4 πράγματα που ο οδοντίατρος μας θα προτιμούσε να μην ξέρουμε

4 πράγματα που ο οδοντίατρος μας θα προτιμούσε να μην ξέρουμε Facebook Twitter
0


 

Δεν είμαστε ποτέ αρκετά ενήλικες για το ετήσιο τσεκ απ στον οδοντίατρο. Ή για εκείνο το σφραγισματάκι. Ας μη μιλήσουμε για την περίπτωση απονεύρωσης ή εξαγωγής. Είτε 25, είτε 35, είτε 55 ετών, οι αντιδράσεις θυμίζουν 5χρονο.

 

Και πάντα φεύγουμε από το οδοντιατρείο γεμάτοι απορίες: μα, γιατί μας ρωτάει πράγματα τη στιγμή που το στόμα μας είναι γεμάτο βαμβάκια; Άραγε, τι θα το κάνει εκείνο το δόντι που μας έβγαλε; Καταλαβαίνει μήπως πότε στ' αλήθεια πονάμε ή θα προχωρήσει μ' εκείνη τη βελόνα της απονεύρωσης μέχρι να χάσουμε τις αισθήσεις μας; Εννοείται ότι υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά, κάποιες από τις οποίες θα προτιμούσαν να μη γνωρίζουμε.

Ακολουθούν κάποιες από αυτές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έρευνες και ερωτηματολόγια σε νοσοκομεία, οδοντιατρεία και πανεπιστημιακές σχολές (του Seattle, του Tufts και του Pittsburgh).

Γιατί μας πιάνουν κουβέντα την ώρα που μας πνίγει το βαμβάκι και είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε; Έχουν τον λόγο τους. Και αυτός είναι να μας αποσπούν την προσοχή την ώρα που κάτι πολύ σοβαρό θα λάβει χώρα μέσα στο στόμα μας. Δεν θέλουν να μας ανησυχεί ο παραμικρός θόρυβος, να εστιάζουμε σ' όλα εκείνα που δεν πρέπει.

Τι κάνουν τα πολύτιμα δόντια μας μετά την εξαγωγή; Συνήθως, τα πετούν. Πολλές φορές, όμως, είτε λόγω κάποιου ιατρικού παράξενου, είτε επειδή αυτά τα δόντια τα χρειάζονται οι φοιτητές οδοντιατρικής για τη δική τους πρακτική, τα κρατάνε σε μία γυάλα με συντηρητικό και κάπως έτσι πάει ένα βήμα παραπέρα η εξάσκηση σε σφραγίσματα και γέφυρες.

Φυσικά και ξέρουν ότι τα εργαλεία τους μας τρομοκρατούν! Γι' αυτό και πολλές φορές – ειδικά, όταν ο ασθενής είναι παιδί – φροντίζουν να τα κρύβουν στις τσέπες της ιατρικής μπλούζας τους ή να τα «στριμώχνουν» με άλλα – πιο αθώα στην όψη – ώστε να μην πάθουμε σοκ και εγκαταλείψουμε τρέχοντας το ιατρείο.

Μα, γιατί επιμένουν για πρωινά ραντεβού και αποφεύγουν τα μεσημέρια; Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ οι οδοντίατροι αποδίδουν καλύτερα μετά τις 8.30 – 9.00 το πρωί και μετά το απόγευμα πάλι. Το μεσημέρι το αποφεύγουν, για τον λόγο που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νυστάζουν: το μεσημεριανό φαγητό...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT