Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές Facebook Twitter
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση.

Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές

5

Αν λάβουμε υπ' όψιν τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών δεν αρκεί ένας άντρας να είναι ωραίος για να έχει επιτυχία στο γυναικείο φύλο. Για την ακρίβεια, το "ωραίος", "γοητευτικός" και πάει λέγοντας δεν αρκούν, ακόμη κι αν κάποιος ασχολείται με τη μουσική, ή αγαπά τα ζώα και βγάζει τακτικά το σκύλο βόλτα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασχολίες και συμπεριφορές που τονώνουν το σεξαπίλ ενός άντρα, ειδικά αν σκέφτεται να μπει σε μία μακροχρόνια σχέση. 

Έτσι και σύμφωνα με δεκάδες έρευνες -ψυχολογίας, ως επί το πλείστον- οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η έλξη για έναν άντρα πηγάζει και από τον αλτρουϊσμό του: γενικώς άντρες που υιοθετούν ανθρωπιστικές συμπεριφορές είναι απείρως πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν το κάνουν. Συγκεκριμένα, σε μία τέτοια έρευνα του 2013, οι ερευνητές έδωσαν σε νεαρούς ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φωτογραφίες άλλων ανδρών και γυναικών. Το ερώτημα αφορούσε το ποιόν ή ποιαν απ' όσους έβλεπαν στις φωτογραφίες θα επέλεγαν για μια μακροχρόνια σχέση. 

Μικρή λεπτομέρεια: κάποια από τα πρόσωπα των φωτογραφιών είχαν απαθανατιστεί κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε ομάδες εθελοντικής δράσης, όπως η προσφορά φαγητού και καταλύματος σε αστέγους, ενώ κάποιοι άλλοι απεικονίζονταν να απολαμβάνουν ένα δείπνο στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα έδειχναν να έλκονται περισσότερο από ανθρώπους που ανέπτυσσαν τέτοιου είδους δράση, όμως, ήταν το γυναικείο γκρουπ που έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση στους αλτρουϊστές των φωτογραφιών. 

Oι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία...

Πέρα από τη συγκεκριμένη έρευνα, φαίνεται ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές κάποτε μπορούν να λειτουργήσουν πιο καταλυτικά ακόμη και από μία γοητευτική εμφάνιση. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες επέλεξαν να διερευνήσουν αποκλειστικά τις προτιμήσεις ετεροφυλόφιλων γυναικών και αναφορικά με το τι βρίσκουν σημαντικότερο σε έναν άντρα, τον αλτρουισμό ή την εξωτερική εμφάνιση. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, ζητήθηκε από 200 γυναίκες να ρίξουν μια ματιά σε αντρικά πρόσωπα που και πάλι απεικονίζονταν σε φωτογραφίες. Εδώ, η λεπτομέρεια κρυβόταν στο εξής: οι μισοί από τους εικονιζόμενους ήταν πραγματικά γοητευτικοί άντρες και οι άλλοι μισοί καθόλου ελκυστικοί. Οι συμμετέχουσες στο πείραμα καλούνταν να κοιτάξουν κάθε φορά ένα ζευγάρι φωτογραφιών: ενός γοητευτικού και ενός καθόλου ελκυστικού άντρα. Η κάθε μία από τις δύο φωτογραφίες συνοδευόταν από ένα υποθετικό σενάριο για το πώς αντέδρασε ο καθένας από τους δύο σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. 

Το σενάριο πήγαινε κάπως έτσι: "Δύο άνθρωποι περπατούσαν στην πολύβουη πόλη, όταν είδαν έναν άστεγο να στέκεται κοντά σε ένα καφέ. Ο ένας από τους δύο άντρες μπαίνει στο καφέ και αγοράζει ένα σάντουιτς και ένα τσάι για τον άστεγο. Ο άλλος υποκρίνεται ότι μιλάει στο κινητό του και περνάει μπροστά από τον άστεγο σα να μην υπάρχει στο οπτικό του πεδίο".

Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να αποφασίσουν -και βάσει βαθμολογίας- πόσο ελκυστικός θεωρούσαν ότι είναι καθένας από τους δύο άντρες και φυσικά ποιον θα επέλεγαν για μία μακροχρόνια σχέση. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Ακριβώς, όπως διαπιστώθηκε και στις προηγούμενες έρευνες, οι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία... 

Και πάλι, όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Business Insider δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα των ερευνών έχουν πρακτική εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν μια γυναίκα αναζητά σύντροφο για μακροχρόνια σχέση, έλκεται περισσότερο από την πληροφορία ότι αυτός ο (δυνητικός) σύντροφος μπορεί να διδάσκει δωρεάν παιδάκια προσφύγων, παρά από τα δυνατά σημεία της εξωτερικής του εμφάνισης... 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ