματικές εβδομάδες, όπως εβδομάδα βυθού, τέτρις ή με super ήρωες, οπότε η γυμναστική εμπνέεται από το εκάστοτε θέμα. Τα κυριότερα οφέλη του acrodance είναι η ενδυνάμωση, η ευλυγισία και η ευκινησία. Βοηθά στην αποβολή του άγχους, του φόβου και των αρνητικών συναισθημάτων. Τονώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, αυξάνει τον αυτοέλεγχο και συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας. Στα μαθήματα οι ασκούμενοι, με την καθοδήγηση των προπονητών, καλούνται να «τσαλακωθούν» και να κάνουν κινήσεις που στην αρχή μπορεί να τους φαίνονται από αστείες μέχρι γελοίες, αλλά στην πορεία να τους χαρίσουν ελευθερία. «Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εκγύμνασης του σώματος που αποσκοπεί στην ελεύθερη ψυχοσωματική έκφραση. Μέσα από την κίνηση και τη δημιουργικότητα οδηγούμαστε στην ψυχοσωματική ανάπτυξη» λέει η Άννα Ομηρίδη, προπονήτρια acrodance. «Η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν κατηγορίες μαθημάτων και τμήματα για όλα τα επίπεδα και όλα τα γούστα. Το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα ρούχα και καλή διάθεση» συμπληρώνει. Κάθε μάθημα acrodance διαρκεί μιάμιση ώρα: γίνεται προθέρμανση, δημιουργικό παιχνίδι, επίτευξη των ακροβατικών και χορευτικών στόχων και στο τέλος αποθεραπεία και χαλάρωση.

Πού μπορείς να κάνεις:

Acrοdance by Anna Omiridi, Γρεβενών 23, Κεραμεικός

Ιστορική Οπλομαχία

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται με ασκήσεις που αυξάνουν τις δεξιότητές τους, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης, η μυϊκή ενδυνάμωση και το footwork.

Οι ιστορικές ευρωπαϊκές πολεμικές τέχνες, ή ιστορική οπλομαχία/ξιφασκία, είναι οι πολεμικές τέχνες που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη από το 1300 έως το 1800 μ.Χ. και εξασκούνταν στο πεδίο της μάχης ή σε μονομαχίες. Σιγά-σιγά ξεχάστηκαν ή άλλαξαν μορφή. Στην Αθήνα γίνονται μαθήματα ιστορικής οπλομαχίας στα οποία μελετώνται εγχειρίδια Γερμανών και Ιταλών οπλοδιδασκάλων αλλά και μεταγενέστερων Ισπανών, Γάλλων, Άγγλων και Σκωτσέζων του 17ου- 18ου αιώνα. Διδάσκεται και οπλομαχητική τέχνη των Βίκινγκ και των Βυζαντινών. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε, παιδιά, ηλικιωμένοι, αθλητές και μη, αρκεί να αγαπούν τον αθλητισμό. «Συνήθως το άθλημα το επιλέγουν άνθρωποι που τους αρέσουν οι μονομαχίες με τη χρήση ιστορικών όπλων, ζωγράφοι που θέλουν να βλέπουν ζωντανά τα "μοντέλα" πριν ζωγραφίσουν έναν πίνακα με πολεμικό χαρακτήρα, αθλητές κλασικής ξιφασκίας και, φυσικά, όσοι ψάχνουν το κάτι διαφορετικό» λέει ο Γεώργιος Γεωργάς, προπονητής ιστορικής οπλομαχίας. «Το μάθημα διαρκεί από μία έως δύο ώρες και γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται με ασκήσεις που αυξάνουν τις δεξιότητές τους, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης, η μυϊκή ενδυνάμωση και το footwork. Μαθαίνουν τεχνικές, τακτικές και προσπαθούν να τις εφαρμόσουν σε ελεύθερο sparring, είτε για αυτοάμυνα είτε για να κατέβουν σε τουρνουά» συμπληρώνει. Στην ιστορική οπλομαχία μπορεί κάποιος να γυμναστεί συνολικά και ταυτόχρονα να βιώσει τη συγκίνηση της μονομαχίας. Η ιστορική ξιφασκία, όπως και η κλασική, μαθαίνει τον ασκούμενο να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό τακτικής, και ταυτόχρονα προσφέρει γνώσεις πολεμικής ιστορίας.

Πού μπορείς να κάνεις:

ΑΓΣ Ξιφασκίας Πειραιά, Πραξιτέλους 120, Πειραιάς

Zazen

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
O Δυτικός άνθρωπος έχει συνηθίσει να διαχωρίζει το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, αλλά στο zazen όλα αυτά λειτουργούν ως μία αλήθεια και μία πραγματικότητα.

«Zazen» ονομάζεται ο τύπος του στοχασμού και της αυτοσυγκέντρωσης που βοηθάει στη μελέτη του εαυτού. Η λέξη «zazen» είναι ένας ιαπωνικός όρος που εκλατινίστηκε και προκύπτει από τις λέξεις «Za», που σημαίνει κάθομαι, και «Zen», που σημαίνει διαλογίζομαι και συγκεντρώνομαι. Το zazen στοχεύει στην επαναφορά του μυαλού στην αρχική, αγνή και καθαρή του κατάσταση και στη δυνατότητά του να βλέπει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Σημαντικά στην πρακτική του zazen είναι η σιωπή και ο διαφωτισμός που προκύπτουν μέσα από αυτή. Η έννοια-κλειδί του zazen είναι το «εδώ και τώρα», το πιο σημαντικό είναι το παρόν. Εξίσου σημαντικό είναι και το «κάθομαι απλώς» (σικαντάζα), «χωρίς δικαιολογία, χωρίς σκοπό μήτε ιδιοτέλεια» (μουσοτόκου). Σε μια συνεδρία zazen, που μπορεί να διαρκέσει από δέκα λεπτά μέχρι μία ολόκληρη μέρα, οι ασκούμενοι μαθαίνουν να απελευθερώνονται από προσκολλήσεις, να αυξάνουν την εσωτερική τους ενέργεια χωρίς να τη σπαταλούν, έτσι ώστε να τη διοχετεύουν ευεργετικά στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι δάσκαλοι λένε ότι βαθμιαία αναπτύσσονται η συμπόνια και η δοτικότητα. Επίσης λένε ότι ο Δυτικός άνθρωπος έχει συνηθίσει να διαχωρίζει το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, αλλά στο zazen όλα αυτά λειτουργούν ως μία αλήθεια και μία πραγματικότητα. Το ολοήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 καθίσματα με kinhin (διαλογιστικό περπάτημα) ενδιάμεσα και στο τέλος συζήτηση μεταξύ των ασκουμένων. Προσφέρεται λιτό μεσημεριανό, συνήθως ρύζι και σούπα λαχανικών εποχής, και παράλληλα εξάσκηση στη χρήση oryoki, τον τρόπο που τρώνε οι μοναχοί στα μοναστήρια Zen και θεωρείται από πολλούς ο πιο εκλεπτυσμένος για να φάει κανείς. Το Zen είναι γνωστό ως «σχολή διαλογισμού» του βουδισμού και αποτελεί την πιο σημαντική επανάσταση της ανθρώπινης συνείδησης. Ο μεγάλος δάσκαλος Dogen Zenji, που εξέφρασε και καθιέρωσε τη σοφία και την ευσπλαχνία του Βούδα κατά τον 13ο αιώνα στην Ιαπωνία, έλεγε ότι «το να μελετάς τον Δρόμο του Βούδα σημαίνει να μελετάς τον εαυτό σου, το να μελετάς τον εαυτό σου σημαίνει να ξεχνάς τον εαυτό σου και το να ξεχνάς τον εαυτό σου σε οδηγεί στο να διαφωτίζεσαι σε σχέση με δεκάδες χιλιάδες άλλα πράγματα».

Πού μπορείς να κάνεις:

Zen Center Athens, Λιμπονά 2 & Βασιλικής, πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Το zen day γίνεται συνήθως τις Κυριακές και μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο [email protected].

Callisthenics

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Η καλλισθενική γυμναστική είναι σχεδιασμένη για να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τους μυς.

Σύμφωνα με έναν αρχαίο αστικό μύθο, η άσκηση πήρε το όνομα ενός από τους φερόμενους ως πρώτους υποστηρικτές της, του Έλληνα ιστορικού Καλλισθένη. Στην Αθήνα η καλλισθενική γυμναστική έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια, όταν πολλοί μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου ήταν πολύ διαδεδομένο το άθλημα, ξεκίνησαν να βγαίνουν σε πάρκα και πλατείες και να κάνουν εντυπωσιακές ασκήσεις. Άνοιξαν και σχολές αφιερωμένες στο ιδιαίτερο αυτό άθλημα και ολοένα περισσότεροι αθλητές που προέρχονται από την ενόργανη και την ακροβατική γυμναστική στρέφονται στα callisthenics, διοργανώνοντας μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται, για αρχάριους αλλά και προχωρημένους. Η καλλισθενική γυμναστική είναι σχεδιασμένη για να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τους μυς. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυϊκή ενδυνάμωση, δηλαδή ασκήσεις σωματικού βάρους. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της δύναμης προέρχεται από την αύξηση της έντασης της άσκησης. Η καλλισθενική γυμναστική προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση σε ολόκληρο το σώμα, ευλυγισία και ισορροπία. Η ακροβατική γυμναστική και το hand balancing είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά του αθλήματος. Στις ασκήσεις περιλαμβάνονται κινήσεις κάμψης, τεντώματος, συστροφής, αιώρησης, άλματα και βυθίσεις.

Πού μπορείς να κάνεις:

School of Callisthenics Athens, λεωφόρος Βουλιαγμένης 138, Ελληνικό

Υγεία & Σώμα
1

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ