Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές Facebook Twitter
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση.

Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές

5

Αν λάβουμε υπ' όψιν τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών δεν αρκεί ένας άντρας να είναι ωραίος για να έχει επιτυχία στο γυναικείο φύλο. Για την ακρίβεια, το "ωραίος", "γοητευτικός" και πάει λέγοντας δεν αρκούν, ακόμη κι αν κάποιος ασχολείται με τη μουσική, ή αγαπά τα ζώα και βγάζει τακτικά το σκύλο βόλτα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασχολίες και συμπεριφορές που τονώνουν το σεξαπίλ ενός άντρα, ειδικά αν σκέφτεται να μπει σε μία μακροχρόνια σχέση. 

Έτσι και σύμφωνα με δεκάδες έρευνες -ψυχολογίας, ως επί το πλείστον- οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η έλξη για έναν άντρα πηγάζει και από τον αλτρουϊσμό του: γενικώς άντρες που υιοθετούν ανθρωπιστικές συμπεριφορές είναι απείρως πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν το κάνουν. Συγκεκριμένα, σε μία τέτοια έρευνα του 2013, οι ερευνητές έδωσαν σε νεαρούς ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φωτογραφίες άλλων ανδρών και γυναικών. Το ερώτημα αφορούσε το ποιόν ή ποιαν απ' όσους έβλεπαν στις φωτογραφίες θα επέλεγαν για μια μακροχρόνια σχέση. 

Μικρή λεπτομέρεια: κάποια από τα πρόσωπα των φωτογραφιών είχαν απαθανατιστεί κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε ομάδες εθελοντικής δράσης, όπως η προσφορά φαγητού και καταλύματος σε αστέγους, ενώ κάποιοι άλλοι απεικονίζονταν να απολαμβάνουν ένα δείπνο στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα έδειχναν να έλκονται περισσότερο από ανθρώπους που ανέπτυσσαν τέτοιου είδους δράση, όμως, ήταν το γυναικείο γκρουπ που έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση στους αλτρουϊστές των φωτογραφιών. 

Oι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία...

Πέρα από τη συγκεκριμένη έρευνα, φαίνεται ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές κάποτε μπορούν να λειτουργήσουν πιο καταλυτικά ακόμη και από μία γοητευτική εμφάνιση. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες επέλεξαν να διερευνήσουν αποκλειστικά τις προτιμήσεις ετεροφυλόφιλων γυναικών και αναφορικά με το τι βρίσκουν σημαντικότερο σε έναν άντρα, τον αλτρουισμό ή την εξωτερική εμφάνιση. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, ζητήθηκε από 200 γυναίκες να ρίξουν μια ματιά σε αντρικά πρόσωπα που και πάλι απεικονίζονταν σε φωτογραφίες. Εδώ, η λεπτομέρεια κρυβόταν στο εξής: οι μισοί από τους εικονιζόμενους ήταν πραγματικά γοητευτικοί άντρες και οι άλλοι μισοί καθόλου ελκυστικοί. Οι συμμετέχουσες στο πείραμα καλούνταν να κοιτάξουν κάθε φορά ένα ζευγάρι φωτογραφιών: ενός γοητευτικού και ενός καθόλου ελκυστικού άντρα. Η κάθε μία από τις δύο φωτογραφίες συνοδευόταν από ένα υποθετικό σενάριο για το πώς αντέδρασε ο καθένας από τους δύο σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. 

Το σενάριο πήγαινε κάπως έτσι: "Δύο άνθρωποι περπατούσαν στην πολύβουη πόλη, όταν είδαν έναν άστεγο να στέκεται κοντά σε ένα καφέ. Ο ένας από τους δύο άντρες μπαίνει στο καφέ και αγοράζει ένα σάντουιτς και ένα τσάι για τον άστεγο. Ο άλλος υποκρίνεται ότι μιλάει στο κινητό του και περνάει μπροστά από τον άστεγο σα να μην υπάρχει στο οπτικό του πεδίο".

Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να αποφασίσουν -και βάσει βαθμολογίας- πόσο ελκυστικός θεωρούσαν ότι είναι καθένας από τους δύο άντρες και φυσικά ποιον θα επέλεγαν για μία μακροχρόνια σχέση. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Ακριβώς, όπως διαπιστώθηκε και στις προηγούμενες έρευνες, οι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία... 

Και πάλι, όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Business Insider δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα των ερευνών έχουν πρακτική εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν μια γυναίκα αναζητά σύντροφο για μακροχρόνια σχέση, έλκεται περισσότερο από την πληροφορία ότι αυτός ο (δυνητικός) σύντροφος μπορεί να διδάσκει δωρεάν παιδάκια προσφύγων, παρά από τα δυνατά σημεία της εξωτερικής του εμφάνισης... 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ