6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι προπονητές λένε ότι το ξάφνιασμα σώματος και πνεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της γυμναστικής.
1

Αν έχεις βαρεθεί το cross training και το pilates, ήρθε η ώρα να ανανεώσεις τον τρόπο που γυμνάζεσαι: να προπονηθείς για μαζορέτα ή σαμουράι, να κάνεις ακροβατική γυμναστική ή ιστορική οπλομαχία. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές σχολές που προσφέρουν αθλήματα εναλλακτικής εκγύμνασης, άλλα εκρηκτικά και δυναμικά, όπως το cheerleading και το acrodance, και άλλα πιο ζεν και χαλαρωτικά, όπως το iaido (πολεμική τέχνη των σαμουράι) και το zazen (μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένη στον διαλογισμό). Τα μαθήματα γίνονται από αθλητές και πρωταθλητές που ασχολούνται φανατικά με τα ασυνήθιστα αυτά αθλήματα κι έχουν βάλει στόχο να μεταδώσουν την αγάπη τους γι' αυτά στους μαθητές τους. Το καλό που έχουν τα εναλλακτικά μαθήματα είναι το στοιχείο της έκπληξης: δεν ξέρεις τι να περιμένεις πριν από την προπόνηση και αυτό την κάνει πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα. Οι προπονητές λένε ότι το ξάφνιασμα σώματος και πνεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της γυμναστικής.


Αυτά είναι τα έξι πιο εναλλακτικά αθλήματα που μπορείς να βρεις στην Αθήνα αυτό τον καιρό.

Cheerleading

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, από τεσσάρων και πάνω μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε.

Το cheerleading ή, αλλιώς, προπόνηση για μαζορέτες είναι ένα νέο άθλημα στην Ελλάδα και μόλις τα τελευταία επτά χρόνια έχει ξεκινήσει να μπαίνει στην κούρσα του πρωταθλητισμού. Το cheerleading γεννήθηκε στην Αμερική αρχές του 19ου αιώνα από φοιτητές που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της διοίκησης και των καθηγητών για τις κακές συνθήκες που επικρατούσαν στα πανεπιστήμια. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, οι φοιτητές διοχέτευσαν την ενέργειά τους στα γήπεδα και το 1877 ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα μαζορετών που αποτελούνταν μόνο από άνδρες. Οι γυναικείες ομάδες δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα και τελικά επικράτησαν. Σήμερα το cheerleading απευθύνεται και στα δύο φύλα και μια δυνατή ομάδα πρέπει να έχει και άνδρες και γυναίκες. Το cheerleading έχει πολύ δυναμική και απαιτητική προπόνηση, περιλαμβάνει ασκήσεις μπαλέτου, ρυθμικής, ακροβατικής και ενόργανης, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον χορό. «Τα μαθήματα προσφέρουν πολύ καλή προθέρμανση, αναπτύσσουν την ευλυγισία σου και ταυτόχρονα διασκεδάζεις» λέει η Θεώνη Μάρτζακλη, προπονήτρια cheerleader. «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, από τεσσάρων και πάνω μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Υπάρχουν τμήματα για παιδιά, μητέρες, πατέρες, τμήματα ενηλίκων γενικότερα. Το επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει καθένας εξαρτάται από το πόση προπόνηση θα κάνει και με πόση όρεξη. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να φτάσουν σε αγωνιστικό επίπεδο και κάποιοι άλλοι να το κάνουν μόνο για διασκέδαση» προσθέτει. Από το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπορεί κάποιος να πάει σε πανευρωπαϊκό, στη συνέχεια σε παγκόσμιο και σε λίγα χρόνια που θα γίνει ολυμπιακό το άθλημα σε Ολυμπιάδα. Τελευταία, έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα πολλών σχολείων. Το χαρακτηριστικό φόρεμα της μαζορέτας είναι απαραίτητο για κάθε αθλήτρια και, φυσικά, τα πομ-πομ, που δεν είναι διακοσμητικά του χεριού αλλά αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του αθλήματος σε σχέση με τα αλλά είδη χορού. Υπάρχει η κατηγορία cheerleading που περιλαμβάνει τα πετάγματα, τις φωνές και τα ακροβατικά και το freestyle pom cheerdance. Το show που παρουσιάζεται στα διαλείμματα των αγώνων μπάσκετ δεν έχει καμία σχέση με την προπόνηση που γίνεται στους συλλόγους. Αν κάποιος προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα, η πρόοδος είναι ραγδαία, γιατί το μάθημα είναι αερόβιο και η προπόνηση αρκετά σκληρή.

Πού μπορείς να προπονηθείς:

Αθλητικός Σύλλογος Θεαγένης, Χαροκόπου 117, Καλλιθέα

Iaido

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην Ελλάδα ασχολούνται λίγοι με το άθλημα γιατί απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αρκετά χρόνια εξάσκησης.

Το iaido είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη από την εποχή των πολεμιστών σαμουράι. Το άθλημα γίνεται με σπαθί και ο μαθητής μαθαίνει να ξιφουλκεί και να αντεπιτίθεται όταν απειλείται με ξίφος από έναν ή και περισσότερους αντιπάλους. Αρχικά, ο ασκούμενος μαθαίνει το τελετουργικό της τέχνης και του χώρου άσκησης (dojo). Σε προχωρημένο στάδιο, εκτελούνται κινήσεις με αντίπαλο (kumitachi) και κόψιμο κατάλληλων στόχων με χρήση αληθινής λεπίδας (shinken). Στην Ελλάδα ασχολούνται λίγοι με το άθλημα γιατί απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αρκετά χρόνια εξάσκησης. Η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη γιατί μέσα από την επίμονη εξάσκηση διαμορφώνεται το πνεύμα και, όπως λένε οι προπονητές, «ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι». Η δομή της εξάσκησης περιλαμβάνει ξιφούλκηση και κόψιμο κρατώντας το ξίφος με το ένα χέρι (nukitsuke), αποφασιστικό κόψιμο κρατώντας το ξίφος με τα δυο χέρια (kiritsuke), αποτίναξη και καθαρισμό του αίματος από τη λάμα (chiburui) και επαναφορά του ξίφους στη θήκη (noto). Kατά την εξάσκηση, οι μαθητές φοράνε το hakama (πολύ φαρδύ παντελόνι) και το keikogi (φαρδύ σακάκι). Δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με το χρώμα της ενδυμασίας – συνήθως η hakama είναι μπλε, μαύρη ή λευκή και το keikogi σε χρώμα που να συνδυάζεται με αυτή. Μια κατάλληλη ζώνη (iai obi) φοριέται για να διατηρεί το ξίφος στη θέση του. Συμπληρωματικό της εμφάνισης είναι το zeken, υφασμάτινο «ταμπελάκι» που τοποθετείται αριστερά στο στήθος και γράφει το όνομα του ασκούμενου. Αρχικά, για την εξάσκηση χρησιμοποιείται μια ξύλινη απομίμηση ξίφους, το bokken/bokuto, και στη συνέχεια το iaito, μεταλλική απομίμηση κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου, ενώ για τους πλέον έμπειρους ασκούμενους υπάρχει το shinken, η αληθινή λεπίδα.

Πού μπορείς να κάνεις:

Zen Center Athens, Λιμπονά 2 & Βασιλικής, πλατεία Αγίας Ειρήνης

Αcrodance

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Τονώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, αυξάνει τον αυτοέλεγχο και συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας.

Το acrodance ξεκίνησε στην Αθήνα πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για πρωτοποριακό ακροβατικό χορό, πολύ διασκεδαστικό, γιατί κάθε προπόνηση είναι σαν παιχνίδι. Οι ασκήσεις σε κάθε μάθημα είναι διαφορετικές και δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει. Γίνονται θεματικές εβδομάδες, όπως εβδομάδα βυθού, τέτρις ή με super ήρωες, οπότε η γυμναστική εμπνέεται από το εκάστοτε θέμα. Τα κυριότερα οφέλη του acrodance είναι η ενδυνάμωση, η ευλυγισία και η ευκινησία. Βοηθά στην αποβολή του άγχους, του φόβου και των αρνητικών συναισθημάτων. Τονώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, αυξάνει τον αυτοέλεγχο και συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας. Στα μαθήματα οι ασκούμενοι, με την καθοδήγηση των προπονητών, καλούνται να «τσαλακωθούν» και να κάνουν κινήσεις που στην αρχή μπορεί να τους φαίνονται από αστείες μέχρι γελοίες, αλλά στην πορεία να τους χαρίσουν ελευθερία. «Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εκγύμνασης του σώματος που αποσκοπεί στην ελεύθερη ψυχοσωματική έκφραση. Μέσα από την κίνηση και τη δημιουργικότητα οδηγούμαστε στην ψυχοσωματική ανάπτυξη» λέει η Άννα Ομηρίδη, προπονήτρια acrodance. «Η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν κατηγορίες μαθημάτων και τμήματα για όλα τα επίπεδα και όλα τα γούστα. Το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα ρούχα και καλή διάθεση» συμπληρώνει. Κάθε μάθημα acrodance διαρκεί μιάμιση ώρα: γίνεται προθέρμανση, δημιουργικό παιχνίδι, επίτευξη των ακροβατικών και χορευτικών στόχων και στο τέλος αποθεραπεία και χαλάρωση.

Πού μπορείς να κάνεις:

Acrοdance by Anna Omiridi, Γρεβενών 23, Κεραμεικός

Ιστορική Οπλομαχία

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται με ασκήσεις που αυξάνουν τις δεξιότητές τους, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης, η μυϊκή ενδυνάμωση και το footwork.

Οι ιστορικές ευρωπαϊκές πολεμικές τέχνες, ή ιστορική οπλομαχία/ξιφασκία, είναι οι πολεμικές τέχνες που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη από το 1300 έως το 1800 μ.Χ. και εξασκούνταν στο πεδίο της μάχης ή σε μονομαχίες. Σιγά-σιγά ξεχάστηκαν ή άλλαξαν μορφή. Στην Αθήνα γίνονται μαθήματα ιστορικής οπλομαχίας στα οποία μελετώνται εγχειρίδια Γερμανών και Ιταλών οπλοδιδασκάλων αλλά και μεταγενέστερων Ισπανών, Γάλλων, Άγγλων και Σκωτσέζων του 17ου- 18ου αιώνα. Διδάσκεται και οπλομαχητική τέχνη των Βίκινγκ και των Βυζαντινών. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε, παιδιά, ηλικιωμένοι, αθλητές και μη, αρκεί να αγαπούν τον αθλητισμό. «Συνήθως το άθλημα το επιλέγουν άνθρωποι που τους αρέσουν οι μονομαχίες με τη χρήση ιστορικών όπλων, ζωγράφοι που θέλουν να βλέπουν ζωντανά τα "μοντέλα" πριν ζωγραφίσουν έναν πίνακα με πολεμικό χαρακτήρα, αθλητές κλασικής ξιφασκίας και, φυσικά, όσοι ψάχνουν το κάτι διαφορετικό» λέει ο Γεώργιος Γεωργάς, προπονητής ιστορικής οπλομαχίας. «Το μάθημα διαρκεί από μία έως δύο ώρες και γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται με ασκήσεις που αυξάνουν τις δεξιότητές τους, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης, η μυϊκή ενδυνάμωση και το footwork. Μαθαίνουν τεχνικές, τακτικές και προσπαθούν να τις εφαρμόσουν σε ελεύθερο sparring, είτε για αυτοάμυνα είτε για να κατέβουν σε τουρνουά» συμπληρώνει. Στην ιστορική οπλομαχία μπορεί κάποιος να γυμναστεί συνολικά και ταυτόχρονα να βιώσει τη συγκίνηση της μονομαχίας. Η ιστορική ξιφασκία, όπως και η κλασική, μαθαίνει τον ασκούμενο να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό τακτικής, και ταυτόχρονα προσφέρει γνώσεις πολεμικής ιστορίας.

Πού μπορείς να κάνεις:

ΑΓΣ Ξιφασκίας Πειραιά, Πραξιτέλους 120, Πειραιάς

Zazen

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
O Δυτικός άνθρωπος έχει συνηθίσει να διαχωρίζει το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, αλλά στο zazen όλα αυτά λειτουργούν ως μία αλήθεια και μία πραγματικότητα.

«Zazen» ονομάζεται ο τύπος του στοχασμού και της αυτοσυγκέντρωσης που βοηθάει στη μελέτη του εαυτού. Η λέξη «zazen» είναι ένας ιαπωνικός όρος που εκλατινίστηκε και προκύπτει από τις λέξεις «Za», που σημαίνει κάθομαι, και «Zen», που σημαίνει διαλογίζομαι και συγκεντρώνομαι. Το zazen στοχεύει στην επαναφορά του μυαλού στην αρχική, αγνή και καθαρή του κατάσταση και στη δυνατότητά του να βλέπει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Σημαντικά στην πρακτική του zazen είναι η σιωπή και ο διαφωτισμός που προκύπτουν μέσα από αυτή. Η έννοια-κλειδί του zazen είναι το «εδώ και τώρα», το πιο σημαντικό είναι το παρόν. Εξίσου σημαντικό είναι και το «κάθομαι απλώς» (σικαντάζα), «χωρίς δικαιολογία, χωρίς σκοπό μήτε ιδιοτέλεια» (μουσοτόκου). Σε μια συνεδρία zazen, που μπορεί να διαρκέσει από δέκα λεπτά μέχρι μία ολόκληρη μέρα, οι ασκούμενοι μαθαίνουν να απελευθερώνονται από προσκολλήσεις, να αυξάνουν την εσωτερική τους ενέργεια χωρίς να τη σπαταλούν, έτσι ώστε να τη διοχετεύουν ευεργετικά στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι δάσκαλοι λένε ότι βαθμιαία αναπτύσσονται η συμπόνια και η δοτικότητα. Επίσης λένε ότι ο Δυτικός άνθρωπος έχει συνηθίσει να διαχωρίζει το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, αλλά στο zazen όλα αυτά λειτουργούν ως μία αλήθεια και μία πραγματικότητα. Το ολοήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 καθίσματα με kinhin (διαλογιστικό περπάτημα) ενδιάμεσα και στο τέλος συζήτηση μεταξύ των ασκουμένων. Προσφέρεται λιτό μεσημεριανό, συνήθως ρύζι και σούπα λαχανικών εποχής, και παράλληλα εξάσκηση στη χρήση oryoki, τον τρόπο που τρώνε οι μοναχοί στα μοναστήρια Zen και θεωρείται από πολλούς ο πιο εκλεπτυσμένος για να φάει κανείς. Το Zen είναι γνωστό ως «σχολή διαλογισμού» του βουδισμού και αποτελεί την πιο σημαντική επανάσταση της ανθρώπινης συνείδησης. Ο μεγάλος δάσκαλος Dogen Zenji, που εξέφρασε και καθιέρωσε τη σοφία και την ευσπλαχνία του Βούδα κατά τον 13ο αιώνα στην Ιαπωνία, έλεγε ότι «το να μελετάς τον Δρόμο του Βούδα σημαίνει να μελετάς τον εαυτό σου, το να μελετάς τον εαυτό σου σημαίνει να ξεχνάς τον εαυτό σου και το να ξεχνάς τον εαυτό σου σε οδηγεί στο να διαφωτίζεσαι σε σχέση με δεκάδες χιλιάδες άλλα πράγματα».

Πού μπορείς να κάνεις:

Zen Center Athens, Λιμπονά 2 & Βασιλικής, πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Το zen day γίνεται συνήθως τις Κυριακές και μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο [email protected].

Callisthenics

6 πραγματικά εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στην Αθήνα Facebook Twitter
Η καλλισθενική γυμναστική είναι σχεδιασμένη για να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τους μυς.

Σύμφωνα με έναν αρχαίο αστικό μύθο, η άσκηση πήρε το όνομα ενός από τους φερόμενους ως πρώτους υποστηρικτές της, του Έλληνα ιστορικού Καλλισθένη. Στην Αθήνα η καλλισθενική γυμναστική έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια, όταν πολλοί μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου ήταν πολύ διαδεδομένο το άθλημα, ξεκίνησαν να βγαίνουν σε πάρκα και πλατείες και να κάνουν εντυπωσιακές ασκήσεις. Άνοιξαν και σχολές αφιερωμένες στο ιδιαίτερο αυτό άθλημα και ολοένα περισσότεροι αθλητές που προέρχονται από την ενόργανη και την ακροβατική γυμναστική στρέφονται στα callisthenics, διοργανώνοντας μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται, για αρχάριους αλλά και προχωρημένους. Η καλλισθενική γυμναστική είναι σχεδιασμένη για να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τους μυς. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυϊκή ενδυνάμωση, δηλαδή ασκήσεις σωματικού βάρους. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της δύναμης προέρχεται από την αύξηση της έντασης της άσκησης. Η καλλισθενική γυμναστική προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση σε ολόκληρο το σώμα, ευλυγισία και ισορροπία. Η ακροβατική γυμναστική και το hand balancing είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά του αθλήματος. Στις ασκήσεις περιλαμβάνονται κινήσεις κάμψης, τεντώματος, συστροφής, αιώρησης, άλματα και βυθίσεις.

Πού μπορείς να κάνεις:

School of Callisthenics Athens, λεωφόρος Βουλιαγμένης 138, Ελληνικό

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ