Καινοτόμες τεχνικές αντιμετωπίζουν τις παθήσεις του παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Καινοτόμες τεχνικές αντιμετωπίζουν τις παθήσεις του παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας μας με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων έχει καθιερώσει τη Γενική, Βαριατρική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα.

Η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει στην ανησυχητική αύξηση της  συχνότητας εμφάνισης των παθήσεων του παχέος εντέρου, που συχνά, άλλα όχι απαραίτητα, συνοδεύουν την παχυσαρκία και απασχολούν πλέον εκατομμύρια ανθρώπους. Παρά την αύξηση των περιστατικών, ωστόσο, θα περίμενε κανείς ότι με δεδομένη τη σχετικά εύκολη διαγνωστική διαδικασία, τα ποσοστά εμφάνισης σε προχωρημένο στάδιο θα ήταν μικρότερα. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς για την πλειονότητα  των πασχόντων, ακόμη και σήμερα, οι παθήσεις αυτές αποτελούν ταμπού, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε, με δυσάρεστες συνέπειες για τον ασθενή.

 

Αρχικά, για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται οι δυσλειτουργίες θα πρέπει να εξηγήσουμε τη διαδρομή που ακολουθεί η τροφή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μέσω αυτής της διόδου η τροφή διασπάται και καταλήγει στο στομάχι, αφού πρώτα έχει περάσει από τον φάρυγγα και τον οισοφάγο. Στη συνέχεια, αναμειγνύεται με γαστρικό υγρό και ρευστοποιείται για να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο, όπου προστίθενται τα υγρά της χολής και του παγκρέατος, και φτάνει στο λεπτό έντερο, σημείο όπου και επιτυγχάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και αυτό που μας ενδιαφέρει στην ανάλυσή μας είναι το παχύ έντερο ή κόλον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο όργανο εκτείνεται στις κοιλιακές και πυελικές κοιλότητες και έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρο και πλάτος που διαφοροποιείται στο αρχικό του τμήμα και μικραίνει, καθώς καταλήγει στον πρωκτό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μέγεθος του τελικού τμήματος αυξομειώνεται, καθώς εξυπηρετεί τη διέλευση των κοπράνων.

 

Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας μας με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων έχει καθιερώσει τη Γενική, Βαριατρική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα.

 

Οι συχνότερες παθήσεις και η διάγνωσή τους 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Οι συχνότερες παθήσεις αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, την εκκολπωματική νόσο, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), τις διαταραχές του πυελικού εδάφους, την πρόπτωση ορθού και όλες τις πρωκτικές παθήσεις όπως η αιμορροΐδοπάθεια, η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου, τα συρίγγια και τα αποστήματα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός δύναται να δώσει λύση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή ακράτειας. Σε όλες τις παραπάνω παθήσεις η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Συγκεκριμένα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού η τακτική ενδοσκόπηση του κατώτερου πεπτικού μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της κακοήθειας σε αρχικό στάδιο, με πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης.

 

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου ποικίλλουν. Κάποιες φορές δεν υπάρχουν και ανακαλύπτονται τυχαία με επίσκεψη στον γιατρό, για κάποιο άλλο λόγο. Παρ’ όλα αυτά, τα συνήθη συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό, το κοιλιακό άλγος, με έμφαση στο κάτω μέρος, η βασανιστική δυσκοιλιότητα, οι κενώσεις που εμπεριέχουν αίμα, ο τυμπανισμός σε όλη την κοιλιά με πόνο και εμετό κ.ά.

 

Εξειδικευμένες δομές στην υπηρεσία του ασθενούς 

Η χειρουργική παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής και αφορά τις παθήσεις του παχέος εντέρου, του ορθού, του πρωκτού και τις διαταραχές του πυελικού εδάφους. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της Ρομποτικής Τεχνολογίας, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, την πλέον σύγχρονη λύση στις ρομποτικές επεμβάσεις, το Da Vinci XI HD, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς εμπειρίας μας με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων έχει καθιερώσει τη Γενική, Βαριατρική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε την αναγνώριση της κλινικής μας σε διεθνές επίπεδο, τόσο με τις διεθνείς συνεργασίες τις όσο και με την ιδιότητά της ως κέντρου αναφοράς και εκπαίδευσης στη Ρομποτική Χειρουργική. Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα τραυματική λύση για κάθε περίπτωση των παραπάνω παθήσεων, όσο σύμπλοκη και αν είναι. Παράλληλα και με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας μειώνονται τα ποσοστά επιπλοκών όπως αιμορραγία, διασπορά κυττάρων, λοιμώξεων, μετατροπή σε ανοικτό χειρουργείο ή δημιουργία παρά φύση έδρας (κολοστομία), προσφέροντας στον ασθενή μία γρήγορη και ασφαλή επάνοδο στην καθημερινότητά του.

 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας. Πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα για όλους εμάς παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των γιατρών μας. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι επιστημονικός διευθυντής, διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μέλος του διεθνούς διοικητικού συμβουλίου της Society of Robotic Surgery

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon