Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα

Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
2
Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
Πένθιμο σύνολο και πέπλο, 1870-1875... Φωτό: Karin L. Willis / Metropolitan Museum of Art

Το Costume Institute του Metropolitan Museum of Art υποδέχεται εδώ και δυο μέρες το κοινό σε μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Η πτέρυγα του νεοϋορκέζικου μουσείου που φέρει πλέον το όνομα της σιδηράς κυρίας της Vogue, Άνα Γουίντουρ, παρουσιάζει το "Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire". Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από τη δημοφιλή μαύρη κωμωδία του 1992 -σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις, με all star πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ, Γκόλντι Χον, Μπρους Γουίλις και Ιζαμπέλα Ροσελίνι- και εξερευνά το μακάβριο θέμα της αισθητικής εξέλιξης και των πολιτισμικών προεκτάσεων που είχαν στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα οι τάσεις της "πένθιμης" μόδας.

Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
Βραδινό φόρεμα, 1861... Φωτό: Karin L. Willis / Metropolitan Museum of Art

Η έκθεση είναι θεματική και εκτυλίσσεται από το 1815 έως το 1915, με υλικό κυρίως από τη συλλογή του Costume Institute. Το χρονολόγιο του πένθους περιγράφεται μέσα από γυναικεία ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα, φανερώνοντας την εξέλιξη των υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν, από το κρεπ στο μετάξι και τη μετέπειτα εισαγωγή χρωμάτων σε τόνους του γκρι και του μοβ. 30 ενδυματολογικά σύνολα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, αποκαλύπτουν την επιρροή της υψηλής ραπτικής στα πρότυπα των νεκρώσιμων τελετουργιών, κατά την πάροδο ενός αιώνα. Το κυρίαρχο μαύρο της έκθεσης έρχεται σε αντίθεση με τον εκτυφλωτικά λευκό χώρο του μουσείου που έχει διακοσμηθεί με ιστορικές φωτογραφίες. 

 

Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
Πένθιμο φόρεμα, 1902-1904... Φωτό: Karin L. Willis / Metropolitan Museum of Art

"Η μαύρη παλέτα του πένθους αγκαλιάζει την εξέλιξη των σωματοτύπων και τη σταδιακά ευλαβική προσήλωση στα ιδανικά της μόδας" εξηγεί ο Harold Koda, επικεφαλής curator του Costume Institute. "Η μαυροφορούσα χήρα εκμαιεύει αισθήματα συμπάθειας αλλά και την προσοχή των αρσενικών αρπαχτικών. Μια γυναίκα με σεξουαλική εμπειρία αλλά χωρίς συζυγικούς περιορισμούς, συχνά θεωρούνταν δυνητική απειλή για την κοινωνική τάξη". "Τα πρότυπα πένθους ξεκινούν από τις βασιλικές αυλές και απλώνονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα διαμέσου των περιοδικών μόδας" συμπληρώνει η Jessica Regan, βοηθός curator. Ο ρουχισμός αυτός ήταν διαθέσιμος μέσω αντίστοιχων βεστιάριων που άνθησαν στην Ευρώπη και την Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα.

Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
Πένθιμο φόρεμα (λεπτομέρεια), 1902-1904... Φωτό: Karin L. Willis / Metropolitan Museum of Art
Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
Βραδινό φόρεμα της βασίλισσας Αλεξάνδρας, 1902... Φωτό: Karin L. Willis / Metropolitan Museum of Art

Το Costume Institute άνοιξε και πάλι τις πύλες του τον προηγούμενο Μάιο, ως Anna Wintour Costume Center πλέον. Η ανανεωμένη πτέρυγα θα παρουσιάζει και πάλι δύο εκθέσεις κάθε χρόνο. Το "Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire" είναι η πρώτη φθινοπωρινή έκθεση από το 2007. Παράλληλα, διαλέξεις, κονσέρτα και ένα Halloween party θα συμπληρώσουν θεματικά τον κύκλο της.

 

Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
Βραδινό φόρεμα της βασίλισσας Αλεξάνδρας, 1902... Φωτό: Karin L. Willis / Metropolitan Museum of Art
Πώς πρέπει να ντύνεται η κομψή χήρα Facebook Twitter
"The Black Ascot", 1910... Φωτό: Metropolitan Museum of Art

 

Info

Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire

Anna Wintour Costume Center, The Metropolitan Museum of Art

Έως 1/2/2015 

www.metmuseum.org/deathbecomesher

 

 

Μόδα & Στυλ
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια