Το 2012 ξεκίνησε με κακούς οιωνούς

Facebook Twitter
0

Φωτό: Esben Salling, ActionAid

Στη ζώνη του Σαχέλ της Αφρικής η έλλειψη τροφής είναι πραγματικότητα ακόμα και κατά τις περιόδους που οι βροχοπτώσεις είναι πάνω από το συνηθισμένο. Φέτος η περιοχή απειλείται ξανά από μεγάλη έλλειψη τροφίμων λόγω διαφόρων παραγόντων (η κρίση του 2010, πλημμύρες, κύμα μεταναστών από τη Λιβύη) και αν δεν παρθούν εγκαίρως αρκετά μέτρα, θα χαθούν ζωές και περιουσίες, όπως το 2005, το 2008 και το 2010. Ως τώρα, δέκα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πληγεί από τις απανωτές κρίσεις.

Εικόνα: ΟΗΕ

«Αυτή τη στιγμή σε όλο το Σαχέλ υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας και κινδυνεύουν 5 με 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα τροφής θα τελειώσουν κάποια στιγμή το Μάρτιο και μετά θα ξεκινήσει η “lean season”. Οι χώρες που απειλούνται περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Μάλι, η Μαυριτανία και η Μπουρκίνα Φάσο και αρκετά λιγότερο η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Γκάμπια.» λέει η Άννα Μπότσογλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ActionAid Ελλάδας.

Τι είναι η lean season;

«Ναι, από μόνο του αυτό έχει ενδιαφέρον. Lean season είναι η περίοδος ανάμεσα σε δύο σοδειές, όπου τα νοικοκυριά πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα για να φάνε, που σημαίνει ότι είναι συνήθως περίοδος πείνας. Το ότι υπάρχει έκφραση γι αυτό καταλαβαίνει πόσο μέρος της ζωής των ανθρώπων είναι ότι θα πεινάσουν κάθε χρόνο. Στο βόρειο Μπαγκλαντές δε η πείνα είναι τόσο πολύ μέρος της ζωής τους για τόσα χρόνια που έχουν ονομάσει μια εποχή του χρόνου έτσι. Υπάρχει ο χειμώνας, η άνοιξη, το καλοκαίρι και η monga που σημαίνει πείνα.»

Η περιοχή εισέρχεται το Μάιο στην “lean season” οπότε τα φαινόμενα θα ενταθούν προς το χειρότερο. Τους περασμένους μήνες οι βροχές ήταν λίγες και ασταθείς, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ολόκληρες κοινότητες θα αντιμετωπίσουν μήνες χωρίς αρκετή τροφή, μέχρι την επόμενη σοδειά, που θα είναι το Σεπτέμβριο.

Εικόνα: ΟΗΕ


Λένε ότι η γνώση είναι δύναμη – στην προκειμένη περίπτωση, δεν ξέρω αν η γνώση είναι αρκετή. Σε μία ταραχώδη περίοδο, όπως αυτή της Ελλάδας, τι μπορεί να κάνει κανείς; Το πρόβλημα έχει πολλά πόδια, καθώς εκτός από την έλλειψη τροφής, υπάρχει και έλλειψη προσβασιμότητας σ’ αυτή – οι κρίσεις εντείνουν τα άγρια ανθρώπινα ένστικτα, όπως πολύ καλά ξέρουμε κι εμείς.

«Προς το παρόν η ActionAid μελετά και καταγράφει καθώς εμείς κάνουμε δράση σε Νιγηρία, Σενεγάλη και Γκάμπια και όχι στις χώρες όπου οι κάτοικοι κινδυνεύουν περισσότερο. Επειδή ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ανάπτυξη είναι με μακροχρόνια προγράμματα και ακόμα και στις έκτακτες καταστάσεις μένουμε στην περιοχή για 3 χρόνια μετά, δεν επεμβαίνουμε σε χώρες που δεν έχουμε ήδη δράση, εκτός εάν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη. Ακόμα και τότε πρέπει να υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ότι θα βοηθήσουμε σωστά και ότι η βοήθεια θα φτάσει εκεί που πρέπει. Έτσι, για παράδειγμα δεν στείλαμε βοήθεια στη Σομαλία γιατί δεν δουλεύουμε εκεί (μόνο ο ΟΗΕ έχει καταφέρει να κάνει κάτι και υπάρχουν κατηγορίες ότι τα τρόφιμα πάνε στους οπλαρχηγούς) και γιατί δεν έχουμε πρόσβαση καθώς η πολιτική κατάσταση είναι αυτή που είναι. Επικεντρωθήκαμε στην Κένυα που δουλεύουμε ήδη, που βρίσκεται δίπλα και δέχεται πολλούς πρόσφυγες.»

 

Αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε να βοηθήσετε: Εδώ Tο Facebook της ActionAid, εδώ το Twitter...

Κι εδώ μπορείτε να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε για να ολοκληρωθεί ένα σχολείο στη Ρουάντα. Από την σελίδα της ActionAid:

Γνωρίζουμε μέσα από την πολυετή δράση μας, ότι η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου να καταπολεμήσουν την πείνα. Γνωρίζοντας γραφή και ανάγνωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. 

• Tο εισόδημα ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για κάθε χρόνο παρακολούθησης στο σχολείο 
• Ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από το HIV/AIDS εάν ολοκληρώσει το δημοτικό. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ