Πρόσκληση σε ρωμαϊκό γεύμα: γράμματα της εποχής

Πρόσκληση σε ρωμαϊκό γεύμα: γράμματα της εποχής Facebook Twitter
0

 

Αγαπητέ μου Septicius Clarus,

Κοίτα, δέχτηκες την πρόσκλησή μου για δείπνο και δεν εμφανίστηκες. Θα υποστείς το κόστος, μέχρι την τελευταία δεκάρα, και δεν μιλάμε για λίγα λεφτά. Πρέπει να πληρώσεις το λογαριασμό για τις εξής προετοιμασίες: μαρούλι, ένα τεμάχιο ανά κεφάλι, σαλιγκάρια, τρία το κεφάλι, αβγά, δύο έκαστος, ζυμαρικά. Όλα τα παραπάνω σερβιρισμένα με mulsum (μίγμα κρασιού με μέλι) και χιόνι – ναι, θα πληρώσεις και τον λογαριασμό για το χιόνι, για την ακρίβεια, ειδικά για το χιόνι, γιατί πέθανε πάνω στο πιάτο εξαιτίας της αμέλειάς σου. Μετά ελιές, βραστά παντζάρια, κολοκύθες, κρεμμύδια, και χίλια άλλα πράγματα εξίσου κομψά παρασκευασμένα.

Αν ερχόσουν θα είχες δει κωμικά σκετς, ή έναν μουσικό, ή θα είχες ακούσει κάποια αναγνώσματα, ή – στην περίπτωση της δικιάς μου γενναιοδωρίας – και τα τρία. Αλλά προτίμησες στρείδια και αχινούς, σε ποιανού το σπίτι, δε μπορώ να φανταστώ. Αλλά θα το πληρώσεις το χρέος σου… έπραξες με προμελετημένη κακία, όχι προς τον εαυτό σου, αλλά σίγουρα προς εμένα, αλλά ναι, και στον προς τον εαυτό σου επίσης. Πόσο ωραία θα περνούσαμε, πόσο θα γελούσαμε, πόσο σοβαροί θα ήμασταν όμως επίσης. Μπορείς να δειπνήσεις σε πολλά σπίτια με περισσότερη χλιδή και πολυτέλεια, αλλά πουθενά με περισσότερη διασκέδαση, με περισσότερη ειλικρίνεια και ευθύτητα. Με λίγα λόγια: έλα στο επόμενό μου πάρτι, κάνε το πείραμα. Και αν ποτέ στο μέλλον προτιμήσεις κάποιο άλλο σπίτι από το δικό μου, να μην χαρώ ποτέ ξανά την παρέα σου. Ειλικρινά δικός σου,

Γάιος Πλίνιος Καικίλιος

Από τις επιστολές του Γάιου του Νεότερου, βιβλίο Ι

Ο Πλίνιος ο Νεότερος έζησε μεταξύ 61 – 112 μ.Χ. και ήταν δικηγόρος, συγγραφέας. Ήταν ο ανιψιός του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος ανέλαβε την ανατροφή του. Είναι γνωστός για τα εκατοντάδες γράμματά του που διασώθηκαν, τα οποία ρίχνουν μοναδική ματιά στις συνθήκες της πολιτικής και της καθημερινότητας. Ο φίλος του, στον οποίο έγραψε το παραπάνω περιπαιχτικό γράμμα, ήταν αυτός που τον έπεισε να κρατήσει και να δημοσιεύσει την αλληλογραφία του.

Αν νιώθεις ότι το δείπνο στο σπίτι σου θα είναι ζοφερό, Toranius, μπορείς να έρθεις να λιμοκτονήσεις μαζί μου. Αν συνηθίζεις να παίρνεις ορεκτικά μαζί με τα ποτά σου, θα έχεις φτηνό μαρούλι της Καππαδοκίας και ζουμερά πράσα, και μια τονοσαλάτα θαμμένη κάτω από αβγά σε φέτες.

Πράσινο λάχανο – τόσο καυτό που θα καίει τα δάχτυλά σου όταν το πιάνεις, αλλά φρέσκο από τον δροσερό κήπο – θα είναι σερβιρισμένο σε ένα μαύρο πιάτο, και ένα λουκάνικο θα αναπαύεται βαρύ πάνω σε λευκό χυλό, και χλωμά φασόλια με κόκκινο μπέικον.

Κι αν επιθυμήσεις επιδόρπιο, θα σου προσφερθούν σταφύλια κι ένα είδος αχλαδιού που λέγεται συριακό, και ψημένα κάστανα σε χαμηλή φωτιά, μεγαλωμένα στη Νάπολη. Το κρασί θα είναι ωραίο επειδή θα το πιεις εσύ. Αν μετά από όλα αυτά ο Βάκχος ανοίξει την όρεξή σου, όπως κάνει συνήθως, ωραίες ελιές θα έρθουν σε βοήθεια, και ψητά ρεβίθια και λούπινα. Το γεύμα μου είναι φτωχικό (ποιός μπορεί να πει το αντίθετο) αλλά θα είναι ήρεμο. Μπορείς να χαλαρώσεις και απλά να είσαι ο εαυτός σου…

Marcus Valerius Martialis 

Marcus Valerius Martialis (40-102 μ.Χ., γνωστός στα αγγλικά ως «Martial») ήταν ένας ποιητής με καταγωγή από την ισπανική χερσόνησο. Στα ποιήματά του σατίριζε την ζωή στην πόλη και τα καμώματα των γνωριμιών του.

Οι Ρωμαίοι είναι γνωστοί για τα όργιά τους και την ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού, αλλά μάλλον είναι θύματα μάρκετινγκ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ