Πρόσκληση σε ρωμαϊκό γεύμα: γράμματα της εποχής

Πρόσκληση σε ρωμαϊκό γεύμα: γράμματα της εποχής Facebook Twitter
0

 

Αγαπητέ μου Septicius Clarus,

Κοίτα, δέχτηκες την πρόσκλησή μου για δείπνο και δεν εμφανίστηκες. Θα υποστείς το κόστος, μέχρι την τελευταία δεκάρα, και δεν μιλάμε για λίγα λεφτά. Πρέπει να πληρώσεις το λογαριασμό για τις εξής προετοιμασίες: μαρούλι, ένα τεμάχιο ανά κεφάλι, σαλιγκάρια, τρία το κεφάλι, αβγά, δύο έκαστος, ζυμαρικά. Όλα τα παραπάνω σερβιρισμένα με mulsum (μίγμα κρασιού με μέλι) και χιόνι – ναι, θα πληρώσεις και τον λογαριασμό για το χιόνι, για την ακρίβεια, ειδικά για το χιόνι, γιατί πέθανε πάνω στο πιάτο εξαιτίας της αμέλειάς σου. Μετά ελιές, βραστά παντζάρια, κολοκύθες, κρεμμύδια, και χίλια άλλα πράγματα εξίσου κομψά παρασκευασμένα.

Αν ερχόσουν θα είχες δει κωμικά σκετς, ή έναν μουσικό, ή θα είχες ακούσει κάποια αναγνώσματα, ή – στην περίπτωση της δικιάς μου γενναιοδωρίας – και τα τρία. Αλλά προτίμησες στρείδια και αχινούς, σε ποιανού το σπίτι, δε μπορώ να φανταστώ. Αλλά θα το πληρώσεις το χρέος σου… έπραξες με προμελετημένη κακία, όχι προς τον εαυτό σου, αλλά σίγουρα προς εμένα, αλλά ναι, και στον προς τον εαυτό σου επίσης. Πόσο ωραία θα περνούσαμε, πόσο θα γελούσαμε, πόσο σοβαροί θα ήμασταν όμως επίσης. Μπορείς να δειπνήσεις σε πολλά σπίτια με περισσότερη χλιδή και πολυτέλεια, αλλά πουθενά με περισσότερη διασκέδαση, με περισσότερη ειλικρίνεια και ευθύτητα. Με λίγα λόγια: έλα στο επόμενό μου πάρτι, κάνε το πείραμα. Και αν ποτέ στο μέλλον προτιμήσεις κάποιο άλλο σπίτι από το δικό μου, να μην χαρώ ποτέ ξανά την παρέα σου. Ειλικρινά δικός σου,

Γάιος Πλίνιος Καικίλιος

Από τις επιστολές του Γάιου του Νεότερου, βιβλίο Ι

Ο Πλίνιος ο Νεότερος έζησε μεταξύ 61 – 112 μ.Χ. και ήταν δικηγόρος, συγγραφέας. Ήταν ο ανιψιός του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος ανέλαβε την ανατροφή του. Είναι γνωστός για τα εκατοντάδες γράμματά του που διασώθηκαν, τα οποία ρίχνουν μοναδική ματιά στις συνθήκες της πολιτικής και της καθημερινότητας. Ο φίλος του, στον οποίο έγραψε το παραπάνω περιπαιχτικό γράμμα, ήταν αυτός που τον έπεισε να κρατήσει και να δημοσιεύσει την αλληλογραφία του.

Αν νιώθεις ότι το δείπνο στο σπίτι σου θα είναι ζοφερό, Toranius, μπορείς να έρθεις να λιμοκτονήσεις μαζί μου. Αν συνηθίζεις να παίρνεις ορεκτικά μαζί με τα ποτά σου, θα έχεις φτηνό μαρούλι της Καππαδοκίας και ζουμερά πράσα, και μια τονοσαλάτα θαμμένη κάτω από αβγά σε φέτες.

Πράσινο λάχανο – τόσο καυτό που θα καίει τα δάχτυλά σου όταν το πιάνεις, αλλά φρέσκο από τον δροσερό κήπο – θα είναι σερβιρισμένο σε ένα μαύρο πιάτο, και ένα λουκάνικο θα αναπαύεται βαρύ πάνω σε λευκό χυλό, και χλωμά φασόλια με κόκκινο μπέικον.

Κι αν επιθυμήσεις επιδόρπιο, θα σου προσφερθούν σταφύλια κι ένα είδος αχλαδιού που λέγεται συριακό, και ψημένα κάστανα σε χαμηλή φωτιά, μεγαλωμένα στη Νάπολη. Το κρασί θα είναι ωραίο επειδή θα το πιεις εσύ. Αν μετά από όλα αυτά ο Βάκχος ανοίξει την όρεξή σου, όπως κάνει συνήθως, ωραίες ελιές θα έρθουν σε βοήθεια, και ψητά ρεβίθια και λούπινα. Το γεύμα μου είναι φτωχικό (ποιός μπορεί να πει το αντίθετο) αλλά θα είναι ήρεμο. Μπορείς να χαλαρώσεις και απλά να είσαι ο εαυτός σου…

Marcus Valerius Martialis 

Marcus Valerius Martialis (40-102 μ.Χ., γνωστός στα αγγλικά ως «Martial») ήταν ένας ποιητής με καταγωγή από την ισπανική χερσόνησο. Στα ποιήματά του σατίριζε την ζωή στην πόλη και τα καμώματα των γνωριμιών του.

Οι Ρωμαίοι είναι γνωστοί για τα όργιά τους και την ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού, αλλά μάλλον είναι θύματα μάρκετινγκ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ