Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού

Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
0
Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
Είμαστε μια χώρα που έχει τη δυνατότητα στο απώτερο μέλλον να παρατάξει πάνω από 300 ποικιλίες και να κρατάει ζωντανή τη φράση «ανακάλυψη από το διεθνές κοινό».

 

—Σπουδάσατε στη Γαλλία. Πόσο καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή σας ήταν η παραμονή σας εκεί;
Επειδή μου αρέσει να είμαι διαφανής και ακριβής, η ερώτηση έχει μόνο μία απάντηση για μένα: υπήρξε απόλυτα καθοριστική. Πηγαίνουμε 35 περίπου χρόνια πίσω, όταν συμβαίνουν δύο πράγματα: πρώτον, η λέξη «κρασί» με τη σημερινή έννοια, μού είναι άγνωστη (βρέθηκα στη Γαλλία 18 ετών και άρα ήμουν έτοιμος να απορροφήσω την όποια πρόκληση). Δεύτερον, η Γαλλία, την εποχή εκείνη, είναι η Μέκκα του παγκόσμιου κρασιού. Εκεί διδάχτηκα το κρασί, το αμπέλι, εργάστηκα σκληρά σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, έκανα όλες τις δουλειές –και εννοώ ΟΛΕΣ τις δουλειές που απαιτούνται για να φτιάξει κανείς κρασί– και είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που με μπόλιασαν με το πάθος που εκπέμπει αυτή η δουλειά και που ακόμα και σήμερα κάνει το μάτι μου να γυαλίζει. Διότι σήμερα –όπως και τα επόμενα χρόνια, θέλω να πιστεύω– αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος που δεν έκανα ποτέ άλλη δουλειά στη ζωή μου εκτός από αυτή. Η παραμονή μου στη Γαλλία με έκανε αυτό που λέμε «άνθρωπο του κρασιού», μου έδωσε τα φόντα να αισθανθώ διεθνής, αυτό που κάνει τη διαφορά από τις άλλες χώρες, τη φινέτσα.

—Μεταξύ Μπορντό και Βουργουνδίας, ποια σχολή σάς κερδίζει;
Όταν είσαι θαυμαστής όλων των κρασιών του κόσμου, είναι δύσκολο να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, που μου έχει τεθεί πολλές φορές. Με κερδίζει η Βουργουνδία. Γιατί ακριβώς εκπέμπει την οινική μου φιλοσοφία και τη φινέτσα για την οποία σας μιλούσα προηγουμένως. Αλλά ποιος είναι αυτός που μπορεί να μην υποκλιθεί στη μεγάλη σχολή του Μπορντό, που διαχέει τη γνώση απλόχερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους του κόσμου; Και που στο τέλος φτιάχνει και μεγάλα και εκπληκτικά κρασιά, για τα οποία μιλά όλος ο κόσμος;

Με μαγεύουν το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και το Ρομπόλα και πολλές άλλες ελληνικές ποικιλίες. Όσο για ξένες, να μερικές: Chenin Βlanc, Riesling, Pino Noir, Cabernet Franc, Malbec και άλλες πολλές.

Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
Με κερδίζει η Βουργουνδία. Γιατί εκπέμπει την οινική μου φιλοσοφία και τη φινέτσα για την οποία σας μιλούσα προηγουμένως. Αλλά ποιος είναι αυτός που μπορεί να μην υποκλιθεί στη μεγάλη σχολή του Μπορντό, που διαχέει τη γνώση απλόχερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους του κόσμου;

—Είστε από τους Έλληνες οινοποιούς που καταφέρατε τα κρασιά σας να τα συναντάμε στις διεθνείς οινικές αγορές. Μιλήστε μου, σας παρακαλώ, για το επώνυμο ελληνικό κρασί στο εξωτερικό.

Πράγματι, από τα χρόνια της Γαλλίας μπήκε στο μυαλό μου το «μικρόβιο» να φτιάξω ελληνικό κρασί και να το «φυτέψω» σε αυτή την κατηγορία που ονομάζουμε «Διεθνή Οινική Αγορά». Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, αφού έπρεπε από τη μία να αποδεικνύουμε παντού στον κόσμο ότι φτιάχνουμε ποιοτικό κρασί και από την άλλη να ξεκολλάμε την αφίσα της ρετσινιάς του ελληνικού κρασιού, εννοώ την κακή του εικόνα. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έπειτα από πολλές προσωπικές, ομαδικές, συστηματικές προσπάθειες, αποκτήσαμε «φωλιά» στις παγκόσμιες αγορές. Το επώνυμο ελληνικό κρασί λάμπει, ενδιαφέρει, μιλά ο κόσμος γι' αυτό και όλα προοιωνίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε μια χώρα που έχει τη δυνατότητα στο απώτερο μέλλον να παρατάξει πάνω από 300 ποικιλίες και να κρατάει ζωντανή τη φράση «ανακάλυψη από το διεθνές κοινό». Το ελληνικό κρασί, ακολουθώντας σχέδια και στρατηγικές και έχοντας μεγάλη εκπροσώπηση από αμπελουργούς και οινοποιούς σε όλη τη χώρα, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να σημειώνει εξαιρετικές επιτυχίες.

—Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν το ελληνικό κρασί ακριβό;
Χωρίς περιστροφές, το ελληνικό ακριβό κρασί, δηλαδή αυτό που κοστίζει από 10 έως 20 ευρώ, είναι ίσως το ποιοτικότερο και φθηνότερο κρασί του κόσμου. Απλώς τυχαίνει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Γιατί αν αυτού του τύπου τα κρασιά βρίσκονταν στο τελευταίο χωριό της Ιταλίας ή οπουδήποτε αλλού, θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερα. Το ελληνικό κρασί δεν είναι ακριβό.

 

Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
Το ελληνικό ακριβό κρασί, δηλαδή αυτό που κοστίζει από 10 έως 20 ευρώ, είναι ίσως το ποιοτικότερο και φθηνότερο κρασί του κόσμου. Απλώς τυχαίνει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Γιατί αν αυτού του τύπου τα κρασιά βρίσκονταν στο τελευταίο χωριό της Ιταλίας ή οπουδήποτε αλλού, θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερα. Το ελληνικό κρασί δεν είναι ακριβό.

 

—Ο πολυσυζητημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις πωλήσεις;
Στενοχωριέμαι πολύ που το λέω, αλλά όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στην ιστορία αυτή του ΕΦΚ δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πόσο σκληρή είναι η εφαρμογή του μέτρου αυτού σε βάθος χρόνου, τόσο από οικονομικής όσο, κυρίως, από γραφειοκρατικής απόψεως. Θα ταραχτεί η αγορά, διότι όλο αυτό το λειτουργικό κόστος που απαιτούν για να λειτουργήσουν οι φορολογικές αποθήκες θα επηρεάσει τις τιμές του κρασιού και, συνεπώς, τις πωλήσεις.

—Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ποικιλίες, κ. Σκούρα;
Πολλές, αλλά θα σας αναφέρω μερικές. Με μαγεύουν το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και το Ρομπόλα και πολλές άλλες ελληνικές ποικιλίες. Όσο για ξένες, να μερικές: Chenin Βlanc, Riesling, Pino Noir, Cabernet Franc, Malbec και άλλες πολλές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ