O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Η σάλα του καινούργιου Βασίλαινα είναι φτιαγμένη με εξαιρετική τεχνική και υψηλή αισθητική αντίληψη από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου. Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού
0

Δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις μια επιτυχημένη παράδοση που κρατά έναν αιώνα. Να μπορείς να αντλείς αφορμές από τις δάφνες του παρελθόντος, αλλά και να αντιστέκεσαι στον κίνδυνο να σε ξεπεράσει η εποχή σου. Αναζητώντας αυτές τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ παράδοσης και εξέλιξης, ένα εμβληματικό και ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά γύρισε σελίδα στη σχεδόν εκατονταετή ιστορία του, αλλάζοντας στέκι και γειτονιά. Μετακόμισε στην Αθήνα, εκεί όπου στεγαζόταν κάποτε το Αλάτσι.


Το εστιατόριο Βασίλαινας βρίσκεται στην ίδια θέση στον Πειραιά από το 1920. Μεγαλούργησε και ξεχώρισε στην εποχή του, εισάγοντας καινοτομίες. Συγκέντρωσε επώνυμους θαμώνες, Έλληνες και ξένους, και δημιούργησε έναν θρύλο. Τους μεζέδες του έχουν δοκιμάσει από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τη Σοφία Λόρεν και τον Τάιρον Πάουερ μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Στρατή Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το ανακαλύπτεις στο άλμπουμ με τις υπογραφές, τα σχόλια, τα ποιηματάκια, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα όλων των διάσημων και άσημων που από το 1920 έως σήμερα έχουν καταθέσει με τον δικό τους τρόπο τις εντυπώσεις τους για τις εξαιρετικές γεύσεις που δοκίμασαν και τη ζεστή φιλοξενία που απόλαυσαν. Πριν από 10 χρόνια, ο εγγονός του ιδρυτή Θανάσης Βασίλαινας πήρε τα ηνία, ανανεώνοντας πλήρως τον γνώριμο χώρο της οδού Αιτωλικού 72. Ταυτόχρονα, εστίασε στη σύγχρονη άποψη για την ελληνική κουζίνα, δοκιμάζοντας τη δημιουργικότητά της, πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Και τώρα, σε μια εποχή που η ελληνική κουζίνα έχει αποκτήσει τον σεβασμό τόσο των σεφ όσο και του κοινού, ήρθε η ώρα για το επόμενο στάδιο. Ο παλιός χώρος λειτουργεί με το όνομα «1920» και το κλασικό μενού, και ο νέος έχει ανοίξει ήδη στο παλιό Αλάτσι, μετά από πλήρη ανακαίνιση που έδωσε ένα περιβάλλον εξαιρετικής αισθητικής. Η άνοδος του Βασίλαινα από τον Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας συνοδεύτηκε από την αλλαγή των στόχων της κουζίνας του. Ο Θανάσης εξηγεί: «Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά, αναλλοίωτη τη φιλοσοφία τόσων δεκαετιών αλλά και να διατηρήσουμε μια θέση στην πρώτη γραμμή της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. Γι' αυτό ο διαχωρισμός των χώρων ήταν απαραίτητος».

Όσα θα δοκιμάσεις δεν εισάγουν μαγειρικές καινοτομίες, τουλάχιστον όχι με την έννοια του αναπάντεχου, του απρόσμενου. Αποτελούν ωστόσο μία από τις καλές εκδοχές σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που μπορείς να βρεις στην αθηναϊκή εστίαση.


Με ένα μαγειρικό team νεανικό μεν, αλλά υψηλών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την εμπειρία του, η κουζίνα του Βασίλαινα δίνει εξαιρετικά δείγματα. Κρατά ακόμη τις ισορροπίες με το παρελθόν, αλλά δίνει νύξεις για το τι θα ακολουθήσει όταν το εστιατόριο περάσει τη φάση της μετάβασης και δώσει το δικό του στίγμα στον αθηναϊκό γαστρονομικό χάρτη. Στην κουζίνα τον λόγο έχουν τρεις νέοι σεφ: ο Μάνος Γαρνέλης με θητεία στο Βαρούλκο, ο Δήμος Μπαλόπουλος, ο οποίος έχει δουλέψει με τον Blumenthal, και ο Ντίνος Βλαχάκης με εμπειρία από το PBox. Μαγειρεύουν με πάθος, γνώση και τεχνική, χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεσαι στα πιάτα με τις καθαρές γεύσεις. Όσα θα δοκιμάσεις δεν εισάγουν μαγειρικές καινοτομίες, τουλάχιστον όχι με την έννοια του αναπάντεχου, του απρόσμενου. Αποτελούν ωστόσο μία από τις καλές εκδοχές σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που μπορείς να βρεις στην αθηναϊκή εστίαση.

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο παλιός χώρος λειτουργεί κάτω από το όνομα «1920» με το κλασικό μενού και ο νέος έχει ανοίξει ήδη στο παλιό Αλάτσι, μετά από μια πλήρη ανακαίνιση που έδωσε ένα περιβάλλον εξαιρετικής αισθητικής. Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού


Ο κατάλογος του Βασίλαινα είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις προθέσεις του. «Θέλουμε να προσφέρουμε κουζίνα κατανοητή και νόστιμη», λέει ο Θανάσης Βασίλαινας. Το μενού έχει φρεσκάδα και προτάσεις με σαφή ταυτότητα και είναι φτιαγμένο από ανθρώπους που σέβονται την πρώτη ύλη και αγαπούν αυτό που κάνουν. Το αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη μπουκιά φρέσκο καλαμάρι που είναι ψημένο ιδανικά στη σχάρα, συνοδεύεται από κινόα μαγειρεμένη σαν σπανακόρυζο και διακοσμείται με δροσερούς κύβους ντομάτας. Το ντοματόρυζο αχινού, μαγειρεμένο σε νερό ντομάτας, ενισχύεται με την ιδιαίτερη θαλασσινή γεύση των αχινών, δίνοντας απολαυστικές υφές, αρώματα και φρεσκάδα. Οι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες με γέμιση κιμά έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Το λάχανο είναι τραγανό, φρέσκο, με αρώματα από άνηθο και μυρώνια που συνοδεύονται από πουρέ κουνουπίδι, αρωματισμένο διακριτικά με λάδι τρούφας. Είναι ένα πιάτο γευστικότατο. Το γιουβετσάκι με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα, ξεχειλίζει νοστιμιά. Ο ζουμερός μπακαλιάρος με την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα σερβίρεται με πολίτικη σαλάτα και συνοδεύεται από την εξαίσια ιστορική ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα – τέλειος συνδυασμός. Ένα πιάτο της ελληνικής παράδοσης δίνει τον λόγο στη σύγχρονη μαγειρική οπτική, χωρίς να χάνεται η συνέχειά της. Το αρνίσιο μπουτάκι είναι καπνισμένο και συνδυάζεται σωστά με την καλοδουλεμένη καπνιστή μελιτζάνα. Και εδώ η εξαιρετική πρώτη ύλη και η σωστή υλοποίηση έχουν τον πρώτο λόγο.

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Φρέσκο καλαμάρι που είναι ψημένο ιδανικά στη σχάρα και συνοδεύεται από κινόα που είναι μαγειρεμένη σαν σπανακόρυζο και διακοσμείται με κύβους ντομάτας.
O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γιουβετσάκι με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα, ξεχειλίζει νοστιμιά.

Ο Βασίλαινας έχει παράδοση στο κρασί, όταν από το ξεκίνημά του στον Πειραιά, το 1920, σέρβιρε το δικό του κρασί από τα οικογενειακά αμπέλια στα Μέγαρα. Στα χρόνια που πέρασαν σερβιρίστηκε πολύ κρασί εμφιαλωμένο και πριν από δέκα περίπου χρόνια ένα wine bar στήθηκε δίπλα στο παραδοσιακό κελάρι με τα βαρέλια του κρασιού. Προφανώς, στη νέα εποχή του εστιατορίου η κάβα του παραμένει βασικό μέλημα και ισχυρό πλεονέκτημα. Το επίπεδο της οινικής λίστας ανέβηκε πολλές σκάλες με τη συμβολή του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS που έχει αναλάβει οινικός σύμβουλος, ενώ οι οινοχόοι στη σάλα αναλαμβάνουν να σε ξεναγήσουν στην οινική λίστα των 120 ετικετών που προσφέρει εξαιρετικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα και πλαισιώνεται επίσης με κρασιά από τον διεθνή.

Το περιβάλλον που έχει στηθεί για να στεγάσει τη φιλοσοφία και τις φιλοδοξίες του εστιατορίου ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του εμπνευστή του. Η σάλα του Βασίλαινα είναι φτιαγμένη με τεχνική και υψηλή αισθητική αντίληψη από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου. Οι θυρίδες με φως που δημιουργούνται στους τοίχους φαντάζουν σαν συνέχεια του φωτισμένου Χίλτον. Εντυπωσιακή είναι η οροφή με ένα δάσος από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες που χαρίζουν θερμό φωτισμό. Τραπέζια ντυμένα με μακριά, λευκά, τριζάτα τραπεζομάντιλα και σε περίοπτη θέση η επισκέψιμη κάβα. Στο δεύτερο επίπεδο, στην πίσω πλευρά, ανακαλύπτεις την τζαμαρία με θέα έναν καταπράσινο κήπο με εσπεριδοειδή. Εκεί έχει στηθεί ένα μοναστηριακό τραπέζι για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

 
Ο «αθηναϊκός» Βασίλαινας ορίζει τη νέα εποχή ενός χώρου εστίασης που κατάφερε να επιβιώσει ακολουθώντας όλα τα στάδια εξέλιξης που γνώρισαν τα ελληνικά εστιατόρια σε έναν αιώνα. Και είναι βέβαιο ότι κάνει πιο ενδιαφέροντα και πλούσιο τον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας.

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού


Βασίλαινας, Βρασίδα 13, Αθήνα, 210 7210501

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ