O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Η σάλα του καινούργιου Βασίλαινα είναι φτιαγμένη με εξαιρετική τεχνική και υψηλή αισθητική αντίληψη από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου. Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού
0

Δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις μια επιτυχημένη παράδοση που κρατά έναν αιώνα. Να μπορείς να αντλείς αφορμές από τις δάφνες του παρελθόντος, αλλά και να αντιστέκεσαι στον κίνδυνο να σε ξεπεράσει η εποχή σου. Αναζητώντας αυτές τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ παράδοσης και εξέλιξης, ένα εμβληματικό και ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά γύρισε σελίδα στη σχεδόν εκατονταετή ιστορία του, αλλάζοντας στέκι και γειτονιά. Μετακόμισε στην Αθήνα, εκεί όπου στεγαζόταν κάποτε το Αλάτσι.


Το εστιατόριο Βασίλαινας βρίσκεται στην ίδια θέση στον Πειραιά από το 1920. Μεγαλούργησε και ξεχώρισε στην εποχή του, εισάγοντας καινοτομίες. Συγκέντρωσε επώνυμους θαμώνες, Έλληνες και ξένους, και δημιούργησε έναν θρύλο. Τους μεζέδες του έχουν δοκιμάσει από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τη Σοφία Λόρεν και τον Τάιρον Πάουερ μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Στρατή Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το ανακαλύπτεις στο άλμπουμ με τις υπογραφές, τα σχόλια, τα ποιηματάκια, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα όλων των διάσημων και άσημων που από το 1920 έως σήμερα έχουν καταθέσει με τον δικό τους τρόπο τις εντυπώσεις τους για τις εξαιρετικές γεύσεις που δοκίμασαν και τη ζεστή φιλοξενία που απόλαυσαν. Πριν από 10 χρόνια, ο εγγονός του ιδρυτή Θανάσης Βασίλαινας πήρε τα ηνία, ανανεώνοντας πλήρως τον γνώριμο χώρο της οδού Αιτωλικού 72. Ταυτόχρονα, εστίασε στη σύγχρονη άποψη για την ελληνική κουζίνα, δοκιμάζοντας τη δημιουργικότητά της, πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Και τώρα, σε μια εποχή που η ελληνική κουζίνα έχει αποκτήσει τον σεβασμό τόσο των σεφ όσο και του κοινού, ήρθε η ώρα για το επόμενο στάδιο. Ο παλιός χώρος λειτουργεί με το όνομα «1920» και το κλασικό μενού, και ο νέος έχει ανοίξει ήδη στο παλιό Αλάτσι, μετά από πλήρη ανακαίνιση που έδωσε ένα περιβάλλον εξαιρετικής αισθητικής. Η άνοδος του Βασίλαινα από τον Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας συνοδεύτηκε από την αλλαγή των στόχων της κουζίνας του. Ο Θανάσης εξηγεί: «Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά, αναλλοίωτη τη φιλοσοφία τόσων δεκαετιών αλλά και να διατηρήσουμε μια θέση στην πρώτη γραμμή της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. Γι' αυτό ο διαχωρισμός των χώρων ήταν απαραίτητος».

Όσα θα δοκιμάσεις δεν εισάγουν μαγειρικές καινοτομίες, τουλάχιστον όχι με την έννοια του αναπάντεχου, του απρόσμενου. Αποτελούν ωστόσο μία από τις καλές εκδοχές σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που μπορείς να βρεις στην αθηναϊκή εστίαση.


Με ένα μαγειρικό team νεανικό μεν, αλλά υψηλών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την εμπειρία του, η κουζίνα του Βασίλαινα δίνει εξαιρετικά δείγματα. Κρατά ακόμη τις ισορροπίες με το παρελθόν, αλλά δίνει νύξεις για το τι θα ακολουθήσει όταν το εστιατόριο περάσει τη φάση της μετάβασης και δώσει το δικό του στίγμα στον αθηναϊκό γαστρονομικό χάρτη. Στην κουζίνα τον λόγο έχουν τρεις νέοι σεφ: ο Μάνος Γαρνέλης με θητεία στο Βαρούλκο, ο Δήμος Μπαλόπουλος, ο οποίος έχει δουλέψει με τον Blumenthal, και ο Ντίνος Βλαχάκης με εμπειρία από το PBox. Μαγειρεύουν με πάθος, γνώση και τεχνική, χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεσαι στα πιάτα με τις καθαρές γεύσεις. Όσα θα δοκιμάσεις δεν εισάγουν μαγειρικές καινοτομίες, τουλάχιστον όχι με την έννοια του αναπάντεχου, του απρόσμενου. Αποτελούν ωστόσο μία από τις καλές εκδοχές σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που μπορείς να βρεις στην αθηναϊκή εστίαση.

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο παλιός χώρος λειτουργεί κάτω από το όνομα «1920» με το κλασικό μενού και ο νέος έχει ανοίξει ήδη στο παλιό Αλάτσι, μετά από μια πλήρη ανακαίνιση που έδωσε ένα περιβάλλον εξαιρετικής αισθητικής. Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού


Ο κατάλογος του Βασίλαινα είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις προθέσεις του. «Θέλουμε να προσφέρουμε κουζίνα κατανοητή και νόστιμη», λέει ο Θανάσης Βασίλαινας. Το μενού έχει φρεσκάδα και προτάσεις με σαφή ταυτότητα και είναι φτιαγμένο από ανθρώπους που σέβονται την πρώτη ύλη και αγαπούν αυτό που κάνουν. Το αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη μπουκιά φρέσκο καλαμάρι που είναι ψημένο ιδανικά στη σχάρα, συνοδεύεται από κινόα μαγειρεμένη σαν σπανακόρυζο και διακοσμείται με δροσερούς κύβους ντομάτας. Το ντοματόρυζο αχινού, μαγειρεμένο σε νερό ντομάτας, ενισχύεται με την ιδιαίτερη θαλασσινή γεύση των αχινών, δίνοντας απολαυστικές υφές, αρώματα και φρεσκάδα. Οι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες με γέμιση κιμά έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Το λάχανο είναι τραγανό, φρέσκο, με αρώματα από άνηθο και μυρώνια που συνοδεύονται από πουρέ κουνουπίδι, αρωματισμένο διακριτικά με λάδι τρούφας. Είναι ένα πιάτο γευστικότατο. Το γιουβετσάκι με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα, ξεχειλίζει νοστιμιά. Ο ζουμερός μπακαλιάρος με την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα σερβίρεται με πολίτικη σαλάτα και συνοδεύεται από την εξαίσια ιστορική ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα – τέλειος συνδυασμός. Ένα πιάτο της ελληνικής παράδοσης δίνει τον λόγο στη σύγχρονη μαγειρική οπτική, χωρίς να χάνεται η συνέχειά της. Το αρνίσιο μπουτάκι είναι καπνισμένο και συνδυάζεται σωστά με την καλοδουλεμένη καπνιστή μελιτζάνα. Και εδώ η εξαιρετική πρώτη ύλη και η σωστή υλοποίηση έχουν τον πρώτο λόγο.

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Φρέσκο καλαμάρι που είναι ψημένο ιδανικά στη σχάρα και συνοδεύεται από κινόα που είναι μαγειρεμένη σαν σπανακόρυζο και διακοσμείται με κύβους ντομάτας.
O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γιουβετσάκι με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα, ξεχειλίζει νοστιμιά.

Ο Βασίλαινας έχει παράδοση στο κρασί, όταν από το ξεκίνημά του στον Πειραιά, το 1920, σέρβιρε το δικό του κρασί από τα οικογενειακά αμπέλια στα Μέγαρα. Στα χρόνια που πέρασαν σερβιρίστηκε πολύ κρασί εμφιαλωμένο και πριν από δέκα περίπου χρόνια ένα wine bar στήθηκε δίπλα στο παραδοσιακό κελάρι με τα βαρέλια του κρασιού. Προφανώς, στη νέα εποχή του εστιατορίου η κάβα του παραμένει βασικό μέλημα και ισχυρό πλεονέκτημα. Το επίπεδο της οινικής λίστας ανέβηκε πολλές σκάλες με τη συμβολή του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS που έχει αναλάβει οινικός σύμβουλος, ενώ οι οινοχόοι στη σάλα αναλαμβάνουν να σε ξεναγήσουν στην οινική λίστα των 120 ετικετών που προσφέρει εξαιρετικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα και πλαισιώνεται επίσης με κρασιά από τον διεθνή.

Το περιβάλλον που έχει στηθεί για να στεγάσει τη φιλοσοφία και τις φιλοδοξίες του εστιατορίου ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του εμπνευστή του. Η σάλα του Βασίλαινα είναι φτιαγμένη με τεχνική και υψηλή αισθητική αντίληψη από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου. Οι θυρίδες με φως που δημιουργούνται στους τοίχους φαντάζουν σαν συνέχεια του φωτισμένου Χίλτον. Εντυπωσιακή είναι η οροφή με ένα δάσος από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες που χαρίζουν θερμό φωτισμό. Τραπέζια ντυμένα με μακριά, λευκά, τριζάτα τραπεζομάντιλα και σε περίοπτη θέση η επισκέψιμη κάβα. Στο δεύτερο επίπεδο, στην πίσω πλευρά, ανακαλύπτεις την τζαμαρία με θέα έναν καταπράσινο κήπο με εσπεριδοειδή. Εκεί έχει στηθεί ένα μοναστηριακό τραπέζι για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

 
Ο «αθηναϊκός» Βασίλαινας ορίζει τη νέα εποχή ενός χώρου εστίασης που κατάφερε να επιβιώσει ακολουθώντας όλα τα στάδια εξέλιξης που γνώρισαν τα ελληνικά εστιατόρια σε έναν αιώνα. Και είναι βέβαιο ότι κάνει πιο ενδιαφέροντα και πλούσιο τον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας.

O Βασίλαινας, το εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, μετακόμισε στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού


Βασίλαινας, Βρασίδα 13, Αθήνα, 210 7210501

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ