6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε

6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε Facebook Twitter
0

6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε Facebook Twitter
O διάβολος φορούσε Prada

 

Αν μόλις πριν λίγο καιρό καταφέρατε να βρείτε δουλειά και αισθάνεστε ήδη να την μισείτε, σίγουρα η πρώτη σας σκέψη δεν είναι, φυσικά, να παραιτηθείτε. Η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους πολυτέλειες. Αφού λοιπόν, προς το παρόν, η δουλειά των ονείρων σας πρέπει να περιμένει, υπάρχουν τρόποι να αντλήσετε χαρά από αυτήν, που τώρα σας απογοητεύει. 

 

 

1. Βρείτε την αιτία του μίσους

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε ποιος είναι ο λόγος που μισείτε την καινούρια σας δουλειά. Είναι βαρετή και κατώτερη των δυνατοτήτων σας ή μήπως σκοτώνεστε από την κούραση;  Υπάρχει πρόβλημα στη σχέση με το αφεντικό σας ή με κάποιον συνάδελφο; «Το να εξετάσει κανείς τι πηγαίνει στραβά απαιτεί ενδοσκόπηση», αναφέρει η σύμβουλος καριέρας Cheryl Lynch Simpson, τονίζοντας ότι πολλές φορές δεν είναι η εργασία το πραγματικό πρόβλημα αλλά εξωτερικοί παράγοντες. «Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι στη δουλειά τους, επειδή είναι δυστυχισμένοι σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής τους», λέει η Simpson. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.  Αν το πρόβλημα δεν είναι η καινούρια σας δουλειά, τότε η λύση προφανώς δεν είναι να την αλλάξετε –παντού θα αισθάνεστε δυστυχείς. Βρείτε το πραγματικό πρόβλημα και εστιάστε σε αυτό.

 

2. Εξετάστε το σύνολο των δυνατοτήτων σας

Προσδιορίστε το σύνολο των δυνατοτήτων που η νέα σας δουλειά θα σας επιτρέψει να ακονίσετε και  εκτιμήστε κατά πόσο αυτές είναι δυνατότητες που πραγματικά θέλετε ή απαιτείται να αποκτήσετε. Έχοντας αυτήν τη γνώση, θα αποκτήσετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να διατηρήσετε την εργασία σας.

 

3. Ψάξτε για ευκαιρίες να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ενδιαφέρουν

Αν η εργασία σας αισθάνεστε ότι δε σας καλύπτει, ίσως στην εταιρεία που εργάζεστε να υπάρχουν άλλες ευκαιρίες, που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο δημιουργικοί. Αναζητήστε ευκαιρίες να εργαστείτε εθελοντικά σε προγράμματα που σας ενθουσιάζουν. Όταν κανείς είναι δημιουργικός και αποκτά καινούριες εργασιακές εμπειρίες, «χτίζει» ένα βιογραφικό που θα τον βοηθήσει στο μέλλον να βρει μια εργασία που θα τον κάνει να αισθάνεται πλήρης. Άλλωστε, δεν υπάρχει ιδανικότερη εργασία από αυτήν που αγαπάς.

 

 

4. Μιλήστε ειλικρινά με το αφεντικό σας

Υπάρχουν ορισμένες πτυχές της δουλειάς σας που ήταν ασαφείς, όταν σας προσφέρθηκε η θέση;  Ίσως συζητώντας με το αφεντικό σας να μπορέσετε να βρείτε λύσεις που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας, στα πλαίσια της εργασίας σας.  «Μερικές φορές μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε τη δουλειά», λέει η Simpson. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να αφήσετε κάποια από τα καθήκοντά σας και να αναλάβετε κάποια άλλα, που θα σας κάνουν να αντλείτε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά σας. Σύμφωνα με την Simpson, πολλά αφεντικά είναι πρόθυμα να δώσουν σε έναν υπάλληλο την ευκαιρία να κάνει αυτό που του ταιριάζει, αλλά η προθυμία τους εξαρτάται και από το αν αυτός είναι υψηλόβαθμος ή όχι. Όπως και να έχει, δεν έχετε τίποτα να χάσατε, αρκεί να έχετε σκεφτεί συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία επιθυμείτε να κάνετε και να μην καταθέσετε απλά ένα «ευχολόγιο».

 

5. Αξιολογήστε τις δυσκολίες της προσαρμογής

Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, νέα προγράμματα και νέες διαδικασίες μπορεί να είναι συντριπτική. «Η αλλαγή είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους», λέει η Simpson. Ρωτήστε τον εαυτό σας μήπως η δυσαρέσκειά σας για τη νέα σας δουλειά είναι απλά αποτέλεσμα των δυσκολιών της προσαρμογής. Είναι εύκολο να ερμηνεύσετε την αποστροφή σας στην αλλαγή ως κακή επιλογή εργασίας, όταν στην πραγματικότητα είστε καταπιεσμένοι από όλα τα καινούρια πράγματα που πρέπει να μάθετε. Η Simpson συνιστά να μένει κανείς τουλάχιστον έξι μήνες σε μια δουλειά, ώστε να διαπιστώσει αν την μισεί ή αν απλά μισεί την αλλαγή που απαιτείται. Αν πάλι έχουν περάσει μήνες και χρόνια και δεν αλλάζετε γνώμη με τίποτα, τότε περάστε στο επόμενο βήμα.

 

6. Σχεδιάστε την επόμενη κίνησή σας.

Αν έχετε διαπιστώσει ότι η νέα θέση εργασίας σας δεν είναι πραγματικά για σας και έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε, η Simpson λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσετε τι πήγε στραβά με την απόφασή σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη δουλειά σας θα είναι η σωστή. Μήπως η εταιρεία σας απέκρυψε πληροφορίες; Μήπως έπρεπε να έχετε κάνει περισσότερες ερωτήσεις; Αναγνωρίστε τα μοτίβα στις δικές σας σκέψεις και συμπεριφορές, για να έχετε μια ιδέα του τι πρέπει να κάνετε σωστά την επόμενη φορά. Κάντε μια λίστα από τα πράγματα που δε σας άρεσαν στην τελευταία δουλειά ή εταιρεία και ύστερα αντιστρέψτε την, ώστε να έχετε την λίστα με την ιδανική εργασία/εταιρεία, για να την χρησιμοποιήσετε στην αναζήτηση της καινούριας σας θέσης. «Οι εργοδότες έχουν την τάση να θέλουν να βλέπουν τους ανθρώπους να τοποθετούνται σε θέσεις, που είναι σαν  εκείνες από τις οποίες μόλις έφυγαν», προειδοποιεί η Simpson. Αυτό μπορεί να σας εγκλωβίσει σε θέσεις εργασίας που μισείτε. Να είστε προσεκτικοί όταν ετοιμάζετε το βιογραφικό σας και να συνεχίσετε έτσι, ώστε να μην κολλήσετε στην ίδια εργασία που μισείτε ξανά και ξανά. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Από το TikTok μέχρι τις παρέες μας, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική ψυχολόγο Νιόβη Μιχαλοπούλου για την αίσθηση ότι η διάσπαση προσοχής μάς αφορά πλέον όλους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Ψυχή & Σώμα / Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού – βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα σε χάπια, κάψουλες, και σκόνες «μαγικές» που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητα ή απλώς ένα ακόμη προϊόν μάρκετινγκ; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου ξεδιαλύνει μύθους και αλήθειες γύρω από τη μανία με τα συμπληρώματα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Ψυχή & Σώμα / Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Γιατί έχουμε λιγούρες και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε χωρίς ενοχές; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου αποδομεί τους πιο συχνούς μύθους και δίνει μικρά tips και πρακτικές λύσεις που μας βοηθούν να χτίσουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Ζωή στα καλύτερά της / Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Μία συζήτηση με την κλινική διαιτολόγο, βιολόγο και τεχνολόγο τροφίμων Άννα Αρτεμίου για την εντερική υγεία και τη σημασία της, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Υγεία & Σώμα / Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Τα παιδιά θέλουν να συναντιούνται από κοντά, χωρίς οθόνες ή επίβλεψη, αντί να περιορίζονται στο πίσω κάθισμα της ίδιας της ζωής τους. Καθώς η ανεξαρτησία τους έχει μειωθεί, το άγχος και η κατάθλιψή τους έχουν αυξηθεί.
THE LIFO TEAM
Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Υγεία & Σώμα / Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Μια κοινή αντίληψη στην εποχή μας είναι ότι αν οι μητέρες «δουλέψουν» οι ίδιες αρκετά με τον εαυτό τους θα διασφαλίσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
THE LIFO TEAM
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Ψυχή & Σώμα / Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ασθένεια, δεν είναι «πρόβλημα». H κυτταρίτιδα είναι απλώς κάτι που έχουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά λίγες ξέρουν τι πραγματικά είναι. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη δερματολόγο Γιώτα Ρήγα για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, χωρίς υπερβολές και χωρίς ενοχές.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ