ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Χειμώνας στην Αθήνα με νέα ή κλασικά μαγαζιά

Χειμώνας στην Αθήνα με νέα ή κλασικά μαγαζιά Facebook Twitter
Nolan. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λίγες ημέρες πριν από το γύρισμα του χρόνου ένα καινούργιο εστιατόριο έκανε ντεμπούτο στο κέντρο της Αθήνας, και το όνομα αυτού Nolan. Όλα ξεκίνησαν από το πιάτο σταμναγκάθι, dashi, γαρίδες και σουτζούκι. «Μόλις το δοκίμασα από τα χέρια του sous-chef του Π-Βοx, Σωτήρη Κοντιζά, σκέφτηκα ότι αυτό το πιάτο θα μπορούσε να στηρίξει ένα εστιατόριο» λέει με πάθος στη φωνή του ο Κώστας Πισσιώτης, ο ιδιοκτήτης του νέου εστιατόριου, που, μετά την εμπειρία του ως συνιδιοκτήτη του Π-Βοx, προχώρησε στη δημιουργία του Nolan. Την κουζίνα του εστιατόριου έχει αναλάβει ο Σωτήρης Κοντιζάς. Η φιλοσοφία της απροσδιόριστη. Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα για ένα εστιατόριο, αλλά στην περίπτωση του Nolan αποτελεί πλεονέκτημα. Ο σεφ, με καταγωγή από Ελλάδα και Ιαπωνία, μπορεί, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, να ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο ασιατικό street food, την ελληνική μεσογειακή προσέγγιση και τους δημιουργικούς συνδυασμούς. Το μενού δεν είναι φλύαρο. Είναι μικρό, περιεκτικό και ενδιαφέρον. Η κουζίνα προτίθεται να ανανεώνει μέρος του καταλόγου σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες. «Καμένα λάχανα και κουνουπίδια» αναφέρει ο κατάλογος και το πιάτο αυτό αποδεικνύεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ενώ την τελική πινελιά βάζει, κάτι σαν υποψία, η διακριτική παρουσία από το λάδι τρούφας (€7). Τα πιάτα όπου σερβίρεται το φαγητό είναι όλα πήλινα, χειροποίητα, ιδιαίτερα. Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso (€8), με το παιχνίδι των γεύσεων να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Το NFC (Nolan Fried Chicken) είναι νόστιμες μπουκιές κοτόπουλου, μαριναρισμένες σε μυρωδικά και παναρισμένες πριν περάσουν από το τηγάνι, που συνοδεύονται με ροδέλες ραπανάκι, φύλλα παντζαριού και μαγιονέζα (€8). Η σάρκα του μαριναρισμένου μαγιάτικου (14) είναι χυμώδης και αφήνει στην επίγευση διακριτικό κάπνισμα – φίνο πιάτο. Με ενθουσίασε το Nolan hot dog (€7). Το τύπου bao ban, φτιαγμένο στον ατμό ζυμωτό κατασκεύασμα περιέχει φρέσκο λουκάνικο σε κομμάτια με λάχανο και συνοδεύεται από kimchi. Πικάντικο και συγχρόνως δροσερό από το αλατισμένο γιαούρτι. Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Τα υλικά που κυριαρχούν στη μικρή σάλα είναι το μωσαϊκό στους τοίχους και στην τεράστια πόρτα, το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο, ένας αρμονικός συνδυασμός που έστησε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης. Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί. Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.

☛ Nolan, Βουλής 31-33, Αθήνα


Το εστιατόριο Mono στη γειτονιά της Πλάκας, κοντά στη Μητρόπολη, μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν τόσο για την κουζίνα του όσο και για τη φιλοξενία του. Όμως, τώρα στο Mono έχουν αλλάξει τα πάντα. Ο ιδιοκτήτης του, ο σεφ Βασίλης Βασιλείου, μας επιφυλάσσει γαστρονομικές εκπλήξεις και όχι μόνο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χώρος άλλαξε, ανανεώθηκε και φόρεσε τα καλά του, με στοιχεία από τις διάφορες χρονικές περιόδους που συναντάμε στην Αθήνα. Ο σεφ έχει κέφια, άφθονη όρεξη για δημιουργικότητα και μας υποδέχεται με ένα μενού που ξεχειλίζει από φρέσκες ιδέες. Αρχίζοντας με τα γιουβαρλάκια σφυρίδας μέσα σε βαθύ πιάτο με φιδέ λαχανικών και δίπλα μια λεπτή τραγανή μπρουσκέτα με πέστο κόλιανδρου (€9), συμπεραίνεις ότι η ικανότητα του Βασίλη να ανακαλύπτει τρόπους στο μαγείρεμα των ψαριών είναι δυνατή. Το πιάτο είναι καλοφτιαγμένο, ανάλαφρο και κάνει ευχάριστο το ξεκίνημα του δείπνου. Απολαμβάνεις το ελαφρά σοταρισμένο φουαγκρά, που συνδυάζεται με καραμελωμένο πατέ από συκωτάκια πουλιών με σταφίδες, γλυκόξινο λάχανο και μια υπέροχη σάλτσα από αποξηραμένα σύκα και Chianti (€12), που δένει όμορφα με το σύνολο του πιάτου, σαν μια βασιλική λιχουδιά. Δεν έμεινε ψίχουλο. Το μενού προτείνει μια σειρά από ελκυστικές σαλάτες, όπως αυτή με καρότο, παντζάρι, ρέβα, σελινόριζα και ραπανάκια μέσα σε ρυζόχαρτο που συνοδεύει κρέμα γκοργκοντζόλας, καρύδια και σιρόπι ιβίσκου (€9). Μια πανδαισία λαχανικών, χρωμάτων και γεύσεων που σε στέλνει σε χειμωνιάτικο μπαξέ. Η ευδαιμονία και η γευστική αγαλλίαση φιλούν η μία την άλλη στο πιάτο, με το ριζότο Βιαλόνε Νάνο με συκωτάκια πουλιών, άνηθο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαρούλι (€13). Σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τη βαθιά νοστιμιά που προκύπτει από τη βιρτουοζιτέ του μαέστρου. Η γεύση του πιάτου παραπέμπει στην πληθωρική μαγειρίτσα. Είναι από τα φαγητά που κρύβουν νοσταλγικότητα και σε κάνουν να θέλεις να επιστρέφεις. Τους εραστές των ζυμαρικών θα παρηγορήσουν οι παπαρδέλες με τα κεφτεδάκια πάπιας (€14), ενώ για τους κρεατολάγνους, από τα κυρίως πιάτα, εξαιρετικά και πεντανόστιμα αποκαλύπτονται τα μάγουλα μοσχαριού Αberdeen Black Angus που σιγομαγειρεύονται με υπομονή για 72 ώρες και συνοδεύονται με κρέμα τρούφας, σπαράγγια και πεκορίνο (€16). Αυτή η ευχάριστη ευωχία απογειώνεται από το ευγενικό σέρβις της Γιώτας που προλαβαίνει τις επιθυμίες των πελατών. Τις δημιουργίες του σεφ υποστηρίζει η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με τις επιλογές του οινοχόου Σωτήρη Κανδύλη. Οι φίλοι των επιδορπίων θα κολαστούν από τις προτάσεις που φιγουράρουν στη λίστα. Θα φύγεις με τη γλύκα από ένα υπέροχο New York cheesecake με τραγανό μπισκότο και αφράτη κρέμα που είναι αρωματισμένη με τόνγκα και μαρμελάδα από κορινθιακή σταφίδα (€7,50). Στο ανανεωμένο wine restaurant Mono όχι μόνο θα φας καλά αλλά θα αισθανθείς και ότι σε περιποιήθηκαν αληθινά.

☛ Mono, Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711


Σταθερή και διαχρονική είναι η αξία του Balthazar στον χάρτη της διασκέδασης. Η γοητεία του νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ιστορικό bar-restaurant της πόλης ανανεώθηκε με την καινούργια εσωτερική διαμόρφωση του χώρου. Μια μεγάλη μπάρα κυριαρχεί στη μία πλευρά, εντυπωσιάζοντας με τον υπέροχο φωτισμό, ενώ στη σάλα υπάρχει διακριτική πολυτέλεια. Μια αντίστοιχη αίσθηση πολυτέλειας δημιουργείται χάρη στο εκλεπτυσμένο και αποτελεσματικό σέρβις που εξασφαλίζεται από την ομάδα της σάλας. Το δυνατό χαρτί της κουζίνας είναι ο Χριστόφορος Πέσκιας που έχει στήσει ένα μενού παιχνιδιάρικο, με κλασικές εμπνεύσεις που απογειώνονται με εξωτικές πινελιές. Στο τραπέζι προσγειώνεται η σαλάτα κινόα, που συνδυάζεται γευστικά με αρακά, αγγούρι, αβοκάντο και ντρέσινγκ μέλι, μουστάρδα και λεμόνι (€11). Είναι δροσερή, ορεκτική, με την κινόα άψογα φτιαγμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ωραία ιδέα είναι η σαλάτα με άγρια χόρτα που ο σεφ σερβίρει με τερίνα μανούρι και φιστίκι και βινεγκρέτ ξίδι από ρόδι (€13). Ένα παιχνίδι υφών και εναλλαγών γεύσης που υπογραμμίζει η οξύτητα της βινεγκρέτ. Ο Πέσκιας συνδυάζει με τέχνη τα γιαπωνέζικα υλικά με τα ελληνικά, όπως στο μοσχαρίσιο τατάκι με σταμναγκάθι που λούζεται σε σάλτσα πόνζου και σέλινο (€16). Μπορεί κάποιες προτάσεις του καταλόγου να είναι εντυπωσιακές, όμως δοκιμάζοντας τα πιάτα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι σοφά μελετημένα. Η χοιρινή πανσέτα μαρινάρεται και καραμελώνει σε miso, έρχεται με κρουστή σάρκα, χυμώδης, και δένει γευστικά με τον πουρέ παντζάρι που συνοδεύει το πιάτο (€17). Και εκεί που ζαλίζεσαι από τον ανατρεπτικό συνδυασμό ασιατικών και ελληνικών υλικών έρχεται ένας εύγευστος, πληθωρικής νοστιμιάς κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες (€18) και σε προσγειώνει στη μανιάτικη μαμαδίστικη κουζίνα. Αυτός είναι ο Πέσκιας, έχει τον τρόπο να σε γοητεύει με το φαγητό του. Στο Balthazar, μετά το δείπνο σου, μπορείς να συνεχίσεις με κοκτέιλ και να αφεθείς στις ατμοσφαιρικές μουσικές.

☛ Balthazar, Τσόχα 27, 210 6412300

0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT